• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PLNTJolla, Sailfish
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: PatchManager. Ale tahám je ze dvou zdrojů - něco jde z přímo z katalogu PatchManageru (asi se aktualizuje automaticky) a zbytek z openrepos (Storeman/Warehouse).

Dohledávání nainstalovaných balíků jsem nikdy tolik neřešil (zvlášť po factory resetu nebylo co řešit), ale mám dojem, že jak Warehouse tak Storeman to nemají moc dobře udělané - Storeman by občas rád aktualizoval něco, co mi Jolla Store (či jak se to jmenuje) vůbec nenabízel a podobně.

A co se týče Warehouse, tak ten je už je deprecated a Storeman je jeho nástupce. Bohužel je to pořád work in progress a je to znát.
    I tak jsem s ním spokojenější, přestože Storeman sice občas padá, ale jinak je svižnější a celkově krok správným směrem. Warehouse byl feature-complete, ale často se zasekával. Takže stabilní a pořádně funkční SW to nebyl asi nikdy :-)
    Warehouse sice fungoval (nainstalovaný z dřívějška) i na novějších SFOS, ale po factory resetu už nešel dát do 2.1.x . Ačkoliv by asi mělo jít nainstalovat si Warehouse v předchozím releasu a pak updatovat, když nad tím teď přemýšlím.
    PLNT
    PLNT --- ---
    dnešní tisková zpráva od jolly

Sailfish for Gemini Community Edition available now | Jolla Blog
    https://blog.jolla.com/gemini/
    PLNT
    PLNT --- ---
    TOMINO_I: backoval jsem kampaň ještě když byla levnější. zaplatil jsem $399 za gemini pda (wifi + 4g) + $30 za shipping do čr. posílali to z uk, takže dph ani clo jsem neplatil.

aktuálně tam mám tři operační systémy - android, debian linux a sailfishos. dost technickejch věcí je popsaných na wiki a pak na githubu. mají i celkem funkční tool na rozpartitionování zařízení a stažení potřebných imagů.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    PLNT: Co te to teda nakonec stalo? A jakou mas verzi? A to tam mas doalboot?
    PLNT
    PLNT --- ---
    TOMINO_I: čekal jsem, že klávesnice bude trochu lepší, ale je to asi o zvyk. určitě se na ní píše líp, než na onscreen klávesnici. a asi nejlíp z klávesnic v mobilu, co jsem měl v ruce. konstrukčně by měla být velice podobná klávesnici na psion series 5mx. tady je několik fotek, jak vypadá rozebraná.

How to Clean the Gemini Keyboard – Gemini Planet
    https://geminiplanet.com/how-to-clean-the-gemini-keyboard/
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    PLNT: Nadhera, taky jsem chtel objednat, ale nakonec jsem usoudil, ze bych to moc nevyuzil.
    Jak se na tom pise?
    PLNT
    PLNT --- ---
    na konci minulýho roku jsem na indiegogo backnul gemini pda android & linux keyboard mobile device. před pár týdny dorazilo a před pár dny vyšel i sailfish os 2.1.4.14. zatím bohužel bez alien dalvik. zařízení samo o sobě mi přijde super i když po softwarové stránce je vidět, že firma co ho vyrábí má pár zaměstnanců (momentálně myslím 5), takže věci jsou často dost nedodělaný. teď jsou oficiálně podporovaný tyhle oprační systémy - android, debian linux a sailfish os. v čem je zařízení zajímavý je, že má fyzickou klávesnici a že jako jedno z prvních podporuje esim (virtuální sim karta) i když zatím není moc podpora od operátorů, takže reálně to moc použitelný není.

tady je pár screenshotů ode mě:

TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: JJ jelo to desne pomalu, to si vzpominam, ze jsem zacal kolem 9te vecer a zkoncil jsem po 11te :D

Tyyjo, patche? A jak je managujes? Ja stahl "Storeman" s domnenkou, ze to bude aj nejak dobre udrzovat aktualni SW, kterej z tama nainstaluju, ale nejak se mi nedari vzdy najit aktualizace, nebo spis to, co jsem poradne nainstaloval z Harbouru.
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: Já taky, ale minule jsem dojel na sd kartu, který nečekaně odešla do křemíkového nebe, tak nebylo z čeho obnovovat. A pokud vím, tak jednoduše jde dělat jen záloha uživatelských dat, takže s rozbitým (nebootujícím) systémem to nepomůže.
    Ačkoliv by měly jít dělat btrfs snapshoty, takže by se v recovery režimu dalo obnovit i to.
    Když si se systémem moc nehraješ, tak by updaty měly být v pohodě. Já ale používám okolo 20 patchů, takže každý update je pak dobrodružný (jestli jsem je všechny deaktivoval).

"NOTE: The download to Jolla 1, Jolla C and Jolla Tablet is known to be slow. Be patient and keep your device connected to a charger."
    Opravdu to moc nejede, tak snad se ještě dneska dočkám...
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: Ja se snazim delat aktualizacu pred kazdym updatem. Otazka je, esi funguje aj obnova :D
    Jeste jsem to nastesti nepotreboval (tuk, tuk na drevo).
    Jinak, ja uz na tom jedu, zatim co jsem vypozoroval, tak se mi zdublovaly nektery fotky v galerii.
    Zkousel jsem reindexovat pomoci `tracker reset -e`, ale moc to nepomohlo.
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: Zatím ještě ne, protože po posledním nepovedeném update (kdy to rozbila kombinace integrované češtiny v SFOS a ručně doinstalované češtiny z dřívějška) si chci telefon pořádně zazálohovat. Chci to zkusit dneska večer.

Zase na druhou stranu jsem tou pokaženou aktualizací zjistil, že jediná důležitá data jsou telefonní čísla, všechno ostatní můžu ztratit a vůbec nic se neděje :)
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: Uz jsi updatoval? Ja jo a zatim to fici normalka, nemel jsem cas to ale zkoumat nejak podrobnejs na mojim Intexu.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: Presne to me dneska rano napadlo, a asi 3hodiny jsem v praci postupne hledal, kde by se dala ta Xperia X F5122 koupit u nas. A celkem jsem se divil, ze to moc u nas neni k mani :-/
    Takze asi nezbude nez pockat na podporu neceho novejsiho, esi se clovek docka :P

Xperia X Single SIM (F5121) je z roku 2016, tak kdo vi jak by to dopadlo s tim cekanim :D
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    Jinak jak se rozrůstá počet oficiálně podporovaných telefonů, tak čím dál tím víc přemýšlím o té xperii. Zvlášť když už by měl SFOS fungovat bez ručních hacků i na více-SIM xperiích.
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: To vypadá pěkně. Pořád je tam práce jak na kostele, ale postupují hezky :-) Jenom škoda, že na Jolla 1 už nebudou aktualizovat aliendalvik, ale to už jsme tu řešili.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Konecne nejakej novej update:
    [release notes] 2.2.0 / Mouhijoki - together.jolla.com
    https://together.jolla.com/question/184471/release-notes-220-mouhijoki/
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Super. konecne tyden zacina pondelkem a ne nedelou :D
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: JJ mas recht. zkusim ju taky.
    Btw.ja musel na Aquine udelat manual update ;)
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    TOMINO_I: update na 2.1.4.13 se mi tu už pár dní připomíná, tak bych se do toho mohl pustit. Koukal jsem, že čeština (od komunity) už je mezi oficiálními jazyky :)
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    ALATIR: Drzi prave, update(y) vychazijou jakz takz, naposledy byl taky jeden:
    [release notes] 2.1.4 / Lapuanjoki - together.jolla.com
    https://together.jolla.com/question/179223/release-notes-214-lapuanjoki/
    kterej nic prevratnyho neprinesl, ale aspon bug fixing
    Jako ja sleduju together.jolla.com takrka pravidelne a nevypada to, ze by to melo umrit ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam