PSYTKA: jsem zazdil odpověď, promiň :-) (ale je teda OT :-)
Používám citronovou šťávu, kůra se trochu dává do některých koláčů, tak to nějak přežiju, ale jinak se tomu snažím vyhýbat, v lětě ok, nakapt do vody, aby líp uhasila žízeň, ale přes zimu mi začnou drkotat zuby jen se na citron podívám. A co se týče čaje, tak u darjeelingu se píše "best served without lemon" :-))
Proti gustu žádný dišputát, každýmu jede trochu něco jinýho... a pro mě jsou super domácí plodiny, taková ta staročeská klasika, přes léto je spousta ovoce na výběr... no a přes zimu je sušené :) Nakonec i na ty vánoce by se to nějak dalo, ale chápu, že zvyk je železná košile a když tady ty pomeranče za komunistů nebyly, tak teď si to vynahradíme!!
Ad oslabení: no, moc nevím co má citron tak extra, co nejde získat z jiných nonGM plodin nebo domácích produktů.. jestli Cčko, tak kysané zelí vede (domací), antioxidanty máš možná ještě vhodnější např. v jabku a jako prevence proti chřipce v podzimním období je stejně nejlepší jíst obiloviny - jáhly, pohanku, kroupy,...
//OT