• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYTKADILEMA VSEZRAVCE - GMO a jejich globalni dopad na Zemi
    PSYTKA
    PSYTKA --- ---
    Uz se k tomu dostavam a ted to ctu, smarja, tak si sypu popel na hlavu, diky lidi :)
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    EU dá zelenou geneticky modifikovaným plodinám. Země je budou moci zakázat | zahranicni.ihned.cz
    http://zahranicni.ihned.cz/...fkovane-plodiny-v-eu-evrope-povoleni-evropsky-parlament-lze-je-zakazat
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    HANT: to bude kravina, souhlas
    HANT
    HANT --- ---
    PSYTKA: hned prvni odstavec mi prijde jako hovadina:

"V nedávné studii publikované ve vědeckém časopise PLOS ONE zjistili, že velké, jídlem dodané fragmenty DNA z GMO jsou plně schopné přenášet své geny přímo do krevního řečiště a tím vyvrací mýtus, že transgenní potraviny působí na tělo stejně jako přírodní potraviny."

tady je ta studie, o ktere clanek pise:
    http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0069805

jenom jsem ji proletel, ale imho se tam nepise nic o tom, ze by se GM potraviny v tomhle chovaly nejak jinak nez bezne potraviny. tj. zaver, ze se transgenni potraviny chovaji jinak nez "prirodni" je dost mimo.

plus nasledna studie tvrdi, ze mohlo jit o kontaminaci:

https://www.accountablescience.com/another-anti-gmo-study-contaminated-by-sensationalism/

PLOS ONE: Diverse and Widespread Contamination Evident in the Unmapped Depths of High Throughput Sequencing Data
    http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0110808
    COVBY
    COVBY --- ---
    PSYTKA: Ta stránka je dost pochybně sluníčková...
    Jinak na uváděných zdrojích jsem nenašel odkaz na článek, který by tvrdil, že DNA se "přesouvá do lidí"
    PSYTKA
    PSYTKA --- ---
    » Potvrzeno – DNA z geneticky modifikovaných organismů se přemisťuje do lidí, kteří je konzumují
    http://www.astrolife.cz/?p=38349#more-38349
    HANT
    HANT --- ---
    NESCIUS: ad 1) prijde mi divny, ze tolik lidi protestuje proti GMO a skoro nikdo neresi mutacni slechteni, ktere mi z podstaty prijde nebezpecnejsi:

Though poorly known, radiation breeding has produced thousands of useful mutants and a sizable fraction of the world’s crops...including varieties of rice, wheat, barley, pears, peas, cotton, peppermint, sunflowers, peanuts, grapefruit, sesame, bananas, cassava and sorghum.
    (...)
    Somewhat controversially, several organic food and seed companies promote and sell certified organic products that were developed using both chemical and nuclear mutagenesis. Several certified organic brands, whose companies support strict labeling or outright bans on GMO-crops, market their use of branded wheat and other varietal strains which were derived from mutagenic processes without any reference to this genetic manipulation. These organic products range from mutagenic barley and wheat ingredient used in organic beers to mutagenic varieties of grapefruits sold directly to consumers as organic.

ad 3) s tim znovuosevanim to muze byt pravda pro dane plodiny ve vyspelych ekonomikach, ale jsem si celkem jisty, ze to neni pravda obecne.

taky mi prijde dost nebezpecny ten patent trolling. chceme opravdu, aby to tak fungovalo u jidla? resenim by mohl byt pristup, ktery zvolil potrykus u zlate ryze, ktera se tu resila nedavno (poskytnout to zdarma pro samozasobitelske hospodareni a pro chudsi casti sveta). ale muzeme spolehat na stedrost megacorps?:) tak ci tak, patentovat zakladni plodiny (a soudit se pak s farmari, kteri je pestuji 'nelegalne') mi prijde dost perverzni.

dalsi argument, ktery neni zminen a prijde mi celkem dulezity je ten, ze GM plodiny ohrozuji byznys non-GMO pestitelu. at chceme nebo ne, vetsina lidi ma strach z GM plodin. pokud nekdo pestuje bio-organic-whatever plodiny nebo dokonce exportuje do zemi, kde je dana GM plodina uplne zakazana, tak ho to muze zlikvidovat.

ad 7) glyfosat neni zpravidla jedinou slozkou herbicidu. nektere tenzidy, ktere jsou soucasti techhle herbicidnich smesi, muzou byt toxictejsi. nekteri farmari navic v reakci na glyfosfat-resistentni plevel pouzivaji dalsi herbicidy spolu s roundupem apod.
    HANT
    HANT --- ---
    WAMP_ELF: moc nechapu, o co ti jde. nekdo psal clanek a zeptal se odborniku na nazor. kdyby ses pokusil vyvratit nejaky konkretni argument, urcite by tahle diskuze byla zajimavejsi.)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    NESCIUS: zkus mi Odpovědět na mojí otázku.
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    WAMP_ELF: no, já to vidim tak že se buď můžeš zeptat jednoho z lidí co se baví publikováním hrůzostrašných 'pravd' o GMO, nebo.. někoho kdo vlastně aspoň chvilku studoval biologii..
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    NESCIUS: co má tohle říkat? Nebojte se gmo protože ,,nearly a dozen scientists" říká není se skoro čeho se bát?
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    Core Truths: 10 Common GMO Claims Debunked
    http://www.popsci.com/article/science/core-truths-10-common-gmo-claims-debunked
    Genetically modified organisms have become the world’s most controversial food. But the science is more clear-cut.

But the truth is, GMOs have been studied intensively, and they look a lot more prosaic than the hype contends. To make Arctic apples, biologists took genes from Granny Smith and Golden Delicious varieties, modified them to suppress the enzyme that causes browning, and reinserted them in the leaf tissue. It's a lot more accurate than traditional methods, which involve breeders hand-pollinating blossoms in hopes of producing fruit with the desired trait. Biologists also introduce genes to make plants pest- and herbicide-resistant; those traits dominate the more than 430 million acres of GMO crops that have already been planted globally. Scientists are working on varieties that survive disease, drought, and flood.

So what, exactly, do consumers have to fear? To find out, Popular Science chose 10 of the most common claims about GMOs and interviewed nearly a dozen scientists. Their collective answer: not much at all.
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    DARJEEL: jako prevence proti chřipce je nejlepčí očkování, placebo asi taky funguje.. :)

co se Cčka týče tak kysané zelí není dobrý - má třetinový podíl kyseliny L-askorbové (taktéž známé jako E300) oproti čerstvému zelí.. což platí skoro u veškerého zpracovaného ovoce/zeleniny protože vitamín C je citlivý prakticky na všechno..

a poslední bod, co se citrónu týče, tak taky radši používám 'citrónovou' šťávu, a je mi jedno že to nevidělo citrón z rychlíku.
    na kúru se obvykle aplikují buď vosky nebo nesystémové fungicidy --které zůstávají na povrchu plodu, nebo nějaká kombinace obojího, v případě fungicidů je jenom hrstka která se smí v EU na ošetření plodů používat a všechny jsou vodou rozpustné, v případě vosků to je ale horší, v obou případech je toxicita pro člověka velice nízká.. ale i tak, možná bych radši šáh po 'bio' citrónech kde bude maximálně včelí vosk..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSYTKA: jsem zazdil odpověď, promiň :-) (ale je teda OT :-)
    Používám citronovou šťávu, kůra se trochu dává do některých koláčů, tak to nějak přežiju, ale jinak se tomu snažím vyhýbat, v lětě ok, nakapt do vody, aby líp uhasila žízeň, ale přes zimu mi začnou drkotat zuby jen se na citron podívám. A co se týče čaje, tak u darjeelingu se píše "best served without lemon" :-))
    Proti gustu žádný dišputát, každýmu jede trochu něco jinýho... a pro mě jsou super domácí plodiny, taková ta staročeská klasika, přes léto je spousta ovoce na výběr... no a přes zimu je sušené :) Nakonec i na ty vánoce by se to nějak dalo, ale chápu, že zvyk je železná košile a když tady ty pomeranče za komunistů nebyly, tak teď si to vynahradíme!!

Ad oslabení: no, moc nevím co má citron tak extra, co nejde získat z jiných nonGM plodin nebo domácích produktů.. jestli Cčko, tak kysané zelí vede (domací), antioxidanty máš možná ještě vhodnější např. v jabku a jako prevence proti chřipce v podzimním období je stejně nejlepší jíst obiloviny - jáhly, pohanku, kroupy,...
    //OT
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    Zombie Retracted Séralini GMO Maize Rat Study Republished To Hostile Scientist Reactions - Forbes
    http://www.forbes.com/...ed-seralini-gmo-maize-rat-study-republished-to-hostile-scientist-reactions/
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Geneticky modifikované „super banány“ budou testované na Američanech - Svět kolem nás
    http://www.svetkolemnas.info/...8-geneticky-modifikovane-super-banany-budou-testovane-na-americanech
    HANT
    HANT --- ---
    NESCIUS: obecne - fortifikace je velmi levna a navic se to pak pozitivne promita do ekonomiky dane zeme. ta zatez nemusi byt nutne na koncovem spotrebiteli.

program diverzifikace byl pomerne uspesne implementovan v bangladesi. casto to ani neni tak moc o penezich, jako spis o zvyku a vzdelanosti/informovanosti obyvatel.
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    HANT: ak jo, přečet jsem si zadání vinět z článku a závěry o smrti hladem asi nejsou úplně odůvodněné, ale nemyslim si že by se jednalo o horší zjednodušení než v některých příspěvcích tady.. ;)
    co jsem původně linkoval má šokujicí titulek, 6. odstavec je citace autora, kde to vysvětlují.. kdyby to byl první odstavec tak není o čem psát :D
    v diskuzi původního článku zmiňují že možná měli použít kontrolu která by neobsahovala žádnou zmínku o GMO a předpokládají že by její přijetí bylo lepší než u obou měření.

proč? protože takhle máš právě toho GM strašáka kterej ti nic neřekne když to třeba může být ta zlatá rejže a tak to ti reaktivace vitamínu A způsobý šok..
    jsem pro značení, v případě že to bude něco znamenat - GM fakt nic o tom co se změnilo neřekne.. a přitom tu pořád máme masivní schvalovací protokol (který je prakticky nepřekonatelný) a veřejně dostupnou dokumentaci.

EU mění předpisy. „Omylem“ schválila modifikovanou kukuřici - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/pestovani-gmo-v-eu-03u-/veda.aspx?c=A140622_130559_veda_mla

ohledně diverzifikace.. to by bylo skvělé, ovšem z nějakého důvodu to nefunguje.. zřejmě proto že se jedná o chudé. fortifikace potravin? řikal jsem už že se jedná o chudé lidi?

myslim že pokud na sebe nebudem sprostý a dokud se o tom budem chtít bavit tak se můžem občas dostat i k nějakým vysvělením a pochopením :~)
    HANT
    HANT --- ---
    NESCIUS: kdyz se podivas na ten vyzkum samotny (a jak byly kladene otazky), tak to neni ani zdaleka tak sokujici, jak naznacujes ty nebo ten clanek. je to hrozna dezinformace.

NESCIUS: souhlasim s tim, ze se GM plodiny zbytecne demonizuji. viz treba video, co tu driv probehlo, ktere zacina vetou "kazda nezavisla studie na vliv GM jidla ukazuje, ze poskozuej organy, zpusobuje neplodnost, selhani organu atd. atd." ale zrovna v tomhle pripade mi prijde, ze GE ryze nemusi byt nutne nejlepsi reseni. alternativou je napr. v clanku letmo zminena diverzifikace pestovanych plodin a/nebo fortifikace potravin. je potreba na to koukat z hlediska nakladu, rizika a potencionalnich prinosu. a samozrejme by bylo fajn, kdyby se tahle debata mohla vest na odborne urovni a bez zbytecnych predsudku, ale to se jen tak nestane:)

NESCIUS: proc? mne ta mapa dava smysl:)
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    PSYTKA: dokud tam není zmíněná konkrétní odrůda (modifikace) tak to nedává žádný smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam