• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    Připravila Vás škola na život?

Diskuze není o tom řešit jestli doma učit a nebo ne,
    ale jak to dělat správně
    a taky všechno kolem, co se dá k domácímu vzdělávání přibrat,
    aby to ve výsledku stálo za to
    rozbalit záhlaví
    SVAN
    SVAN --- ---
    GIMEL: "bych byla absolutně nepřipravená na současnou kolektivní soutěživost a s tím spojené občasné kopance a škrábance. Na jednu stranu jsem školu nenáviděla, protože mě spolužáci šikanovali, na druhou mě naučila jednat s lidmi, pochopit, co jsou autority, respekt k učitelům, obrnit se před ústrky a vytvořit si vlastní individualitu a pochopit svou jinakost.

musím ze zastavit ještě u tvojí jasný informace z tvého života proč domácí vzdělávání ano. Tady v té větě máš jasnou odpověď!

Když dítě vzdělávané doma s dostatečnou oporou a podporou vyrazí do světa, nebude mít problém se soutěživostí protože si bude dostatečně věřit, ale pravděpodobně o to nebude mít zájem protože to pro něj nebude tak podstatné což pro mě také není a to je celkem dobrá zpráva jestli teda rozumíš co tím myslím.
    Já nechci odevzdat díte tomuhle systému aby z něj vychovalo budoucího manažera co se potřebuje pořádně prosadit :))
    SVAN
    SVAN --- ---
    GIMEL: Děti prosím! přečtěte si znova záhlaví a to co jsem napsala v úvodu!
    Já jsem tu diskuzi opravdu nezaložila proto aby sem každý z nyxu psal svoje trable z dětství a že někde viděl případ kde se jim to nepovedlo, já taky viděla spousty mechaniku co se jim nepodařilo opravit auto a přesto je nemůžu všechny vyjmenovávat a odsuzovat.
    Psala jsem, že pro a proti jsem řešila horem dolem dlouhou dobu, na to abych znala všechny o kterých tu píšete. Můžu sem napráskat spousty odkazu, kde se téma socializace, autorit atd vysvětluje. Je jasné že nejsem psychopatka co má zavřené dítě doma a nepouští ho mezi lidi, socializace pro dítě ze žižkova naopak probíhá naprosto dokonale i mimo školu, když jen vzpomenu na naše dětská hřiště, kde nikomu za zády nestojí učitel a to jaké odlišné nátury se tam setkávají a také věkové rozdíly, je myslím ta nejlepší socializace a samozřejmě další kroužky atd.... Proto tuhle diskusi zakládám abych se dozvěděla přínosné informace jak lépe ještě když už to dělám.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    GIMEL: "bych byla absolutně nepřipravená na současnou kolektivní soutěživost a s tím spojené občasné kopance a škrábance. Na jednu stranu jsem školu nenáviděla, protože mě spolužáci šikanovali, na druhou mě naučila jednat s lidmi, pochopit, co jsou autority, respekt k učitelům, obrnit se před ústrky a vytvořit si vlastní individualitu a pochopit svou jinakost. Domácí vzdělávání asi není pro každé dítě, pro mě by určitě nebylo."

Popravdě řečeno, kdybych měl v úmyslu vychovávat děti pro úspěch v standardní "kolektivní soutěživosti", život zaměstnance ve velkých firmách atd., posílal bych je asi do školy. Vím, že domácí vzdělávání mých případných dětí je bude připravovat spíš pro jiný než většinový styl života.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Já teda vím jen o jednom případě, kde domácí vzdělávání proběhlo a bohužel selhalo na plné čáře. Paní s manželem hodně cestovali po evropě (muž je hudebník a koncertuje přes sezónu), takže měli s sebou děti a vzdělávali je sami. Nebo spíš na to kašlali a kluk i holka (nyní oba v maturujícím věku) mají velké problémy s uplatněním. Někdy kolem páté třídy děti ještě ani neuměly pořádně číst a zaostávaly skoro ve všem - propadly obě u srovnávacích zkoušek.

Nejsem a priori proti domácímu vzdělávání, ale je to docela velká zodpovědnost a rodič sám musí mít celkem přehled (nebo teda myslím si, že by měl mít). Navíc bych měla obavu z chybějící socializace s dětským kolektivem. Když si představím sama sebe být vzdělávaná doma, tak jakožto introvert a defaultní naivka a důvěřivka :) bych byla absolutně nepřipravená na současnou kolektivní soutěživost a s tím spojené občasné kopance a škrábance. Na jednu stranu jsem školu nenáviděla, protože mě spolužáci šikanovali, na druhou mě naučila jednat s lidmi, pochopit, co jsou autority, respekt k učitelům, obrnit se před ústrky a vytvořit si vlastní individualitu a pochopit svou jinakost. Domácí vzdělávání asi není pro každé dítě, pro mě by určitě nebylo.

Pak jsem zase ale četla moc pěkný článek, kde tatínek burzovní makléř či co to byl, hodně pracovně cestoval a bral svou dceru všude s sebou. Holčička (nevím teď v jakém věku) už tedy uměla poměrně obstojně 2 cizí jazyky, měla přehled o kultuře, zeměpise, historii a trochu i politické situaci a vztazích ve světě, protože tatínek si v každém městě našel čas, aby zašli do divadla, muzea, galerie atd.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Takove to domaci vzdelavani....

Ale vazne - strasne moc to zavisi na osobe rodice a jeho schopnosti objektivne posoudit sve znalosti a pedagogicke schopnosti. V tom vidim nejvetsi uskali. Kvalita se tak muze rodina od rodiny pohybovat opravdu ode zdi ke zdi.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Moje kamarádka - spolužačka ze třídy na SŠ - domácím vzděláváním na prvním stupni ZŠ prošla. Obě jsme byly nejlepšími studenty ve třídě. Pokud budu mít děti, nebude v okolí přívětivá škola a budu mít tu možnost, na domácí vzdělávání se vrhnu.
    DITKA
    DITKA --- ---
    Budu ráda sledovat - na domškolu se chystáme od příštího roku. A Svan, ty už doma učíš, nebo se také teprve chystáš a připravješ..?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Dotaz jen ze zvědavosti, jestli se nehodí vklidu vymaž. Sama o tom zatím neuvažuju, protože máme vesnickou malotřídku 200m od baráku a děcka jsou rády s kámošema (zatím jen v MŠ) a já mám klid :). Jinak se mi moc líbí, že tu ta možnost existuje a ano umím si představit podmínky, které by mě donutili do toho jít.
    Kolik dětí? Jak dlouho je vzděláváš? Využíváš nějakých kroužků nebo něčeho takovýho navíc, kde si od sebe odpočinete? A nakonec jak to všichni zvládáte po psychický stránce?
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: ahoj, doma neucim, nemam zatim deti, ale tema me zajima a na diskuzi se tesim :)
    momentalne louskam tuto diplomku http://is.muni.cz/th/104715/pedf_m/domaci_vzdelavani.pdf

na svobodauceni.cz ted publikovali TED talk Logana LaPante, 13ti letyho kluka, co se uci doma, s ceskymi titulky, jestli neznate, vrele doporucuju http://www.svobodauceni.cz/clanek/logan-lapante
    SVAN
    SVAN --- ---
    S tím jestli doma učit a nebo ne, jsem si už hlavu nalámala dostatečně.
    Probrala spousty jasných pro a proti.
    Nakonec jsem uznala že těch proti je tak málo, že jsem se do toho pustila.
    V podstatě jediné proti bylo to jestli to dám já :)
    Jestli se mi povede najít i tady na nyxu, někoho kdo už se také rozhodl a doma učí, bylo by to fajn, protože rad a zkušeností není nikdy dost
    a pokud najdu někoho kdo se na to chystá tak už pár rad taky mám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam