SUFFOCATE: nezkouselas oslovit na FB rodiny z okoli (v tech domskolackych a ruznych dalsich respektujicich atd. atp. skupinach, seznamkach pro rodice a tak)?
jako pozor - Brno neni uplne zrovna vesnice, a my zde taky nikoho nemame. uprimne myslela jsem, ze to bude o neco snazsi, kdyz se o to zacnu snazit. ne ze bych zde neznala vubec zadny domskolaky, ale primo v Brne je to minimum lidi, a bud se mijime casove, nebo mame jiny preference a tak, proste celkem bida. pres FB jsem to zkousela (sehnat dalsi rodiny na stridavku), a taky jsem nepochodila - ozvalo se mi sice ve vysledku celkem dost matek, ale se samyma malyma detma (maximalne tak do 4 let, a ja potrebuju pro svoje dcery starsi deti, ne jenom batolata). taky mam asi specificky pozadavky a hlavne specificky vek deti - ono neni uplne jednoduche sehnat jen tak partu decek okolo sedmi osmi deviti let.
pak jsem teda jeste diky FB v kontaktu s jednou maminkou sedmilete holcicky, ale uz si asi dva mesice piseme, a porad jsme se nevideli, i kdyz vule je z obou stran (deti si mezitim alespon vymenuji dopisy).
tim chci rict, abys kdyztak nepropadala frustraci z tady te casti co se kamaradu tyce, to chce proste cas a nejaky usili, ale nakonec to nejak zvladnete, ja verim ze se to musi podarit (i nam)
my mame teda alespon kamarady ve skole (doprovazim tam deti 1x tydne, predtim jsme jezdili vic, ale bylo to na me, a myslim ze na vsechny, moc) a v komunite, co je na to navazana. akorat je to 30min za Brnem. to neni nic strasnyho, ale na druhou stranu je to dost limitujici - nechce se mne s malyma deckama porad se nekam vypravovat na cely dny a resit furt ty prejezdy, to je z dlouhodobyho hlediska unavujici. asi pul roku jsme to zvladali 3x tydne, ale pak prisel kolaps postupne u vsech zucastnenych, ja teda az jako posledni v rade v reakci na decka, a mesic jsme byli doma - to je uplne nevidany, detem se nechtelo ani ven, byl to teda zrovna unor coz taky neni uplne sympatickej mesic - no a od te doby jezdime 1x tydne. decka to maji tak, ze kdyby chtely, tak krom toho jednoho dne kdy tam chci byvat s nimi (projektove dny se skvelou naplni plus tam mam kamaradky se kterymi chci byt v kontaktu) tak je tam budu vozit a vyzvedavat, coz ony nechteji, takze ten 1 den jim zatim staci. a i kdyby chtely, tak vozit je nekolikrat tydne 30min tam a 30min zpet taky nevydrzim naveky (treba rok bych tomu dala, ale pak by se to muselo nejak zmenit), a tim narazim na to, ze podle me nic neni definitivni (presne jak pise Ymladris jinymi slovy, meni se to, a cely je to cesta)
prave ve skole jsem nasla skvelou kamaradku (taky tam doprovazi svoje decka), ktera zije v Mor. krasu (nase deti si rozumi a vsecko by to bylo perfektni - ale zase 30min od Brna:), a ta resi stejny problem - pro svou temer osmiletou dceru taky marne shani partu kamaradu. podarilo se ji alespon, ze prostr. FB zalozila skupinu, kde se seslo pomerne dost matek, a od te doby pravidelne 1x tydne poradaji vylety a od zari i takovou soukromou "domskolicku". ma teda ale ten stejny problem, ze se jedna o mladsi decka, nez jeji dcera preferujici starsi deti potrebuje. dost se tomu obe divime, ze jsou vsude sami predskolaci nebo batolata, ale kde jsou teda ti domskolaci?
no, nevim, jestli jsem ti nejak pomohla:) podle me je zasadni ze mas predstavu alespon jak to udelat nechces (podle toho, co pises), PPP vyrizenou mas, to je taky fajn, a zbytek se v prubehu tech dalsich mesicu az let vyvine.
jinak jeste pro predstavu jak vypadaji nase dny, tak starsi je toho casu v podstate unschoolerka, nedela nic co nechce, nechodi nikam kam nechce (krouzky ma dle svych preferenci). portfolio jsem nenucene zavedla asi pred dvema lety, kdyz mela tak okolo tech 4, ona ma rada vytvarku, takze nebyl problem poridit zajimavy a rozmanity materialy a v podstate ji na to tak nejak privabit. ja pak obcas udelam par fotek z vyletu (at uz obyc. vychazky do prirody, kde se naslo neco zajimavyho, nebo naopak kultura apod.), pokusim se trefit moment kdy je na to naladena, a ona si to tam nalepi, popise, dokresli... a takto to delam se vsim, co by se tam mohlo hodit. zatim mne to prijde strasne jednoduchy (hlavne tedy pokud trefim spravne rozpolozeni, dite na to reaguje pomerne pozitivne, takze nejaky vyrazny prekazky minimalne zatim resit nemusim), dal nevim co bude (a jinak to nase portofilo videly reditelka a prezkusujici ucitelka z klasicke statni ZS pri prezkouseni ostatnich deti ve skole na konci min. sk. roku, a tak jak to mame, takto volne, tak to pry bohate staci - chybelo jen psaci pismo, takze ja proste ziju v klidu, i kdyz samozrejme soucasne jsem furt plna pochybnosti, ale to k tomu patri - je to cesta, za pul roku za rok to treba bude cely jinak).