• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn

    Těžba kryptoměn pomoci ASIC, procesoru, grafickych karet...tipy ohledně alternativních coinů, poolů, multipoolů, doporučená nastavení pro konkretní težební zařízení, aplikace pro těžbu, přetaktovávání, fotky rigu, chlubení se vytěženým množstvím coinů atp.
    Smyslem je trochu odlehčit Bitcoin klubu, kde podobně specializované informace nemusí zajímat každého.


    CST, GMT, UTC= Central Standard Time, Greenwich Mean Time, Coordinated Universal Time
    EST= Eastern time = GMT-5 (tzn pro čechy -6)
    Čechy se nacházejí v pásmu CST+1, GMT+1, UTC+1


    Start nových mincí
    http://cryptodir.com/calendar/#action=calp_month
    http://www.shiliwu.com/
    http://www.altcoincalendar.info/
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: od začátků webu před cca 20 lety se počítalo, že by mikroplatby mohly nahradit uhozené financování online contentu z reklamy.... problém je, že každý web si začal předplatné řešit úplně po svém a i když já bych byl ochoten utratit do několika set Kč měsíčně za kvalitní novinářskou práci, tak se mi nechce "zdarma registrovat" na X webech a na vybraných ještě prozrazovat (složitě - a navíc nevím pořádně komu to říkám) číslo platební karty.

    potřebuju službu typu "v peněžence mám zbylý nějaký drobný, od minula, kdy jsem si dobil - a když u článku, hudební skladby či videa vidím ikonku klobouku, tak na ní kliknu - a ono mi to nabídne nějaké drobné, v řádu třeba i eurocentů/desetihalířů, kterými můžu daný obsah podpořit" - relativně anonymně, ale zase tím pádem by nebyl problém vidět statistiku článku (resp. "jednoho klobouku") - kolik lidí ho podpořilo, výši příhozů, apod.

    mikroplatby nejsou definované tedy ani tak výší, jako spíš transakčními náklady (měly být velmi nízké, až nulové), anonymitou a jednoduchostí použití. Bitocoinová technologie měla na řadu toho našlápnuto (např. implementace zcela mimo browser byla dobrý krok! vývoj browserové technologie by určitě vedl ke vzniku javascriptovýc virů, které klikají na příhozy za klienta, apod.). Celé to ale pokazila ta vize deflační ekonomiky a ignorování faktu, že praktická použitelnost vyžaduje aspoň trochu stálý kurz (který zase nesvědčí spekulantům, ovšem).

    Jako protokol pro obecnou implementaci jakýchkoliv budoucích Ponziho schémat je bitcoin jedinečný.... jako náhrada klobouku, do kterého se hází pouličním muzikantům drobné, se ale zatím neujal (resp. až uvidím u nějakého pouličního muzikanta místo nějakého klobouku/talíře/kelímku na chodníku nalepený QR kód s BTC adresou, tak uvěřím :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: otazka je, jestli vubec mas vydefinovanou mikroplatbu a jaka vyse je vyse mikroplatby.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: no dobře, ale tady jsme v klubu "těžba", ne v klubu "spekulace"... že trhy vyžadují ideologii optimismu z podstaty, protože kurz roste, jen pokud jsou všichni hráči ve výhledu do budoucnosti optimističtí, to je samozřejmě velmi známá ekonomická poučka :-)

    nicméně - mě mikroplatby a online platby obecně (spíše než jen "kryptoměny") zajímaly před Bitcoinem a budou mi zajímat i po něm :-) stávající systém platebních karet, provizí z transakcí je děravý, nebezpečný a drahý a samozřejmě mě do budoucna zajímá, co ho nahradí (ideálně: bezpečnější a decentralizovanější věc, s daleko nižším transakčním poplatkem, než jsou 3-5% u dnešních karet, a navíc s kurzem, který bude prakticky nevychýlitelný z pozice doménové koše - takže vlastně semi-automaticky vázaný na Special Drawing Rights u MFF..)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: podle mě by jsi měl mít přezdívku doomchaos, no nic tahle diskuse je OT... ale jo fullnod by měl hlasovat, ale v podstatě je jedno jakou cenu trh má, protože jak už kdysi zaznělo 1btc=1btc a je na uživatelích čím platí a hlavně i na jejich vyjádření a požadavcích na stranu prodejců že tím chtějí platit... ale to je trochu zavádějící protože prodejce pokud nejde přes platební bránu tak je taky uživatel...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: zeptam se takhle: vis presne co se stane, kdyz ze site odejdou tezari, kterym se nevyplati za aktualni cenu tezit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no.. v podstatě ano. mining je dnes aspoň zčásti financovaný odměnou těžařům a pouze z části spekulativně (tedy spekulací na růst kurz). pokles kurzu ti likviduje oba zdroje financování: odprodejem BTC si na elektřinu (případně ještě vývoj a nákup dalšího vybavení) nevyděláš, zatímco spekulantů, spekulujících na růst kurzu, v případě poklesu kurzu výrazně ubude.

    Bitcoin má tedy pro případ požáru, který by pokles kurzu znamenal, k dispozici jediný systémový nástroj - a to je "hasicí přístroj" naplněný olejem, tedy fakticky plamenomet :-) (což samozřejmě je taky strategie.. např. hasit šíření lesních požárů uměle vyvolanými protipožáry, kterými vytváříš nárazníkové "vyhořelé" zóny apod....)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: rotože při poklesu kurzu by se mining zhroutil

    wtf? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: no, teoreticky mohli nějak "hlasovat" provozovatelé full nodes (což už brzo doufám budu zase já...abych si to ještě užil před forkem a kolapsem...), ale současný protokol to nepodporuje.

    teoreticky by provozovatel full node, který zachytí transakci a předá jí minerům, mohl transakci (aspoň tu s transakčním poplatkem) opatřit nějakou visačkou o tom, jak v nějakém aktuálním hlasování hlasuje. (Váha hlasu by pak např. mohla odpovídat podílu na celkové výši transakčních poplatků v tom bloku)

    bohužel, nic podobného v protokolu dnes pokud vím není. takže uživatelé mohou mít vliv pouze sebedestruktivně - tím, že by BTC levně vrhli na trh, by mohli nesouhlasit s nějakým vývojem, protože při poklesu kurzu by se mining zhroutil (=složitost by řádově přesahovala cenu energie, kterou lze za odměnu minerům nakoupit) (tolik k teoriím, že prudký nárůst složitosti těžby byl dobře...)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: no to opravdu náhodou, ne náhodou by mohlo vzniknout ve FR ale v čr by spíše pořád vysvětlovalo proč tomu vládnou těžaři ;) A krom toho stejně poslední slovo budou mít uživatelé ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: rozhodující slovo mají už dávno mining pooly, přesně řečeno. (to je to, jak jsem vysvětloval, že mining pooly jsou "odborové hnutí" minerů, ne náhodou vzniklo v ČR, ale ani to nikdo nechtěl pochopit... :-)
    QALP
    QALP --- ---
    Zdravím vás. Vyskytuje se tu někdo, kdo u nás těží na živnost a byl by ochotný podělit se o zkušenosti?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: no až na to že hlasování není jenom na těžařích!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tak označení piratecoin je samozřejmě už zabrané, je to jeden z altcoinů.

    v širším smyslu ale stejný problém jako decentralizovaná online měna je třeba decentralizované online hlasování, a to už pirátské téma rozhodně je. decentralizované sdílení, decentralizovaná měna a decentralizované hlasování (což zahrnuje i decentralizovanou moderaci v decentralizované sociální síti) jsou velmi podobná třída problémů - jsou neřešitelné. pseudo-řešení s miningem spočívá v tom, že si pozveš na pomoc fyziku a soutěžením ve výpočetní složitosti přidáš k čiré matematice šipku času.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jen přemýšlím

    takze si od dob sveho navrhu pyratecoinu nijak nepostoupil? ale ze je to let, kdy si v btc auditku rozvijel teoreticke principy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: tak je to podobný, jako primecoin, který snad místo arbitrární hashovací funkce hledá prvočísla (tam je teda jasné, že složitost neustále narůstá). ale princip je stejný: další číslice iracionálního čísla nad rámec už známých se musí hledat algoritmicky (a blockchain s takto označkovými řádkami má samozřejmě ambice být nejdelší známou rainbow table takového výpočtu.. a je to i zpětně ověřitelné)

    myslím by ale něco takového mělo háček, že každý další řádek není nutně výpočetně složitější, než ten předchozí (ale stejně to teda pokládám celé za blbost, jen přemýšlím jak přijít s něčím novým, než jen s permutacemi parametrů bitcoinu...)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: hele nebyl náhodou takovejhle projekt někde na boinc? krom toho boinc má vlastní crypto ;)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Pockej, mam vizi! Kazdy blok jedna cislice eulerova cisla. A bude se to jmenovat e-coin!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    už někdo navrhl altcoin, kde by každý další blok v chainu musel začínat další pořadovou číslicí pí?
    (trochu jako primecoin, no, jen jinak)
    MOTTE
    MOTTE --- ---
    REASON: Tak ten se nevyvyji zle.
    REASON
    REASON --- ---
    MOTTE: kamos zcash
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    B3DA: tezil jsem, ted uz je to pred lety. nic rozumenho z toho nebylo, jen nejake dorbne..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam