• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn

    Těžba kryptoměn pomoci ASIC, procesoru, grafickych karet...tipy ohledně alternativních coinů, poolů, multipoolů, doporučená nastavení pro konkretní težební zařízení, aplikace pro těžbu, přetaktovávání, fotky rigu, chlubení se vytěženým množstvím coinů atp.
    Smyslem je trochu odlehčit Bitcoin klubu, kde podobně specializované informace nemusí zajímat každého.


    CST, GMT, UTC= Central Standard Time, Greenwich Mean Time, Coordinated Universal Time
    EST= Eastern time = GMT-5 (tzn pro čechy -6)
    Čechy se nacházejí v pásmu CST+1, GMT+1, UTC+1


    Start nových mincí
    http://cryptodir.com/calendar/#action=calp_month
    http://www.shiliwu.com/
    http://www.altcoincalendar.info/
    rozbalit záhlaví
    BUGER
    BUGER --- ---
    JOINTER: ono rozbijeni spociva v tom ze vetsinou prestane fungovat regulace napeti karet (nebo zacne fungovat divne), takze to sice tezi, ale zere to klidne o 30% vice nez kdyz to funguje jak ma... Mam same AMD, u nvidii to muze byt ok...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    BUGER: Mam tezici PC na W10, aktualizuju pravidelne a nic mi to nerozbiji.
    Teoreticky lze treba rozhrani provozovat na integrovanem GPU a na kartach tezit a nemel by byt problem.
    Jestli topis kartama do vzduchu nebo treba mas vodni chlazeni jako ja a radiator na vhodnem miste (vedlejsi mistnost) je z hlediska efektivity jedno, stejne to to teplo vygeneruje a preda se do vzduchu.

    A na vytopeni moderniho dvoupatroveho baraku je potreba odhadem 3-4 kW trvaleho vykonu, pri momentalnim pocasi. U staryho bez izolaci to bude ale jinak.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BUGER: to jako jo - veškerá energie spotřebovaná na počítání se přemění na teplo. Jde ale o to, jak se to teplo přenáší a jestli má teď tatík infrazářič, tak ho rigem o srovnatelném příkonu neuctíš. Protože místo člověka, na kterého to namíříš, musíš ohřát celou místnost :)

    BUGER: tepelná kapacita vzduchu je kolem 1kW (respektive kJ) na kilo, což je cca 1 m3. Pro jakoukoliv reálnou aplikaci musíš počítat s těmi ostatními předměty, co v prostoru máš - třeba stěny a tak - ale hlavně s tím, že teplo ti neustále utíká pryč (nebo leze dovnitř, když je venku tepleji) a utíká tím rychleji, čím větší je rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku. Jinak na vytápění se běžně počítá kolem 1 kW na 10 m2 podlahové plochy v rozumně zaizolované budově. Jestli je to kamrlík ve sklepě (vrátnice, co já vím) bude to zas někde jinde.
    BUGER
    BUGER --- ---
    CYBERWOLF: 1kW na krychlovy metr a stupen... to mi nejak nesedi - priklad - nas malicky byt 1+wc, cca 25m2 (ctverecnich) vyska stropu ja nevim ~2m (nemam odhad, rukou na nej nedosahnu), tj nejakych 50m3

    mam tam 3 minery, celkem asi lehce pod 2kW spotreby a mam tam ted 20stupnu... kdybych to vypl bude tam treba 5, po delsi dobe tam bude stejne jako venku protoze je to samostane stojici baracek s temer nulovou izolaci...
    BUGER
    BUGER --- ---
    CYBERWOLF: no ja to myslel z hlediska spotrebovane energie, ze je jedno zda ti tam sala 2kW v primotopu nebo v minerech

    zalezi taky jaky primotop mas - jestli takovy ten halogenovy co opravdu sala nebo typ s odporovou spiralou pred kterou je pomalobezny fan ktery ohriva vzduchu...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BUGER: není, protože přímotop sálá to teplo (přímo) na tebe, těžením ohříváš vzduch. Tj. aby ti bylo teplo, musíš tím těžením nejdřív ohřát vzduch v místnosti. Což znamená cca 1kW na metr krychlový a stupeň, mínus ztráty. Tj. není to ekvivalent přímotopu, ale konvektoru.
    BUGER
    BUGER --- ---
    VYHULENY_UFO:
    - presne, je uplne jedno jestli 2kW propali v primotopu nebo protezi...
    - na sledovani filmu doporucuju druhe pc, userti to 99% srani se s blbinama
    - linux, mining a jednoducha gui aplikace - no to je pekna pohadka - a ted tu o karkulce pls :-)
    - pokud jednoducha gui aplikace tak windows a nicehash miner
    - pokud windows a AMD GPU rady RX a novejsi tak potrebujes Windows10, protoze jinak ti nepojede compute mode a zbytecne se okrades o treba 20% vykonu
    - Windows10 je zlo
    - Windows10 je jeste vetsi zlo nez se zda na prvni pohled
    - skoro kazdy (vetsi) update windows10 rozbije neco okolo miningu (drivery, nastaveni napeti, frekvenci, ...)
    - zakazat Windows10 update je zlo :-)
    - zakazane Windows10 updates se po case samy povoli a opet zkurvi mining
    - konecne nastavenim sluzby Windows Update ve Windows 10 tak, aby se poustela pod userem Guest rozbije windows update tak, ze uz nerozbiji mining, hoooray!
    - mining me bavi, ale profit neni posledni dobou nic moc... ale kdyz uz to clovek ma doma, venku koketuje teplota s nulou a druhou moznosti je zapnout el. primotop tak je to porad zabavnejsi jak primotop
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ORIEN: kdyz mohli tezbou topit pirati v poslanecky ubytovne, proc by nemohl hlidac parkoviste, zejo.
    ORIEN
    ORIEN --- ---
    ROMANICAK: řešení je víc karet karer a správně nastaveni tezby jen na jiných než běží obraz. Tohle a nedávat z nich extrém. Ale nejsem si jistý, zda jeden rig vytopi prostor anizby tam byl dost hluk.

    A pokud má starý šrot, co funguje, tak koupit kartu třeba 380x, 390, 470 nevyjde na zas tak extrémní částky.
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    VYHULENY_UFO: telefon neřeším, to je kravina ... holt lama miner
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MIKE23: o co jinyho.... :D ale mezi nama, na telefonu natezi velky prd a mozna bude i kulovy.
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    ROMANICAK: tipuji, že mu jde jen o coiny za bezplatnou elektřinu
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VYHULENY_UFO:
    HOUMLES:
    Odpovedi jak od blbecku v diskusi na novinkach, fakt.

    NEKROMANT:
    Chapu to spravne, ze elektriku ma zadarmoa je tak vlastne jedno jestli protopi 2kW primotopem nebo tezenim? A pripojku na internet kam si muze pichnout vlastni PC v mistnosti ma?

    Obecne vzato - v poslednich tydnech poklesla hodnota vsech coinu na burzach natolik, ze se nevyplati tezit ani s elektrikou zadarmo, protoze cenu HW musis zapocitat vzdy. Je otazka jestli se to zase zvedne, nebo ne. To ti nikdo ted neumi rict, nikdo to nevi. Jedni rikaji ze bublina konecne splaskla, druzi zas ze je to jen nadech pred obrovskym rustem.

    Tezeni na GPU v drtive vetsine pripadu vylucuje zaroven sledovani filmu. Trha se to, cuka to, obcas to dela chyby v obraze. Mozna by to slo nejak poladit, ale ja mam zkusenost takovouhle. Tezeni na CPU je myslim uz nejakou dobu uplne neucinne, trvalo by roky nez bys mel neco, co se da prodat na burze, to je uplne passe. Mozna jeste Monero, no podivej se sem:
    What Cryptocurrency Can You Still Mine With GPU\CPU in your PC in 2018? | U.Today
    https://u.today/what-cryptocurrency-can-you-still-mine-with-gpucpu-in-your-pc-in-2018
    Tezeni na mobilu kvuli teplu je asi blbost, to uz je lepsi si tu mistnost zadejchat.

    Tady vidis jaky mnozstvi novejch coinu vznikaji. Jejich problem je v tom, ze dokud je nezalistuje nejaka vetsi burza a nezacne je pumpovat nekdo s vetsim kapitalem k tomu urcenym, jsou v podstate bezcenny.
    Best CPU Mineable Coins in 2018 and CPU Mining Guides
    https://bitcointalk.org/index.php?topic=2683343.440

    Pokud si prece jen neco vyberes, tak neco co se da tezit jen na grafikach a ne na ASIC nebo FPGA strojich, tem spotrebou/vykonem nemuzes s PCckem konkurovat. Teda ETH jo, tam je to tak nejak sul nul s tema E3 minerama.
    https://www.cointelligence.com/content/cryptocurrencies-can-still-mine-cpu-gpu-2018/

    Pak se proste podivej pres google jak se tezebni masina stavi, co je potreba nainstalovat, postahuj to z duveryhodnych zdroju a nainstaluj. Profit?



    JINX
    JINX --- ---
    NEKROMANT: Kdo plati tu elektrinu na ktere budes tezit? Ty? Tvuj otec?
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    HOUMLES: Jako ohrivac rukou by to slo. :D
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    vytapet mobilem .. to jsem jeste neslysel :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ahoj. Můj táta pracuje jako security a hlídá oběkt. Topí si v malé místnosti přímotopem.
    Chtěl bych mu tam dát PC které mám již k dispozici (starší kousky) které by používal na sledování filmů a zároveň by těžili kryptoměny přes GPU a možná i CPU. Zatím jeden časem třeba více PC (je zima..). Jakou kryptoměnu by jste doporučili? Podle kalkulačky cryptocompare.com a mém laickém ryhclém pohledu nejlépe vychází měna ZEC. Je to správná volba?
    Bude tam mít Lubuntu 18.10 s LXQT. Doporučíte nějaký hezký ideálně program s GUI a pošlete český návod jak to nastavit, nebo poradíte s anglickým? :) A jakou peněženku atd.. Ještě jsme nikdy nic netěžil a informací je moc a trošku se v nich ztrácím.
    Pak se chci zeptat na těžbu přes levný mobil s androidem, jaký dopad to má na životnost (jestli využít mobil jako další topení :D).. :)
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    SOONIC: ok, dik (jasne, takhle to dava smysl ze to posle do kelu asicy ale se zbytkem to moc nehne).
    SOONIC
    SOONIC --- ---
    XSOFT: ten algoritmus zůstal stejný. jenom ti síť zahodí 1008 ze 1009 řešení, pokud na ní půjdeš postaru. proto rok starý článek o výkonech karet platí dostatečně, i v případě, že bys získal nový miner.

    můžeš zkusit pozpátku, jaký hashrate potřebuješ vymačknout z karet, aby jsi byl s jejich výkonem spokojen na současné sítí.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    SOONIC: huh proc?
    no, byl tu graf jak rapidne poklesl hashrate sia site, tak si chci zkusit, kolik gpu na novym algu jede a jestli mam proti asicum sanci (nejaky asicy odpadly). Tip na zkuseni vzesel z klubu tak to chci zkusit, ale nemam na to poradny miner, takze se ptam.
    A jestli je to rozdil? No, to si chci zkusit, clankum (rok starym se da prd verit). Aspon u forku monera byl u nejakych karet pokles (v7->v8) o 5%, jinde o 30%. Jakykoliv tabulky nebo navody na nastaveni minera (u monera) jsou dneska zasrataly a nepouzitelny.

    Jestli je to na GPU nepouzitelny, tak ok. Ale neargumentoval bych rok starou tabulkou pred zmenou alg.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam