• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOMILOMIšperky ve fotografii
    GIZZZER
    GIZZZER --- ---
    MFIN: Ahoj, já upravuji fotky šperků pro jeden eshop a musím říct, že je to docela věda. Při focení je důležité mít rozptýlené světlo, ideálně fotit v tzv. fotostanu, což vypadá takto:


    A pak už si s tím člověk musí trochu vyhrát. Zkoušet třeba různá nasvícení a potom v PC vybrat nejhezčí pokus. Náušnice se třeba dobře fotí zavěšené na vlasci, který se pak musí vyretušovat. Čistě bílé pozadí také není podmínkou, i to se dá dodělat ve Photoshopu. Dále vypadá dobře zvýšit zřetelnost, použít nějaký doostřovací efekt, na těch správných místech přidat kontrast, vyretušovat drobné vady a celé to překrýt nějakým spíše studenějším barevným tónem. Může to pak vypadat například takto:
    MFIN
    MFIN --- ---
    Diky,ale nejsem si vubec jista,zda to spravne chapu. Hlavne s tou intenzitou svetla, nevim co myslis tim ladenim intenzity. Zajedu pro plexi a budu zkouset.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Doporucila bych ti aby sis koupila kus obycejneho plexiskla. Na zem pod plexisklo (asi 1 m) potom poloz bily karton. Jednim ze svetel nasvit ten karton z uhlu 45 stupnu. Dej pozor, at ti tohle svetlo neosvicuje nausnice - kdyztak si ho pristin. Druhym svetlem osvit nausnice. Svetlo zespodu by melo byt o dost silnejsi. Urcite to taky bude chit stativ. Chce to nekolik pokusu k vyladeni intenzity svetel.

    Muzes napriklad nejdriv vyfotit nausnice pouze se svetlem pozadi na maximum a nastavit cas expozice tak, aby kontury byly dokonale ostre (pokud se ztraceji, je expozice prilis dlouha) a pozadi bile (pokud je sede, je expozice kratka). Az budes spokojena, nastav inenzitu druheho svetla.
    MFIN
    MFIN --- ---
    Omlouvam se za tapetu,ale nevim jak ji zmensit,jestli to teda vubec jde.
    MFIN
    MFIN --- ---
    Ahoj, jsem fotograf amater a zatim fotim jen kompaktem. Nemate tip jak lepe vyfotit napr.
    Nejradeji bych mela na vsech fotkach stejne pozadi,idealne bile.Ale nausnice na nem vzdy zaniknou. Navic kdyz upravuji pozadi dodatecne v pc,tak predmet uz je pak prepaleny. K dispozici mam fotostan a dve svetla a pak jsem si koupila nejakou epoxidovou desku,bilou a cernou. Ale v tom se mi odrazi uplne vse.....tahle fotka je teda focena jen u okna.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Prave jsem se dozvedela, ze clovek co foti ceske korunovacni klenoty si na nejake fotky vystaci s obycejnym kompaktem. Toz asi prestanu stresovat s kvalitou sveho fotografickeho vybaveni ! :)

    Co se tyce vybaveni, snazim se vystacit si s minimem, ale investovala jsem do poradneho stativu Manfrotto. Miluju na nem krom jineho tu moznost vysunout stojan a dat ho do vodorobne polohy - muzu tak fotit predmety seshora. Kdyby mel nekdo zajem - muj bratr se chce zbavit sveho stativu Manfrotto, chce si koupit vyssi - ten jeho ma "pouze" 2 metry - tak kdybyste mel nekdo zajem, piste do posty.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Mam objektiv Sigma 18-200 mm F3,5-6,3 DC OS HSM II

    Sigma Objectif 18-200 mm F3,5-6,3 DC OS HSM II: Amazon.fr: Photo & Caméscopes
    http://www.amazon.fr/Sigma-Objectif-18-200-5-6-HSM/dp/B005QJOIP8

    myslela jsem, ze je to Makroobjektiv, ale spletla jsem se ! Jaky je rozdil mezi nim a makroobjektivem stejne kvality?

    Sigma Objectif Macro 18-250 mm F3,5-6,3 DC OS HSM: Amazon.fr: Photo & Caméscopes
    http://www.amazon.fr/...t=201&pf_rd_i=B005QJOIP8&pf_rd_m=A1X6FK5RDHNB96&pf_rd_r=09JG04X0ACXSMKZ0831A
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    STQ: jak to teda funguje u blesku s ruznymi vykony - teplota svetla je porad stejna i kdyz je svetlo mene intenzivni?
    STQ
    STQ --- ---
    LOMILOMI: jakkoliv ztlumena zarovka ma daleko teplejsi svetlo nez kdyz je na plnej vykon, teploty v kelvinech co se u nich uvadej platej pro maximalni svitivost.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Stul, lepici paska, tenke plexi.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    nova kampan Cartier na snubni prsteny :
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Pro srovnani ze vcerejsiho foceni - fotky bez retuse
    Beze stanu s dvemi bodovymi svetly :

    Ve stanu :
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MATHEF: je to hodne dulezity, staci nezatahnout okenni zavesy a nebo zapomenout rozsvicenou lampu a hned mas divne barvy, trebas zlute fleky, dost viditelne na sperku z bilyho kovu.
    Jednoduche reseni je desaturace, dost fotek stribrnych sperku na internetu je cernobilych. Me ale prijde, ze to tak nejak denaturalizuje material - stribro par vypada jako ocel.
    MATHEF
    MATHEF --- ---
    LOMILOMI: presne, to ti teplotu nezmeni. Jde predevsim o kombinace zableskovych vybojek ruznyho vykonu a ruznyho vyrobce. Kazdy vyrobce pouziva pravdepodobne jiny materialy a slozeni vybojek a tim muze dochazet k nejakym problemum. Ale moc bych tomu neprikladal vahu, dulezitejsi je kompozice, sdeleni a fór .)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MATHEF: Pokud pouzijes stejne zarovky a jednu ztlumis stmivacem, teplota svetla by mela zustat stejna, ne?
    MATHEF
    MATHEF --- ---
    LOMILOMI: vetsina zableskovych svetel ma moznost nastaveni intensity zablesku - 1/1, 1/2, 1/4, atp. Osobne sem si zadnyho velkyho pruseru nevsimnul, kdyz sem to zkousel, ani na diacich, ci c-41 na velkym formatu :) ale profesor nas pred tim varoval - pokud mozno nemichat wataze a znacky svetel, muze to delat problemy .)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MATHEF: nemyslim si, ze by se kazde svetlo jevilo jinak barevne pri ruznem vykonu, pokud mas stejnou zarovku, jak jinak bys chtel nastavit silu osvetleni?
    MATHEF
    MATHEF --- ---
    Ja fotil sperk naposled ve skole a co si tak pamatuju, tak to nebyl nikdy lehky ukol :) Jako u vsech lesklejch predmetu je dulezity, mit moc nad kazdym odleskem a odrazem. Proto se to vetsinou foti v "tunelu". Tunel muze byt klidne diy konstrukce z pauzaku a dratu. Nejlip je, kdyz je tam otvor pouze na objektiv. Tim eliminujete jakykoliv odraz studia, stativu atd. Nasviceni tunelu je nejlepsi pomoci zableskovejch svetel, stejnyho vykonu. Kdyz pouzivate napriklad 200w a 400w, jevi se kazdy svetlo jinak barevne a taky se hur ladi expozice. Pokud potrebujete tmavy odlesk, napriklad pro lepsi znazorneni tvaru, nebo efekt, staci pouzit cernou ctvrtku, nebo natreny polystyren a vychytat uhel odrazu tak, aby predmet nezasahoval do zaberu a odrazel se v potrebnem miste fotografovaneho sperku.

    Tady sem nasel nejaky ukazky vhodnych setupu pro foceni sperku




    vic diy solutions .)




    navod:
    How to Make An Inexpensive Light Tent - DIY - Digital Photography School
    http://digital-photography-school.com/how-to-make-a-inexpensive-light-tent
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    A tady temer identicky naramek co jsem fotila vcera. Najdi pet rozdilu ;). Ironie, chci rict, ze nejsem spokojena s vysledkem. Nejhorsi je to prepaleni zespodu.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Koloskov, "Guru" produktove fotografie nabizi reseni k foceni stribrnych sperku na bile pozadi. Od minuty 10.
    Q&A #6: How to shoot silver jewelry on white background. Photography lessons, tips and tutorials.
    http://www.youtube.com/watch?v=Pxu_awEyodU

    Je to podobna konfigurace, kterou jsem tu nacrtla
    [ LOMILOMI @ šperky ve fotografii ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam