• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    BOZA: No dle legislativy je CHKO uplne stejny jako NP. nicmene tam nejsou tak upjati urednici a zatim vsechny chko, kde jsem doposud zadal o let, tak mi to povolili.

    No mezi modelarinou a dronarinou je trochu rozdil. Modelari nikdy nelitaj extremne daleko. S dronem to hodne lidi posila na kilometry daleko a neresej...

    s letadylkem, kde vetsinou nemas fpv kameru a prenos obrazu na radio, litas kolem drahy a blbnes si na cistej vizual :)

    Dokonce legislativa ( Doplnek X, bod 1) odlisuje model letadla, ktery neni schopen autonomniho letu (neznam moc modelaru, kteri by si staveli takovyhle letadylka) a autonomnim letadlem, do kteryho se pocita vetsina soucasnych komercnich dronu.
    BOZA
    BOZA --- ---
    MERTLAS: Diky za info. Jak je to v KRNAPu nevim, ja to resil z pohledu CHKO, ale tam je to zatim asi tedy ok. Jde mi o to, ze bezne jsou v CHKO nebo jejich blizkosti modelarska letiste a vse je OK. A najednou, kdyz se zacne litat s vice vrtulema se objevi, ze to vlastne nejde.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AXTHEB: kdyz obohatis zakony o nesmysly, tak zpusobis presne to, ze lidi serou i na veci co maj smysl. cesta k tomu aby se resilo to podstatny je jen jedina, ze podstatna cast zakonu a predpisu budou mit smysl. je to stejny, jako kdyz te rodice prehnane vodi za rucicku, vetsinou pak nastane revolta. a prilis paternalisticky stat je uplne stejny pripad. me nektere zakony vylozene popouzi abych je jeste schvylne porusoval, cim vic sou debilnensi
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANDY_WARHOL: Jenže lidí serou i na ty předpisy, který smysl dávají. Létají na městem, lidma nad hlavou, ve vysokých výškách a tak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AXTHEB: nedava mi smysl, ze nesmis litat v divocine bez lidi i v zime, kdy zviratka spi.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANDY_WARHOL: A která část pravidel o lítání s drony je nesmyslná?
    ESY
    ESY --- ---
    Ja mam vzdy u tehle debat vnitrni moralni problem :D Ze vlastne nevim co napsat..
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ANDY_WARHOL: to me taky stve :) taky bych byl radsi, kdyby bylo povinna registrace, povinny pojisteni a zodpovidal za vsechno pilot. Ale neni to tak no :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MERTLAS: no az to zakazou uplne, tak muzes proste jit proti proudu a neskakat jak piskaj ne ?
    ale me to je jedno, ja dron ani nemam :) takze tezko budu neco porusovat. jen mi to uz prijde na hlavu, jak se vsechno musi tak svazovat, kazdyho musej vodit za rucicku aby nahodou nehapal.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ANDY_WARHOL: proto pisu, ze nemusi ty pravidla byt vzdy super. V tu chvili je budeme bud porusovat, nebo respektovat a nebo s nimi neco zkusime udelat. Nerikam, ze zrovna tohle pravidlo o chranenych uzemich je uplne super (ver mi, ze kdybych mohl v takovejch mistech litat bez nutnosti mesic cekat na povoleni, tak jsem radsi), respektive budu radsi, kdyz si clovek, co o dronu absolutne nic netusi, bude radsi litat nekde v chko na louce, nez v Praze na Staromaku... Ale bohuzel to tak neni.

    Popravde s tou novelou (a obecne s prehnanou snahou o ochrnau kdejaky kaluze, kytky a ja nevim ceho jeste) uplne nesouhlasim. Jasne ochrana by mela byt, ale ocamcat pocamcat.

    Stejne tak by mohlo tebe (a ted to nemyslim jako osobne, ale spis obecne lidi - v branzi jim rikame hobby piloti) napadnout, ze se dronovanim v dnesni dobe celkem dost lidi legalne zivi a vydelava si litanim na chleba (a vzhledem k medializaci to tak nejak napadne kazdyho, ze by si tim mohli nekteri lidi vydelavat), tak by je mohlo napadnout, ze kdyz se stane prusvih, tak spousta lidi nebude mit jak si vydelavat penize (samozrejme trochu nadsazka).

    Ale vzdycky tu bude nekolik taboru, ktere si budou chtit prosadit to svoje na ukor ostatnich. Drony v dnesni podobe jsou precijen porad dost mlady obor, ktery se vyviji a verim, ze je jen potreba ty mantinely nejak upravit. Je to vsechno cerstvy a musi si to nejdriv sednout.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MERTLAS: a nenapadlo te, ze nektery pravidla sou casto nesmyslny, proto na ne lidi kaslou, a s tim se pochopitelne sveze i to co smysl ma.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    BOZA: Tohle narizeni plati uz od 1.6. ale lonskyho roku :) klasicka novinarina a snaha o ctenost nad obsahem :)

    A defacto to plati uz od vzniku Doplnku X, kde je zakotveno, ze veskera zvlaste chranena uzemi jsou z pohledu UCL huste osidlenym prostorem, na ktery je vzdy potreba vyjimku a clovek bez licence si tam legalne nezaleta (a to ani v pripade, ze mu treba spravce uzemi da povoleni, ktere je ale v pripade zvlaste chranenych uzemi bezpredmetne vzhledem k HOPu). Novela zakona toto jen trochu zdvojila respektive pritvrdila v tom smyslu, ze UCL nevydava povoleni s podminkou nutnosti zajisteni souhlasu spravce uzemi (coz je bezna praxe pro vetsinu ostatnich HOPu), ale nez vyda povoleni pro let v HOP, tak je nutne dodat souhlas spravce uzemi.

    Nicmene samozrejme drtiva vetsina lidi toto absolutne nerespektuje a litaj na prase a to vcetne celkem znamych fotografu, kteri se tim nasledne prezentujou a i komercne vyuzivaji. A po slusnem upozorneni cloveka poslou do prdele s tim, ze jim jsou nejaka pravidla jedno...

    Proti tomu se neda bohuzel uplne dobre bojovat a biti na tom jsme my s licencemi, kteri se snazi letat dle pravidel a vyjednavame si vyjimky. Jasne, mohl bych toho cloveka udat na UCL a ti by mu meli dat pokutu, ale to uz se dostavame do urcitych moralnich sfer, do kterych se fakt dostavat nechci...

    Treba vyjednat povoleni pro lety v Peci pod Snezkou a blizkem okoli mi letos trvalo cca ctvrt roku a byl to dost boj a to jsem chtel litat defacto jen v zastavene oblasti a jeji blizkosti. A i tak meli v KRNAPu problem.
    Na jednu stranu chapu, ze nechteji, aby tam lital uplne kdokoliv, coz se bohuzel deje i tak, protoze lidi nemaji absolutne zadny respekt k pravidlum a mnohdy ani netusi, ze nejaka pravidla pro drony existuji, ale na druhou stranu, pokud jsem certifikovany pilot a snazim se vsechna povoleni ziskat a nechci litat na pankace, mam presne dana mista, tak pokud to jen trochu jde, tak by mi meli povoleni vydat. Klidne at si ho nechaj zaplatit, ja to klientovi nauctuju, nemam s tim problem, ale at nejsou tak striktni, jako ted jsou. Chapu, ze v dobe hnizdeni a podobne asi uplne v prvni zone litat nebudu, ale v zime, kdy je tam xy metru snehu a tetrivci jsou pod snehem a chrapou, respektive v miste hlavni silnice na Horni Malou Upu, kde jezdi co chvili smradlavej autobus, kamion a stovka aut, tak mi nevydat povoleni proto, ze se tam jednou rocne pohybuje rys a oni nechtej riskovat, ze zrovna ve chvili, kdy tam poletim ve vysce, kdy ten dron neni na zemi slyset, tak tam rysanek pujde a lekne se... To uz i me prijde ujety. Dokonce mi rekli, ze pokud budu neco potrebovat natocit, tak KRNAP ma svuj stroj a budou to kdyztak tocit oni... tak na to jsem jim rekl, ze se asi zblaznili, nebo ze to udelaj v kvalite, kterou potrebuju ja (na coz vim, ze oni nemaj uplne stroj) a samozrejme zadarmo, respektive ze penize pujdou me a ne jim, protoze to je muj kseft a ja mam veskere predpoklady jej zaletat... tak na me pan urednik koukal jak na toho rysa jednou v roce...

    Sumava je naopak relativne vstricnejsi oproti KRNAPu. Tam jsem se bavil s panem reditelem a pokud clvoek neplanuje litat od rana do noci, tak vesmes nemaj problem chvilkovej let povolit.

    Zakladem by ovsem musela byt slusnost, respekt a ucta k pravidlum, ktera jsou dana (a nemuseji byt vzdy super a zatim mame tu moznost pripadne se ozvat a zkusit s nimi neco udelat). Nicmene to je samozrejme trend dnesni doby a pokud pravidla neuznavaj ani ti, kteri by meli jit ostatnim prikladem, tak se nelze nicemu divit...
    ESY
    ESY --- ---
    BOZA: Ja bych rekl ze je to az az :D
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BOZA: Nějakou dobu jsem to teď nesledoval, ale provoz v rámci NP byl už myslím stejně regulovaný jejich správou, takže jednotné ukotvení v zákoně dává smysl a nejspíš by mohlo vést k zpřehlednění situace.
    BOZA
    BOZA --- ---
    ESY: OK, diky za info. To mam letove casy podobne, ale stve me to. Chtel bych neco tak 15-20min.
    Nasel jsem pekny konfigurator, ale nez jsem si stihl neco vybrat, tak ten web prestal fungovat a je jen nahled v archivu. Netusite o necem podobnem? https://web.archive.org/...021041631/http://www.drone-configurator.com:80/best-drone-configurations/

    To je zase 1.cervna nejake nove narizeni? https://www.novinky.cz/krimi/476075-zakazane-drony-dal-krizuji-nad-narodnimi-parky.html
    ESY
    ESY --- ---
    BOZA: hele to je individuelni hrozne. Ale kdyz litam tak jak me bavi dostavam se na cca 2:30
    kdyz to flakam a litam lazy, a treba surfuju nebo tak tak se dostavam klidne na 3:30 - 4:00

    litam jen jedny baterky a to thunder power 1300mah 100c :)

    rozdil pomalyho vs moje litani pro zabavu..

    NEW MOTORS
    http://www.youtube.com/watch?v=ibrN1gfykWU


    JUST ONE PACK THAT DAY
    http://www.youtube.com/watch?v=Qq7-u3qi2aY


    BOZA
    BOZA --- ---
    ESY: Jaky mas tak letovy casy? A na na jakou batetrku?
    ESY
    ESY --- ---
    ESY: pridavam dalsi VTX do listu :D
    PETJU
    PETJU --- ---
    PETJU: Predbezne prodano. Diky vsem za zajem.
    MONCIC
    MONCIC --- ---
    tak jsme vcera objednal prvni RC hracku v zivote, sem natesenej jak malej kluk ;-)
    https://www.tomtop.com/p-rm9515-5.html
    PETJU
    PETJU --- ---
    TOMMYKNOCKER: Ja jsem spise na letadla - tohle byl vicemene nakup na jedno pouziti - mesicni trip po zapade USA. Ukol splnil, sic se tedy nedalo letat vsude, ale par skvostnych zaberu mam a cil mise splnen. Vymenim ho za 2m zlutyho pipera cub, kteryho jsem vzdycky chtel ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam