• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    DRAGON: Tohle je uz podle mne paranoia :( a to souhlasim s demonstraci aby bylo jasno. Ne teda uz se vsim co se tam reklo :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: no na kritice a hodnoceni PCR se my dva opravdu neshodneme, obdivovat ji budes muset sam (nebo s nekym jinym) :)

    jinak odhady policie na pocty demonstrantu jsou vzdycky mensi, pokud se jedna o demonstraci protivladni, viz lonsky rok a rok 2013. Proc tomu tak je je uplne zbytecny zminovat.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: Vzhledem k tomu, ze jsem tentokrat byl v uzkym vedeni krizoveho stabu a mel jsem pristup primo do control roomu a bavil jsem se primo s nejkompetentnejsima lidma, kteri meli za PCR akci na starosti a zaroven sledoval jejich praci, tak te ujistuju, ze Policie svou praci delala velmi, velmi dobre! Na celou akci bylo vycleneno celkem 15 jednotek zamerenych jen na drony, ktere se pohybovaly jak v okoli, tak primo mezi lidmi, vcetne jednotky s Aeroscopem, ktera byla tradicne nahore na strese Ministerstva vnitra (az se k tomu dostanu, dam sem fotku :)).

    Zadny z dronu nevletel primo nad lidi a vsechny byly vcas uzemeny a tedy dronova jednotka PCR splnila temer bezezbytku svuj ukol. Fotka a pocet lidi samozrejme existuje a nebylo treba ji delat z dronu. Lidi bylo mene, nez v lete a policejni odhad 250k je realny. Ikdyz se na zacatku (a to vcetne me) zdalo, ze je pocet lidi urcite vyssi a tuto informaci dali v prubehu i organizatori, ikdyz v tu chvili nemeli 100% relevantni info a srovnani, tak realne to bylo opravdu mene a potvrzuji to i moje zabery, ktere jsem v lete a v sobotu udelal ze strechy toho domu podel Milady Horakove.

    To, ze se redaktor na drony zeptal driv, nez cela akce skoncila, za to bohuzel PCR nemuze. Co vim, tak se tam byl ten clovek ptat nekdy kolem poloviny akce, namisto po ukonceni.

    Street cams pod sebou fizlove sice maji. Respektive maji opravdu ty bezne poulicni, kterymi ale opravdu sleduji jen bezny provoz, dopravu a nemaji takovy rozhled. Kamery primo na tuhle akci mela na starost firma, kterou si MIlion chvilek najalo a ktera po celem prostoru nainstalovala 13 dalsich kamer (na kazde obrazovce, dve nad podiem a jedna na dome na Milady Horakove) a zajistila kompletni provoz control roomu a koordinaci a komunikaci vsech bezpecnostnich slozek, Cerveneho krize, Golemu a organizatoru. Nicmene tyto kamery byly pouzivany hlavne k monitoringu pohybu cele masy, vyhledavanim ztracenych deti, kolabujicich duchodcu, resenim krizovych situaci a predchazeni moznym kritickym situacim, jako je nenadaly pohyb cele masy lidi napriklad do zuzenych mist, kde by mohl nastat problem atd. Nejvetsim problemem, ktery se musel resit a z ktereho vsem stavala husi kuze pri pomysleni, ze by se neco stalo, tak byla skupinka traktoristu, kteri puvodne meli stat jinde, ale bohuzel se postavili hned vedle prvniho sektoru a zaroven nekolik nedisciplinovanych ridicu, kteri zaparkovali auta pred tyto traktory, cimz vytvorili jakysi spunt a ve chvili, kdyby v tomhle sektoru vznikla panika, tak lidi nemeli uplne kudy utikat...

    Vedle podia taky byla pripravena plosina, ktera v prubehu cele akce vynasela fotografy nad lidi, tedy celkovy pohled na lidi existuje a tech dukazu je mnoho vcetne nekolika casosberu a to nejen od idnesu, ale od drtive vetsiny novinaru, kteri tam byli.

    Je mi jasny, ze hudrovat na Policii a jejich cinnost a to, ze nedovoluje litat nikomu nad ctvrtmilionovym davem, je snadne a takovy cesky a dronovy kolorit, ale vzhledem k tomu, ze jsem primo videl, co a jak pri takoveto extremni akci (podotykam nejvetsi akci a nejvetsi shromazdeni lidi na jednom miste od roku 1989) delaji a co vsechno musi resit, tak te zadam, abys revidoval sve radky, ze "rozhodne nebylo jejich praci chranit lidi...". Policii je opravdu jedno, jestli si nekdo udela fotku poctu lidi (tech moznosti tam bylo prehrsel a hodne medii a lidi obecne ji vyuzilo - strechy domu, balkony, plosina), Policii vsak rozhodne neni jedno, pokud nekdo takovyto dav primo ohrozuje navic nelegalni cinnosti. Uvedom si, ze ve chvili, kdyby ten dron spadl, tak nejen, ze minimalne nekoho zrani svym padem, ale v tu chvili zacne davova panika, lidi zacnou utikat atd. To je mimochodem ta nejvetsi nocni mura vsech bezpecnostnich slozek, protoze ve chvili, kdy se takovyto dav da do chaotickeho a prekotneho pohybu, tak absolutne neni sebemensi sance, ze by to jednak rozumne uhlidali a druhak, a to predevsim predevsim, ze by to vsichni prezili. Mylsim, ze tohle je pohled na vec, ktery opet spousta lidi nevnima, protoze jim jde hlaven to "ten jejich pisecek" a nedokazou pohlednout na druhou stranu pomyslne barikady a v sirsich rozhledech.

    A jen tak mimochodem, nejspis budu mit kontakt na cloveka, ktery byl v lete zadrzen na strese (nejvice medializovany pripad). Tak snad se mi ho podari vyzpovidat o tom, jak detailne probiha jeho pripad.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    DRAGON: Myslím, že z přilehlých střech a vysokozdvižných plošin pořadatelů, těch důkazů vzniká dostatečné množství a zároveň tím nikdo nikoho neuhrožuje, ani neporušuje zákon.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DAN_F: nejde o to, že určíš, ale že je důkaz. Data od operátorů nemusí být správná. Street cams mají pod sebou fízlové.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    DRAGON: A to nelze určit jinak, než dronem, sure.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO: pardon, mi to nedalo
    MHO
    MHO --- ---
    DRAGON: jsme stále ještě v diskusi o dronech?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    škoda, aspoň mohla mít veřejnost pravdivou informaci, kolik tam opravdu bylo demonstrantů a ne že se zase bude vycházet z Burešovy lživý informace v idnes. Fízlové opět dělali "svojí práci" a tou rozhodně nebylo ochránit lidi aby jim na hlavu nespadl dron,to v žádným případě. Informace o počtu účastníků takový akce je totiž velmi cenná komodita.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DOKIS: Jj to je verejna informace pro novinare “dva” respektive ve chvili, kdy se redaktor pana brigadniho generala ptal, tak to mozna tak bylo :) byli jeste dalsi dva a jeden dalsi bohuzel stihl utect, nicmene jen vzlitl u vodarensky veze a hned mu to kluci ze strechy poslali zpatky na zem. Tak to sbalil a odesel na tramvaj. :)



    DOKIS
    DOKIS --- ---
    MERTLAS:
    Policisté zadržela dva lidi, kteří nad demonstranty na Letné létali s drony - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...omaci/dron-letna-demonstrace-milion-chvilek-babis.A191116_170026_domaci_onkr
    MHO
    MHO --- ---
    Zajímavé- DJI chce zjevně umožnit detekci dronů veřejnosti.
    DJI developing app that will allow anyone to identify a drone with their smartphone: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/...one?fbclid=IwAR2S5F3ziC1lcSIVm5J6cNsNeIEkH_QSbgRyxyCloXDKSgyyjUE-QV-jcSc
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Jen pro info... dost nedoporucuju o vikendu litat nekde v okoli Letny a centra a tak... Od patku pojede minimalne do nedele nonstop jednotka s Aeroscopem a meli by to brat ve velkym. PCR bere letos 17. listopad vcelku dost vazne, protoze pozadali o zruseni nekolika vyjimek pro lety v centru (vcetne meho) a chteji to mit ve vzduchu cisty i od profiku. Respektive by se s nimi melo dat domluvit, ale nastesti v nedeli litat nepotrebuju, takze jsem nedelal problemy a nechal je konat a na sobotu jsem uz nestihl vyjednat povoleni, protoze Sparticka nebyla uplne vstricna, coz jednak chapu a druhak aspon nebudu mit tolik honicky pri toceni ze zeme.

    Na Letny v sobotu bude o par jednotek vic oproti prvni demonstraci v lete a v nedeli budou rozmisteni nejak po ruznu v centru tak, aby dojezdova doba k pripadnemu pilotovi byla do par minut. Jen pripomenu, ze Aeroscope registruje veskere lety realtime vcetne homepointu, uctu prihlasenych k DJI GO appkam a mnoho dalsiho v okruhu 5km. Pozice jednotky s Aeroscopem neni znama, respektive nebude na jednom miste, tak aby obsahli co nejvetsi mozny prostor. Bude zvysena aktivita kolem Prazskyho hradu respektive cele LKP1, velkych namesti, kde se predpoklada vetsi vyskyt lidi a tedy i chut dronaru litat, Vltavy a oblibenych mist vzletu, Albertova a Vysehradu, Letny, Petrina atd...

    Hlidky budou jak oznacene, tak neoznacene. Takze opravdu nedoporucuju kravit a testovat dolety a esi to umi litat nad lidma a v centru ;)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: Tak ja litam bez senzoru standardne. Nesnasim, kdyz se mi to zastavi kvuli slunicku.
    Sice mam zapnutej jen ten visual chart abych cca vedel, ale jinak bez nic. Stroj je plynulejsi a lita se mi s nim lip.

    Kazdopadne jsme odmitli v tom marastu litat. Americani krasne slysi na “neni to bezpecny” :D

    A nakonec usoudili, ze i to, co chteli tocit, tak pro dnesek rusi. Takze jedeme domu a zitra pokus c.2 :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: jj, milimetrik, lepsi vypnout senzory, at nechce stroj pristat :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Bavili jsme se tu nedavno o namrazach na vrtulich, nebo to bylo nekde jinde?

    No kazdopadne dneska je naprosto idealni pocasi na to si to jit vyzkouset.

    Stacil vis ve trech metrech cca jednu a pul minuty a uz tam byla namraza jak hovadko.

    No bude to dneska zajimavy :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    W_NOICE78: beru zpet, mne totiz neslo v Huginu slepit, ani v Autopano, nikde. A ja si pak vsiml, ze mi Mavic proste misto 42 fotografii vyfotil jenom 26 a oznamil succesfully captured pano photo, demnt jeden :) kazdopadne ice taky pouzivam, dobrej je
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DRAGON: ICE od microsoftu je docela dobrej https://www.microsoft.com/.../product/computational-photography-applications/image-composite-editor/

    DJI Media Maker

    PTGui (placena aplikace)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Pls, poradili byste mi appku, kterou vyrenderuju 360 foto z tech 26 fotografii, kdyz na Mavic Pro zadate 360 Pano? Nejak se mi to nedari vygooglit, cim to udelat. Dekuju moc.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    dodržovat všechny no fly zóny, tak můžu ten dron rovnou prodat. Nasrat! ;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam