• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Jj, je to staré, ale svým způsobem nadčasové.
    Na Slaughterbots jsem narážel i nedavno zde - COMODOR_FALKON.

    V čem to video trochu předbíhá dobu je velikost dronů zjevně schopných zprocesovat autonomní vniknutí do objektu i rozpoznání obličejů a následné rozpoznání a sledování cíle podle celkového aktuálního vzhledu.
    Navíc takhle malý dron by musel být z "nosiče" uvolněn až bezprostředně před cílem/po vstupu do interiéru - jinak by ho snadno odfoukl vítr.
    Což zároveň vypovídá o možnostech obrany skrze větrné tunely, kterými by sice možná mohl proletět i výkonný minidron, ale ze součástek za astronomické sumy...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Sice fikce, ale k zamyšlení určitě:

    MICRO DRONES KILLER ARMS ROBOTS - AUTONOMOUS ARTIFICIAL INTELLIGENCE - WARNING !!
    https://www.youtube.com/watch?v=TlO2gcs1YvM


    (a ano, je to dost starý, možná to tu už bylo, ale nenašel jsem)
    MHO
    MHO --- ---
    (sorry za preklepy jedu vlakem a hrozne drncam)
    DRAGON: Já jsem si dokonce postavil hexakoptéru na filmování před nákupem mavica. Tedy dva roku dozadu. Docela dobrá stabilita, ale je to velký jako kráva, nedokázal jsem udělat ani vzdáleně tak pěkný přenos toho co vidí. A o letový době 20minut si můžu nechat jenom zdát. Takže koptéra skončila jako dárce součástek. O tom, že bych se s ní tahal v báglu po horách nemůže být ani řeč.

    Dneska jsme na tom trochu líp, když jsou k dispozici první komerční digitální přenosy obrazu. Ale stejně.

    Takže DJI na fotky, vlastní buildy na freestyle fpv.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO: jj je mi to jasny ze postavit kvalitu mavic pro neni levna sranda. Sem hledal jednu dobu levny kvalitni gimbaly, to neni uplne levna zalezitost.
    MHO
    MHO --- ---
    DRAGON: No já taky stavím drony a lítám FPV freestyle. Je jasný, že se dá udělat ostavit cokoliv. Když použiju nějaký a atypický typický pásmo pro long range, ...
    A asi si dokážu představit dron co nese třeba NVIDIA Jetson a pomocí něj se naviguje vizuálně a relativně autonomně. Nezávisle na RC vysílači a nezávisle na GPS. Takže ho prostě neodrušíš.

    Problém je, že nechci na nikoho házet granáty, ale fotit nevinný krajinky. A postavit si skládací fotodron s parametry DJI Mavic není ani levný ani snadný. Tak kvalitní gtmbaly, kamery, odladěný tělo ....
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Tak na Ali jsou relativně levně k mání různé komplety ramen k různým dronům, kamery, nejspíš i MB...
    Sestavit si DJI dron ze součástek by nejspíš nebylo o moc dražší - nebo ještě líp, použít šasi DJI dronu a vnitřnosti dát svoje...
    ...třeba takový Mavic Air s pár gramy kumulované nálože směřující dolů skrz vrstvu matiček - ideální na davy. A třeba by byl schopný i odletět...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    VACA: jo takhle, to jo, souhlas :)
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: *to se ale u dji prave dozvi..
    VACA
    VACA --- ---
    DRAGON: To jsi me nepochopil. Ja to myslel tak, ze pochybuju ze by nekdo pouzival dji s loginem a monitorovanim dat. Kdyz so za stejnou cenu postavi zarizeni ktere bude anonimni, odolnejsi, rychlejsi, a svetsi nosnosti.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPECZ: Presne tak, kamos ma doma tri customy, kdyz mi rikal, ze s tim v klidu oblitne prazskej hrad a je schopnej deploynout nad nim granat, tak co mi kdo bude rikat, ze to delaj kvuli ochrane lidi, kecy. Proste chtej vydelat prachy, na registracich vyberou miliony. Takze to, co tady jedou Mirkove Dusinove je vlastne tak trochu blbost. O bezpecnost se nejedna, cely tohleto registrovani a povolenky je kvuli tomu, ze prachy az na prvnim miste. A kdo tomu neveri...well... nasrat, myselte si co chcete :) Ja uz se s naivnima lidma dohadoval dost dlouho, budto to chapes a nebo ne, no.

    Hrozne me bavej lidi, co se furt zastavaj statu a vlady, ze tyhle restrikce jsou vlastne k dobru vsem. Hovno jsou, za chvili nebudes moct mit doma ani rybicky, aniz bys za ne nemusel platit litr rocne na registraci...
    Ja tohle chapu ve state, kterej nejak funguje, ale mega me tohle sere tady, kde akorat sosaj z lidi prachy, ale nic nedavaj zpatky, takhle se stat proste ridit neda. Je mi lito, ze si tohle neuvedomuje vic lidi.

    VACA: To ze DJI sbira data je jasny, no. Ale zakazat odesilani dat DJI aplikaci asi neni uplne moudry...
    ad terorismus: proc by nepouzil? kdyby chtel, je to super tool, loadnes trhavinu a nekam ji posles a detonujes, vsechno vzdalene a nikdo se nikdy nedozvi, odkud letel a kdo ho ridil.
    VACA
    VACA --- ---
    SPECZ: tohle jsem si zrovna taky rikal. Jestli jako od dob co se zacali drony prodavat v datartu stihli vymrit vsichni modelari :D

    Btw a co vsichni ti ostatni vyrobci hotovejch dronu na trhu, taky jednou stejnej standart?

    n, jinak obavy nekterejch agentur ze cina prostrednicvim konzumnich dronu sbira data ze sveta, to by me ani neprekvapilo. Prose moderni zpusob spionaze kdy angazujes sirokou verenost do svych rad, a jeste ti pokrejou naklady na vyvoj a vyrobu techniky. Elegantni reseni :D

    ale jinak pro nejakej skutecnej teroristickej cin nebo neco podobnyho, pochybuju ze by nekdo chtel pouzit tyhle zarizeni.
    Soucastky a vsechno k tomu aby si clovek postavil vlastni nehlidanej dron jsou na kazdym rohu...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    DRAGON: Nezastaví, vezmu hrst součástkek z hobbykingu a aliexpresu, páječku, ... použiju atypický rádio na úplně jinejch frekvencích než je obvyklý, a NFZ jsou mi v tu chvíli k smíchu, stejně jako valná většina systémů na rušení/převzetí kontroly nad strojem ...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    MHO: Tak otestovat co jde skrz wifi by bylo easy, co bonzuje skrz mobilní data jde trochu hůř. Ale jde to taky, v případě zájmu by jsme se myslím mohli domluvit.
    MHO
    MHO --- ---
    SPECZ: co jsem to studoval, tak ofiko aplikace byla docela aktivní. Takže teoreticky stačí modnout aplikaci. Nicméně já měl. Jen 4.22 takže jsem musel sundat i firmware dronu aby si to povídalo.
    MHO
    MHO --- ---
    Ano - na telefonu stačí ověřit třeba pomocí:
    NetGuard | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository
    https://f-droid.org/en/packages/eu.faircode.netguard/
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPECZ: to je to, co se tu posledni rok snazim tlumocit, ztrata svobody argumentovana bezpecnosti. Pritom kdyz nekdo bude chtit udelat pruser, tak ho nfz databaze fakt nezastavi.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    MHO: Máš nějak věrohodně ověřeno že po rootu opravdu nikam nebonzuje ?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JAVOR: Jako to zaříznutí letů kolem akcí kde bude hodně lidí je OK, jenže kde má člověk jistotu že se někdo někde blbě nevyspí a nerozhodne se zaříznout všechny drony nad evropou, například.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    MHO: tak tohle mi zrovna smysl docela dává..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO: mam smulicku, MP2 neni podporovanej :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam