• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    MHO
    MHO --- ---
    MAJA: do 100 metrů výšky můžeš. Jenom doporučuji si fakt dávat pozor - mám takhle blízko sportovní letiště a občas jdou kluci na přistání hodně nízko a někdy krouží nízko i mimo osu. Odhadnout výšku pořádně nedokážeš, takže radši být dvakrát tak opatrný.

    Doporučuji nelétat vůbec v ose startu přistání a to ani na kraji - může se stát, že někdo půjde fakt nízko, protože má problémy a poslední co potřebuje je vidět neznámý dron. A mít spottera, který kouká, pokud ty koukáš na FPV. Pozor - větroň z pochopitelných důvodů neuslyšíš ;-)

    https://dronpro.cz/data/images-l/13436-pravidla-pro-drony-provoz-v-atz.png
    KURE
    KURE --- ---
    MAJA: jestli se nepletu, do 0,91kg muzes litat do 100m vysky.
    ale nedej na mě, nastuduj si:
    https://dronpro.cz/...CmARIsANu-CQcWwUH8LDDjVwvLpGUsGvKfux9T-ERsVWWdA9PBzDbGwgjK1K0PmmcaAonDEALw_wcB
    MAJA
    MAJA --- ---
    Možná hloupý dotaz - pár km od baráku mám malé letiště a podle mapy skoro až k nám zasahuje CTR zóna. Chtěl jsem původně s dronem trénovat pár set metrů za barákem na poli, ale už je na kraji té zóny.

    Co s tím, resp. jak se zachovat ?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Cim kratsi cas/shutter tim mensi motion blur, jak pise Mertlas a Dan_f, pri 25fps 1/50, 50fps 1/100, 24fps 1/48, 60fps 1/120 atd. Shutter je dobry nechat nastavenej na ten dvojnasobek fps (pak ma obraz prirozeny motion blur) a v pripade intenzivniho svetla zaclonit, zmenit iso nebo pouzit ND filtr. Problem u malych kamer s variabilni clonou na gimbalu je, ze nejsou ostre v celem rozsahu clony treba u Mavica2pro je nejvetsi ostrost na clone f2.8 a f4, proto ja mam nasazeny ND skoro porad. V lete u more je ND16/ND32 tak akorat, ND8/ND16 se da pouzit i pri vychodu a zapadu slunce. Je dobry pouzivat kvalitni filtry, ja mam Polarpro, ale i levny ND jsou vpohode a pripadny nepresnosti se daji opravit barevnou korekci ve strizne.
    TOMMYKNOCKER
    TOMMYKNOCKER --- ---
    AUDIAC: Jo, tohle je jasny.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    VACA: k fotoaparatu je to super, ale taky defakto jen v pripade, ze mas fotak na stativu a nehybnej, protoze delsi casy tak, aby rozmazal lidi, ale vse ostatni mel ostre, nedokaze nikdo udrzet :) A ikdyz maj drony celkem kvalitni gimbaly, tak precijen ve vzduchu nejsou ty stroje tak stabilni, aby ND filtry pro fotku mely smysl.

    ND se u dronu opravdu pouhzivaji primarne na video, jak jiz bylo niz receno. Nicmene dost casto se mi stava, ze musim jednak natacet a druhak i fotit (a to celkem v rychlem sledu za sebou), kdy neni uplne cas na to pristat, sundat a jit zas do vzduchu. A v ceskych podminkach vyuzivam v drtive vetsine ND8 (nebot Phantom je nejostrejsi kolem clony 4-6), kdy mam zaverku na 1/100 (neboli jak bylo spravne receno zaverka by mela mit hodnotu minimalne dvojnasobek FPS - tedy kdyz tocim do 50FPS tak zaverka minimalne 1/100 nebo pripadne 1/200, 1/400, 1/800 atd. atd.) a dost casto na toto nastaveni i fotim. Ale je to opravdu jen z nouze, kdy neni cas na to sednout, sundat a vzlitnout. Nicmene je mnohem lepsi fotit bez ND s kratsi zaverkou.

    Kvalita ND filtru je samozrejme ruznoroda a vysledky se mohou lisit. Nicmene pokud je ND filtr kvalitni, tak by vlastnosti obrazu spravne nemel menit.
    VACA
    VACA --- ---
    AUDIAC: Jo sorry uz to ctu. A souhlasim. Nejen motion blir, ale i naopak, kdyz chces treba z fotky “vymazat” prochazejici lidi, tak hodne temnej ND v tomhle umi docela dobre poslouzit. :) Za me je to docela zabavnej kreativni doplnek k fotoaparatu.
    VACA
    VACA --- ---
    AUDIAC: Tyjo, ja nejsem filmar, moje zaliba je fotografie. A mam teda ND 1000x pro kterej vyuziti docela mam.. :)

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    DAN_F: Je to přesně tak, já jen reagoval na to, že u fotky nezná využití. Samozřejmě u videa je to kvůli času závěrky a tedy prirozenejsimu obrazu
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    AUDIAC: On má teda smysl i u videa, protože pokud chce člověk dosáhnout takového toho plynulého, měkkého "cinematic" obrazu, nesmí být čas závěrky příliš krátký (opravte mě někdo, jestli si to pamatuju špatně, ale rychlost závěrky by měla optimálně odpovídat přibližně dvojnásobku snímkovací frekvence – ?) a když je slunečno, nedá se často ani na nejnižší ISO a maximální clonu dosáhnout při správné expozici dostatečně dlouhého času.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    TOMMYKNOCKER: Tìm, že propouští méně světla, tak můžeš nechat delší expozici a výsledek je tmavší, sytější a při zesvětlení v postprocesu má IME měkčí detaily, je příjemnější na pohled...
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    TOMMYKNOCKER: Jinak ND má smysl u fotky v rámci dlouhý expozice, kdy chceš zachytit motion blur, ale to u dronu v letu není zrovna snadno použitelný
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    TOMMYKNOCKER: Velmi jednoduše - pokud máš nekvalitní filtr, který není čistě šedý :)
    Už podle názvu Neutral Density by měl podávat neutrální, pouze tmavší obraz, takže pokud Commodorův “nd” filtr dělá sytější barvy, pak je to špatná kvalita filtru.
    TOMMYKNOCKER
    TOMMYKNOCKER --- ---
    COMODOR_FALKON: Jak dela ten ND filtr u fotek sytejsi barvy? Podle me ma ND filtr vyznam jen u videa, v urcitych pripadech.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    B3DA: Proto píšu že černobílý LCD a konkrétní varianty, ty ho maji vždycky.
    B3DA
    B3DA --- ---
    COMODOR_FALKON: zkus s nim zatocit... :D
    RATTKIN: soucasti LCD je totiz taky polarizak. OLED ho nema
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SPECZ: některé displeje to nedělají. voda s odrazem je nejlepší
    KEL
    KEL --- ---
    Fototahák: Všechno o polarizačním filtru - foťte ještě lépe | Fotofiltry.eu - váš almanach informací o fotofiltrech
    https://www.fotofiltry.eu/...chno-o-polarizacnim-filtru-fototahak-online-i-ke-stazeni-zdarma-86.html
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Pokud mas nejaky potencialne fake filtr, jde to snadno otestovat - podivej se s nim na cokoliv co ma cernobily lcd - digitalni hodinky, kalkulacka ... kdyz s nim otacis musi ti display v nekterych momentech "zcernat".
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak si nekde vypuc polarizacni bryle a dojdi se za slunecnyho dne podivat na vodu, s brylemi a bez ... Pripadne pokud to mas k vode daleko zkus koukat na auta.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COMODOR_FALKON: za slunečného počasí polarizák nic nedělá? tak to bude fake filtr měl jsem taky takový.

    ND filtr nedělá sytější barvy
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    HULIK: UV filtr je k ničemu...
    Polarizační filtr nemám pocit, že by něco výrazného dělal...
    ND filtry snižují množství světla = delší expozice = mírně fuzzy (plynulejší) video, u fotek hlavně sytější barvy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam