• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    COMODOR_FALKON: tim jemnym meshem asi ne, ale vypada jak stanova konstrukce z aliexpressu ...ale tak jestli to projede nebo ne, to je RU problem

    a aby jsme se tematem moc nevzdalili od dronu a shazovani veci
    [TYRAEL @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Winter War 2.0]
    https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1638116806555496448
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    QWWERTY: Princip správný, ale provedení…
    Jsem si skoro jist, že bomba z dronu projde skrz…
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MHO: no co umi armada zamerit je jedna vec... druha vec, ze ti to nikdo nerekne, ze to umi ;)

    Komercniho nic moc neexistuje, krom nejakejch rusicek, ktery ti ale jen dronu reknou, at zahaji RTH pripadne nektery umely i dron posadit na zem, ale nebyly zas tak spolehlivy (aspon ty, ktery jsem mel moznost vyzkouset na vlastni stroje). Je ale mozny, ze se vyvojem zlepsily. Nicmene ty, ktere jsem testoval dokazaly zachytit jen drony DJI. Valstni stavbu a ostatni znacky vzdy proklouzly.

    Na podzim jsem se mel moznost pobavit s PCR, kteri pouzivaji Aeroscope a zaroven maji i dalsi systemy. Ale treba stroje od Autelu sice vidi, ze se nekde pohybujou, ale nedokazou precist telemetrii, homepoint a dalsi data, takze zatim nejsou schopni piloty techto stroju dohledat spolehlive tak, aby je prichytili pri cinu. U DJI stroju jsou schopni pilota bezpecne odchytit do par minut.

    Co za systemy poskytly ostatni armady, ktery to imho budou mit o trochu dal, ale v rezimu utajeni, takze ti to proste nikdo (pokud nebudes mit insidera) nerekne :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JUWELIUS: Možnosti obrany jsou velmi malé.
    U detekce proti dronu s FLIR prakticky nulové.
    U bomb jsou velmi nízké, tam je jediným řešením dekl nad zákop, ideálně s vrstvou zeminy a střelecké věžičky…

    Případně sítě napnuté mezi stromy, které znemožní vidět na zákop a pustit to přímo do něj…

    Ale tam pak stačí, když shodí jednu bombu do sítě, exploze je odstraní (možná i raní někoho na zemi, když to dobře načasují) a pak mohou vidět až k zákopům…
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: jak nevysílá? Vysílá vsesmerove videosignál na 5ghz. To neumí armada zaměřit? Aeroscope je vysloveně backdoor, kdy dron nejen vidíš, ale povídat si s ním. Ale obyčejné zaměření toho video vysílače?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    jen podotknu, ze na UA velka vetsina dronu jsou mavic 2,3 (ve vsech moznych verzich) a mensi. Phantomy se pouzivaj velmi minimalne. Vsechny inzeraty a poptavky, co jsem videl nebo ke mne prisly, tak byly ze 100% jen na Mavicy (casto chtej s termovizi, ktera ale moc neni). Phantomy se tam posilaly ze zacatku, pac to jsou stroje, ktery se uz vicemene prestavaj pouzivat, protoze velikost atd... Byli s nima ok, ale radsi chteli mensi nenapadnejsi stroje.
    U nas se pouzivaj predevsim pro fotogrammetrii, diky kklasicky zaverce, na kterou se ostatni stroje zatim spis nehodi, a na M3 zatim neni program, pac DJI jeste neposkytlo SDK a ani se k tomu zatim nechysta. A pokud to neudela, tak Phantomy budou porad cenena komodita (porad mam dva, jeden jeste ani neni aktivovanej).
    Jinak co se detekovatelnosti tyce, tak je tam trochu rouzdil... ptak je lehkej s dutejma kostma, kterej neni tak snadno detekovatelnej, jako 1,4kg tvrdej plast s roztopenou baterkou uprostred, takze byc hse tomu nedivil, kdyby to pripadne radary videly, ale uplne neverim ,ze jsou na radaru "vyrazne vetsi" :) spis tim, ze nelitaj tak rychle a vysoko, tak budou trochu lip detekovatelny. Ale to jen hadam a nikdy jsem nemel potrebu to zjistovat... DOKIS: mas nekde link na ty udaje? :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DOKIS: jasne, ale tak najdou/detekujou kazdyho vetsiho ptaka; kdovi, kolik ptactva jim tam zbylo. Takze by byli zahlceni. A radar taky nemas 1 na kilometr fronty.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    MERTLAS: S tim radarem bych si nebyl jisty. Co jsem dokazal najit cisla, tak tak takovy P4 Pro je z pohledu radaru vyrazne "vetsi", nez F-22, F-35 a podobne. Ale samozrejme je mnohem "mensi", nez ne-stealth typu F-16.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    JUWELIUS: DJI stroje muzes videt defakto jen za pomoci DJI Aeroscope (predpokladam, ze nejaky kousky obe strany mit budou). Slyset se moc nedaj. Mavic 3 je hlucnej cca 89dB coz je slyset jen v urcitych situacich a i tak, pokud jsou vysoko, tak stejne nejde moc videt. Ja kdyz se zakoukam do zaberu, kterej delam, tak pak nejsem schopnej ten stroj na obloze dohledat a to ho ridim a vim, kde by cca mel byt, natoz, aby ho hledal nekdo, kdo netusi kde a esi se tam neco pohybuje. Ochrana proti tomu je imho mala. Blikani ve dne stejne moc neni videt a divil bych se, kdyby to nemeli prelepeny, na zadnym radaru to videt moc nebude, protoze ty stroje jednak zadnou polohu nevysilaj a druhak jsou tak maly, ze to stejne radar nechytne. Na ukrajine se lita za jakyhokoliv pocasi, takze to taky moc imho nebude hrat roli. Nejlepsi obrana pro ne bude tam vubec nelezt :)

    Nicmene tyhle maly drony tam pouzivaji predevsim k pruzkumnym cinnostem. To, ze se objevujou videa jako to niz, kde hazej na kluky bomby, to neni zas tak casty oproti ty pruzkumny cinnosti.
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    ALL: protoze se to tu v poslednich ca. 40ti prispevcich objevilo jako tema: pouzivani dronu na Ukrajine, jako nosice granatu apod. ... existuje z pohledu tech pesaku (samozrejme i tech ukrajinskych, protoze ty drony vyuzivaji obe strany) ... ale vseobecne, nejaka ochrana? Metodika obrany? Maskovani? Detekce? Jinymi slovy me parkrat napadlo - pri sledovani tech videi, jestli je vubec nejaka moznost, pokud takhle v polnich podminkach prezivam, musim bojovat atd. ... se branit a chranit tem utokum shora. Lze ty drony v tech polnich podminkach slyset? (napriklad chranici sluchu - jejich odposlechem), vizualne ty drony detekovat - predpokladam, ze neco na nich asi blikat bude, pokud to nebude prelepene? Pripadne se spolehat na pocasi. Lze kontrolovat - odposlouchavat frekvenci komunikace? Omlouvam se pripadne za laicke dotazy, ale docela by me zajimal vas nazor - postup nejake ochrany pred drony. Diky!
    BOZA
    BOZA --- ---
    TEAPACK: Diky za rozsireni obzoru. Posledni agro dron co jsem videl bylo tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=0FQ5KYtMyv8 tak mi to neprislo tak scifi na to navesit nejake detektory. Ale variantu s jezdici trikolkou si taky umim predstavit. Dik
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BOZA: Ano, stejně jako plevel, ale hlavně tyhle drony nelítají. Jmenuje se to dron, protože je to autonomní stroj.

    Nejčastěji je to tříkolka s kamerou na rameni, která hledá plevely a pak jim nadávkuje pesticid přesně na listí. Pokud vyměníš vyhledávací algoritmus za ten, co detekuje špičku miny, a pesticid za signální oranžovou, získáš celkem efektivní vyhledávač min, který ti pošle GPS souřadnice do mobilu a tu to pak jen obejdeš a sesbíráš.
    BOZA
    BOZA --- ---
    Poté jsme vypustili naše postřikovací drony a použili je k hledání nevybuchlé munice.

    Jak se postrikovacim dronem hledaji miny? Vizualne?
    Na miny bych shanel detektor kovu nebo georadar.

    Ukrajina se potýká s minami, s jejich likvidací se obchoduje na černém trhu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ukrajina-se-potyka-s-minami-s-jejich-likvidaci-se-obchoduje-na-cernem-trhu-40425602
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    trochu drsnejsi material, ale bohuzel zcela aktualni... Az tohle skonci, tak tihle kluci budou co se droping systemu na drony a jejich presneho pouziti naprosta elita na svete predevsim tedy co se prakticeho vyuzit tyce...

    Ukrainian drone operator "Skyba" in Donbas
    https://youtu.be/v62OUy32YlE
    ACID
    ACID --- ---
    BERNIE: záleží z čeho to tisknou, modelarske vrtule bývají plněné sklem, ono když točí 12k rpm, tak ty odstředivé síly nejsou úplně zanedbatelné. Víc bych měl ale obavy z toho tvaru, aby to k něčemu bylo, tak by to chtělo poměrně přesnou geometrii a ne jen disk s odečtením válce pod úhlem..
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    ACID: to jo, jen se zatim vsem, co je tisknou, rozpadaji, pri vyssich otackach.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    jeste k topicu

    This Genius Propeller Will Change Transport Forever
    https://www.youtube.com/watch?v=MGy8jvf-DZ0
    ACID
    ACID --- ---
    Toroidnich vrtulí už je plný věcičkov.. 😉
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam