CUKI: jsou to dronovy firmy, co litaj velky stroje :) Tedy Inspire a vys pro filmovy ucely, kdy na set jede crew minimalne o dvou lidech. A nekdy proste jeden z posadky nemuze, tak volaji mne, jestli bych mohl zaskocit za kniply :) Nebo maji soubeh zakazek, kdy to nestihaj a nechtej klienta pustit nebo tak neco, tak mi daj stroj, jedou na jednu zakazku a ja na druhou :) V tom profi dronovym rybnicku nas zas tolik neni a s drtivou vetsinou se znam osobne a opet - uz nejakou historii mam, oni vedi jak pracuju, ze se na me muzou spolehnout protoze vim, jak to na placech chodi a taky, ze zasadne neprebiram klienty! To je strasne dulezita vec, protoze kdyz se tohle stane, tak si muzes byt jistej, ze se to zjisti a to je proste pro duveryhodnost spatny :) A ne, ze by se o to klienti nepokouseli... Ale vzdycky rikam, ze jsem tam jen jako soucast tymu, ktery si najali. Kdyz se to stane, tak to vzdycky klukum rikam, aby vedeli, ze se o to nekdo pokousel. Nekdy se domluvime, ze treba opakujici se zakazku budu litat klidne vzdycky ja, ale fakturace a zakladni komunikace pujde pres ne a oni si z toho vemou nejakou castku. Nechtej prijit o klienta, zaroven klient chce me, ja nejsem svine a i tak mam kseft - win win situace :)
kdyz nad tim tak premyslim, tak krom dvou firem v republice spolupracuju se vsemi u nas 🤔 Mam takle defakto obsahly cely trh od zakazek, ktery jsou moje nebo pro moji produkci, pres mensi veci prave pro ostatni az po velky ksefty, ke kterym bych se bud nikdy nedostal, protoze nemam tolik penez, abych nakoupil velkou techniku ani ty spravne kontakty, nebo by me to stalo brutalniho usili, penez a volani, coz by se stejne nemuselo vyplatit. Ten ceskej trh neni tak velkej, aby se tu uzivilo vic firem, nez v soucasnosti existuje nemyslim ted ty technicky prace, ale filmovy prumysl). Kdyz si spocitas, kolik bys musel narvat penez do vybaveni na jedny strane a kolik se toho tady toci a kdo to toci, tak to proste uz ted je na hrane a stejne se mydli mezi sebou ti stejni, protoze opet uz maji nejakou historii a znaj se za ty leta s producentama, kameramana, reziserama a tak dal, kteri proste rovnou volaj tem, ktery uz znaj.
Napriklad loni jsem byl litat jednu vec pro jednu firmu. V prubehu obhlidek a testu mi volali z jiny firmy, ze za dva tydny me budou potrebovat tam a tam na celej vikend... ok rezervuju si termin.po navratu zpatky na firmu ma sef telefon, po kterym mi rika, ze za 14 jdu litat tam a tam. Tak jsem mu rekl, ze nemuzu, ze uz tam a tam za 14 dni mam litat s temahle... tak se zjistilo, ze se producent snazil jen snizit cenu :D
A jak jsem psal driv o tom, ze musis mit nejakou konkurencni vyhodu, tak moje treba je, ze zvladam zastat jak pozici pilota, tak pozici svenkra a tedy se dokazu vzit do obou roli a vim co jenda nebo druha potrebuje k tomu, aby se zaber povedl. A navic umim anglicky, coz je vzdycky vyhoda, kdyz se toci pro zahranicni produkce... a divil by ses, ale spousta dronaru jazyk neovlada, nebo ne na takovy urovni, aby se dokazali v pohode domluvit s rejzou DOPem nebo jinymi cleny stabu :)