• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIMELMERINO a další přírodní materiály
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Dělají se jednovrstvá a dvojvrstvé, ty dvojvrstvé mi přijdou na zimu lepší než jednoduché manymonth. Jednovrstvé jsou skvělé na jaro a podzim, protože v nich není horko, ale chrání před větrem. Ještě je možné sáhnout po http://www.skapi-merino.cz/12-merino-obleceni, ale kuklička na mě čeká na poště a dnes jsem se tam nedostala. Mám objednanou jednovrstvou, na opravdovou zimu mám pro kluky z loňska teplé kukly, které mají uvnitř "tričkový" úplet a nahoře "svetrový" (lepší označení jsem nevymyslela :-)).
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: a neni v ni chladno? Resp.hodi se na zimu?
    ADD
    ADD --- ---
    Mimochodem, máte nějaký trik na zašívání merinového úpletu? Puštěná oka na kuklách a tričkách stáhnu, ale na teplákách kluci prodřou kolena tak, že to nejde ani zaštepovat.
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Stejná nebude žádná, tak pevný úplet jako manymonth jsem nikde neděla. Joha je naopak velice jemná a rozhodně nekouše a neškrtí. Vydrží méně, předpokládám, ale u nás jsou oblíbené a za to postupné zašívání mi to stojí. Ale já je kupuju použité, takže nevím, kolik toho mají kukličky za sebou. :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ahoj, potřebovala bych poradit - kluci nosí přes zimu vždy merino kuklu, loňskou teplou zimu odchodili v podstatě jen v ní, žádná teplejší čepice nebyla potřeba...mají konkrétně od manymonth http://www.branakdetem.cz/sloni-cepice-merinovlna-innovator-manymonths.htm
    bohužel jsem zjistila, že staršímu synovi už je malá a to měl tu největší velikost, co se vyrábí (5-7,5)...tak pátrám po netu, kde sehnat nějakou větší a narazila jsem na výrobce joha...máte, znáte, nějaké zkušenosti?
    ve větší velikosti jsem našla dvě a nějak se nemůžu rozhodnout, která je lepší/praktičtější/víc zahřeje a hlavně bude srovnatelná s tou manymonth...můžete mi plz poradit? děkuju
    Merino termoprádlo - Kukla merino šedá - Merino novinky podzim/zima 2014/2015
    http://www.naturtex.cz/merino-novinky-podzim-zima-2014-2015/kukla-merino-seda.html
    Merino termoprádlo - JOHA merino oboustranná kukla melír - Merino kukly
    http://www.naturtex.cz/merino-kukly/joha-merino-oboustranna-kukla-melir.html
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    zaujalo a treba se nekomu bude hodit

Pásli ovce valašky: Barvení rostlinnými barvivy
    http://oveckov.blogspot.cz/p/barveni-rostlinnymi-barvivy.html
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GIMEL: ano, pokud zaklad byl svetly, tak tomu verim. Ale i tak vnimam, ze jinak se bude obarvovat teplakovina, ktere az tolik nebude vadit, kdyz projde varem a vlny. Preci jen vnimam vlnu v tomhle choulostivou.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    ADD: nemohu souhlasit. Leta jsem obdivovala nádhernou kamarádky mikinu, která byla barvená cibulovými slupkami a čajem. Měla překrásný skořicově hnědý tón, jaký tehdy nikdo neměl, protože všechno muselo být v základních barvách a to ještě hnusných. Pak taky nosila sukni, kterou si spíchla z obyčejné teplákoviny a obarvila cibulí a kari a nikdo by to nepoznal. Látka byla původně smetanově bílá. Takže asi záleží čím se barví.
    Ale borůvek by mi tedy bylo líto, ty bych na barvení nikdy neobětovala :))
    ADD
    ADD --- ---
    MEDOULKA: Dodnes mi rve srdce, když si vzpomenu na litry borůvek, obětované výzkumným účelům, hodiny strávené u sporáku, a výsledek nulový (tedy napřed šedý, pak světle šedý, pak nulový :-)). Zatímco kalhoty, v kterých jsem si sedla na špatně prohlédnutý pařez, na kterém se skrývala jediná borůvka, se i po deseti letech praní pyšní zářivou skvrnou.
    A stejně to chce barvit základní materiál, tedy nejčastěji přízi, jakmile je z toho hotová látka, deformace bývá značná. U hotových výrobků je to takřka jistota, že nepůjdou použít k původnímu účelu, minimálně ne na osobě s původní velikostí. :-)
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    ADD: hezky napsano:) Zn. Tačepicemidoborščespadlaomylem!:)
    ADD
    ADD --- ---
    GIMEL: Zůstane to tam jen tehdy, když je to flek. Úmyslné barvení přírodními barvivy, kdy lázeň pomalu zahříváš, vlněnou přízi hodinu vaříš, používáš ustalovače...vede většinou k hnusné šedé, která po pár praních úplně zmizí. :-) Pokusy "budu se tvářit, že to tam nechci, a ta barva na to naletí a chytne se" nezabírají. To je něco mezi nebem a zemí, co věda nepochopí, ale ochcat se to nedá. :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GIMEL: mozna kdyby to bylo prirodni, tak by se mozna tohle dalo. Ale moc neverim, ze by takove barveni dopadlo dobre na uz barvene vlne.
    Muze s toho vzniknou pekna fialova a nebo taky nejaky hnus vhodny leda na vyhozeni.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    pokaždé, když čtu tyhle barvící procesy, tak mě napadne, že se přece dá barvit taky přírodními barvivy. Co to namočit do šťávy z řepy, červeného zelí, cibule, kari, čaje, henny atd... Pak se to namočí na chvíli do octové vody a je to. Nejde přece o dosažení sytých zářivých barev, i když to zrovna tou řepou jde úplně peckově. Navíc s modrou to vyrobí pěknou tmavou fialovou. Co na tom, že to pak pouští... vlnu stejně většinou člověk pere zvlášť v ruce. A že se to sepere, no a co, no...tak se to obarví znova :) a kdo někdy pral dětské tričko pokydané lecjakou zeleninou ví, že to jde hodně blbě dolů, něco tam vždycky zůstane :) a máš jistotu, že to není žádná jedovatá chemka.
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Pomalu se smiřuju s tím, že v dnešní době se barvení textilu a přešívání vyplatí jen tehdy, pokud člověka baví samotný proces barvení/přešívání. Je to natolik nákladné, že se snad vždy vyplatí si sehnat věc zamýšlených vlastností. Kromě případu, kdy mi někdo věnuje sukni v neoblíbené barvě a já ji vrazím do pračky s duhou, kterou už stejně mám doma, a náklady jsou maximálně pár desítek korun, čas pár minut a jediný problém je nezapomenout pak vyprat tmavá trika nebo hadry na podlahu, aby se z pračky smyla barva, je to vždy ekonomicky nevýhodné. A u merina, extrémně háklivého na změnu teploty vodní lázně, je to navíc děsně rizikové.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ADD: dobre, diky za nakopnuti, poresim tak :)
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: To je prave to, ceho bych se bala - ze se to klasickym barvenim znici. Daji se sehnat specialni barvy na vlnu a hedvabi, ale kdyz das 100 Kc za barvu, vrazis do toho par hodin casu (podle toho, jak dlouho budes shanet barvu + hodinu na barveni) a porad mas riziko, ze se to nepovede... nesla bych do toho.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ADD: aha diky za info! jako ze barva je tak draha? barvi se v zasade varenim v hrnci?

ja mam hlavne strach ze kdyz na kuklu pak dite bude furt slintat (zuby...) tak aby to nepoustelo. Nebo kdyz se zpoti... ale rikam si ze by ty barvy na vlnu mohly toto zvladat ale fakt nevim.
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Barvit jsem zatim nezkousela, ale muzu to kvuli Tobe na kousku zkusit. Ale trochu se bojim, ze cena a prace a budou odpovidat tomu, kdyz to za pulku strelis a koupis novou. :-(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    prosim o radu s trochu pseudoproblemem :)

koupila jsem kuklu manymonths 2-4 roky

ale stve mne ta barva!! jsem myslela ze to pujde, ale mam nejaky problem s timto odstinem a netesi mne vylidka ze na to budu dalsi dva roky koukat...

1. nechcete ji nekdo? cenu nabidnete :-)

2. vite, zda se da merino bezpecne obarvit (na nejakou tmavsi), nebo je to blbost, protoze by to decku na hlavu poustelo barvu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam