• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

    Na fuji X pouzivam

    65 hlasy od 51 respondentů

    rozbalit záhlaví
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    LAUNCHER: A to jsem si dneska ve foto obchodě říkal (opět), jak je 50-140mm macatý objektiv. :-))))
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Ta GF 250mm je tedy rozmerne sklo :-) Vystup tomu ale udajne odpovida.

    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    LAUNCHER: jojo taky jsem na nej koukal jako sklo na cesty, kde jde o vahu a stejne se vetsinou foti krajiny na vyssi clony a jako zalohu k pevnym sklum, ale zatim jenom moc nekoukal na recenze.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Mate pls nekdo zkusenost s tim 15-45mm, co je ted nove na levnych Fujinach?

    Zaujalo me, ze na sirokem konci to ma 15mm, takze by z toho mohl byt uzasne skladny WA. Ale bojim se ostrosti na 15mm. Take flares, protoze zoom a jeste navic levnejsi zoom.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Fujifilm X-T100 - novinka za dostupnou cenu | FotoGuru.cz
    https://www.fotoguru.cz/fujifilm-x-t100-recenze/
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    MIKEKT: Tak v tom popisu vlastního nastavení AF-C v sekci AF/MF to je celkem jasné co k čemu se nejvíce hodí, už jen dle těch ukázkových obrázků... :-) já obvykle zůstávám u možnosti "1" - standardní nastavení pro více účelů v X-Pro2. Na koncertě o kterém se zmiňuji níže jsem zkoušel i "2" (obrázek geparda), ale nijak jsem v tom kotli nezaznamenal velký rozdíl a vlastně jsem od volby "2" zůstal až do konce koncertu.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Dotaz na nastaveni ostreni AF-C. Vetsinou pouzivam AF-S, ale rikal jsem si, ze s x-t20 uz bych mohl zkusit i AF-C, ale neprisel mi moc velky rozdil mezi jednotlivymi AF-C mody. Jake mody a na co pouzivate?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Výsledek z mého prvního "metálového" koncertu v BARRÁK Music Clubu.
    https://www.facebook.com/.../?set=a.1862213327409439.1073741875.1748133732150733&type=1&l=6c0576cc37
    Pro "nefejsbukáře":
    https://www.flickr.com/photos/152259822@N05/albums/72157694759375221

    Fotil jsem většinu času v režimu AF-C se zónovým ostřením 3x3, polovinu večera se sériovým snímáním L (3.0s/s) a sporadicky v nastavení H (8.0s/s). Do RAFu se zálohováním na druhou kartu. X-Pro2 se v největší zátěži docela slušně už zahříval, až jsem měl obavy jestli se preventivně nevypne (mám ty stresy od té reklamace prvního kusu X-Pro2, který se vypínal jen co se trochu zahřál). Pořád se nemůžu zbavit pocitu, zdali bych si neměl přeci jen pořídit záložní tělo X-Pro2 nebo alespoň nouzovku X-E3/X-T20.
    XF90mm tady obstálo hodně slušně, leč byly případy, kdy automatické ostření (zejména při AF-C) zakolísalo a dlouho nezaostřil správně - prakticky stále rozmazáno nebo zaostřil až někde za muzikantem. Řešil jsem to tedy tak (abych ty momenty stihl vyfotit v poměrně dost svižném koncertu), že jsem hned hledáčkem vyhledal světlo, tam zaostřil a vrátil se poté ihned zpět na některého z vystupujících a zaostřil jsem pro tentokrát bez problému. Stávalo se to hlavně v tom režimu AF-C se zón. ostřením.

    Jinak tedy k tomu "problému" s XF16mm. Jak jsem naznačoval, tak to vše v BARRÁKu jsem nepostřehl, takže evidentně je to problém netypického osvětlení v klubu kde fotím pravidelně (Pjetka).

    V den koncertu v BARRÁKu jsem si (tušíc, že to bude potřeba) pořídil černou brašnu Sling 10L od Peak Design. A udělal jsem dobře. Do kotle jsem šel s brašnou přetočenou na hrudi a s foťákem opřeným o její horní hranu. Byl tam slušný "moš-pit" a pořád se to tam různě "mydlilo", ale bylo fajn, že lidi kladně reagovali na mě jak se snažím v kotli dostat blíž k podiu s viditelně jasnou foto výbavou pod bradou. Za odměnu jsem pak dostal pár "šťouchanců" do těla, když Infected Rain zrovna něco rozjeli na plno. Ale neupadl jsem. :-)))
    V brašně v ten večer jsem měl než jsem přišel na místo: XF16mm, XF90mm, XF35mmF2, X-Pro2, 4 baterie do foťáku, další dvě flash karty, externí mikrofon MKE440 od Sennheiseru a na dně brašny pod těmi pěkně udělanými přepážkami položený externí blesk od Godoxu, který jsem ale vůbec společně s mikrofonem a sklem XF35mmF2 nevytahoval. Příště tyto věci nejspíše brát ani nebudu.

    Co k tomu jinak říct. Byl jsem tam poprvé a stejně tak jsem prvně fotil kapelu, která krom tvrdé hudby a aktivního pohybu na podiu je velmi komunikativní s diváky a má vřelý vztah k tolik kritizovaným mobilním telefonům v rukách metalistů. S nadsázkou by se dalo říct, že typický "metal" pozdrav vystřídal chytrý telefon. Řada majitelů telefonů v prvních řadách se asi mohla zbláznit, když Lena Scissorhand několikrát někomu z nich telefon s aktivovaným natáčením videa vzala do ruky a chvíli s ním pozovala a točila i diváky. Moldavští Infected Rain si dovezli i vlastní osvětlení, které jinak v BARRÁKu je spíše podprůměrné a dost to je vidět na vystoupení předkapely z Ostravy říkající si "UP!GREAT" ( https://www.flickr.com/photos/152259822@N05/albums/72157694758681601 ) s jinak ale charizmatickou zpěvačkou Veronikou a stejně tak kytaristou Tomem Rybolou. Solidní crossover sice diváky čekající na Infected Rain neuvedl do většího varu než by si, dle mého názoru, zasloužili, ale zase na druhou stranu jsem měl cca 45 min časového prostoru se v klubu zorientovat, vyhledat si nějaká dobrá místa a ještě poštelovat nastavení ve fotoaparátu než nastoupili Infected Rain. Tam už to bylo o něčem docela jiném. Dobré světelné efekty, vizuálně i chování velmi působivá Lena Scissorhand, i ten "dredatý" solový kytarista byl dobrý objektem na focení.
    Obecně jsem očekával hodně odpadu. Z cca 600 fotek nějakých 100 šlo rovnou do koše, dalších 100 sice ostrých, ale buď mi tam vlezla do záběru ruka, hlava nebo tělo nebo zaostření šlo úplně jinam než bylo zamýšleno. No a z toho zbytku by se dala udělat asi dvě tři jinak udělaná alba.

    Tož tak k tomu. Omlouvám se, že jsem to takhle natáhl. Ale víte co, bylo to pro mě poprvé, podobně jako když jsem měl kdysi poprvé Fuji fotoaparát a měl jsem potřebu to ze sebe dostat. Však to číst nikdo nemusí. Lidi stejně čučí jen na videa a fotky. :-)))
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Fujifilm X-T2 Kaizen Firmware 4.00 Officially Available... and This Makes NO Sense, FUJI! :) - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/...aizen-firmware-4-00-officially-available-and-this-makes-no-sense-fuji/
    LEHUOK
    LEHUOK --- ---
    LAUNCHER: Tak je doma, stav - funglovka :) V prepoctu za necelych 18k..
    LEHUOK
    LEHUOK --- ---
    LAUNCHER: Jojo, uz jsem po nem koukal nejakou chvili, rikal jsem si ze pockam na 8-16, ale mit alespon jedno poradny pevny sklo je fajn. Asi se zbavim xf23 f2, kterou jsem zjistil ze takrka nepouzivam..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LEHUOK: Zkontrolovat jestli neni odreny predni clen, jestli je ok WR tesneni vzadu, posvitit do objektivu jestli nejsou vevnitr necistoty nebo vlhkost, vyzkouset filter thread, zkusit jestli nejde moc ztuha nebo lehko aperture ring a focus ring. Nasadit na fotak, trosku vyzkouset, podivat se na fotky co z toho lezou.

    Jedno z mych oblibenych XF skel, hodne stesti preji :-)
    LEHUOK
    LEHUOK --- ---
    Zdar, mam moznost koupit XF16 F1.4 z druhe ruky (rok stara, stale v zaruce), nejaky doporuceni na co si dat bacha / co zkontrolovat pred koupi?

    Nasel jsem toto https://www.lightstalking.com/buying-a-used-lens/
    A rikam si ze pokud je to v zaruce, Fuji by to melo bejt schopny dat do kupy (uz mi jendou zdarma opravili moji 18-138, kdy se "vypojil" zoom ring.

    Diky
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FUZZSTORTION: Zalezi na stylu tveho foceni, osobne 50-140 beru jen na halove koncerty a i tam moc nepouzivam pokud se nefoti od zvukare.

    Posli ukazky co se ti z 16mm nezda
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Jak píšu. Je to specifická situace / stav, kdy s 16f1.4 nejsem spokojený. Venku, či za dobrého interního světla je vše v pořádku. Ohledně rychlosti ostření je to víceméně asi jasné. Jinak, mám jít v květnu poprvé fotit nu-metalový dvoj-koncert do Barrak klubu v Ostravě. Zvažuju na ten večer X-Pro2 s kombinací skel XF16mm+XF90mm. Tzn. nechal bych doma 56f1.2, 23f1.4 a 35f2. Je to středně velký klub, kapacita asi 300. Nebo si mám pořídit raději XF50-140mm F2.8? :-))))
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FUZZSTORTION: Ostří lépe než 35/1,4 a 23/1,4, aktuálně patří mezi moje oblíbený skla, často si beru kombinace 16 + 35mm , nebo 16 + 56mm a stačí to na vše
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUZZSTORTION: Napadla me jedna vec. Ja mam nastavene max ISO na 6400 a max cas na 1/60s nebo 1/125s.

    Pokud ale svetlo nestaci a ISO by muselo jit nad tyto hodnoty, fotak voli delsi casy nez nastaveni vyse.

    Mozna se Ti tudiz deje, ze mas delsi casy nez si myslis a ani o tom nevis...

    Podivej se do EXIFu tech Tvych "mazlych" fotek, jake casy byly realne pouzite.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUZZSTORTION: Jestli je ten muj pic ostry nebo ne neumim posoudit. Vic nez ten pic se kterym jsem ja osobne spokojeny, k tomu nemam.

    Mam teda takovych vic, ale ostrost je vzdy umerna casu a pohybu focenych deti.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    LAUNCHER: No, já zápasím s něčím jako výrazným zrnem či jakousi neostrostí, nezkoumal jsem clonové hodnoty a návaznost na ISO či závěrku, ale pokaždé s tím v klubu nejsem moc spokojený. Ale je otázkou, zdali to nesouvisí spíše se špatným zpracováním snímku někde mezi snímačem, procesorem a výstupem na kartě... nemám v tom ještě jasno.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUZZSTORTION: Moje low-light s 16/1.4 a X-H1 vypada treba takhle.

    Viz EXIF - ISO 2500, f/1.4, 1/60s.

    Za me spokojenost, ale nemam s cim to porovnat, od X-E1 fotim jen na Fujifilm...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam