• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    V Helsinkách se otevřel nový most pro kola, pěší a tramvaje. Porovnáváme ho s Dvoreckým mostem - Městem na kole
    https://mestemnakole.cz/2026/04/v-helsinkach-se-otevrel-novy-most-pro-kola-pesi-a-tramvaje-porovnavame-ho-s-dvoreckym-mostem/
    Hehe, v té verzi od Calatravy jsme mohli mít pylon taky :-)
    [GREW @ Doprava v Praze]
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: me to neurazi, a pokud to po me nekdo chce (respektive pokud to norma pozaduje) tak to samozrejme navrhnu. Privatne se ale citim lip v low tech nez v dome plnym potrubi a ventilatoru.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: ok, nejsem architekt, tohle je asi pravda, beru zpět.

Srovnat recyklaci tepla s recyklací chcanků mi přijde ale přehnané. Jedna věc je topení pro pocit - tam je super zatopit si dřevem v krbových kamnech a tak. Jiná věc je každodenní funkčnost, a ta mi představa rekuperace tepla uráží výrazně méně, než to, že se někde pálí uhlí, abych si třebas jen rozsvítil nebo dobil mobil...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: pod pojmem vila chapu objekt ve kterym bydli pouze majitel - to teprve komunisti zavedli kategorii kde puvodni vily zacali delit na vic bytu.

Ten standard redukuje ubytky energie na minimum, ty technologie jsou stejny jako u vas a vsude jinde. Solary na strese na tech fotkach vidis, topeni jde pres cerpadlo ale hlavne moc neni potreba atd.

Ja tyhle standardy ale nemam rad, prijde mi ze to je jak letet raketou vesmirem a recyklovat vlastni chcanky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: tak vypadá normálně... jak je udělaná ta soběstačnost? (nenazval bych to úplně jako městský dům, spíš taková větší vila... ale ok...)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: jaky detaily? Byl to spis mensi dum, spis vyssi standard - ale to je u bytu na prodej normalni, nic extra neobvyklyho na nem nebylo, ani architektonicky. U bytu na pronajem se dela "normalni" energetickej standard podle pozadavku normy, bud s certifikaci minergie, nebo se proste udela bez certifikace (ta neco stoji a sama o sobe nic neprinese). Tenhle dum ma minergie P eco, to je nejvyssi standard, tam se ta certifikace promitne do ceny ty immobilie coz pro majitele ma smysl.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: mě by docela zajímaly detaily.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: tak ja uz jeden takovej postavil. Ale je pravda ze uplne pasivni se stavej spis zridka: u najemnich bytu je majiteli jedno, kolik se spotrebuje energie, ponevadz to platej najemnici. Ten muj byl s bytama na prodej.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Finland ends homelessness and provides shelter for all in need - The Better News
    https://thebetter.news/housing-first-finland-homelessness/
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Developeři dělaj to po čem je poptávka. To je chyba investorů, že to kupujou. A chyba bank že to nezohledňujou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: ano, souhlasím, že pasivní činžak by byl super. Bohužel, developeři dnes uvažují z hlediska hodnoty pro spekulativní investory. Snaze byrokraticky je nasměrovat jinam se brání lobbyingem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: To mám asi i větší soběstačnost u pasivního domu. Ale u většího domu je to prostě mnohem jednodušší.

Jenomže když postavíš pasiv za 2M někde pryč a potřebuješ na soběstačnost přidat min půl míče i víc, je něco úplně jiného než když tohle řešíš ve městě kde jen pozemek bude stát dvojnásobek a tam se to zcela ztratí. Navíc y náklady na jednotku budou menší.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: no, bude to stejný jako kdekoliv jinde... soběstačnost 8 měsíců v roce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Vůbec to není utopie, naopak to má smysl. Protože m2 stojí takovej majlant že se v tom zvýšená cena rozpustí a ty stavby jsou větší. Divm se že se tím nikdo nezabývá. Navíc doplňkový zdroj na to co v zimě nevyrobíš můžeš koncipovat ve větším= levnější náklady na jedno bydlení.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: soběstačné bydlení ve městě, no nevím... to je skutečně utopie... takže jsi tady ontopic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Paříž si to může dovolit protože je z velké části na rovině a navíc má metro které obsluhuje velmi dobře město. Navíc má velmi dobře fungující okruhy. My v Praze neumíme dokončit ani ten první a pak se divíme. V Praze s to taky jednou zlepší, ale musí k tomu být politická shoda, což zatím vůbec nehrozí. Stačí uzavřít vnitřní části autům mimo zásobovaní v hodinách od-do, dokončit okruh, zpoplatnit zábor auty odpovídající částkou a hned bude Praha zase víc k životu.
    Já jsem se v Praze narodil, ale žít bych tam za současné situace nedokázal. Proto už skoro 20 let v Praze nežiju. I když nejsem daleko od ní zjišťuji, že ji k životu vůbec nepotřebuji.

A soběstačné bydlení se dají stavět i ve městě, tak je to mnohem jednodušší, protože je možné do nich víc investovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: moje rodinná situace je "černá ovce rodiny" :-) Ano, vlastně v Praze nemusím být každý den, i když trochu lituju, že jsem to nevyužil lépe... třeba na různé veřejné přednášky se dá chodit, i když z toho člověk nemá dělat zkoušku, a je to vlastně o to menší stres. Můj záměr jak život v Praze využít nebyl podle mě úplně špatný, ale nebyl úplně kompatibilní se záměry party, se kterou jsem se do toho pustil. Tohle nechci úplně rozvádět do detailů.

Architekti jsou samostatná kasta. Musí se stavět nové věci, ve městě i mimo město, jinak to nejde. Ano, růst ceny nájemného pohání realitní bubliny. Nakonec se ale země dostanou do fáze, kdy nemovitosti vlastní banky. Tedy, nevím jak Švýcarsko, vy jste hodně specifická oblast. Já jsem po několika průjezdech na solárním kole - tedy hodně jinak, než po dálnici autem nebo vlakem - dospěl k názoru, že Švýcarsko je "vidlácká utopie". Je to dokonalý idealizovaný venkov. Města jsou spíš tak jako trpěná.

Co se mě týče, tak já dejme tomu se motám spíš kolem infrastruktury, i když v hodně malém. Internet. Vlastně mi vtáhla do pasti dotcom bublina... a přeskakovat z ní teď na AI bublinu se mi ale nechce. Smyslem Internetu ale je, aby mezi městem a venkovem nebyl zásadní rozdíl. Internet jde proti duchu města. A i to je téma tohohle klubu..

Modely států jsou obecně buď tenhle německý "hobitín", kdy město je prostě taková předražená nóbl vesnice, co není pro každého, nebo nějaká hra na říši Římskou, kdy se buduje jedna šílená "metropolis", která vysosává zdroje na venkově. Velkým protikladem hobitína je třeba France, ale zase Paříž dnes předběhla ostatní metropole právě tím, že se přeorientovala na cyklistiku a kvalitu života a snaží se eliminovat městské dálnice.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: Tak ja nevim jak jsi starej ani jaka je treba tvoje rodinna situace, ale ty potreby se fakt v case menej. Moje rodina taky je po generace - jde to az nekam buhvikam - prazska, dlouho jsem si nedovedl predstavit zit nejak jinak nez ve velkym meste. Byly doby kdy jsem mel skoro kazdej vecer v tejdnu nejakej program. S detma se to transformovalo do jiny podoby, tam musis uz jinak planovat, a v soucasnosti je nejlepsi vecer ten, kdy jsem sam doma, posloucham hudbu a ctu si :-) Za kulturou litame s pritelkyni na prodlouzeny vikendy po Evrope: vybirame si ty vystavy, operni premiery nebo koncerty ktery za to proste stojej, spojime to s dobrym jidlem a prinasi nam to vic. Je to volba od kvantity ke kvalite. Driv jsme meli nekolik divadelnich a koncertnich abonentek, to uz dnes proste nejak nepotrebujeme.

Ted jsem byl na prodlouzenej vikend v Praze - zasel jsem si s pritelkyni na dve hodiny na prochazku po karlove moste a okoli, navstivil jednu vystavu a jinak krome veceri venku travil cas rozhovorama s rodinou v baraku kterej jsem pro brachu navrhnul tak, ze pred prosklenou fasadou vidi les s veverkama, strakapoudama, dudkem a vubec ptakama, a za lesem sviti skyline Prahy. Je tam krome zpevu ptaku absolutni ticho. Driv bych kazdej vecer v Praze tahnul od jednoho jazzklubu do druhyho, dnes jsem byl vdecnej za to ticho a klid, po tech dvou hodinach ve meste jsme konstatovali ze ho mame na rok dost :-) Z predstavy muset tam trvale bydlet mi je vylozene fyzicky spatne :-)

K tematu: ty hovory s rodinou se mimo jinyho tocily i kolem dalsiho baraku kterej jsem pro brachu navrhnul v Chorvatsku, kterej se ted prave zacina stavet a samozrejme par detailu je vzdycky potreba prodiskutovat. K tematu je to proto, ze to planujou i jako sezonni sidlo na stary dny: prijemny podnebi, vyhled na more, klid - a to u nej jde o rodinu, ktera tou kulturou zije, jeho manzelka je operni pevkyne.

Jak pisu: co si clovek v zivote ve ktery zivotni fazi opravdu preje a co nakonec povazuje za jediny mozny reseni se od sebe muze dramaticky lisit. A treba soucasnej trend je ten, ze ti mene privilegovani si uz ve mestech nemuzou dovolit ani ty najemni byty a stehujou se podel tras vlaku do dalsich vzdalenych oblasti od mesta kde pracujou - tam rostou sidliste jak houby po desti a diky ty poptavce rostou ceny najemnyho uz i tam. Vedlejsi dopad toho trendu je pokles porodnosti, kterej zase za par desetileti povede k poklesu cen nemovitosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: ano, jsem Pražák ve 3.generaci a cítím se privilegovaný. Přesto jsem nezanedbatelnou část mládí strávil fantazírováním o tom, že před tlaky civilizace prchnu někam na venkov, ideálně na samotu, do soběstačného domu (to se ale ukázalo jako nemalá technická výzva, i když kombinace topení dřevem a FV to víceméně řeší...). Od toho se odvíjí téma do toho klubu: náplava se hrne do měst, ale současně, lidé vyrůstající ve městech a pendlující různě o víkendech a o prázdninách mezi městem a venkovem často sní o úniku na venkov (ale nevím, co generace, co už vyrůstala spíš na těch zájezdech s cestovkama a nemá vůbec pojetí o "životě na venkově", jako jsme měli my.... mě ještě za plotem na chatě projížděly zemědělské stroje, teď už je to víceméně suburbie a i když tam pořád je jedním směrem louka, fakt to už není klasický "venkov"...)

Lidi na venkově se podle mě především šíleně nudí a akorát někam dojíždějí za prací, konzumem a občas možná za kulturou... ale pak je zvláštní kasta "modernizovaných zemědělců", což u nás moc neznáme a je to životní styl hlavně prý v USA, už asi 100 let...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam