BLOWUP: moje rodinná situace je "černá ovce rodiny" :-) Ano, vlastně v Praze nemusím být každý den, i když trochu lituju, že jsem to nevyužil lépe... třeba na různé veřejné přednášky se dá chodit, i když z toho člověk nemá dělat zkoušku, a je to vlastně o to menší stres. Můj záměr jak život v Praze využít nebyl podle mě úplně špatný, ale nebyl úplně kompatibilní se záměry party, se kterou jsem se do toho pustil. Tohle nechci úplně rozvádět do detailů.
Architekti jsou samostatná kasta. Musí se stavět nové věci, ve městě i mimo město, jinak to nejde. Ano, růst ceny nájemného pohání realitní bubliny. Nakonec se ale země dostanou do fáze, kdy nemovitosti vlastní banky. Tedy, nevím jak Švýcarsko, vy jste hodně specifická oblast. Já jsem po několika průjezdech na solárním kole - tedy hodně jinak, než po dálnici autem nebo vlakem - dospěl k názoru, že Švýcarsko je "vidlácká utopie". Je to dokonalý idealizovaný venkov. Města jsou spíš tak jako trpěná.
Co se mě týče, tak já dejme tomu se motám spíš kolem infrastruktury, i když v hodně malém. Internet. Vlastně mi vtáhla do pasti dotcom bublina... a přeskakovat z ní teď na AI bublinu se mi ale nechce. Smyslem Internetu ale je, aby mezi městem a venkovem nebyl zásadní rozdíl. Internet jde proti duchu města. A i to je téma tohohle klubu..
Modely států jsou obecně buď tenhle německý "hobitín", kdy město je prostě taková předražená nóbl vesnice, co není pro každého, nebo nějaká hra na říši Římskou, kdy se buduje jedna šílená "metropolis", která vysosává zdroje na venkově. Velkým protikladem hobitína je třeba France, ale zase Paříž dnes předběhla ostatní metropole právě tím, že se přeorientovala na cyklistiku a kvalitu života a snaží se eliminovat městské dálnice.