• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: ok a jak definuješ město ? Podle zákona o obcích ? Ptám se péroto, že spousta měst funguje defacto jako větší vesnice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TILIO: to byl takový můj nápad, to napsat :-) v podstatě je to asi blábol a z nástěnky to vyhodím.

občas hledám nějaká vhodná slovní spojení. jde o to, že z hlediska autonomie, soběstačnosti mimo ekonomický systém apod. nabízí venkov vlastně daleko více, než město, a venkovské obyvatelstvo si v určitém smyslu tuto svojí moc stále uvědomuje - a boj o tuto moc bude na nějaké úrovni probíhat i uvnitř těch různých soběstačných sekt, co vznikaly, vznikají a budou vznikat. není to ale hlavní téma tohohle klubu - není to politický klub - fakt mi zajímají spíš utopické technologie pro město a prvky praktické soběstačnosti ve městě (tedy nezajímá mi to ani politicky, ani sociálně, ani literárně - zajímá mi fakt "pragmatická utopie" - jak budeme bydlet, jak vytápět a ohřívat vodu, co budeme jíst, jak budeme obchodovat a cestovat, apod.)

příklad: zajímají mě světlovody do servisních prostor bez oken (chodby, záchody, koupelny, předsíně). nezajímají mi zákazy žárovek, dotace pro zářivky, úředně povinné světlovody v kolaudovaných novostavbách, dotace na světlovody, či já nevím co ještě. zajímají mi třeba zkušenosti lidí se světlovody (i dodatečně instalovanými), náklady na toto, příklady instalací, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: pardon, zapomněl jsem, že je to soukromý klub (není můj). týká se spíš toho samého, ale blíže k přírodě (tedy venkovské komunity s prvky nějakého šíření a sdílení know-how, apod.).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS:
    do diskuze nemáte přístup!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak jeden možný úvodní příspěvek klubu jsem v podstatě napsal sem:
    [ XCHAOS @ Akce KORU - Global Ecovillage Network ]
    zejména pak slogan:

Pokud někdo navrhl město, ze kterého chcete trvale utéct (tedy ne, že nemáte mít chuť cestovat - ale že se už nechcete vrátit) - udělal to špatně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ecologist Dickson Despommier argues that vertical farming is legitimate for environmental reasons.
    Vertical farming - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_farming
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vítám nové účastníky klubu. Podle mě se nebude překrývat s různými existujícími kluby, ale bude je spíš doplňovat. Zjistil jsem, že pojem "městská utopie" nejlíp vystihuje a shrnuje věci, o které se zajímám už léta, a že v řadě jiných klubů jsem offtopic...

námatkou - o čem jsem psal / se psalo před lety a co do téhle kategorie zřejmě spadá:
    TečkaCZ - Dřevěné mrakodrapy: postindustrální hi-tech?
    http://teckacz.cz/1188-Drevene-mrakodrapy-postindustralni-hi-tech
    TečkaCZ - Shweeb - kapotovaná lehokola jako závěsný monorail
    http://teckacz.cz/1050-Shweeb-kapotovana-lehokola-jako-zavesny-monorail
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam