TATONKA: cywe "leštič bot"? takové profese se může někdo vážně zastávat, a nadávat přitom na "hipstery"? (kromě toho... pokud jdou nájmy nahoru, jsou to yuppies, ne hipsteřei...). když přihlédneme, že většina profesí v dnešní době jsou pseudoprofese, nelze se myslím moc divit, že lidi dnes chodí v obuvi, která nepotřebuje čističe bot :-) a dokonce jsou přitom schopni platit větší nájmy, než nějaká stárnoucí buržoazie v důchodovém věku, co tyto služby vyžadovala.
jako tohle je složité, ale řešením je každopádně bydlet ve vlastním, aby člověk nebyl obětí tržních sil, které hýbají nájmy. bydlet ve vlastním v centrech měst je ze spekulativních důvodů už dávno téměř nemožné, tohle není nic nového pod sluncem.
utopická varianta města bez "gentrifikace" by asi nutně předpokládala nějakou formu regulovaného bydlení na příděl, místo trhu, a k tomu já jsem teda neutrální až skeptický - dokud se za peníze z nájmů domy opravují, místo aby se bouraly (což je v Evropě díky památkové ochraně téměř samozřejmost, v USA a tím pádem i v Seattlu spíše asi ne), tak podle mě ok.
jako když by nějaký podíl bydlení ve městě bylo obecní, tak proč ne, ale samozřejmě, ty lidi, co bydlí tam kde chtějí, protože na ten nájem mají - to je v podstatě základní myšlenka města, že se takové lidi snaží přitáhnout (jiná věc je, pokud podíl těch, kteří na to mají i když nekradou, klesne pod určitý kritický práh...)