• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: nevim kdy si byl naposledy v nejakem satelitu,ale ty co znam ja maji tak male pozemky,ze bys tam nic nevypěstoval. Ty male zahrady jsou z hlediska udrzitelnosti k nepouziti v budoucnu-pri tebou asi ocekavanem kolapsu.
    A dnes,musel bych kouknout po statistice,ale nemala cast agrochemikalii jde prave na takove pozemky. Navic spousta takovych pozemku je zavlazovana pitnou vodou, aby byla trava zelena i v lete. Dalsi vec je,ze solo stojici dum ma vetsi spotrebu energie na vytapeni. Z tohoto hlediska jsou dobre zateplene panelaky a bytove doma na tom lepe. Takze "navrat do prirody",rozumejme do umele udrzovanych stepi :-) s malinkymi domecky neni lepsi a udrzitelnejsi alternativou k mestum.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ale lidí co pracuje z domava je minimum, i přesto, že to narůstá. Asi jsem měl špatný pocit, že tato diskuze má být o tom co by se dalo dělat ve městech lépe a něčekal jsem že tak rychle sklouznem do post-apo filozofování.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI:
    LINKOS: no 25 km je sice satelit, ale myslím, že je vidíš moc tragicky. pro lidi, co pracují z domova, to skutečně nemusí být špatná volba... a z hlediska udržitelnosti v případě civilizačního kolapsu na tom řidší zástavba (uprostředl polí, se zahradami, s nedalekými lesy) je přeci jen daleko lépe, než centra měst.

    jakákoliv vize fungujícího města především civilizační kolaps vylučuje.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: v rámci urbanismu je právě závislost "satelitních" vesnic a městeček na centrech problém. Pokud člověk žije ve městě, tak mu na spoustu věcí postačí hromadná doprava. Každý přijíždějící do práce znamená parkovací místo, zatížení dopravou, rozširování silnic, tím pádem více asfaltu a ubívání zeleně...
    Né nadarmo Henry Ford začal budovat okolo Detroitu satelity, aby každý potřeboval auto.
    Mít na vesnici rodinu třeba obnáší víc jak jedno auto na rodinu. Nějak se musí dopravovat lidi do práce, nějak děti do školi atd.
    Chápu, že pro mnohé je to lepší řešení, sám sem se dvakrát stěhoval z velkého města, do menšího a pak na vesnici. Ale určitě to není nějaké spásné řešení.
    Dnes je v ČR spíše trend stěhovat se na "venkov", tedy do satelitů, ale většina těchto lidí stále pracuje ve městě.
    Pak mi přijde rozumnější uvažovat jak udělat město "snesitelnější".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: já se ve městě narodil.. vím, že z něj nedokážu utéct na venkov a do přírody, ale "socializovat se" v něm neumím. jsem spíš individualista (i když komunikativní)

    myslím, že víc a víc lidí žije (a hlavně pracuje) ve městě prostě proto, že nikde jinde neseženou tak dobře placenou práci...

    pokud si z Prahy utekl, gratuluju, ale takže jsi v tomhle klubu proto, aby si nám řekl, že městská utopie není možná? jako pár věcí, se kterýma středověk nepočítal, jsme myslím už vyškrtli - námatkou, topení uhlím. naopak jsme doplnili pár těch, které v té době pozapomněli - tekoucí vodu a kanalizaci, například. není to všechno jen "autokalypsa" a nevěřím, že další vývoj je nemožný...
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Hele zajímavý téma, ale nejsou to věci co si zároveň odporují?
    Od města očekávám socializaci. Přece jenom člověk je zvíře, které vždy žilo ve smečkách. Města poskytují mimo práce určitou historii a vývoj. Ale na druhou stranu pokud by to město mělo fungovat tak jak je v nadpisu, tak by se muselo ala Čína postavit komplet znova. A tam už mi chybí to propojení s minulostí, postupným osidlováním aby se z něj, zase jako v Číně, nestalo ghost town...

    On Kája čtvrtej ani Ruda druhej nějak nepočítal s tím, že se tu budou lidi místo v kočárech prohánět v plechových krabicích a že místo na koních se budou prohánět na ocelovém, či ďábelském karbonovém stroji který využívá energii jezdce. O ostatních drobnostech za které by nás asi brzy upálili předchůdci našich milých občanu z církevní obce nemluvě (elektrárny, telefony, počítače,...)

    Já osobně z Prahy utekl protože jsem hledal klid, přírodu,... ...a hlavně vymanění z toho stále se cyklujícího stresového prostředí. To jsou věci které prostě ve městě být nemůžou. A pokud město a jeho výdobytky zrovna potřebuju tak sednu na kolo a jsem tam za cca pětačtyřicet minut (mám to do centra asi 25km)...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: to vypadá skoro jako něco z MadMaxe :-) ale co budou dělat, až jim ty kanistry dojdou? snad aby jich přidali ještě pár :-) (není nad to spalovat benzín při převážení benzínu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: no, řekl bych, že moje "prepper paradigma" je poněkud víc friendly :-) (pokud třeba na pár týdnů vypadne zásobování měst, bude dobré mít dopravní prostředek co doveze jídlo z venkova do města třeba i pro pár desítek lidí...)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: prepper car :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sociální utopie meets technologická utopie + recyklace :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    World’s Largest Indoor Farm: 100x More Productive, 99% Less Water, 40% Less Power & 80% Less Waste | UPRISER
    http://upriser.com/...est-indoor-farm-100x-more-productive-99-less-water-40-less-power-80-less-waste
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Fotogalerie: Jsou na sociálním dně, ale drží pospolu a bojují o existenci. Slum na hladině...
    http://xman.idnes.cz/...153957_xman-styl_fro&foto=FRO630053_232010_Boats_Makoko_Lagos_Nigeria_53.jpg
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The utterly amazing growth of cycling in London | Bicycle Business | BikeBiz
    http://www.bikebiz.com/news/read/the-utterly-amazing-growth-of-cycling-in-london/019317
    The GLA states that "cycle infrastructure is extremely popular" but that the "debate about cycling is distorted by complaints from a loud, but small minority – who tend to believe, often quite sincerely, that 'everyone' drives. In fact, only 3 per cent of Londoners drive a car or van in central London every day, and only 7 per cent once a week or more. 71 per cent of Londoners never drive in central London."
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Právěže megakorporaci né, to bude pestré. Různé subsítě budou autonomní, dokonce si myslím, že časem skončí éra velkých providerů. Akorát mám obavu, že přiijde politik a bude chtít mít dohled.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKI: no, pokud ten šlauch bude patřit jediné megakorporaci, je to spíš dystopické, než utopické :-) ale jinak ano, broadband je tak či onak budoucnost, ať chceme nebo ne. ale cenit se začnou další i aspekty konektivity (ochrana soukromí, například... anonymita... to vše jsou služby, které na korporátní optické síti mohou a nemusí být dostupné - je to dost politika, jak to přesně bude)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Nevím jestli to už nebylo:
    Města budoucnosti podle BBC — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1084116-mesta-budoucnosti-podle-bbc
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: v utopické městské společnosti je "umělohmotný šlauch" součástí domácnosti. Chytré domácnosti denně budou připojeny a propojeny, data z internetu věcí zahltí kyberprostor a jediná ochrana budou automní sítě. Bezdrátu si můžeš přečíst noviny, mail, ale pro efektivní práci potřebuješ, jak se říkalo kdysi na kolejích "třista z místa". Zajímala by mně studie, kolik lidí pročekají času na refreshe stránek. :-)) Některé úkony (profesní) navíc vyžadují v jednu chvíli maximální trunk.
    Dneska už banky chystají na projekty tzv. chytrých měst:
    http://www.scmagazine.cz/ - zajímavé články.

    Síť čidel, počídadel, informačních tabulí, hot spotů bude jednou výhodné mít zakoruhovanou v zemi. V případě ostrovního systému el. energie LAN sítě dokážou dočasně nahradit vypadnuvší intrnet. Možná to je jednou bude jediný spolehlivý přenašeč informací a dat. Ale možná se mýlím a budem data posílat světlem.
    .
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: cloud je zaprvé jen buzzword (hostingy virtuální serverů i datová úložiště se používají jen létat)... jednak právě cloud je přesně o tom, že je jedno kde si, protože od tebe vede do cloudu tlustá linka.

    popravdě, máme na bezdrátu firmy, které požadovali dostatečnou propustnost do cloudu, kde mají všechna data (a co je vtipné - je to v kancelářské budově, kde je asi i optika, ale my jsme cenově výhodnější :-)

    každopádně, počet bytů ve kterých je k dispozici optický internet, přibývá rychle, a do roku 2020 to bude naprostoý standard - současně ale opadne i význam cloudu jako buzzwordu. jistě, velká data jsou uložena v nějakém datovém centru (ale význam vlastního hardware při ochraně těchto dat si uvědomí více a více subjektů) - ale při práci s nimi se nemusí stahovat ke klientovi, podstatné algoritmy běží na serveru, takže logicky bude možné pracovat odkudkoliv.

    kromě homeworkingu si ale umím představit workspace sharing - lidi nebudou chtít trčet doma, budou docházet do prostředí, kde se jim bude pracovat lépe, můžou tam mít i nějaký sdílený hardware. nebudou ale na stejném pracovišti nutně pracovat v jednotném týmu, na jediném úkolu, pro jediného zadavatele...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: ta doba končí. Dneska je výhodné mít cloud. Všechno v jednom centrálním místě a rozvodama optiky tahat data.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: jo a ne... já se tím čirou náhodou živím, takže o tom trochu něco tuším

    homeworking je dnes většinou o tom, aby pořádně chodil web a e-mail a podobné nástroje... ne každý potřebuješ živé videokonference, nebo uploadovat videa, nebo tak něco.

    z domova se dá dnes dělat opravdu hodně věcí.. kromě grafiků a překladatelů můžeš provozvat e-shop, apod. většina z toho jde dělat i přes telefon nebo bezdrát (s tím, že moderní bezdráty mají téměř bez vyjímky lepší propustnost, než ADSL)

    no ale to je jedno.. já jsem stejně dospěl k názoru, že město, kde by všichni homeworkovali, by byla schíza. chce to něco mezi... aby si každý našel to svoje...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: na wifinách je homeworking jen přáním. Ten kdo nebude mít optiku přivedenou do baráku nebude konkurenceschopný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam