• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak u mě je tohle každodenní chleba, já bych měl dělat data retention pro všechny svoje klienty Internetu, podle zákona... práce s osobními informacemi se samozřejmě dneska týká spousty obor, nejvíc osobních údajů nakonec nenahrdomadí Amazon, ale Rohlík :-)

    v podstatě kdykoliv většímu množtví klientů adresně doručuješ něco, na čem je marže v řádu desetikorun, tak je jasné, že musíš pracovat s obrovským množstvím osobních údajů...

    ono to shromažďování informací má i legitimní důvody, já např. vymýšlel cyklokurýrům možnost přidávání poznámek k adresám, typu když je vstup z jiné ulice, než je adresa - ale oni spíš všichni fungují na bázi, že i pro tak velké město jako Praha se to všichni nakonec naučej, případně teda mají normální chat na whatsappu.

    co se osobních informací, které jsou cenné pro každého podnikatele, tak je to třeba o tom, že někteří klienti mají tendence platit pozdě nebo vůbec... tyhle "registry dlužníků" tu mají tradici od 90tých let, legitmní to asi není a GDPR bylo určitě zčásti zaměřené proti "šikaně" notorických neplatičů. Samozřejmě, jsou tam další souvislosti, že zrovna kurýři vědí, co si kdo od koho objednává (už je mi co vozíme Alzu, máme k dispozici informaci, co vezeme - pokud není víc než jeden kus zboží, což v drtivé většině informací není!)

    (ano, to stejné solární kolo s bednou, o kterém si dělal přednášku na nějakém tom hackathonu, aniž by ses na něm někdy projel, bylo vráceno výrobci a dále vyhackováno a zlepšeno natolik, i když samořejmě už bez solárů, že jako jedno z asi 5-6 rozváží každý den po Praze Alzu a střídají se na něm desítka kurýrů každý měsíc :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: je to mozny, ale akustickej ruch, stejne jako svetelnej smog, znecisteni ovzdusi nebo dalsi externality budou muset byt zdaneny a pokud mi nejakej zkurvenej amazon bude chtit bzucet za oknem, tak at za to plati (me). soucasna evropska legislativa navic takovou sluzbu ve meste prakticky znemoznuje. ale urcite si to nejaky vyuziti najde i tady. studenti z cvut pry experimentujou s dronem co by hasil kapslema pozary vyskovych budov, tam to docela dava smysl.

    XCHAOS: navic porad je tam ten dystopickej faktor, ze kdyz uz je mesto plny kuryrnich dronu, tak je mass surveilance jenom takovy vedlejsi produkt, kterej by bylo pro velkeho bratra skoda navyuzit .. snad by se to dalo i pojmenovat "zlepseni uzivatelske zkusenosti" :) pri tom jakej je bezos sibnutej egozmrd bych se vsadil, ze z Amazonu bude jednou provider sluzeb pro fasounsky rezimy a treba si to i s googlem rozdaj jejich boti :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: já to vidím tak, že lidi si v budoucnu budou sestěhovávat podle světonázoru. Lidi co maj názorově k sobě blíž si vytvoří vlastní komunity. Pak třeba vznikne i hich-tech městečko, kam se můžeš přestěhovat, ale nikdo tě nebude nutit tam bydlet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: zase na tohle by šlo argumentovat, že ne všechy čtvrti všech měst musí do budoucna vypadat stejně. určitě budou čtvrti rušnější, s nočním životem a čtvrti klidnější, obytné...

    ale s těmi konzumenty to chápu, no
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: nechci bydlet ve meste plnem otravne bzucicich dronu jen kvuli tomu, ze debilni konzumenti jsou lini udelat si kafe nebo si pro nej dojit okolo bloku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: jo jo, už Karel Neomarx hlásal, že proletariát se bude prohánět po městech na kolech :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: když von je ten green deal dílem neomarxistů, tak to ani číst nebudu !
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    města jsou pro hračičky:
    Google má první drony, které doručují nákupy přímo ze střech obchodů - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/google-ma-prvni-drony-ktere-dorucuji-nakupy-primo-ze-strech-obchodu-176799
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Stav pražského ovzduší překračuje limity. Enormní počet aut škodí zdraví obyvatel, tvrdí experti - Městem na kole
    https://mestemnakole.cz/2021/10/stav-prazskeho-ovzdusi-prekracuje-limity-enormni-pocet-aut-skodi-zdravi-obyvatel/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    omg :-)
    V polském městě zrušili přechody pro chodce, kvůli bezpečnosti a ekologii - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/prechod-pro-chodce-zruseni-polsko-slonskie.A210927_094527_automoto_fdv
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GIOMIKY: Tak vem si Las Vegas je taky v poušti. Celý ten cirkus stojí na tom, že berou elektriku z Hoovwrovi nádrže, která vyrábí elektriku. Jak jsem pochopil, je to tak trochu uzavřený systém. Dokud jede přehrada, Vegas svítí. Voda už je pak jen technikálie, tu dotahneš trubkama.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Neni to uprostred pouste? Kdyz vysusis mocal a postavis na nem Nyw York, tak chapu, ze maji lidi co pit. Ale uprostred pouste bude asi voda docela zadana.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: cena pozemku bude kopírovat hodnotu bitcoinu :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: Metropole má být postavena tak, aby měli její obyvatelé veškerou občanskou vybavenost, pracoviště či školy pro své děti v dosahu maximálně 15 minut od domova.

    Wow, takže amíci chtějí projednou zkusit napodobit evropské město? a očekávají, že tím dosáhnou růstu hodnoty pozemků, oproti americkému neregulovanému modelu? není možná! :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Diskuse: V americké poušti má vyrůst utopické město, které zachrání kapitalismus - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/utopicke-mesto-telosa-v-usa-marc-lore-walmart.A210912_145955_eko-zahranicni_mato/diskuse
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/spolekautomat/status/1433745634947997699
    Do debaty pod tímhle twítem jsem se obul, protože po páteční dopravní zácpě u nás v Břevnově na Patočkově jsem se už fakt naštval.... Praha nemůže být jen dálniční křižovatka
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Six Secrets From the Planner of Sevilla’s Lightning Bike Network – Streetsblog USA
    https://usa.streetsblog.org/2018/05/07/six-secrets-from-the-planner-of-sevillas-lightning-bike-network/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: tak pochopitelně, vžyť je to taky dystopický výjev :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: na mně až moc králíkárnovité.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam