• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVECowboy & Cowgirl style & [Wild] West style : Misto abys mluvi, hrajes, misto abys hral, mluvis.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---


    [botky Ricka Grimese z The Walking Dead, coz je mmchodem serial, ktery je nenapadnym zpusobem vystajlovany dost pribuzne tomuto auditu... dost casto se nekde vyskytuji "bars and stars" vlajky, a vubec atributy "divokeho zapadu" jsou pomerne dost zretelne, i kdyz ne uplne okate]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---


    Pry ze serialu Wynonna Earp
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---


    Ptal jsem se ted v jinem auditku, zda nekdo vi, proc meli indiani na cerveno obarvene peri ve vlasech... ja to vim, kazdopadne vi to jeste nekdo dalsi?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    A tuhle uz jsem cetl, vubec jsem netusil, ze je to od stejneho autora jako predchozi.
    Ma to dost kouzlo, je to hodne o ranci, kde chlapici pasou kravy ze sedel koni a ma to presne tu spravnou poetiku rytirstvi, cowbojstvi, umirajiciho casu, castecne pocit ztraty svobody.
    Me se to moc libilo, i kdyz to v zadnem pripade neni western, kde by clovek cekal nejakou akci s revolvery...



    O čem je kniha Muž se srdcem kovboje?
    Kovbojské řemeslo z let 18721913 viděné na životním příběhu Monte Walshe je plné dobrodružství, statečnosti, čestnosti, lásky k přírodě i bolesti a útrap. Vychází ve vynikajícím překladu manželů Pellarových a s neméně zdařilými ilustracemi G. Kruma. (Založil/a: kuburumba)

    Muž se srdcem kovboje (Jack Schaefer) | Detail knihy | ČBDB.cz
    https://www.cbdb.cz/kniha-11275-muz-se-srdcem-kovboje-monte-walsh
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jedna, co jsem necet, ale chtel bych, protoze moje zena rika, ze je to dost dobry western



    O čem je kniha Jezdec z neznáma?
    Romantické a dobrodružné příběhy z amerického Divokého západu se po řadu generací těší velké čtenářské oblibě. Mezi tisíci lacinými romány nevalné literární úrovně vznikla v průběhu doby i díla trvalejších kvalit. V polovině našeho století k nim patří romány Waltera Clarka, A. B. Guthrieho, a především Jacka Schaefera. Tyto romány si zachovávají neopakovatelný půdorys westernového příběhu, ale do značné míry ho zbavují falešné romantiky, sentimentálních citových výlevů i nekonečných pistolnických přestřelek, kterými se méně hodnotná díla tohoto žánru jen hemží. Namísto toho šlechtí tyto příběhy solidní faktografická informovanost, opřená o studium historických pramenů, i realistická psychologie jednajících postav. Jádrem ovšem zůstává v podstatě pohádkový příběh o střetnutí dobra a zla, pravdy a lži, statečných a přímých mužů chránících krásné a bezbranné ženy před lstivými a zákeřnými zlosyny. Tyto rysy má i příběh pistolníka Shanea - jezdce z neznáma. Jeho zvláštní půvab spočívá v tom, že je viděn očima a vyprávěn ústy malého chlapce, to jest věrně a bez příkras, tak jak to opravdu dovedou jen děti. (Založil/a: Jarin)

    Jezdec z neznáma (Jack Schaefer) | Detail knihy | ČBDB.cz
    https://www.cbdb.cz/kniha-14824-jezdec-z-neznama-shane
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---


    james dean, mozna uz jsem jej sem daval, mozna ne...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    EVELINA: patri ;]
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    našla jsem tady [ BETTER @ co vás vzrušuje [ NO PORN] ] a určitě patří i sem .-)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    OVERDRIVE: Dřív, než v klasické době divokého západu (a později, než Mohykán) se odehrávají i The Mountain Men (1980), které též vřele doporučuji.



    A abych se vrátil k tématu, tak dva pořádní cowboys:



    (Tom Selleck a Jeff Osterhage jako Orrin a Tyrrel Sackett ve filmu The Sacketts z roku 1979.) Filmy podle L'Amourových knih myslím patří k dobrým, ale v Čechách málo známým westernům. Doporučuju i The Shadow riders...

    Mimo jiné se mi na filmu líbí i poměrně dobrá práce kostyméra - repliky dobových oděvů, kovbojové a horníci jsou patřičně špinaví... ;) V tomhle stylu byla během osmdesátých a devadesátých let natočena řada westernů, které se dají hledat třeba podle toho Sellecka a podobných herců, ale kolísá úroveň scénáře.

    A samozřejmě ke čtení pak Louise L'Amoura - v Čechách vyšel v Talpressu celý cyklus o Sackettech a pár samostatných knih v překladu Honzy Kantůrka (který má westerny rád a už na conanovkách dokázal, že umí i jiný styl jazyka, než květnatě roztomilého Pratchetta). Je to takový westernový mainstream - nic překvapivého v příběhu či výběru postav, a jednomu občas ty moralizující kecy bíleho anglosaského autora z prostředku dvacátého století trošku lezou na nervy. Ale je to hodně dobře napsané, a autor něco sám zažil a mluvil s pamětníky, takže píše docela příčetně. Plusem je, že Sackettovský cyklus se táhne od 16. do 19. století a tedy má jistou variabilitu, mínusem je, že Sacketti jsou pořád stejně velcí, nedostižně drsní a spravedliví. I když má každý z hrdinů svou osobnost a je víceméně odlišitelný od jiných, vytváří to nepříjemnou monotematičnost. Není to důvod k zavržení cyklu, ale určitě nedoporučuju číst všechny knížky rychle po sobě, leda by vás obzvlášť chytly. Postavy mimo Sackettovský cyklus jsou o trošku variabilnější.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GLUMIK: v pohode, a me dik tomu napadlo, ze jsem jeste nevidel The last of mohicans, coz asi taky neni western v pravem slova smyslu a navic je to "trosku" starsi, co se historycke doby tyce, ale dobre, prihodim, i kdyz by se spis hodil do zprateleneho indianskeho auditka... mmchodem, kdyby nekdo mel nejaky rychly overview, jak to vlastne bylo s indianama na timeline, tedy kdy jeste muzem vicemene datovat jakej kmen a jake udalosti predcazeli jeho konci, tak bych se asi nezlobil. Pochod slz a 7 kavalerie jsou takove zname stripky, ale opravdu jsou to jen stripky...




    Poslední Mohykán (1992) - IMDb
    http://www.imdb.com/title/tt0104691/
    GLUMIK
    GLUMIK --- ---
    OVERDRIVE: Možná už trošku po debatě (a spousta skvělých westernů už byla zmíněna), ale dodatečně pro mě jeden z nejoblíbenějších (není to pravda western v pravým slova smyslu, ale je velmi silný a krom toho mám slabost pro vlky..,)

    Tanec s vlky / Dances with Wolves (1990) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/1747-tanec-s-vlky/

    GLUMIK
    GLUMIK --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SHEALA: spis ne, steampunk je podle meho uz jen kitchovitej odvar, navic tady ma vlastni audit : [ Steampunk ]
    a koukam, ze dokonce dva: [ fantasy ( a scifi, steampunk) galerie - kyce vitany ]

    SHEALA: predpokladam, ze to je nejaky anime pro holky... ne nechci to vedet ;]

    dokonce nemam ani moc potrebu davat sem svalnate panske modely v cowbojskych kloboucich, ackoliv chapu, ze je to obdoba tech kozatejch blondyn, s kterejma to taky nehodlam prehanet. jako neco malo jo, ale zas jako neni to auditko kitche jako takoveho, aspon by byt nemelo
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jinak má se to nějak prolínat se steampunkem?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    OVERDRIVE: Jakože evropská obdoba Yaoi? Může bejt no :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam