• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATTILAHObří ACTA" - Transatlantická obchodní a investiční dohoda (TTIP)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Ještě, že tam píše k tématu i Keller.
    přiznám se, že jsme před těmi dvěma týdny (i když jsme naučený obezřetnosti) propadli nadšení nad Valony (než je zmákli).
    Ale věřím v některý z národních parlamentů.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    v dnešním Právu

Krok opačným směrem nás poškodí

STOP CETA! To necituji nápis z transparentu, ale červené světlo na semaforu v centru Bruselu, které mi zasvítilo při přecházení ulice. Kampaň na odmítnutí obchodní dohody mezi Kanadou a EU graduje. A nutno si přiznat, že našla odezvu i u politiků, kteří mají osud dohody ve svých rukou.

Dita Charanzová

PRÁVO, 24. října 2016 - Komentáře
    http://www.pravo.cz/komentare.php
    LALINA
    LALINA --- ---
    Evropská unie nepřeruší jednání o obchodní dohodě se Spojenými státy | Světová ekonomika
    http://www.rozhlas.cz/...ropska-unie-neprerusi-jednani-o-obchodni-dohode-se-spojenymi-staty--1653069
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    S_TEJK: Ach jo...
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    SPIPI:
    CROME:
    Jojo, určitě plno lidí je proti TTIP z důvodů antiamerikamismu anebo antiEU postoje. Což mě třeba nevadí - věci to prospěje, určitě mají oprávněný jádro-důvod ke kritice (i když uvažování a la "je to americký, tak je to špatný" jako každá apriornost ochudí svého nositele o dost možností přiblížit se nutně složitý realitě). Nelíbí se mi, když někdo elitářsky vyhodnocuje motivy, nemluvě o myšlenkovým zakotvení člověka a dojde k tomu, že "s tím se ze zásady nebavme, protože je...dosaď si cokoli: putinovec, xenofob, nacionalista, havloid, komunista. ..." Aspoň jednou jsme se o tom střetli v kampani fest.
    Ona je to příležitost ukázat dotyčným i ty hrozby pro veřejný zájmy a leckdo se pak zamyslí i nad argumenty demontáží sociálního státu, ochrany přírody atd.

Nejvíc ale pozoruju, že lidi napříč slyší čím dál víc na moc korporací. To platí zleva, zprava a je podle mě super, protože to je opravu kořen většiny problémů, co řešíme.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Dohoda EU o volném obchodu s Kanadou jde do finále. Má však odpůrce, třeba v Německu |
    http://archiv.ihned.cz/...u-o-volnem-obchodu-s-kanadou-jde-do-finale-ma-vsak-odpurce-treba-v-nemecku
    LALINA
    LALINA --- ---
    SPIPI:
    *muslimy
    *a to nejde už nikdy změnit a musíme ji mít na věčné časy?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LALINA: ok.. a co těma exotickejma a nebezpečnejma druhama máš teda na mysli?

LALINA: česká vláda už jednu takovou podobně bezva volnotržní dohodu s USA dávno uzavřela už v roce 1991 (děkujeme Vaškovi Klausovi!).. a není ani žádným tajemstvím, že patříme na přední místo (tuším 3.) ve světě v počtu proti nim vedených arbitráží (princip ISDS).

http://www.mfcr.cz/...ojenymi-staty-americkymi-o-podpore-a-vzajemne-ochrane-investic-ceska-verze.pdf
    LALINA
    LALINA --- ---
    SPIPI: Já se nikam neřadím :) Nikdy jsem se do žádné řady ani do žádného houfu neřadila a ani v budoucnu nehodlám:))
    LALINA
    LALINA --- ---
    NIEKT0: až budu politik a budete mě za to těžce platit, budu přemýšlet, jak to udělat lépe:)))
    Ale obecně: Nikde není napsané, že česká vláda (jaká vlastně bude?) vyjedná špatnou smlouvu s USA. To je tvoje tvrzení, který ale nemusí platit. Věci se daly do pohybu a budou se měnit a ani já ani nikdo jiný nedokáže uchovat stav, jaký je dnes a jaký byl dříve, i kdyby se na uši postavil...
    Jde jenom o to v tom dobře vyrobeném chaosu aspon občas zahlídnout směr a pohnout kormidlem tak, aby se ta naše děravá kocábka úplně nepotopila:)
    CROME
    CROME --- ---
    SPIPI: chapes to velice dobre, tema TTIP jakozto peska na EU uspesne uzivaji neo-nazi proudy jiz nejakej patek
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LALINA: a těma exotickejma a nebezpenejma druhama se řadíš mezi ty nacionalisty nebo tě chápu úplně blbě?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LALINA: A ako by si si to predstavovala? ceska vlada (bez EU) vyjednala s USA este o dost jednostrannejsie zmluvy. Kto by teda mal zmluvy vyjednavat lepsie? Kde je "menej demencie"?
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: ja bohuzel v sebereformu EU neverim. Jedine kosmeticke zmeny, aby se vlk nazral a koza zustala cela. Demence je uz prilis rozbujela. Nevidim moznost to udrzet. Navic je pro nas nebezpecna zavlekanim exotickych a nebezpecnych druhu...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    FT: Evropští voliči došli k závěru, že TTIP jim neprospěje | ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ft-evropsti-volici-dosli-k-zaveru-ze-ttip-jim-neprospeje/1389260

mně jen vrtá hlavou, jestli to odmítnutí TTIP vychází z píše z rostoucích nacionalistických tendencí napříč EU a tedy jako protest proti EU jako takové anebo zvýšením spotřebitelského vědomí občanek a občanů EU a dalších ekologických, sociálních a lidskoprávních aspektů, jež jsou v případě přijetí takové dohody v ohrožení..
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LALINA: ceska (a slovenska) vlada vyjednali s USA zmluvy este horsie nez je ttip, to by si si asi moc nepomohla
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: Já vím, že EU je vnímaná jako samotná Komise a opravdu často dělá prokorporátního mopslíka a vůbec zaslouží kritiku za plno věcí. Ale rozpadu bych se strašně bála, proti korporacím by státy samotný, kor třeba jako naše montovna, byly úplně v háji. Logická by pak jen byla vláda pevný ruky, která by zajistila, aby lidi, kterým bude pod tlakem korporací demontováno to nej (pod hesly co známe už dnes - nemotivvující sociální systém, privilegia zaměstnanců, byrokacie pro podnikatele omezující třeba pod hesly ochrany přírody nebo spotřebitelských požadavků, plýtvající zdravotnictví, neufinancovatelné vysoké školství atd.) vůbec nezkoušeli protestovat.

Ale EU je i volený parlament, ve který docela věřím ohledně TTIP a snad i (nyní důležitejší!) CETA a plno vektorů, který na celoevropský úrovni působí pro veřejný zájmy (eko, spotřebitelský). A proti tlaku korporací prostě není možnost bojovat bez týhle platformy. A občas se něco povede a EU pak vystoupí ve prospěch těchle hráčů, neboli těch 99% (začíná řešit daňové úniky korporací, dobrá je chemická politika, spotřebitelský práva a mnoho dalšího).

Takže podle mě EU proměnit, ne rušit. To by byla úplná katastrofa. Stačí jen vidět, jak naše vláda poklonkuje velkým firmám, kolik arbitráží projela, TTIP, USA - vždycky papežstější než EU.

LALINA
    LALINA --- ---
    Spojené státy nevzdávají dohodu o volném obchodu s EU | Svobodné fórum
    http://svobodneforum.cz/udalosti/spojene-staty-nevzdavaji-dohodu-o-volnem-obchodu-s-eu/

evropská komise není volený orgán, nezastupuje zájmy jednotlivých zemí a její smlouvy by měly být automaticky neplatné. tečka. kdy už se ten spolek rozpadne, už to visí na nkitce, tak doufám, že se to stihne dřív. Ale i kdyby to bylo poedpsáno, nic nás nemůže přimět to repektovat a dodržovat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam