• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATTILAHObří ACTA" - Transatlantická obchodní a investiční dohoda (TTIP)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Já bych byl s tou radostí zatím opatrný.. zatím se zdá, že čínský president se pomalu ale jistě stává lídrem globálního volného obchodu, zatímco ten americký se v hospodářské politice vrací se svým protekcionalismem obohaceným siláckými mačo kecy někam do let 50. Trump totiž zatím absolutně mlží, neříká, co bude poté, co bude místo TPP. Vytváří tak maximálně pocit nejistoty a krmí davy lacinejma prohlášeníma o tom, jak se americký občan bude mít skvěle. Prej budou zas vyrábět spoustu auťáků, letadel, lodí a já nevim co všeho, na všem bude vlajka USA. Jak za Eisenhowera, jen bez sociálního rozměru a o 60 let pozdějc. Bohužel to ale bude tak drahý, že to dneska nikdo nekoupí, tudíž můžeme očekávat leda inflaci a růst nezaměstnanosti a s tím spojený propad sociálního standardů, zvyšování rozdílů mezi chudými a bohatými, mezi etniky a konec konců i ránu do zad veškerý enviro politice, kterou doposud Obamova administrativa dokázala přes všechny obstrukce prosadit. Aby to Trump všechno tohle zaplatil, bude plundrovat nerostný bohatství, fosilní zdroje, roztáčet kola zbrojního průmyslu, vojensky intervenovat a v neposlední řadě diskriminovat menšiny a ty nejvíc marginalizovaný skupiny obyvatel a to jak přímo, tak i nepřímo prostřednictvím opatření selektivní politiky jeho kabinetu.

    Vzhledem k tomu, že jeho kabinet je sestavenej mimo jiné i ze špiček nadnárodních korporací, chce seškrtat daně pro ty samé korporace na minimum, tak lze těžko věřit tomu, že jeho hospodářská politika vymyslí něco spravedlivějšího, sociálnějšího, důstojnějšího a environmentálně víc friendly, než nějaká TPP.. Velmi rád se budu plést.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: panebože to je totálně zběsilý !!!! a lidi furt na všechno jenom serou.........teda většina
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: To je výborný příklad. On by ten český soud takto rozhodlnout klidně mohl, ale pak by tu byl jiný arbitrážní systém dle smlouvy (v CETA se jmenuje ICS), kam se může obracet jen ten investor, stát samotný nebo jeho občan ve sporu s tou vodárnou apod. k tomuto soudu nemůže.
    A ten by rozhodl vposledku, třeba o zmařený investici a stamilionový náhradě. Takže pod takovouhle hrozbou by už i ten nižší soud třeba rozhodl jinak...(i kdyby ne, ty veřejný peníze co by zachránil národní soud, by stejně dostala Veolia cestou arbitráže).
    LALINA
    LALINA --- ---
    ted řeším jednom městečku vodu- dneska přišla reportáž z ČT o kauze ve Zlíně.
    Jde o to, že tam rozhodl soud ve prospěch města proti Veolii, ale říkala jsem si, že pokud by existoval právní rámec TTIP nebo CETA, tak by patrně měl vyšší závaznou moc nějakej arbitrážní soud v cizině, je to tak?
    Takhle by se dalo lidem celkem jasně vysvětlit, proč CETA A TTIP ne
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    ATTILAH: ještě, prootže je v tom zmatek: TTIP je ofiko v pozastavení vyjednávání, zdá se (hurá), že nebude mít lepší osud než TPP, páč závisí taky na nový americký vládě (ale nechci zakřiknout, můžr být nevypočitatelná).

    Takže nejhorší nebezpečí korporatokracie je teď CETA, čas je do 15.února.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA:
    To ano, tohle je správný krok. Není to přímo TTIP, ale TPP (TransPacifické smlouva USA a pás Asie-Austrálie), který byla ve stadiu CETy.

    Narazila jsme k tomu na zajímavý článek od právníka spíš konzervativího, který ale nicméně popsal natvrdo realitu:
    Aleš Rozehnal: Transpacifické partnerství, které Trump vypověděl, nebylo v zájmu USA, ale velkého kapitálu | HlidaciPes.org
    http://hlidacipes.org/...-partnerstvi-ktere-trump-vypovedel-nebylo-v-zajmu-usa-ale-velkeho-kapitalu/

    (a to platí jak pro TPP, tak TTIP i CETu).
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: Taktak. Děkuju moc. Ještě připojím dopis, co jsem oslovovala malé a střední podnikatele, kdybys potřebivala nějaký písemný text.
    K tomu co dělat: se dá přidat i, že si nám může napsat o várku papírovách pohledů pro europoslance. Nebo se nám ozvat na pomoc se shánením adres malých a tsředních podnků či jejich svazů pro oslovování.
    Smysl má do 14.února, pak se o CETA v Evropském parlamentu hlasuje.
    LALINA
    LALINA --- ---
    šampíčko

    Největší zóna volného obchodu nebude, Trump zrušil dohodu TPP – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...a/427282-nejvetsi-zona-volneho-obchodu-nebude-trump-zrusil-dohodu-tpp.html



    ted ještě ta CETA
    LALINA
    LALINA --- ---
    takže když to trochu uspořádám, tak asi takhle?

    aktuálně EU dojednává obří obchodní úmluvu s USA/Kanadou, která
    * dává privilegia nadnárodním korporacím
    * ohrožuje práva spotřebitelů, ochranu přírody, kvalitní potraviny,malé místní podniky.
    * předpokládá se zavedení arbitráže proti státu, což nadřazuje korporátní právo zákonům té které země, * jednotlivé státy ztrácejí suverenitu a možnost se účinně bránit ekonomickýcm tlakům korporací působícíh na jejich území
    * tím státy ztrácejí svrchovanost na svém území a nemohou konat v zájmu svých obyvatel
    V Evropě je to velké téma a protestují proti tomu mraky lidi, my bychom měli také

    minimální je poslat výzvu našim europoslancům http://vttip.cz/ceta-check/ dále se můžete obracet i na ministry a zákonodárce obou sněmoven. Také můžete podpořit hnutí http://vttip.cz , které spolupracuje s podobnými hnutími v Evropě
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    sorry za překlepy (ztizene podminky..)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Pardon, vidím až teď, snad odešlu, jsem jen s mobilem na připojení na slabé pokrytý trase: rychlouvod mám z infostanku nacviceny c takto (jd tam opravdu o pikosekundy n zaujmuti pozornosti): moc se o tom nepíše, ale aktuálně EU dojednava obří umluvu , USA/Kanadou, která dává privilegia korporacím, ale ohrožuje práva spotřebitelů, ochranu přírody, kvalitní potraviny,malé místní podniky...(vybírám si jen něco dle, předpokládaného zájmu konkretbni osoby). Rozvedu víc, řeknu co jde udělat. Někdy se účinek i info, že v Evropě je velké téma a protestují mraky lidi, taky j účinné, že chtějí zavést arbitráže proti státu jako zelezn systém dostupný jen pro velký byzbys a pripomenout zkušenosti Ceska s rabitrazema...
    LALINA
    LALINA --- ---
    aha...vttip.cz
    LALINA
    LALINA --- ---
    ještě mám dotaz - kde bych našla úplně jednoduchej výklad toho, proč jsou ty smlouvy tak nebezpečné, když to chci podat v několik pikosekundách, které mi snad možná hodlá nějaký absolutně neinformovaný člověk věnovat, než se vrátí k telenovele ? )))
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: jasně !!!!
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA:
    LALINA:
    No velký dík! Je to klikací, ale je to upravený software z celoevropsky kampane (ale j fajn že máme, sami bysme bysme výtvor svyho uz nemeli). Každý klik jedna facka CETA! :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: no bylo to trochu klikání, ale mám to za sebou:))

    pošlu dalším lidem, o kterých si myslím, že je klikání nezabije:))
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: oboje je možný:
    Pohledy máme vytisknutý pro většinu europoslanců a stačí mi napsat do pošty adresu a počet ks, a pošleme. Posílá se na adresy českých kanceláří, tak jen za české poštovné. Můžete si i napsat konkrétní europoslance (máme pro větčinu z nich; netiskli jsme jen pohledy pro jasné zastánce - Charanzová apod., i odpůrce, které ušetříme dopisů - ale sledujem je a dík za jejich postoj dáváme na fb i píšem).
    Elektronicky se dají oslovit europoslanci tady: http://vttip.cz/ceta-check/
    Je tu i přehled, jak reagovali, pokud nějak, a taky kolik lidí je oslovilo.

    mockrát dík.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LALINA: elektronicky predpokladam
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: jako poslat papírově? ok, pošlete nějaký pohledy?
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA:
    No spěchají s tím. Ohledně kampaně, mámě skrovný síly, takže se budeme sustředit na to důležitější - Evropský parlament. Šance, že by náš parlament neodkývnul, je hodně malá a stálo by to nepředstavitelně práce.... Což neznamená, že se nemůže poslat i příspis svýmu poslanci. Ale hlavně pište ppls těm europoslancům. Máme natištěný pohledy, letáky, dodáme rádi, napište si o ně. Přednostně má smysl psát Pospíšilovi, Štětinovi, Machovi, Pocovi, Sehnalové, Pochemu. Je na to jen leden.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam