• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEAPOCKETBOOK - čtečka e-knih a typy, triky, doporučení aneb občas jedem bez kabelů
    DIVA
    DIVA --- ---
    MATYV: tlačítka využívám když čtečku držím jedinou volnou rukou, příp čtu v rukavicích, ale i jindy příležitostně, téhle funkce bych se dobrovolně nevzdala
    IDLE
    IDLE --- ---
    MATYV: Pohyblivé obrázky jsou na e-inku marné, to je prostě fakt.
    MATYV
    MATYV --- ---
    Tak jsem našel video kde je vidět Android a nějaké hry v akci a přijde mě to jako naprostá marnost :(
    Nook Touch Games: Angry Birds, Plants vs Zombies, Fruit Ninja
    https://www.youtube.com/watch?v=7v8hrsrHujY
    MATYV
    MATYV --- ---
    Navíc ani nemám důvod je mazat protože je mám naprosto legálně. Podle českých zákonů jsou všechny eknihy co má kdo doma legální, nelegální je jejich šíření nebo využití pro obchodní a podnikatelské účely.
    MATYV
    MATYV --- ---
    Já mám archiv ještě z doby kdy se v podstatě žádné české eknihy neprodávali, nebyly tablety, velký telefony a vůbec ne čtečky (já je četl na PC nebo na PDA). Přišlo by mě divné to teď smazat a začít znovu kupovat i s ohledem na to že vetšinu bych stejně koupit nemohl.
    Jinak mě napadlo vyzkoušet jak se čte bez tlačítek tak jsem zabavil dceři tablet, jednu přečet v sobotu večer, jednu v neděli ráno :) a teď je mě jasný že tlačítek netřeba, osvětlení naopak potřebuju :D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já dávám přednost epub, protože mám pohodlné nástroje, které udělají knihu z "jakéhokoliv" obsahu, obzvláště webu a spoustu toho, co chci nahrát do čtečky nechci posílat nikam na web.
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    MATYV: Ja mam relativne nove (3 mesice) PB Touch Lux 2 a zatim spokojenost. Vybiral jsem strasne dlouho, vzdycky me neco odradilo, ale v realu jsem jako uzivatel zatim na problem nenarazil. Je ale fakt, ze treba ctu z valny vetsiny legalni e-knihy, takze neresim formaty a jejich provedeni. Behem me kariery e-ctenare teda byl zatim nejhorsi zazitek v kontaktu s ebux.cz. Jeste ze jsem zacal na palmknichach, tohle by me od e-knih spolehlive odradilo :)
    MATYV
    MATYV --- ---
    No ještě uvidím. Každopádně dík za všechny rady a postřehy, až objednám tak dám vědět co jsem nakonec vybral :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    MATYV: Je pravda, že u první čtečky člověk stejně nikdy pořádně neví, co od ní bude potřebovat a co mu naopak chybět nebude. To zjistíš až po pár týdnech používání. Takže je to do začátku asi skoro jedno.

    Já se Kindlu raději vyhýbám z toho důvodu, že je to čistě amazoní výrobek určený pro to, aby si lidi kupovali amazoní knihy. Takže si člověk nemůže být nikdy stoprocentně jistý, co si v tom podniku zase jak vymyslí. Ale na běžné fungování, když toho člověk nechce moc nastavovat a chce primárně jen číst, to je asi v pohodě volba.
    MATYV
    MATYV --- ---
    Tak že by ten Kindl? Ona to není zas taková částka a není to na vždy že jo, abych vybíral čtečku jak auto :D
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    MATYV: Upatlání jsem taky kdysi řešil, ale není to tak hrozný jako na tabletech. Mám nook, ten má na obracená 4 tlačítka, celkem ergonomicky umístěná, chvíli jsem je používal abych nepatlal po displeji, ale teď stejně listuju ťuknutím prstu na displej. Ono to sklo je takový matný, takže na něm nejsou vidět otisky jako na tabletu nebo telefonu s lesklým displejem. A je to pohodlnější, stačí se jen letmo (lehce dotknout), na stisknutí těch mechanických tlačítek je nutné vyvinout určitou sílu a námahu (zní to směšně, ale nemusíš hlídat ani kam přesně zmáčknout, ono to bere na tom displeji dost velkou plochu kde to otočí stránku a nezdržuje to tolik při čtení). Teď už bych nebál čistě dotykového řešení bez tlačítek.
    IDLE
    IDLE --- ---
    MATYV: Co se potřeby tlačítek týče, je to hrozně individuální. Já na nich taky vždycky trvala, ale pak jsem si pořídila čtečku s dotykovým displejem a zjistila, že nejraději otáčím pomocí něj. Upatlání od doteků většinou vidět není, stejně si ho musím občas utřít, když si ho poprskám a podobně.

    Na druhou stranu tlačítka ještě občas používám, když si čtu u jídla, takže je fajn, když tam jsou a člověk si může vybírat podle situace.
    MATYV
    MATYV --- ---
    Co mám v PC je mix html, prc, txt a doc, v podstatě formáty co se pužívaly cca před deseti lety. A DRM na těch knihách není :)
    Pokud bych vybral Kindla asi by nebyl problém to převest, vyplnit metadata a dát tomu nejakou fazonu. Přece jenom bych stejně vybíral co si do Kindla nahraju, Pokud bych vzal nějakou čtečku se slotem na kartu asi bych na ní dal všechno a řešil až jednotlivé nefunkční knihy případně.
    Takže u Kindla je největší nevýhoda ty chybějící tlačítka :( a kvůli tomu upatlanej displej
    IDLE
    IDLE --- ---
    MATYV: A teď ještě v jakém formátu ty knihy v PC máš? Podle toho si taky můžeš vybírat čtečku, abys nemusel moc konvertovat.

    Kindle žere primárně jenom ty svoje (mobi, prc, azw, nejsem si jistá co všechno pod to spadá). Teď nevím jistě, jestli už umí i epub (bez DRM samozřejmě, ale počítám, že DRM na těch knihách mít nebudeš). Všechno ostatní si budeš muset v PC zkonvertovat (ten e-mail by ti to udělal sám).

    EPUB ti přečte víceméně jakákoliv jiná čtečka. S TXT by neměl být problém. DOC(X) ti některé čtečky přečtou nativně, nebo si ho zkonvertuješ.

    Pokud je většina toho, co máš, v PDF na A4, tak na čtečku rovnou zapomeň a čti to z něčeho s velkým displejem.
    MATYV
    MATYV --- ---
    Beletrii, mám v PC hromadu knih o kterých mám představu že je jednou nahraju a pak už nebudu nic potřebovat :)
    Na mejlu mě vadí to že ho nemám kromě zaměstnání nikde k dispozici. Pokud jde i Kindl přes USB bylo by to fajn a řešilo jeden z jeho/mejch problémů.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MATYV: Co na čtečce chceš číst? Beletrii? Odbornou literaturu?
    IDLE
    IDLE --- ---
    MATYV: Dokonalá neexistuje. Praskání displejů riskuješ asi u všech, i když já si tu svou ještě nerozbila (když nepočítám, že tu moji původní upustil poloviček na zem, ale to bylo až poté, co ji ode mě "zdědil").

    Co ti vadí na nahrávání knih přes e-mail? Nevím, jak je to teď u Kindlů (nedávno proběhla nějaká panika, že omezují zasílání z jiných obchodů či co já vím), ale já to u svého Pocketbooku využívám jako zdaleka nejčastější způsob přenosu knih do čtečky. Než bych někde lovila kabel... ale možnost nahrání po kabelu je pořád k dispozici všude, i u toho Kindlu.
    MATYV
    MATYV --- ---
    Čau, budu kupovat svou první čtečku. Je teď na trhu nějaká výrazně lepší než ostatní?
    Díval jsem po eReading.cz 4 Touch Light, ale dočetl se o problémech s tuhnutím na slunci, díval jsem se po Pocketbook Touch Lux 3, ale dočetl se o pomalém systému a praskajících displejích, díval jsem po Amazon Kindle Paperwhite 3, ale chybí mi tlačítka a slot na kartu, vadí nahrávání knih přes email :(
    Neuniká mi nějaká málo známá dokonalá čtečka?
    MJAK1329
    MJAK1329 --- ---
    FERRYH: Nemám Pocketbook, takže následující není ověřené.
    Letmo jsem nahlédl do STARÝCH (r. 2011) kódů FBReaderu a dělicí algoritmus dostává jako parametr jazyk. Tudíž odhaduji, že je závislé na jazyku ebooku. V epubu je jazyk povinný atribut, takže je lehce dosažitelný.
    Dělicí algoritmus používá TeXové vzory pro dělení, které jsou dostupné v mnoha jazycích. Hledej v Pocketbooku soubor "hyphenationPatterns.zip". V něm by měly být soubory vzorů lang.pattern.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    potesujici zprava: zda se ze se konecne petkovej firmware u PB Lux (u me Lux 2) dostal do stadia - stable a pouzitelny... :))
    1. jde prepinat prostym drzenim na titulu ebooku v seznamu cteci sw z toho odporneho adobe defautu na FBreader... a ten:
    2. konecne ma jako defaultni font patkovej font (tusim asi, ze ten djvuSherif nebo mozna Liberation sherif ... ty dva mezi sebou moc nerozeznam... oba vyhovuji! :)) i tam kde me u nekterych epubu, co nemely pripojene fonty, ctecka furt vnuvovala odporne pezpatkove pismo a ja to otravne musel pak editovat a menit, protoze to neslo zmenit v nastaveni epubu primo ve ctecce - a me nastaveni fontu ctecka uporne ignorovala...)
    3. konecne ted funguje i deleni slov!! jen ejste nemam zjisteno jak dobre a jestli vsude... divne je ze tam neni moznost nastavit jazyk deleni protoze jak vime tak ruzne jazyky maji ruzne nastavene deleni... to sme zvedav jak to bude delit az budu cist pak neco polskeho ci engl... uvidime ale i takto se s tim smiruju!! konecne zadne silne reky a mezery pri nastaveni epub na blok text!! :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam