protože je zkouškové, tak se mi nechce dělat článek, u kterého bych musel přemýšlet víc než je nutné - vzal jsem lotosový porod, protože tam budou obrázky mluvit za mě. Potřeboval bych ale poradit s jednou věcí - jaká jsou reálná možná nebezpečí neodstřižení pupeční šňůry? Nakolik je pravděpodobná sepse z nekrotizující tkáně?
Jinak co jsem to progooglil, tak jsem z toho trochu zmaten. Pozadí za lotosovým porodem je silná ezoterika, pokud o tom něco čtete, opravdu málo se píše faktu, že dítě má na sobě pověšenou placentu, všude se mluví pouze o aurách, přirozeném prostředí apod. Praktiku posvětil francouzský porodník Michel Obent, který ovšem snad v žádném prohlášení neříkal nic o nepřestřihávání pupeční šňůry, až jsem měl chvíli pocit, jestli mu to vůbec řekli. Neodstřihávání placenty nemá žádný "materiální význam" ve smyslu živin, hormonů nebo přesunu energie, má to pouze být šetrné na aury a mystiku kolem přirozeného porodu.
Knihu "Lotosový porod", která u nás vyšla asi před 2 roky, pomohlo vydat občanské sdružení (spolek) "Tvořivá škola", která se zaměřuje na alternativní didaktiku dětí převážně na ZŠ, chlubí se spoluprací s trojciferným číslem škol a vedou ji manželé ... chvíle napětí ... Rosečtí, majitelé webu lotosový porod. Radhu Roseckou jsme nedávno mohli vidět nafocenou při lotosovém porodu na žena.centrum.cz.