• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    ježiž sory už táhnu do prčic
    HARDY
    HARDY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    HARDY: koho nás? jmenuj
    HARDY
    HARDY --- ---
    Dokud na tom sádle nebudete opejkat placenty, tak nás to asi úplně nezajímá, že....
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FLAVIGNY: Sádlo konzumuju z důvodů gastronomických, slouží dobře k základnímu opečení masa před další úpravou, nepřepaluje se snadno, dodává pokrmu náležitou chuť.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    FLAVIGNY: zdravotní, sociální, kulturní důvody... to je na mě nějak moc racia. já si ale myslím, že pochutnat si je taky důležité. prej radost z jídla přispívá k syntéze příznivé mozkové chemie (radost je zdraví prospěšná)
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: ja nevidim zdravotni duvod, proc bych mel sadlo konzumovat (ale delam to, protoze treba socialni a kulturni duvody tu jsou). slunecnicovy, repkovy, olivovy... pro pouziti v kuchyni.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    TAPINA: "jezte vsechno" bude dost odlisne region od regionu nebo i jednotlivec od jednotlivce. pokud neznas stravovaci navyky konkretniho jedince, nemuzes plosne davat podobna zcela nekonkretni doporuceni.
    ja taky nejsem obhajcem suerpotrvin a extremnich jidelnicku. na druhou stranu, pokud mame k dispozici nejaka celkem kvalitni data a doporuceni, prijde mi nesmyslne je smahem shodit ze stolu.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    FLAVIGNY: označení potraviny za nejméně rizikovou ale může obnášet praxi se třeba sádlu zcela vyhnout. aspoň mi přijde, že si to tak laici často vykládaj. co je teda podle tebe nejmíň rizikový tuk?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FLAVIGNY: Když ono právě to "jezte všechno" a "všeho moc škodí" je celkem univerzální návod, jak neudělat botu. Protože ty škodlivé věci škodí až ve velkém množství, prospěšné leckdy škodí taky, když se to s nima přežene, a upnout se na jednu superpotravinu většinou vede k deficitu něčeho jiného.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: pisu neco takoveho? hovorim o relativnim riziku, ktere je u sadla vzhledem ke slozeni vyssi nez u rady rostlinych tuku... jestli mas jist 0, 10 g nebo pulkila sadla nerikam zhola nic.
    pro me z toho kazdopadne vyplyva, ze pokud muzu, vyberu si takovy tuk, ktery je stran obsahu mastnych kyselin nejmene rizikovy. resp. ze takovou radu ohledne vyzivy dam i svym pacientum.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    FLAVIGNY: a z toho vyplývá, že se to nemá jíst vůbec?? no to snad ne
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: soucasna doporuceni (podlozena kvalitnimi studiemi) rikaji, ze by se melo konzumovat vice nenasycenych mastných kyslin na ukor tech nasycenych. myslim, ze tato doporuceni plati uz peknou radku let. sadlo obsahuje v porovnani s jinymi "zdroji tuku" spis nepriznivy pomer nasyc. vs nenasyc.
    kdyz uz se bavime o priznivem/skodlivem vlivu konkretnich potravin, jsou "pestra strava" a "vseho moc skodi" celkem nic nerikajici hesla, nemyslis?
    kdo, kde se to netvrdi?
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    FLAVIGNY: konzumace sádla u zdravého člověka v nenadměrné míře? to se dřív tvrdilo, ale už přece x let netvrdí. pokud vim, teď se spíš akcentuje pestrá strava. všeho moc škodí
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CNV: clanek jsem necetl. ale kolik bludu vidis v tvrzeni, ze konzimace sadla, prirozene bohateho na nasycene mastne kyseliny, zvysuje kardiovaskularni riziko?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAR_TINA: Me na to stacil pokus. V Dominikanske Republice to lejou do jidla po kyblech a tak blbe mi dlouho nebylo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CNV: já se divím popularitě kokosového tuku už cca 10 let, koupila jsem ho asi dvakrát kvůli receptu, když sem na první pokus chtěla dodržet vše.
    A ani složení nemusím číst - je v pokojové teplotě tuhý, roste na plantážích v tropech a dováží se přes půl planety, samé záporno.
    Jo a prodej druhého nejlacinějšího tuku z rozvojových zemí za neskutečné ceny v pidiskleničkách mě taky neukecal.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CNV: nejsi, ale já mám to, postižení vzděláním v oboru
    CNV
    CNV --- ---
    MAR_TINA: Já jsem si složení kokosového oleje přečetla, než jsem ho začala používat. To jsem sakra jediná, koho to napadlo?
    A druhá strana už by si mohla poupravit ty bludy o sádle usazujícím se v tepnách.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam