• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    Klub na vkládání odkazů na články, rady, komentáře či weby s alternativní medicínou a trendy v léčitelství, u kterých začíná rozum stát.
    Bereme i domorodičky a podobná s medicínou příbuzná témata. 
    ZÁKAZ KRMENÍ TROLŮ

    Souhrný rozbor skeptiků Sysifos: Alternativní medicína autor:Jiří Heřt

    Čím vším se lidé v 21. století léčí a myslí to vážně. Nejsou některá prohlášení léčitelů a "odborníků" až nebezpečná a příliš zavádějící? 
    Může jít o život? Čtěte pravidla:

    Pravidla: 
    1) Vkládáme odkazy a knim třeba krátký komentář, popř. své zkušenosti, zážitky, co jsme kde zaslechli apod. 
    2) Dělat si z toho srandu není OT.  
    3) Krátká diskuze k věci je přípustná, drží-li se nezáporných hodnot palečků. 
    4) Pokud se vám to tu nelíbí,  nečtěte to!
    rozbalit záhlaví
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    GENTIANA: takze se asi shodnem na tom, ze ta studie neni zavadejici ani alternativni, mozna jen trochu pokulhava v metodologii, ale to neni nic, na cem bychom museli u takoveto studie bazirovat.

    Tak co prudis a machrujes? Dela ti dobre honit si triko na netu? S tebou bych nechtel dvojdomek.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: Tak závěry studie odpovídají cíli studie, tam není s čím nesouhlasit. A vzhledem k provedení studie, tedy k té metodologické děravosti, se vůbec nedivím, že závěry odpovídají cíli studie.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //bulvarek

    „Einstein i Darwin se mýlili.“ Indie podporuje pseudovědu a nadřazenost hinduistů | info.cz
    https://www.info.cz/...arwin-se-mylili-indie-podporuje-pseudovedu-a-nadrazenost-hinduistu-39382.html
    Organizace s anglickým názvem The Indian Science Congress Association je jedním z nejdůležitějších vědeckých sdružení v Indii s více než stoletou tradicí sdružující přes 30 tisíc vědců a na jejích výročních shromážděních mluvívali držitelé Nobelových cen za vědu z Indie i ze zahraničí. Letos ale pozornost nevzbudily vědecké hvězdy, nýbrž dva jiní řečníci s neobvyklými prohlášeními.

    Prvním byl vicekancléř Andraha Univerzity z jihoindického státu Tamilnádu Nageshwar Rao, který prohlásil, že výzkum zárodečných buněk začal v Indii už před tisíci lety. Dokazuje to prý hinduistický epos Mahábhárata, podle kterého měl král Kuru sto potomků stvořených z kusu masa, který porodila jeho žena. Navíc podle Raa Indové už před tisícovkami let vynalezli letadla a samonaváděcí střely, uvádí britský list The Guardian.

    Na zasedání vystoupil i Kannan Jegathala Krishnan také z Tamilnádu, který zase tvrdil, že gravitační teorie Isaca Newtona a teorie relativity a prostoru Alberta Einsteina jsou chybné a je třeba je nahradit jeho teorií gravitačních vln, které by se měly napříště nazývat „Módího vlny“. Podle současného indického nacionalistického premiéra Nárendry Módího, který zasedání zahájil.
    ...
    Jenže v širším měřítku pseudověda začíná v Indii bujet a má zastání na nejvyšších politických místech. Již zmíněný premiér Módí například v roce 2014 prohlásil před lékaři v nemocnici v Bombaji, že existence hinduistického boha Ganéši, člověka se sloní hlavou, dokazuje existenci plastické chirurgie už v dávných časech. Hlava slona byla prý Ganéšovi přioperována.

    Satjapal Singh, ministr jeho vlády pro lidské zdroje, který má na starosti také vyšší vzdělávání, zase tvrdí, že indický vynálezce sestrojil letadlo devět let před prvním oficiálním letem bratří Wrightů. Nehledě na to, že letadla jsou dle něj zmiňována v indickém hinduistickém eposu Rámájana, jehož poslední příběhy vznikly ve třetím století našeho letopočtu. Ministr Singh také prohlásil, že z učebnic by mělo být odstraněny zmínky o evoluční teorii Charlese Darwina protože „v žádných knihách a příbězích vyprávěných našimi předky“ není zmínka o tom, že „opice se vyvinula v člověka“.

    V roce 2014 Módího vláda povýšila oddělení, které zkoumalo tradiční hinduistickou medicínu a další neověřené a nevědecké metody včetně homeopatie a naturopatie (přírodní léčba zaměřen na údajné odstranění toxinů z těla), na úroveň ministerstva. V Indii jsou nyní populární představy, že Indové už před tisíci lety vynalezli a běžně používali baterie a elektrickou energii, cestování ve vesmíru, jaderné zbraně a že hinduistické uctívání krav má vědecký základ. Všechny tyto vědomosti se pak prý nějak ztratily. Mnozí indičtí vědci jsou tím znepokojeni, uvádí například článek na americkém serveru Undark zabývajícím se vědou.
    ...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    dik za plodnou diskuzi, muzes mi prosim rict, s jakymi zavery studie nesouhlasis?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A jestli někdo chcete link na tu studii, tak v poště, jsem zvědavá, jak dlouho ji bude pan kolega hledat. Nápověda pro hravé: 26947464
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: a tomu se říká věda - když se zjistí, že něco je problém, tak se podle toho upraví bezpečnostní pravidla, pokud teda věrchuška má zájem, a politici jsou stejně blbí jako jejich lid.

    Takže se tvojí vinou hrabu v kulturních dějinách azbestu. O škodlivosti azbestu se vědělo na začátku 20. století, kdy byl postupně v různých zemích řazen na seznamy škodlivých látek, azbestózu uznali v Británii za, ne pracovní úraz, jak je ten termín, když je to nemoc?, v roce 1924, z čehož vyplýval nárok na odškodné.
    A samozřejmě v tom jelo obvyklé, azbestáři věděli, ale tajili.
    Tady je svodka, nemáš zač.
    Health impact of asbestos - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Health_impact_of_asbestos#History_of_health_concerns_and_regulation
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: Ta studie se dá najít asi za pět sekund, tak si ji najdi a přečti. Pak taky zjistíš, že nemusíš být biochemik, stačí být sprostý vědec, že má díry v metodologii i v argumentaci. A že jejím cílem bylo něco úplně jiného, než zjišťovat vliv parabenů na zdraví.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    MAR_TINA: to ze je neco kontrolovano a regulovano neznamena automaticky, ze to je zcela v poradku. Pro priklad uvedu azbest, o vikendu jsem demoloval kus azbestove steny, clanky o jeho bezpecnosti jsem strachem temer nedocetl. Jeho pouzivani bylo u nas zakazano v roce 86, v US snad az 2002. Do jiste doby byl take povazovan za bezpecny a lidem, kteri diky nemu zemreli na raka plic rekli, ze to je z koureni.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    GENTIANA: jezisi, ted jsi mi to nandala a ocividne jsi odbornice na vsechno, takovou potrebujeme, jdi do politiky.

    nepochybuju o poblouznenosti te pani, co to sdilela, ta studie samozrejme o autismu nemluvi, jde mi o tu studii konkretne, rad bych si ji precetl, zhodnotil zdroje, oponentury apod.

    Pani precejenom publikuje pod hlavickou Berkely, tudiz pro me ma stale o dost vetsi kredit nez zdejsi zabednene odbornice
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: Zdroj veškerého moudra, které není na wikině, SBM, před týdnem publikoval recenzi kvaletní knihy o autismu a jestli se nepletu, tak poslední konsensus je, že tam je nějaká souhra genetických faktorů.
    A jedna hypotéza zastává názor zhruba ve smyslu, že pod autismus je dost možná zahrnuto několik neurologických problémů, protože to, co se diagnostikuje jako autismus, je trochu moc různorodé - a to zas odpovídá té hypotéze, že v tom jede víc genů.
    Taky se tam zmiňuje, že tyhle do nějaké míry mlhavě neurčité diagnózy můžou být do nějaké míry kulturně podmíněné ne v tom smyslu, že by v jiné kultuře neexistovaly, ale že třeba mentálně retardovanej zní trapně a dehonestujícně a tak jako je to retard, strčte ho do ústavu, co s ním, kdežto autista tenhle přídech nemá. A tak.

    Autism Revisited – Science-Based Medicine
    https://sciencebasedmedicine.org/autism-revisited/

    Takže když si člověk vrazí pletací drát do oka, lobotomizuje se, ale autismus si nezpůsobí.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: Božíčku, jejdanánky, kosmetika se dělá ze zlé šemije!! Třeba takový triglycerid kyseliny oleové, to musí být megazlo, to je ky-se-li-na!!!! a každý přece ví, že kyselina člověku vyžere díru do ruky!!!!!! A ester, to zní jako nějaká židovina, to v tom bude Soroš!!!!!!!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHEALA: vypadá to, že způsobit si autismus je řádně komplikované až nemožné ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MAR_TINA: u těch bylin je šance, že se rovnou pořádně otrávíš, ne že si způsobíš autismus :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESTEDMAN: "způsobuje předčasnou puberu, hormonální potíže i autismus." To je tvrzení, které ceý článek vrhá do bahna alternativních senzací.

    Tak jednak je každá, zejména konvenční kosmetika testovaná na bezpečnost.
    Jednak jsou skupiny látek působící jako endokrinní disruptory (hormonálně aktivní látky) známy a jejich použití nejen v kosmetice je zakázono nebo hlídáno a jejich použití je vázáno nějakými pravidly.
    A mechanismus vzniku autismu je sice stále neodhalen, ale má se za to, že se jedná o kombinaci genetických faktorů a změn ve vývoji mozku. Mytí šamponem s krtečkem fakt propojení hemisfér nenaruší.

    Nejsnáz se dostaneš k nezdravě působícím látkám mícháním přírodnin a bylin :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: chápu že dotyčná paní, může být označena "alternativní matkou", zároveň si ale nedělám iluze o složení kosmetiky. Proto se chci dopátrat toho, jak moc alternativní je ta studie, s jak velkým vzorkem populace pracuje, co ve skutečnosti dokazuje, jak je ozdrojovaná a oponovaná. Nebudu odsuzovat studii jen proto, že na ní odkazuje nějakej pošahanec, zejména pokud mi autor studie přijde na první pohled příčetnej a solidní.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SANTAL: no to je znameni, podle kteryho poznas idiota.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JESTEDMAN: uz nekdo udelal studii, jak alternativne ladene matky nejen z nyxu narusuji zdravy vyvoj deti?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    BERUSKA_CA: proklikal se někdo až na tu studii? já se dostal jen sem https://cerch.berkeley.edu/research-programs/hermosa-study
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Ta pani, co nas na FB oblazuje velmi alternativnim nahledem, dnes sdilela tento link:
    Šampony a pasty narušují dětem hormony | Jíme Jinak
    https://www.jimejinak.cz/sampony-a-pasty-narusuji-detem-hormony/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CAMELLA: já stejně nevím, co vlastně kádrováky zajímá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam