• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SALVATOR: Není třeba mi to vymlouvat. Umím si najít diagnostická kritéria závislosti a ten rozdil chápu. Je pro někoho jistě uspokojivější mi to předhazovat.
    Diagnostická kritéria závislosti | Psychoterapeutické centrum Jihlava
    https://psycholog-jihlava.cz/diagnosticka-kriteria-zavislosti

MATHES: Tak to je dobře, že ses nezabil právě kvůli chybně indikovaným AD jak tady taky padlo. Chápu tvůj point, ale já AD ani opiáty nepředepisuju a tudíž negeneruju ty smutné případy selhání. Aby se jim dalo předejít, je nejprve nutné si přiznat, že existují.

VYHULENY_UFO: Už ses dal na počítání plusíčků? Buď rád, že alespoň v jedné nyxí diskuzi nejsi za největšího čůráka :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    myslim, ze v poctu minusu roli nejaktivnejsiho trolla prevzal uspesne id jazzz... i kdyz on netroli, on proste veri ze ma pravdu a to je dost velkej rozdil... stejnej jako mezi addiction a dependance.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    JAZZZ: No vidíš, že tomu rozumíš. A stejně tak nezpůsobujou závislost v adiktologickém smyslu antidepresiva. Nevim, že si to nenecháš vymluvit :). Samozřejmě, že člověk, kterej AD potřebuje, na nich svým způsobem závisí, ale není to to správný slovo. V češtině pro to bohužel nemáme adekvátní slovník, ale v angličtině tohle vyjadřuje rozdíl mezi addiction a dependance. Možná by se to dalo odlišit jako závislost a odvislost?

No, You Aren’t a Drug Addict If You Take Antidepressants
    https://www.healthline.com/health/antidepressants-arent-addicting#1
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    jeden z nejaktivnejsich nyxich trollu "odmita diskutovat hovna". myslim, ze to je dustojna tecka za touto hromadou.

SALVATOR: zavisly muzes byt i na aute kdyz bydlis 30km od nejblizsi vesnice. v adiktologickem smyslu se ale o zavislost nejedna. ja bych tam jeste rozlisoval to, jestli ty leky byly predepsany opravnene. na amptuaci nohy bych si oxycodon dal velmi rad, ale pokud bych ho mel brat nasledujci roky, uz jsem jednou nohou v hrobe. myslim ze je to celkem jasne, dokonce nekomu snad i zrejme.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    JAZZZ: Klidně. Co léky najkoukoliv nemoc, která se dá zaléčit, ale ne vyléčit? Třeba HIV. Když propukne AIDS, tak bez léků člověka čekaj řádově nižší jednotky let života. S lékama řádově vyšší desítky let života. Řek bys o těch lécích, že taky způsobujou závislost?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: a jeste si nepochopil, ze presvedcovani nema smysl, kazdej z nas ma svoji pravdu a tu menit nebude. ja taky na stary kolena nepristoupim na to, ze lecba halucinogenama ma smysl a ze ma smysl vysadit ad a nasadit halucinogeny...
    moje pritelkyne bere trittico, takovej bazmek se slunecnicema, chodi k jednomu panu primarovi na pravidelny sezeni a kdyz sem se ji ptal, jestli neuvazovala nad lecbou napriklad ketaminem, tak mi rekla, ze to s panem primarem konzultovala, ale ze pan primar neni priznivec lecby ketaminem, ze pry kdysi experimentoval s hypnozou a dle nej ma lecba ketaminem ci hypnozou nevyhodu, ze se musi pravidelne opakovat, ucinek s postupem casu slabne a navic stejne musi pacient dochazet na sezeni. takze preferuje klasickou lecbu a hleda reseni, ktere pacientovi pomuzou na vic nez tri mesice...

ja uz sem starej a odmitam diskutovat hovna, to prenechavam vam mladejm a ani svy holce bych nedoporucil vysadit prasky, ktery bere, jenom proto, ze sem drogy bral a ze si myslim, ze amfetaminy jsou super vec...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GENTIANA: nadužívání opiátů a nesprvnou idikaci AD jsem uvedl jako dva příklady toho, kdy seriozní medicína nesprávně aplikuje psychoaktivní látky.
    syntetické opiáty mají na ěvdomí tisíce životů v USA a nesprávně indikovaná AD narušila život pár lidem, které osobně znám (na rozdíl od mrtvých užovatelů oxycodonu).
    nesouvisí to spolu technicky, uvedl jsem je pouze jako různé příklady podobného selhání sytému. ale asi to byla chyba. zdálo se mi, že to bude jasnější, ale když mají lidi snahu nepochopit, tak je to spíš jen záminka k útoku.

zvlášť bod 3 je zajímavý, protože jasně ukazuje ten problém. nejhorší je, když se k lékům nedostanou ti, co je potřebují a naopak zničí život lidem, kteří se k nim dostat neměli.

tobě je to třeba zřejmé ale jiní zas začnou hned kydat hnůj, když to někdo zmíní. to je zajímavé a je to pro mně dobrý materiál ke studiu lidské iracionality.
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    JAZZZ: tak to uz jsi se zde za par let mohl povsimnout, ze GENTIANA jde k veci, umi shrnout myslenku a i kdyz je na opacnem spektru nazoru, tak je mozne s ni diskutovat.
    ZUZKAOU to neumi. Dela se desne chytrou, ale kdyz chces odpoved, tak uhyba se slovy "to ti nebudu vysvetlovat", "to mi za to nestoji", "ja mam vzdelani, tak se snaz ty" ... proste namyslena cicina. Co ji musim uznat, rozumi fermentaci :)
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    JAZZZ: pozor o psylocibin ma farma-byznys docela zajem. Kamarad dela ve vyzkumnem ustavu, kde se specializuje na kvasinky a jejich geneticke modifikaci k produkci "dle prani". Je to par mesicu, co rikal, ze dela praci snu :) Legalne produkuje psylocibin a o jeho patent je zajem. Hlavne z USA.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JAZZZ: ano, kapitáne Zřejmý, to tady ví úplně každej, že některá antidepresiva u mladejch zvyšují suicidální ideaci a/nebo sebevražednost, taky se to píše v úplně každým příbalíku. Taky v každým tom příbapáku píšou, že pokud se u pacoše vyskytne suicidální ideace, má sofort kontaktovat doktora. Ale malý červený puntík za citaci z pubmedu, nikoli z independentu nebo reklamy na odmašťovnu.

Mno, a to, že ta pravá opravděnská deprese je jenom taková, kdy lidi nezvládnou vylézt z postele, nebo že když mladá hezká holka je tak nějak mrzutá, tak to od depréze být nemůže, protože ji nemá z čeho mít, to jsou pověry, které vysloveně škodí. Been there, done that - je mi sedumnáct/sedumadvacet, z čeho tak můžu mít depresi, a navíc na tu depresi ani moc nevypadám, jakápak deprese.
    Přičemž podle toho, jak se projevuješ, bych se ti se svými zdravotními problémy a vnitřními stavy nikterak nesvěřovala, kydů o tom, jak mám veseleji myslet nebo že nemám tu správnou depresi, když jsem schopná dojít do práce, jsem se naposlouchala dost.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Neni to ztrata casu. Ja take donekonecna vysvetluju lidem jak funguje schvalovani novych leciv, jak fungujou vakciny a co se o nich za tech par desitek let zjistilo. atp.

Ty lidi si vygenerovali alternativni vesmir ve stylu Jaroslava Duška a nekonecnymi odrazy tech myslenek uvnitr sve nazorove bubliny si je potvrzovali a generovali dalsi az do stavu ktery je medicinky potencialne horsi nez zdravotnictvi v 19. stoleti (tj. pri realnem uplatnovanim tech tezi). Oni pak nakonec ti lidi stejne prilezou kdyz uz je to fakt HC, ale treba vuci detem (napr. ten chlapecek jak umrel s cukrovkou jak mu ty rodice nedavali inzulin a doktorum tvrdili neco jineho, cele jim to nakukal nejaky lecitel a ten se z toho vyvlikl) ci vuci verejnemu zdravi (u nekterych nemoci kolektivni imunita ziskana ockovanim funguje jenom tehdy kdyz je proockovano treba 90+%), nebo vuci zbytecnym nakladum ve zdravotnictvi (zanedbana pece v akutnim stadiu pak vede k nasobne drazsi a komplikovanej lecbe pozdeji) atd. atd.

A to nekonecne vysvetlovani ma sanci pomoc, protoze oni nejsou komfrontovani s realnymi informacemi. Oni si pletou antidepresiva se sedativy, vedlejsi ucinky se zavislosti, terapii se zabery z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Tohle ma smysl delat.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    vemte si priklad z hlavniho nyxiho trolla vysmazenyho UFO a bezte smysluplne vyuzivat svuj cas :) me treba prijde smyspluplne vyuzitej cas, pokud by dokazal umensit neci utrpeni. pokud by jeden jedinej clovek nedostal zbytecne predepsany AD, stalo by to za to.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GENTIANA: jo, s tim naprosto souhlasim. napsala jsi to presne, kultivovane a evidentne se ti podarilo zachytit podstatu toho, o cem tu pisu. neni to raketova veda a clovek nemusi byt lekar, aby to videl.
    pro me osobne je ted spis zajimava ta podrazdena reakce, kterou jsem vyvolal. smazka ufo mi cte myslenky, zuzkou nediskutuje, jen ma urputnou potrebu me poslat do prdele. pritom na tom, co pises to nic nemeni. system v nekterych pripadech jasne selhava a dokud budou podrazdeni doktori kopat kolem sebe, misto toho, aby vytahli hlavu z pisku, tak se to nezmeni.

ZUZKAOU: super. tak radsi mlc, pokud se nezmuzes na vic, nez lidi dustojne posilat do prdele
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    stejne nechapu, jakej smysl ma diskutovat o ocividnych hovnech. jazzz mele hovna a psanim romanu s nim ztracite cas, ktery byste mohli vyuzit treba k vydelavani penez nebo ke hrani s detmi.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TRISSIE: s tim zacatkem souhlasim a to "ale je vina těch léků, že... mají ten původní psychický problém" je naprosty nesmysl, kterym se na me snazis utocit. zajimalo by me proc. proc jsi ochotna se snizit k tak nizke argumentaci?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAZZZ: vždyť ti to opakova ně píšu - nejsi partner do diskuze, meleš nebezpečné sračky. Opakovaně ti vysvětluji že máš přestat a jít se doučit základní principy -je to složitější problematika než náhodně vygooglené články.

Tímto končím, víc už se stjeně sdělit nedá, je na tobě, jestli najdeš zbytky důstojnosti a prostě toho necháš a nebo se v tom co tu píšeš budeš dále rochnit.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JAZZZ: no, když vysvětluješ Cornele, že se mýlí, když tvrdí, že ampule morfia stojí čtyři třicet, protože tableta oxycodonu stojí dolar a čtvrt, tak srovnáváš hrušky s jabkama.

To ví každej, že Purdue Pharma lhala a důsledky jsou místy dosti katastrofické, ale s antidepresivy souvisí nadužívání opiátů, případ Purdue a to okolo jak přesně?

A ano, taky dočista každej ví, že psychofarmaka se rády nadužívají nebo užívají blbě. Z více důvodů:
    (1) v Česku, USA i jinde je levnější krabice léků, generickej setralin, 100mg/30 tablet stojí kolem stovky (v tom Česku), za hodinu u psychoterapeuta pojišťovna solí skoro 15 stovek.
    (2) V Česku i v USA je dost lidí, co chcou na svůj problém tabletky a když jim doktor řekne, že pravidelně spát, jíst dostatek vlákniny, hýbat se apod. upravit lajfstajl, urazí se, že jim doktor omezuje jejich osobní svobody. Tak se na to doktor vysere a hodí po nich recept, ať se zalknou.
    (3) To, že je něco systémové selhání, neznamená, že spousta lidí opravdu, ale opravdu potřebuje ty léky proti bolesti nebo psychoprášky. A ty snahy řešit ve Státech opioidovou krizi taky vedou k tomu, že dost lidí se k lékům proti bolesti, které potřebujou, protože mají bolesti, nedostanou, nebo je to neskutečný voser. Protože co kdyby si osmdesátiletá babka umírající na rakovinu vyrobila závislost, a když kouří trávu, tak je to hnusná feťačka a morfium si nezaslouží, protože něco.
    (4) a k té tvé alternativě, psychedelika se tiše a nenápadně testujou i u nás. Protože se z nich udělal politický strašák - zde opět stojí v čele Spojené Státy, kde se z marjány udělal strašák, který užívají negři a asociálové, aby pak znásilňovali slušné bílé dívky, LSD užívají špinavé nevlastenecké máničky, co nechcou vlastenecky chcípnout ve Vietnamu apod., takže ty výzkumy jedou na výjimky a po těch letech propagandy o feťácích nestojí o to, aby Spolek spořádaných matiček začal protestovat před místním psychiatrickým špitálem, že LSD u nás v Bohnicích/Opavě/Dobřanech nechceme, protože nám zfetovaní blázni sežerou děti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LAZARIUS: jenže benzodiazepiny právě nejsou antidepresiva a jejich zaměňování - nejčastěji na úrovni praktických lékařů a stigmatizace psychiatrické péče, kterou tady třeba právě provádí Jazz, jakoliv to není schopný nahlédnout, vede právě k nadužívání benzáků, tam kde je potřeba antidepresivum a především terapie.

A dobře ordinovaná sedativa, stejně jako dobře ordinovaná analgetika z opiátových skupin jsou pořád léky, ne zlo...

(neužívám ani jedno a od farmaceutických firem jsem nikdy nedostala ani korunu, kdyby čirou náhodou jazz v neschopnosti udržet a opustit myšlenku to zkusil s adhominem)

JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ZUZKAOU: ano nevedes diskuzi, ndavas argumenty, nejsi schopna formulovat jasne stanovisko, ale v neschopnosti toho nechat mi nejsi nic dluzna :)

co se tyka AD je rozdil, kdyz je dostane clovek, ktery neni schopny vylezt z postele a mrzuta holka, co nevi co se zivotem. prirovnavat to k inzulinu nebo lekum na stitnou zlazu je v takovem pripade mimo a prave proto pisu, ze skodlive jsou u pacientu, kteri je brat nutne nemusi.

mimochodem tvoje tvrzeni o tom jak AD znisuji sebevrazednost by bylo taky fajn dolozit, protoze tady treba pisou ze nektra z nich ji u teenageru naopak zvysuji.
    Antidepressants and Suicide Risk: A Comprehensive Overview
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034101/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAZZZ: aha, takže znáš lidi, kteří nedokážou vyřešit podkladový psychický problém (protože to by vyžadovalo dlouhou a intenzivní práci na sobě, k níž třeba možná ani nemají podmínky, to nebudu soudit), a proto berou léky, které jim umožňují rozumně fungovat i bez vyřešení původního problému.
    ale je vina těch léků, že... mají ten původní psychický problém a tak je na něj berou?

takže stejnou logikou, když si vezmu paralen, protože mám horečku, tak je to vina paralenu a zlé farma lobby, že jsem chytla chřipku? protože paralen nevyřešil chřipku, ale pouze dočasně horečku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam