ZUZKAOU: Tady náhodou tuším, odkud vítr vane.
Kimčchi: v kimčchi obsahujícím česnek a fermentovaným anaerobně alespoň dva týdny docela konzistentně roste lactobacillus sakei, což je bakterie obsahující tuším dva zásadní bakteriociny, na které je citlivá část bakterií, způsobující chronické záněty dutin (zdroje jsem línej hledat, četl jsem o tom před pár lety). Prodává se i jako nosní/ústní probiotika, a tuším že postup ve všech případech (tedy i kimčchi) není šňupat, ale (rozpustit ve vodě a) vykloktat plus nanést na okraj nosních dírek. Ta probiotika jsou dost drahá, takže občas lidi experimentují s nákupem mražených l.sakei určených pro konzervaci klobás ( :D ) nebo s tím kimčchi.
Ta hypotéza, tedy zanést probiotika produkující bakteriociny pro dlouhodobější změnu než při braní antibiotik, je pokud vím solidní. Zda to dává smysl zrovna s kimčchi kde může růst kdeco, tak bych se určitě tvrdit neodvážil :).
Dětský šampon: byl použitý ve studiích, které řešily účinnost vyplachování nosu něčím typu rhino horn jako prevence covidu, které tuším tehdy i našly nějakou účinnost. Pokud si to správně pamatuju, jde jednoduše o to, že je to alternativa mýdla, která je pro toto použití (v dosti malém množství) bezpečná a neštípe. Autor webu ostatně neradí šňupat ani míchat s kimčchi ale vyplachovat.
Zda jsou celkově článek a video rozumné nechávám na hodnocení čtenáře, já to ani moc nepročítal, pouze odpovídám na otázku proč.