• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XBAHNO: věř tomu, že nervozní jak prase jsi mezi vyšetřením a negativními výsledky taky. Někde si byl a čekáš, jestli odezva, kdy a jaká. Moje zkušenost je, že po pár kolech (po tom roce dvou, kdy se chodí), si tak nějak zvykneš a už nejsi.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TRISSIE: nevím, neumím se ztotožnit s normálním člověkem, ale kdybych šel na jakýkoliv screening CA a řekli mi, že je třeba to dovyšetřit, tak budu nervózní jak prase. Pokud mi dají termín zítra, tak o to víc.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XBAHNO: komunikace by rozhodně neměla být "asi máte rakovinu", ale "tohle je potřeba dovyšetřit, objednáme vás" a jen osoba znalá lékařského prostředí se zjančí, když zjistí, že na to "dovyšetřit" je objednaná na druhej den - "normální" člověk z ulice si řekne "to je super, že to jde tak rychle".
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ten švýcarský graf je zajímavý, ale řeší jen mortalitu.
    Otázka je, jak by vypadala nějaká statistika stavu po léčbě, mezi vyndali mi pár buněk a jsem v invalidním důchodu po roce léčby je dost rozdíl.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XBAHNO: já myslím, že u každého screeningu je důležité co nejlépe nastavit parametry. A mluvit o falešných pozitivitách atd.

Ale co následuje po falešném nebo spíš každém záchytu na nmamografu? Asi dotaz na Cornelu. Nejspíš další vyšetření, druhý mamograf, sono a biopsie? Tak na to asi těžko někdo umře. K chemoterapii a operaci to snad nedojde.

Pořád budu radši, když vyndají pár mm nádoru a nic dalšího, než čekat, až ho nahmatám, a bude z toho léčba na rok, uříznutý prso, tělo skoro mrtvý na chemoterapie, popálený ozařováním a všechny tyhle vyhlídky.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CORNELA: No to asi nejsi jediná. Ale úplně bych nevylučoval existenci už tak psychicky labilní osoby, co si po zprávě "Asi máte rakovinu"(ať to ten doktor řekne jakkoliv, takhle se to v mozku rozsvítí) půjde hodit mašli...
    Kromě toho to nebyl úplně point mýho příspěvku. Tím bylo nastavení screeningu a to fakt není ani pocitovka. Zcela upřímně, jsou to hlavně ty prachy. I dvacetiletý chlap může mít tu smůlu, že se u něj rakovina prsu vyskytne a navíc nejspíš to nedopadne dobře. Přesto nemá cenu rozšířit screening tak, aby ho zahrnoval. Nemáme na to ani přístroje, ani radiology a nakonec ani ty patology, protože by najednou těch histologií navíc bylo tolik, že by se zhroutili. A nemáme na to prachy, resp.i kdybychom ty prachy měli, víme kde je vynaložit účelněji a zachránit víc lidí nebo ještě lépe víc človekolet kvalitního života.
    A zcela určitě to není obhajoba Slimákové, vůbec ji neznám a tohle může být jen střípek ze života echt krávy, ale stejně tak to _může_ být validní point podpořený čerstvými daty - je to mnoho let co jsme to počítali.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    XBAHNO: Jsem jediná, kdo by měl radši tejden stresu do výsledků histologie než zjistit průser pozdě?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    YBUKO: Tohle je vcelku oblíbené statistické cvičení. A ano, je to třeba důvod, proč se s tím screeningem nezačíná dříve, protože už je tam tak velký procento false-positive výsledků, že to za těch pár záchytů nestojí. Když jsme to tehdá počítali, tak u dvacetiletých to vycházelo na skoro 1000 falešně pozitivních na jeden záchyt. V týhle skupině to už stovky nebudou, ale stále je tam víc těch, u kterých se následně nic neprokáže(a stres a prachy za biopsie a ...) než těch opravdu pozitivních.
    Nastavit ty věkový hranice není jednoduchý (a vlastně to není ani lékařský problém, doktoři jen dodají matematikům vstupní data)
    KURE
    KURE --- ---
    Možná to není úplně debilní dotaz, Švýcaři to vidí podobně

Controversies in the mammography screening programme in Switzerland | Swiss Medical Weekly
    https://smw.ch/index.php/smw/article/view/1861/2604
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YBUKO: možná by rakovina mohla začít trochu spravedlivě cílit nejen na kuřáky a ochlasty, ale i na tyhle aktivní škůdce
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    BERUSKA_CA: jojo a smrdí to dost. Prarodiče svých bez zubů ve čtyřiceti, rodiče mají v sedmdesáti většinu svých a já před těsně před 40 loni první malý kaz. Teda, ale na zubní hygienu jsem nikdy nechodil. IMHO něco přidávají do vody a v pastách bude nějaká chemie!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Sok, kdo by to byl rekl…

The ancient psychedelics myth: ‘People tell tourists the stories they think are interesting for them’ | Drugs | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2025/may/01/the-ancient-psychedelics-myth-people-tell-tourists-the-stories-they-think-are-interesting-for-them
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELIZHANNAH: Jako existenci on-line homosexuální sadosticke predatorky samozřejmě vyloucit nejde. Ale to ze je to chlapek je pravděpodobnejsi
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ZUZKAOU: taky mě napadlo v postatě hned, jak jsem to napsala, že to vůbec nemusí být žena a pravděpodobně není
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELIZHANNAH: No on to bude chlap - sadista, ze…
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ZUZKAOU: absolutně šílená ženská :O
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Novej trend: alternativní experti na socsítích chrlí "informativní" obrázky pomocí AI, kde jejich moudra prezentují jakože doktoři a vědci.
    Paní pochopitelně není ani jedno, ani takhle nevypadá, a v profilu na facebooku má napsáno "A senior researcher with 19 years of experience studying GcMAF across multiple scientific disciplines", přičemž tím asi myslí že vede "výzkumnou" skupinu na facebooku. A co je to GcMAF? Největší sekce jeho stránky na wikipedii má nepřekvapivě název "False claims".

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Do pochvy nůž nebo tabletu na praní. Falešná lékařka dává ženám nebezpečné rady a mámí z nich intimní snímky, policie ji nedokáže zastavit – Page Not Found
    https://pagenotfound.cz/clanek/do-pochvy-nuz-nebo-tabletu-na-prani-falesna-lekarka-dava-zenam-nebezpecne-rady-a-mami-z-nich-intimni-snimky-policie-ji-nedokaze-zastavit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam