Ptal jsem se zkušených na pár věcí, co se stále dokola opakovaly a dostal jsem na to ucelenou odpověď, tak to dam i sem...
Otázka: Muzete teda nekdo srozumitelne v jednom prispevku napsat jak je to se zkracenou/delenou tydenni pauzou a jejim nahrazenim? (Nejlepe nekdo koho i v te dobe kontrolovali). Nekdo tvrdil ze pokud mam kartu vyndanou vice jak 45h, tak musim mit vypsanou dovolenou a ne jen doplnene vstupy na kartu. Coz se neshoduje s probehlyma kontrolama a vyndanou kartou i 65h. Kdyz pojedu sam na sebe - auto z pujcovny/od kamose, tak kdo mi v pripade pouziti pise dovolenou, ja sam sobe? I v pripade komercni prepravy, kdyz pojedu s paletama do fabriky? Kdyz tam budu mit pro sebe nabytek apod. soukroma jizda, tak chapu vynatek, ale v jinem pripade?
Odpověď: Ani nevím kolik set kontrol mám za sebou, a spíše je to o znalosti legislativy. Já ji používám každý den. Shrnu do jedné obsáhlejší odpovědi: Potvrzení se vystavuje pouze na dovolenou, řízení vozidla na které se nařízení nevztahuje, nemoc, pohotovost a jinou práci. I kdyby jsi odpočíval 100 hodin, doplníš si odpočinek a pokračuješ. Týdenní odpočinek je 45 hodin. Zkrátit lze až na 24 hodin. Pokud ho zkrátíš, chybějící hodiny nahrazuješ k jakémukoliv odpočinku, který má nejméně 9 hodin (9+náhrada, 11+náhrada, 24+náhrada nebo 45+náhrada). Odebrané hodiny z 45 hodinového týdenního odpočinku musí být přiřazeny v kuse, nelze je přiřazovat tím způsobem, že k dobám odpočinků přidáš část a pak další k jinému odpočinku. Náhrada musí být uskutečněna nejdéle do konce třetího týdne od zkrácení. V každém kalendářním týdnu musí být týdenní odpočinek a nesmí být ve dvou kalendářních týdnech, které na sebe navazují pouze zkrácené týdenní odpočinky. Vždy jeden musí být plnohodnotný (45 hodin). Pokud budeš mít zapůjčené nákladní vozidlo, vystavíš si na jinou činnost potvrzení sám. Pokud povezeš svůj nábytek s nákladním vozidlem nebo jízdní soupravou do maximální hmotnosti 7 500,- Kg, nemusíš používat tachograf a dodržovat NR (ES) č. 561/2006. Pokud bude přeprava součástí podnikání aniž by se komukoliv fakturovala doprava, stejně musíš používat tachograf a dodržovat doby řízení a odpočinků.