AGRICULTEUR: Kálí skutečně JE Velká Matka - ochranitelka. Přirozeně, jako každá matka, hhrání své děti před nebezpečím, na jejich ... naší cestě. Destruktivně působí na síly nepřátelské poznání, destruktivně se také jeví tomu, co se staví její osvobozující Síle do cesty, těm, kteří vzdorují její Lásce, či jdou proti Ní...sami sobě si tak ubližují.. a to prostě bolí.)
Když se podíváš na příběh Mahishasura Mardhini, který je o Durze, resp. Párvatí, dojdeš k části, kdy Durga bojuje s démonem s býčí hlavou, z jehož každé kapka krve dopadnuvší na zem se on celý znovu zrozuje. Na bojišti je brzy poněkud nepřehledně a tak Durga vyzáří ze svého čela Kálí, která krev pije než dopadne na zem a celkově má větší moc v nižších sférách. Přesto je stále plně Božská..
Ozbrojená Durga jedoucí na tygru, "děsivá" Kálí, harmonizující a hojnost poskytující Lakšmí i moudrá a vznešená Sarasvatí a další a další její aspekty jsou stále ONA, paní neomezených možností, obrácena k nám některou ze svých tváří .;)
AGRICULTEUR: Mě Bondyho indická filosofie kdysi docela sebrala - četl jsem jen první díl, dva a půlkrát asi. Spíš to u mě vedlo k pocitu proniknutí do něčeho do čeho jsem nepronikl a osoboval jsem se hodnotit duchovní soustavy jak filmy na čsfd. Je to zajímavý, mnohé to odhaluje, ale to neznamená, že to není zavádějící. Se všemi jógami je autor hotov pomalu v jednom odstavci coby s "vínem mysticismu" (parafrázuji) a přitom i "ó tak nedokonalá a rudimentární" sankhya staví továrnu jeho intelektuálních eskapád na pravé, to jest ne nejvyšší místo a její aparát stačil Paťandžalimu k rozvrhnutí cesty k Nejvyššímu, rozvinutí sil atd.
Chápej mě dobře, mě to fakt bavilo a potřeboval jsem to projít..pak mě brala fenomenologie, obrat k Bytí a odklon od metafyziky...ale dnes si myslím, že dobrá metafyzika je jako pyramida se stupni.:)