• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    TIP
    TIP --- ---
    Slovak far right nationalists and hooligans against refugees and Islam | New Nationalism
    http://your-art.sk/?p=2819
    MASOO
    MASOO --- ---
    KONA: prijdte taky na kliniku. Bude prenos ze zastupitelstva, varime obed a mozna bude i jablecny kolac;)
    SALE
    SALE --- ---
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    S_TEJK: jinak Putna nemá tak docela pravdu s tím, že dnes nehrozí postihy

před nějakým časem si stěžoval jeden docent pražskému kolegovi, že jeho asistent se angažuje na Klinice - ten ho naštěstí teda poslal někam se slovy ať si udělá radši pořádek u sebe ;)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Article rank 8 Mar 2016 Lidove noviny

Křesťanství a Klinika

Tak jsem si zapřednášel na ilegálním semináři, totiž na Klinice. Vzpomněl jsem si přitom na dávná léta, když jsem vyjukán poprvé přišel na bytový seminář filozofie. Vyučující, Daniel Kroupa, pravil na začátku: Pro ty, kdo nevědí – jsem signatář Charty 77, tento seminář není legální a kvůli účasti na něm můžete mít problémy. Může sem i vtrhnout policie, i když většinou se to nestává.
    Jistě, mezi dávnými semináři, kvůli kterým mohli člověka vyhodit z legálního studia, a dnešními jen-tak-trochu ilegálními akcemi na Klinice je rozdíl. Všichni squateři mohou, pokud chtějí, v klidu odejít domů a dál chodit na svá legální studia (zahlédl jsem v publiku tváře z fakulty humanitních studií), do svého kostela (zahlédl jsem tváře od Martina ve zdi) a kamkoliv jinam. Neexistují žádní zakázaní autoři, zakázaná témata, zakázaná komunikace se světem.
    Jsou však i podobnosti mezi tehdejší a dnešní situací. A ty činí z Kliniky více než jen tak nějaký squat.
    Klinika se totiž, jak známo, stala obětí útoku nácků. Stala se jí proto, že organizuje pomoc uprchlíkům. Místo, co by se stala pro celou veřejnost symbolem ohrožení, které hrozí všem, kdo se brání vlně agresivity a hovadného nacionalismu – úřady usoudily: Jelikož jim hrozí nebezpečí, jsou nebezpeční. Jak už jsem v Lidovkách psal: Ne zavražděný, ale vrah je vinen.
    V části veřejnosti se podařilo vzbudit představu, že kolem Kliniky si vyřizují účty levicoví extremisté s pravicovými extremisty a že obojí jsou násilníci. Nejlépe je přesvědčit se na vlastní oči. I opustil jsem psací poustevnu a přišel do Kliniky – na pozvání mladých básníků, kteří tam pořádali sérii čtení.
    Klinikáři mi ukazovali svou knihovnu; místnosti, kde pořádají zdarma jazykové kurzy; „zdrojovnu“čili bezplatnou burzu věcí; svářečskou dílnu, bar i meditační místnost. Z širšího pohledu kulturní historie je projekt Kliniky navázáním na tradice utopických komunit, které vycházely z různých proudů náboženských, uměleckých a politických, vytvářejíce projekty „jak žít jinak než okolní svět“.
    Když mě tedy klinikáři lapili a požádali o přednášku – přišel jsem jim vyprávět o anarchismu v katolické kultuře. Vyprávěl jsem o „protisystémových“motivech v evangeliu, o protiměšťáckém zápalu Léona Bloy, o kulturotvorném apokalyptismu Florianovy Staré Říše a o náboženskosti undergroundu.
    Nezastíral jsem, že bychom se s posluchači jistě na mnoha tématech neshodli: v knihovně Kliniky stojí na čestném místě spisy Marxovy… Nastává však drsný čas, kdy je zapotřebí uzavírat do závorky různé rozdíly – tak, jak se to dělávalo v Chartě. Týž den, kdy jsem přednášel pro Kliniku, na Slovensku prošli otevření náckové do parlamentu. Kam projdou příště?

MARTIN C. PUTNA
    HOLUB161
    HOLUB161 --- ---

S_TEJK: podla tv prima babis bude v bruselu
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ehm..

S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Filip Titlbach ‏@philsthings 18 hod.před 18 hodinami

Kvůli @centrum_klinika dostali na zítřejší mimořádné zastupitelstvo Prahy 3 pozvánku ministři @AndrejBabis a @Milan_Chovanec. Přijdou?
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Jana Bana Nemcova ‏@bana_nemcova 32 min.před 32 minutami

#UZSVM dle TVPrima podalo trestni oznameni. Takze: Odvest dceru do skolky a pak zas rovnou na @centrum_klinika drzet pozice. #occupyklinika
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    GAISAKA: aspon bys ho mohl spravne napsat, ty tricetiletej+ s rozumem :) ja jsem tedy z prilisneho levicactvi taky vyrostl, nicmene nechapu proc je stat tak hloupej, ze nejaky podobny centrum neni v kazdy ctvrti. nizkoprahovy kluby uz stat buduje, ale je zvlastni, ze si zaroven mysli, ze pracovat s lidmi je potreba jen do 18ti let veku a pak uz lidi problemy asi nemaji. (+ mam informaci, ze nizkoprahovy klub ve vlastnictvi statu je nehorazna byrokraticka masinerie, kde 40% casu zabira jen papirovani) inteligentni stat by si dovedl spocitat, ze nejake takove centrum sluzeb, kde muzes dostat zdarma sluzby jako vyuka jazyku, dilna, freeshop, apod. se v konecnem dusledku vyplati a naklady jsou smesne, do prkynka, dyk je to budova, o kterou se nikdo nezajimal... seberealizovanej a stastnej clovek se statu vyplati, to neni nejaky ekonomicky minus. nas stat utraci prostredky na clenstvi v organizacich jako organizace pro pruzkum morskeho dna, proc by nemohl vyclenit napr. kliniku "mladejm", ktery maj mozna trosku naivni idealy, ale cinnost co delaji, je vesmes bohuliba? nechci flamovat v tomto klubu, sem to asi nepatri, ale nechapu co je na vyse uvedenem tak strasne naivniho
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    GAISAKA: https://www.youtube.com/watch?v=IuQxyhx3W60
    Mimochodem jde o hymnu nezávislých radikálních odborů IWW. Na počátku 20. století byli Průmysloví dělníci světa v USA jediným odborovým svazem, který u svých členů sral na rasovou příslušnost, náboženství apod... IWW byli také známí svými boji s KKK :D Takže GNWP...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TUHO: freud spíš řekl něco o masturbaci. A komunisti a Klinika, to jsou koncepty, co se míjí tak neskutečně moc, že mě to až bolí. Ta nesvoboda za komunistů byla dost výrazná. Jasný, byli lidi co tomu tak nějak unikly, ale byl výrazně velkej tlak na "komplianci se systémem" jakej se teďka nevidí. Nicméně, byli jsem utlačovaní všichni stejně, až na pár lidí za okrajem okraje. Mimo jiné lidi s postižením, lidi kteří nebyli ochotní se vzdát svojí víry, a určitě by se našlo pár skupin co to měli horší, a nevím o nich a nemluví se o nich nějak významně, a tím útlakem nemyslím máš li dlouhý vlas, nesmíš mezi nás, ale třeba šikanu spuštěnou z nařízení z vrchu kvůli víře. Nedovedu si představit něco podobnýho na Klinice. Teda doufám :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    GAISAKA: freudovina? .)
    "Kdo nebyl ve dvaceti komunistou, nemá srdce, kdo jím nebyl ve třiceti, nemá rozum."
    KRTECEK_VLADNE
    KRTECEK_VLADNE --- ---
    GAISAKA: Nejtrapnější citát na světě, co ho lidi střídavě připisujou de Gaulovi a Churchillovi, zbývá jen čekat, než se o něm dozví Klára Samková...
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    GAISAKA: strč si Winstona za klobouk plantážníku!
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    HYNEK: Úžasné.. tak pestrásměsice lidí,)))
    Kdo nebyl ve dvaceti komunistou, nemá srdce, kdo jím nebyl ve třiceti, nemá rozum.
    Schválně, kdo z místních dá z hlavy bez googlu (sic!) autora citátu?
    Ten jižanský nápěv nakonec je supr,)
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Jiný svět je možný: Nechte Kliniku dýchat!
    https://www.youtube.com/watch?v=hrVFIVwiMKE&feature=youtu.be
    KONA
    KONA --- ---
    Zítra, půl hodiny před zastupitelstvem (ve 14:30) se uskuteční solidární demonstrace za Automní sociální centrum Klinika, před vchodem do budovy radnice, Havlíčkovo nám. 9. Přijďte všichni!
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Article rank 7 Mar 2016MF DNES Martin Bajtler redaktor MF DNES

Šiklová: Squat k velkoměstu patří

Klinika pokračuje v „občanské neposlušnosti“. Praha 3 kvůli ní svolala mimořádné zastupitelstvo Jsou to zajímaví mladí lidé, kteří hledají svůj kritický postoj ke společnosti. Jiřina Šiklová, socioložka

ŽIŽKOV Budova v Jeseniově ulici už byla plicní klinikou, zchátralým útočištěm narkomanů, autonomním sociálním centrem a teď je podruhé squatem. Osazenstvo v Klinice zůstává i poté, co je majitel domu vyzval k vystěhování. Nadále tam například pořádají přednášky – včera práh budovy, kterou může kdykoliv vyklidit policie, překročila dokonce socioložka Jiřina Šiklová.

MF DNES shrnuje postoje a role subjektů, které situaci způsobily.

Stavební úřad
    Sen o prvním legálním squatu v Praze skončil, když stavební úřad Prahy 3 vyzval majitele budovy, kterým je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), aby objekt využíval v souladu s platným kolaudačním rozhodnutím – jako zdravotnické zařízení. Proto ÚZSVM upustil od záměru prodloužit Klinice smlouvu o výpůjčce. Podle vedoucího odboru výstavby Václava Tětka přitom není pravda, že by se kolaudační rozhodnutí našlo náhle před vypršením smlouvy. „Od roku 1961, kdy byla budova povolena jako plicní zdravotnické zařízení, o změnu užívání nikdo nežádal, tudíž podle stavebního zákona platí toto povolení dodnes,“vysvětluje Tětek. Stavební úřad podle něj neměl povědomí o smlouvě o výpůjčce do té doby, než na podzim obdržel stížnosti šedesáti občanů Prahy 3. „Týkaly se hluku a otevřených ohňů. Ze zákona jsme se tím podnětem museli začít zabývat a následně upozornit majitele, aby stav uvedl do souladu se zákonem,“říká vedoucí odboru.
    Podle stavebního úřadu chybovali majitel i nájemce tím, že se nezajímali, zda budovu využívají tak, jak požaduje kolaudační rozhodnutí.

ÚZSVM
    Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových hrozí v případě nerespektování kolaudačního rozhodnutí pokuta od stavebního úřadu ve výši až půl milionu korun. Proto úřad smlouvu aktivistům neprodloužil, přestože jim ještě počátkem února dával naději, že v domě budou moci zůstat.
    Zástupci Kliniky za to úřad kritizovali s výtkou, že podlehl nenávistným tlakům politiků a veřejnosti. Praha 3 zase tvrdí, že úřad nejednal dostatečně důrazně, když ho radnice v minulosti více než rok žádala, aby tehdy opuštěný dům nabídl do dražby. O budovu se prý začal zajímat až po nastěhování squaterů.
    Podle mluvčího ÚZSVM Radka Ležatky komplikovalo dříve situaci množství soudních sporů. „V době, kdy jsme vypisovali výběrové řízení na výpůjčku budovy, jsme disponovali jen listinou z odboru výstavby, že objekt byl povolen pro zkušební provoz pro plicní zařízení. To, že existuje dokument na jeho schválení, teď pro nás bylo novou skutečností,“doplňuje generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

Radnice Prahy 3
    Radniční opozici vadí negativní přístup vedení městské části ke Klinice, který je prý důvodem, proč úřady odmítají hledat možnosti, jak centru smlouvu o výpůjčce prodloužit. Kvůli tomu na úterý svolává mimořádné zastupitelstvo, které má negativní stanovisko k další existenci Kliniky přehodnotit. „Po únorovém útoku na Kliniku reagovala starostka tak, že označila za hrozbu i oběti toho útoku, a požádala úřad, aby se postaral o bezpečnost Žižkova, čímž na něj vyvinula tlak,“tvrdí předseda zastupitelského klubu Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut (SZ).
    Podle dalšího opozičního zastupitele, Matěje Žaloudka (SZ), ale úterní zastupitelstvo nic nového přinést nemůže. „Musel by s námi hlasovat někdo z koalice, a to by znamenalo její rozpad, což neočekáváme. Spíše chceme na celou věc upozornit,“říká.
    Konstruktivní řešení zastupitelstvo nepřinese ani podle radního Prahy 3 Alexandera Bellua (ODS). „My jako zastupitelé totiž nemůžeme rozhodnout nic. Není to naše budova. Kdyby po nás teď opozice chtěla, abychom nějakou podporou pro Kliniku ovlivňovali stavební úřad, požadovala by něco, co nám sama neprávem vytýkala,“myslí si radní. On i starostka Vladislava Hujová (TOP 09) také upozorňují, že si lidé na Kliniku stěžovali daleko předtím, než ji městská část označila za bezpečnostní riziko.
    Půjde-li budova do dražby, což je jedna z variant, může o ni usilovat i Praha 3. „Máme omezené možnosti. O částce musíme nejprve hlasovat, tudíž dopředu prozradíme, kolik hodláme zaplatit. To nás předurčuje k neúspěchu,“tvrdí Bellu. Dodává navíc, že Praha 3 nyní o koupi budovy neuvažuje.

Osazenstvo Kliniky
    Ačkoliv jsou její členové v budově od 2. března nelegálně, pokračuje Klinika ve svém programu. „Podle nás je naše aktivita ve veřejném zájmu. Proto si myslíme, že bychom měli v objektu zůstat,“řekl za osazenstvo Kliniky Jakub Ort.

Včera odpoledne přednesla v Klinice přednášku známá socioložka Jiřina Šiklová. „Jsou to zajímaví mladí lidé, kteří hledají svůj kritický postoj k současné společnosti, a chtěla jsem jim tím vyjádřit podporu,“řekla včera MF DNES. Podle ní squat k velkoměstu patří a Klinika by měla i přes některé problémy na Žižkově zůstat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam