• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    S_TEJK: a ten postih je v tom "příběhu" kde?
    DATELON
    DATELON --- ---
    ADAMIRA: já bych spíš tipoval, že žádní nedorazili :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BOBBYLON: jakapak taskarice, spis bych tipoval ze prisli podekovat za to, kolik lidi jim lidi okolo kliniky a spol. nahnali do toho jejich naziklubu lidi...
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    Prej si tam prisli honit sebevedomi islamofobove od Konvicky. Byla taskarice?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MASOO:
    Přímý přenos z 10. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3 (Praha 3)
    http://www.praha3.cz/.../zastupitelstvo/videozaznamy-z-jednani-zastupitelstva/primy-prenos-2015.html
    MASOO
    MASOO --- ---
    Probíhá rozprava o předloženém programu. Někteří/é považují jednání za zbytečné, jiní/é za důležité. pic.twitter.com/CqZvd58ajn
    MASOO
    MASOO --- ---
    Livestreaming ze zasedani zastupitelstvaMC Praha 3 https://mobile.twitter.com/OndrejMazura/status/707210446093287424
    TIP
    TIP --- ---
    Slovak far right nationalists and hooligans against refugees and Islam | New Nationalism
    http://your-art.sk/?p=2819
    MASOO
    MASOO --- ---
    KONA: prijdte taky na kliniku. Bude prenos ze zastupitelstva, varime obed a mozna bude i jablecny kolac;)
    SALE
    SALE --- ---
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    S_TEJK: jinak Putna nemá tak docela pravdu s tím, že dnes nehrozí postihy

před nějakým časem si stěžoval jeden docent pražskému kolegovi, že jeho asistent se angažuje na Klinice - ten ho naštěstí teda poslal někam se slovy ať si udělá radši pořádek u sebe ;)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Article rank 8 Mar 2016 Lidove noviny

Křesťanství a Klinika

Tak jsem si zapřednášel na ilegálním semináři, totiž na Klinice. Vzpomněl jsem si přitom na dávná léta, když jsem vyjukán poprvé přišel na bytový seminář filozofie. Vyučující, Daniel Kroupa, pravil na začátku: Pro ty, kdo nevědí – jsem signatář Charty 77, tento seminář není legální a kvůli účasti na něm můžete mít problémy. Může sem i vtrhnout policie, i když většinou se to nestává.
    Jistě, mezi dávnými semináři, kvůli kterým mohli člověka vyhodit z legálního studia, a dnešními jen-tak-trochu ilegálními akcemi na Klinice je rozdíl. Všichni squateři mohou, pokud chtějí, v klidu odejít domů a dál chodit na svá legální studia (zahlédl jsem v publiku tváře z fakulty humanitních studií), do svého kostela (zahlédl jsem tváře od Martina ve zdi) a kamkoliv jinam. Neexistují žádní zakázaní autoři, zakázaná témata, zakázaná komunikace se světem.
    Jsou však i podobnosti mezi tehdejší a dnešní situací. A ty činí z Kliniky více než jen tak nějaký squat.
    Klinika se totiž, jak známo, stala obětí útoku nácků. Stala se jí proto, že organizuje pomoc uprchlíkům. Místo, co by se stala pro celou veřejnost symbolem ohrožení, které hrozí všem, kdo se brání vlně agresivity a hovadného nacionalismu – úřady usoudily: Jelikož jim hrozí nebezpečí, jsou nebezpeční. Jak už jsem v Lidovkách psal: Ne zavražděný, ale vrah je vinen.
    V části veřejnosti se podařilo vzbudit představu, že kolem Kliniky si vyřizují účty levicoví extremisté s pravicovými extremisty a že obojí jsou násilníci. Nejlépe je přesvědčit se na vlastní oči. I opustil jsem psací poustevnu a přišel do Kliniky – na pozvání mladých básníků, kteří tam pořádali sérii čtení.
    Klinikáři mi ukazovali svou knihovnu; místnosti, kde pořádají zdarma jazykové kurzy; „zdrojovnu“čili bezplatnou burzu věcí; svářečskou dílnu, bar i meditační místnost. Z širšího pohledu kulturní historie je projekt Kliniky navázáním na tradice utopických komunit, které vycházely z různých proudů náboženských, uměleckých a politických, vytvářejíce projekty „jak žít jinak než okolní svět“.
    Když mě tedy klinikáři lapili a požádali o přednášku – přišel jsem jim vyprávět o anarchismu v katolické kultuře. Vyprávěl jsem o „protisystémových“motivech v evangeliu, o protiměšťáckém zápalu Léona Bloy, o kulturotvorném apokalyptismu Florianovy Staré Říše a o náboženskosti undergroundu.
    Nezastíral jsem, že bychom se s posluchači jistě na mnoha tématech neshodli: v knihovně Kliniky stojí na čestném místě spisy Marxovy… Nastává však drsný čas, kdy je zapotřebí uzavírat do závorky různé rozdíly – tak, jak se to dělávalo v Chartě. Týž den, kdy jsem přednášel pro Kliniku, na Slovensku prošli otevření náckové do parlamentu. Kam projdou příště?

MARTIN C. PUTNA
    HOLUB161
    HOLUB161 --- ---

S_TEJK: podla tv prima babis bude v bruselu
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ehm..

S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Filip Titlbach ‏@philsthings 18 hod.před 18 hodinami

Kvůli @centrum_klinika dostali na zítřejší mimořádné zastupitelstvo Prahy 3 pozvánku ministři @AndrejBabis a @Milan_Chovanec. Přijdou?
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Jana Bana Nemcova ‏@bana_nemcova 32 min.před 32 minutami

#UZSVM dle TVPrima podalo trestni oznameni. Takze: Odvest dceru do skolky a pak zas rovnou na @centrum_klinika drzet pozice. #occupyklinika
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    GAISAKA: aspon bys ho mohl spravne napsat, ty tricetiletej+ s rozumem :) ja jsem tedy z prilisneho levicactvi taky vyrostl, nicmene nechapu proc je stat tak hloupej, ze nejaky podobny centrum neni v kazdy ctvrti. nizkoprahovy kluby uz stat buduje, ale je zvlastni, ze si zaroven mysli, ze pracovat s lidmi je potreba jen do 18ti let veku a pak uz lidi problemy asi nemaji. (+ mam informaci, ze nizkoprahovy klub ve vlastnictvi statu je nehorazna byrokraticka masinerie, kde 40% casu zabira jen papirovani) inteligentni stat by si dovedl spocitat, ze nejake takove centrum sluzeb, kde muzes dostat zdarma sluzby jako vyuka jazyku, dilna, freeshop, apod. se v konecnem dusledku vyplati a naklady jsou smesne, do prkynka, dyk je to budova, o kterou se nikdo nezajimal... seberealizovanej a stastnej clovek se statu vyplati, to neni nejaky ekonomicky minus. nas stat utraci prostredky na clenstvi v organizacich jako organizace pro pruzkum morskeho dna, proc by nemohl vyclenit napr. kliniku "mladejm", ktery maj mozna trosku naivni idealy, ale cinnost co delaji, je vesmes bohuliba? nechci flamovat v tomto klubu, sem to asi nepatri, ale nechapu co je na vyse uvedenem tak strasne naivniho
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    GAISAKA: https://www.youtube.com/watch?v=IuQxyhx3W60
    Mimochodem jde o hymnu nezávislých radikálních odborů IWW. Na počátku 20. století byli Průmysloví dělníci světa v USA jediným odborovým svazem, který u svých členů sral na rasovou příslušnost, náboženství apod... IWW byli také známí svými boji s KKK :D Takže GNWP...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam