• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    PREVRACENY
    PREVRACENY --- ---
    DATELON: Souhlasím, že prázdné domy jsou prostor pro developery. Ale to není případ Kliniky. Majitel to předělá na pracovní místo pro jeho zaměstnance.
    DATELON
    DATELON --- ---
    SHPAGIN: Kolik si dneska potkal uprchlíků ty oprávněná obavo? (nebo v životě)
    DATELON
    DATELON --- ---
    SHPAGIN:
    1) prázdné domy - katalog pro developery a spekulanty
    2) spoustu lidí potřebovalo pomoct a tomu, kdo jim pomohl to chceš vyčítat?
    přál bych ti zažít ty davy lidí co nosili na Kliniku potravinové balíčky, léky, pujčovali auta nebo jezdili do těch nejhorších míst. to nebylo pár desítek mladejch aktivistů, to byli stovky nebo tisíce obyčejnejch lidí z běžný populace. Pár internetovejch křiklounů neni relevantní argument pro to, proč nepomoct lidem v existenční nouzi.
    3) jakýkoli kutil/ umělec se zapojit samozřejmě mohl a taky zapojil. pr v podobě 22tisíc sledující na fb a přes 2k na twitteru, 2x 2000 demonstrace a nespočet titulních stránek mi jako výsledek špatnýho pr nepřijde.
    4) Klinika je squat. A squatting dělá squattingem právě squatování. A já nevim o čem to v tom 4. odstavci píšeš.

    Já se jen podivuju, že člověk se sociálním cítěním a s takovymhle know-how a konceptem... no nic. lol

    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    Jako tzv. levičáka a člověka se sociálním cítěním mě zánik centra mrzí. Nejenže Praha přišla o ostrůvek alternativní kultury, ale hlavně došlo ke zprofanování a těžké diskreditaci squattingu na léta dopředu. Proto mi dovolte něco konstruktivní kritiky k podle mě největším chybám:
    1) nekoncepčnost, absence jednoho hlavního cíle a koncentrace na něj, kterým IMO musí být obrana práva na dostupné bydlení, na sociální bydlení, boj se spekulací s nemovitostmi, zkrátka všechno, čím se velmi profesionálně zabývá https://prazdnedomy.cz/ ale zdola.
    V interview https://www.idnes.cz/...domaci/klinika-obsazeni-vyklizeni-praha-zizkov-ort.A190110_172911_domaci_ble se dotazovaný tomuto tématu nevím proč vyhýbá (nevylučuji, že rozhovor nebyl autorizovaný a autor téma do článku už nezařadil!). Velká chyba.
    2) s tím související rozmělnění aktivit na XY nedotažených podružností a bohužel i fatální "pomáhání uprchlíkům". Poprvé musím souhlasit s Martinem C. Putnou, když prohlásil, že tímto centrum od sebe odvrátilo tolik potřebnou přízeň systémových struktur a veřejnosti.
    3) opět s výše uvedeným související mizerný PR a prezentace odporným bordelem a vnější podobou centra. Od dob mé sporadické účasti na akcích FNB před 15+ lety se nic nezměnilo: nepořádek do té míry, že si člověk dává pozor, kam šlápnout, trapné výkřiky spreji, nedodělky, jasně chybějící ruka kutilova a taky umělcova. V podobných zařízeních na západě se dá skoro jíst ze země a gráfka jsou klasa.
    4) malá schopnost kompromisu, kliček, symbiózy, diplomacie. hledání cestiček, aby se (systémový) vlk nažral a ideová koza zůstala celá. stát tady bude vždycky. je potřeba s ním spolupracovat a vystupovat jako jedna z autorit v diskuzi o dostupnosti bydlení. Společný nepřítel všech jsou spekulanti, kteří nechají chátrat stovky domů v hlavním městě a pak na náklady obce nechají sanovat pozemky. Doba tomuto tématu nahrává, výchozí podmínky a vztahy měla klinika dobré. to všechno přišlo vniveč kvůli kravinám. Ostentativní pomoc uprchlíkům jim nepomohla a vám uškodila. Proč jste se proboha začali zabývat uprchlíky, když jim pomáhá XY neziskovek a systémové instituce také?! Všichni kromě snílků, pozérů a bláznů mají z migrantů oprávněné obavy. Radikální levice má být antiklerikální a emancipační hnutí, místo toho vystupuje jako advokát islámu. ale to jsem odbočil....
    Tak hodně zdaru v dalších aktivitách. ať je jimi napříště jen obrana práva na střechu nad hlavou, alternativní kultura v čistém prostředí, pomoc lidem bez domova! Pak věřím budou sympatie lidí zase veliké.
    PREVRACENY
    PREVRACENY --- ---
    „Jsme tu, protože Klinika je náš domov. Jsme tu, protože když tu nebudeme my, bude dům prázdný,“uvádějí aktivisté.
    Ne, nebude, budou tam kanceláře.
    Viděl jsem fotku těch aktivistů na střeše a nezdá se mi, že by neuměli vzít do ruky lopatu, nebo si sednout za kasu a vydělat si na nájem a normálně bydlet.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    17 Jan 2019 Lidove noviny JAN HORÁK

    Policie varuje majitele domů před „klinikáři“

    PRAHA Uplynulý pátek měl pětapadesátiletý pražský živnostník nezvyklý telefonát. Volala mu policie a vyptávala se na jednu z jeho nemovitostí – zda v ní někdo bydlí a v jakém je stavu. Policista následně muže informoval, že po vyklizení objektu Autonomního sociálního centra Klinika na Žižkově mohou aktivisté hledat nové zázemí. Smysl hovoru se poté živnostníkovi vyjevil. Policie chtěla, aby svému domu věnoval větší pozornost.

    Lákadlo pro squatery?
    „Kvituji to jako věc, která zaslouží pochvalu. Varují nás před lidmi, kteří by se tam mohli usídlit nebo něco zničit,“sdělil serveru Lidovky.cz muž, který vlastní zmíněnou nemovitost v Praze 5.

    Telefonát odpovídá zjištění serveru Lidovky.cz, že po zásahu v budově kliniky policie zvýšila ostražitost. Majitele nevyužívaných nemovitostí varuje, že se aktivisté mohou přesunout k nim. Vyzývá je proto k zabezpečení majetku. Lidé spjatí s Klinikou možnost obsazení jiného objektu připouštějí. Majitele domu v Praze 5 se případná návštěva aktivistů týkat nebude. Ačkoliv nemovitost není v ideální kondici, v jednom z jejích prostor jsou nájemníci. „Mám tam správce, tak jsem mu hned řekl, ať tam každý den chodí a kontroluje to,“přibližuje muž.

    Policie serveru Lidovky.cz potvrdila, že k preventivnímu opatření přikročila. Impulzem jí k tomu byl právě zásah v budově kliniky. „V souvislosti s výkonem exekuce v objektu v ulici Jeseniova pražská policie v součinnosti s městskými částmi vytipovala několik budov, které by s ohledem na jejich stav zabezpečení mohly čelit případnému pokusu o neoprávněné obsazení,“sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

    Majitele „rizikových“domů proto policie vyzývá, aby svůj majetek ochránili. V ideálním případě ať ho zabezpečí proti vniknutí. „Než tak všichni učiní, věnují policisté a strážníci některým objektům zvýšenou pozornost v rámci pochůzkové a hlídkové činnosti,“zmínila Zoulová. Zdůraznila však, že policejní hlídky nesuplují bezpečnostní agenturu – nezajišťují kontinuální hlídání domů.

    „Nemusela se na nás ani obracet policie, taková preventivní opatření děláme před každou zimou i před každým vyklizením nějakého squatu v Praze. Ano, neužívané objekty na dvojce (v Praze 2 – pozn. red.) v těchto dnech více monitoruje policie i strážníci,“potvrdila součinnost svého úřadu s bezpečnostními složkami starostka Prahy 2 Jana Černochová. „Jde minimálně o čtyři adresy,“dodala.

    Jaké domy by podle společné úvahy jejího úřadu a policie mohly přitáhnout pozornost kolektivu Kliniky, nechtěla starostka uvést. „Adresy prozrazovat nebudu, aby to členové Kliniky nebrali jako pozvání,“podotkla.

    Podobně v tomto ohledu jedná policie. Kolik a jaké nemovitosti vytipovala, mluvčí Zoulová nesdělila. Není ani jasné, zda přistoupila k prevenci na základě konkrétních poznatků.

    Sedm tisíc prázdných domů Zástupce Autonomního sociálního centra Klinika pro Lidovky.cz potvrdil, že by aktivisté o nové prostory pro svou činnost stáli.

    „V Praze je asi sedm tisíc prázdných domů, které chátrají. Některé z nich by ale nemusely. Navíc by mohly být využívány k bohulibým činnostem, jako je solidarita s lidmi bez domova,“sdělil za Kliniku Martin Černý. Poznamenal však, že žádný konkrétní dům on ani jeho druhové v hledáčku nemají.

    „Nikdo nám zatím žádný konkrétní návrh, kam bychom mohli, nepředložil,“vysvětlil Černý. Aktivisté jsou nakloněni variantě, aby jim nové zázemí nabídlo vedení hlavního města. Ostatně primátor Zdeněk Hřib takovou alternativu zmínil. Zůstalo zatím jen u slov. Černý přitom nevyloučil, že si nové působiště mohou najít bez ohledu na postoj majitele. „Necháváme si všechny varianty otevřené.“

    Exekutora povolal do Autonomního sociálního centra Klinika majitel budovy – Správa železniční dopravní cesty – před týdnem. Správa plánuje objekt rekonstruovat, po opravě v něm zřídí kanceláře pro několik desítek zaměstnanců. Navzdory úvodnímu pasivnímu odporu aktivistů a několika strkanicím se objekt povedlo v pátek vyklidit. Aktivisté budovu v poklidu opustili, nábytek si vynesli sami. Na střeše ale zůstává několik lidí.

    „Jsme tu, protože Klinika je náš domov. Jsme tu, protože když tu nebudeme my, bude dům prázdný,“uvádějí aktivisté. Objekt obsadili roku 2014 nelegálně, o rok později ale uzavřeli se státem smlouvy o pronájmu. Centrum se deklarovalo jako alternativní platforma pro komunitní život. Po vypršení kontraktu v březnu 2016 aktivisté odmítli odejít. Se státem pak prohráli spor o vyklizení objektu.
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    Vyklizení pražského centra Klinika na pražském Žižkově - Pavel Dufek
    https://www.paveldufek.com/vyklizeni-prazskeho-centra-klinika-na-prazskem-zizkove/
    DZON_SON
    DZON_SON --- ---
    Zbytečný reagovat na jednoho z nejvyhlášenějších nyxovejch trollů...
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    VYHULENY_UFO: Co je špatného na sbírce Marxova díla? ale netroll jako všude tady na Nyxu teda jestli to vůbec umíš. Totiž ta diskuze kolem Kliniky tak bobtná a ubírá se i kam až moje imaginace nedosáhne. Mě by tu v rámci už historie stačilo to, že na Klinice byla živá kontrakultura. Ano ta kontrakultura, která v čechách má své opodstatněné místo v historii.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SMYSLOV: nejsem si jist, ze by zrovna tato divka mela doma v knihovne sbirku marxova dila a nic tam ani nepisou o tom, ze ma nejakej zapornej vztah k soukromemu vlastnictvi.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    VYHULENY_UFO: možná si nečti titulky jdi i dál za perexa v lepším případě i k dalším zdrojům https://zpravy.aktualne.cz/...-dospeli-svedska-studentka-video/r~4f9f5caa01f511e9b474ac1f6b220ee8/
    ... oh wait doba postfaktická
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MASOO: zasrany pravidla, zasrana demokracie, zasrany soukromy vlastnictvi. kdyby bylo vsechno vsech, bylo by to lepsi .... oh wait
    MASOO
    MASOO --- ---
    Svět ale nemůžeme zachránit tím, že budeme hrát podle pravidel. Protože jsou to v prvé řadě pravidla, co se musí změnit. Vše se musí změnit. A musí to začít dnes.

    A proto je čas na občanskou neposlušnost. Je čas postavit se na odpor.

    Je čas postavit se na odpor – A2larm
    http://a2larm.cz/2018/11/je-cas-postavit-se-na-odpor/
    MASOO
    MASOO --- ---
    Happening na podporu Kliniky v sídle #SŽDC v ulici Dlážděná. Živě vysílalo @RadioTulen. #myjsmeklinika
    https://www.facebook.com/299673027224034/videos/1189316624558470/
    KOERHE
    KOERHE --- ---
    Hele daří se vám najít na FB něco o Klinice?
    https://screencast.com/t/puidYKkqq0
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    CHESS: budliky budliky!
    N_I
    N_I --- ---
    chess

    Uživatele zatím nikdo nepřidal mezi své přátele

    :))))))
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    CHESS: Fizli-majetek-fizli-majetek-fizli-majetek-majetekmajetekmajetek fizlifizlifizli-fizlotek!
    MASOO
    MASOO --- ---
    CHESS: děkujeme, že si se s námi podělil i svoje pocity
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam