• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    MASOO
    MASOO --- ---
    DATELON: byla sem u založení, byla sem v kolektivu a rok sem tam bydlela a kde sem byla posledni dny? V jedny ze svych tri prekarizovanych praci, do ktery proste nemuzu nejit, protoze, jako spousta lidi v tyhle zemi a nejen tady, honim kazdou korunu.
    RICK
    RICK --- ---
    Názory bez cenzury: Stav Kliniky očima Jiřího X. Doležala – Zpravodajství FTV Prima | Prima
    https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/nazory-bez-cenzury-stav-kliniky-ocima-jiriho-x-dolezala
    DATELON
    DATELON --- ---
    Žil jsem na Klinice skoro 2 roky a jediný co mě mrzí, je že sem zameškal spoustu super akcí a projektů a brigád protože sem byl v práci. Ano pracoval sem, pracuji a pracovat asi i budu... ne vždy mám víkendy a když se to sejde tak i 16h několik dní za sebou. Ale baví mě to a dává mi to smysl. Když byl prví pokus o vyklizení tak muj šéf pochopil o co jde a ty 3 dny se to nějak udělalo a já si to dohnal jindy. Toť ke squaterské pracovní morálce.
    MASOO
    MASOO --- ---
    Šel jsem na Kliniku. Kdo může za ten nepořádek? Jak to vypadá na místě? (reportáž)
    https://www.youtube.com/...RjRI&fbclid=IwAR0In2K2WX1uXTJyQL8cEXjjxkrVdXkgoV9htU1svMWMDmxZ7oz-DQZ0_JE
    VERU_HUS
    VERU_HUS --- ---
    PREVRACENY: Ty si vlastne myslíš,že sqateri nepracujou:D
    A kolik jich osobně znáš, že tak soudis?
    PREVRACENY
    PREVRACENY --- ---
    MASOO: A je to. Můžou jít pracovat.
    CROME
    CROME --- ---
    Levicak se socialnim citenim my ass...
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    ...ještě, aby to nevypadalo, že se vyhýbám odpovědi k uprchlíkům (svoji pozici jsem obhajoval s některými v poště a nechtěl jsem dělat flame): 99 % obyvatel si nepřeje prekresleni etnické a náboženské mapy této země. To je celé.
    MASOO
    MASOO --- ---
    tak se vsichni uz muzou uklidnit http://a2larm.cz/2019/01/klinika-je-po-ctyrech-letech-prazdna/
    oh wait, vlastne se ted vsichni musi zacit bat o sve chalupy a obyvaky:DDDDDDDD
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    E2E4: PR PR PR PR PR PR v hlavě prázdno, ale PR PR PR nemám co říct ale PR PR PR zbývá jen poučovat PR PR PR
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    DZON_SON: díky. držím palce
    DZON_SON
    DZON_SON --- ---
    E2E4: Asi dostatečně nechápeš význam autonomní sociální centrum, ten pojem obsahuje jak bydlení tak kulturu a podobný aktivity. Nejde o maskování. Na klinice žila spousta umělců, kteří tam něco vytvářeli, hráli v kapelách, co tam vystupovaly. Já jsem tam, jako divadelní tvůrce, například vytvořil s jednou tanečnicí představení bez nutnosti shánět po všech čertech peníze a dohadovat prostory. Prostě jsem měl vše v baráku, kde jsem přebýval. A to je pro tvorbu velmi zásadní. Víš kolik energie zabere někam se furt dokola přesouvat kort když máš hromadu harampádí abys pak po práci 2h zkoušel a pak byl akorát tak redy jít do postele?

    Jinak myslim že se postoj ke squattingu ve veřejný debatě zlepšil. Během existence kliniky se navíc rozjely různý sociální projekty který rozjeli lidi co se na Klinice poznali. Neřek bych že měnit společenskou debatu znamená novinový headliny, jde to i zdola, mezi jednotlivcema. Klinika vystoupila ze subkulturního squatterskýho podhoubí a ukázala spoustě lidem, že to lze dělat jinak. Neřikám že dělala nějakej PR majstrštyk a že ten ponechanej bordel nebyl obrovskej fail. Ale na to, v jakym punku a d.i.y. to bylo dělaný, tak si myslim, že docela dobrý. Nicméně musim souhlasit, že se z tý mediální pozornosti dalo vytřískt mnohem víc.

    Prostě se ti asi furt snažim říct, že vidim obrovskej pozitivní vliv na spoustu převážně mladejch lidí, kteří si prošli Klinikou vzhledem k budování jejich osobnosti a učení se k vzájemnýmu porozumění v nehierarchický komunitě a touto drobnou prací následně přispívají ke kultivaci svého osobního okolí. Což ty ale třeba ze svý perspektivy nevidíš pač to není explicitně do očí bijící (v médiích např.). Nemyslim si ale že skrze velkou mediální pozornost se mohlo Klince podařit změnit nějakej diskurz, protože na tom poli se pohybujou mnohem silnější armády který hájej svý zájmy (např. bezbřehou obranu soukromýho vlastnictví jejich vlatníků a jim podobnejch). Já bych řek že i tak, na pár fotek s nějakym bordelem, vedla důstojnou bitvu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZON_SON: debata byla o PR failu.. ja se ptam v cem je posun zmeny nazoru verejnosti diky Klinice - ma verejnost lepsi postoj ke squattingu a prinutila se starat stat lepe o sve budovy nebo vyresit bydleni tech kteri nechteji moc pracovat a platit najem nebo hypoteku? Na to jak velky prostor v mediich mela, ceho dosahla?

    (to ze diky klinice nevyklidili kliniku tak rychle jako ostatni squaty a ze fungovala jako klub je jaksi..samoucelne)

    MASOO: PR. Bavime se o PR. Bordel pri (predem ohlasenym) vyklizenim nebo afera se znasilnenim transsexualnim aktivistou fakt vztahum s verejnosti neprospivaj..

    DZON_SON: autonomni socialni centrum neni socialka, kulturni aktvity jsou jen maskovanim pro bydleni, chapu, ale radsi bacha, tohle taky obavam se verejnosti nevysvetlis.. :)
    DZON_SON
    DZON_SON --- ---
    SHPAGIN: Hele to, že bylo na klinice dost věcí, který někdo může považovat za bordel, to nezpochybňuju, ale na druhou stranu toho tam na objem bylo třeba 10x míň než co jsme odtamtud v roce 2k14 odvezli v konťácích. Taky mě vadí, jak se veškerá diskuze točí jenom kolem pár blbejch fotek a vůbec se neřeší kolik tam proběhlo kulturních akcí, kolika lidem v nouzi se pomohlo, kolik se tam navázalo přátelskejch vztahů apod.

    Posledních pár vět k bordelu abych byl zcela férovej a vyvrátil pár polopravd, které bohužel šíří i řada kamarádů z řad Klinikářů. Úvodní tři fotky (malej pokojík, červená místnost a ještě jedna), bohužel nejsou dílem řádění sekuritky, ale ukázka skutečnosti, v těch místnostech skutečně byl bordel i během posledních pár měsíců působení kolektivu. Další fotky z toho alba ale skutečně více či méně opravdu okrášlila ruka sekuriťákova.
    Jenomže je třeba si také uvědomit, že onen "kekelnej" pokojík bylo místo, kde bydlel jeden chlapík, kterej bydlel předtim dlouhodobě na ulici a v nějakym odstavenym autě kdesi na Žižkově. Docela alkoholik a člověk s velkou ztrátou víry v instituce a společnost, značně poznamenanej dlouhodobym žitim na ulici. Ale Klinika ho přijala mezi sebe a tímto aspoň nebyl sám bezprizorní někde venku, moh se podílet na chodu baráku a přijít do kontaktu se zajímavejma lidma kolem Kliniky a nebejt tak v prdeli. Jak chceš po někom kdo dávno ztratil pojem o tom, jak má vypadat útolnej domov chtít perfektně uklizenej vlastní pokoj? Klinikáři nebyli sociálka aby mu tam chodili každej tejden kontrolovat srovnaný komínky. Byla to jeho místnost, jedinej osobní safe space na světě kterej měl. Tak mu ho, sakra, nechme. Další dvě místnosti sloužily jako sklad momentálně nepotřebného materiálu - zdůrazňuju momentálně - který ale mohl být zrecyklován na různé další bastlení, a jelikož Klinika jena na principu "total DIY", bylo množství takovéhoto matroše třeba, prostě nebyy prachy na to jít si koupit do stavebin to a ono při např. výrobě posezení na zahradě, nebo zabezpečení dveří.
    Fakt mě sere, že média neukázaly perfektně uklizenou půdu, společenskou místnost, koncertovku. To vše byla místa, odkud kolektiv na začátku Kliniky vynosil tuny a teď promiňte ty slova, ale je to čistej fakt: hoven, bordelu, stříkaček, plastů, harampádí, hadrů.

    Taky mě ale mrzí a souhlasim s tebou, že současný kolektiv nesebral dostatek energie a neinvestoval pár dní před avizovanou exekucí do kontejneru, kam by se naházel veškerý kompromitující materiál. Velká, velká škoda, o tom žádná. Bývala by ta diskuze byla trochu jinde. Ale kdo chce psa bít, hůl si najde vždy, jen by nebyla tak špinavá.

    Navíc, kdyby se peníze, co spolkly pokuty a různá vymáhání od úřadů, investovaly do oprav, materiálu a vybavení, jistě by to celé vypadalo úplně jinak. Nikdo, kdo si tim neprošel si ale nedovede představit ten tlak, kterej byl neustále na kolektiv vytvářenej. Ať finanční, tak různě jinak represivní (výhružky, výsměch, sledování, medializace, rodiiní příslušníci s předsudky...).


    p.s.
    Jo a ten tvůj žblept o advokacii islámu a nenávistný keci na uprchlíky jsou imho zcestný.
    MASOO
    MASOO --- ---
    jasný, hlavní je uklízet, i kdyby se hovna jen zametaly pod koberec, ty jo, to je mentalita, to by jeden/jedna zaplakal/a
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    DZON_SON: tak ale neusínejte na vavřínech. je evidentní, že opozice k hřibovi a dalším sympatizujícím činovníkům bude kliniku používat jako klacek. nutné příště pořádně uklízet! tak vezmete vítr z plachet JXD a podobnym zm**um...
    DZON_SON
    DZON_SON --- ---
    E2E4: Já bych řek že ten posun je a to značnej, nebejt Kliniky, tak jí samotnou vyklidili už dávno a ne takhle "korektně" nýbrž bez debaty s pomocí armády těžkooděnců s plnou kapsou trampot jako např. bicí ulička, jako tomu bylo na Albertově, nebo Miladě.

    Myslim, že to, co Klinika zanechala v těch tisícovkách lidí, co jí kdy navštívili, nebo byli třeba přímo zapojený v některý z nepřebernejch aktivit, znamená moc. Jen se podívej na to klima, primátor mluví o nalezení jinýho prostoru, žižkovskej starosta je taky ochotnej k debatě. Řek bych že velký množství lidí uznává spoustu prospěšnejch aktivit, co se na Klinice udály.

    Nevim proč to srovnáváš s Výletnou, Klinika dokonce jednala kdysi s týpkem kterej jí založil a spolupráci odmítla, právě protože Klinika nikdy nechtěla dopadnout jako fancy podnik v turisticky/pražsko-mejdanově exponovaný lokalitě. Klinika se vždy snaila bejt co nejnízkoprahovější a poskytovat úplně jinou škálu aktivit, než výletná. Výletná je typickej příklad podniku s "bohulibě-sociální" tváří. Zdůrazňuju slovo podnik - tak totiž pan S. tehdy při schůzce vystupoval.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DATELON: to není výsledek PR, ale jeho parametry. výsledek PR by byla změna veřejného mínění.

    máš nějaký průzkum na názory na squatting, opuštěné domy nebo bydlení vůbec před a po klinice? nebo jiný měřitelný dopad na názory veřejnosti?

    srovnej s czechtekem 2005, předtim názory na technare 10:90, potom 50:50. a btw ani takovýhle posun ve veřejném mínění nic systémového nezměnil, vyjma toho že stat dal pozemek na czechtek 2006 a odstartoval konec Paroubka. a že se dodnes boji rozehnat space piknik před volbami, jenže to je čistě utilitární chování které podmínky pro technare nezměnilo..

    co se týče výsledků, srovnej s těma lidma co zachránili rozpadající se vyletnou na Letné..

    jistě dostanu tisíc mínusu a je marnost to tu s vámi řešit, ale on ten squatting funguje jen v rámci té vaší anarchistické bubliny, chápu že vás to baví a ze mate super komunitu, ale vnější svět se díky tomu nepohnul ani o milimetr..
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    Dnes je sváteční den. Nejen, že slavíme týden od mezinárodního dne lachtanů, tuleňů a velryb, ale taky je to již sedm dní co se z několika našich přátel stali střešní lidé. Na oslavu jejich přerodu jsme se rozhodli uspořádat dnes ve tři hodiny v parku u Kliniky akustický koncert, jehož hlavní a jedinou hvězdou bude kytarista kapely Severní nástupiště a Kopec šišek, Michal Ivanovič Kačur.
    Zachovávat balanc na malé plošince celý týden musí být náročné. Balancovat svou mysl, balancovat touhu po čistých ponožkách, balancovat izolaci. Věříme že to, co dává našim přátelům sílu do dalších dní je i naše přítomnost dole pod střechou. Jestli máte rádi country muziku, nebo jste fanoušci života ve výškách, stavte se dneska odpoledne, ideálně s termoskou čaje anebo třeba polévkou pro lidi u plotu. Našim střešním přátelům přejeme hlavně zdraví a do dalších dní rovnováhu a slunce nejen v duši❤️

    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Nechť Klinika žije! | České souvislosti
    http://www.ceskesouvislosti.cz/...clid=IwAR2qBzeG8NJPXgZv8EzP7EdJbMzIZCgVjPuMXa5hnUDMLZy1Xxp9P30z1z8

    Klinika představovala sociální experiment, který byl v lednu 2019 podle práva ukončen příchodem exekutora. Osobně jsem se happeningu před jejím vyklizením účastnil, abych si vyslechl názory obou stran. Přestože je můj ideologický pohled na společnost zcela odlišný od představ obyvatel Kliniky, považuji z určitého úhlu pohledu za velkou škodu, že její činnost byla ukončena. Vždyť kde jinde mohlo dojít k ověření anarchistických ideologických tezí v praxi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam