E2E4: Asi dostatečně nechápeš význam autonomní sociální centrum, ten pojem obsahuje jak bydlení tak kulturu a podobný aktivity. Nejde o maskování. Na klinice žila spousta umělců, kteří tam něco vytvářeli, hráli v kapelách, co tam vystupovaly. Já jsem tam, jako divadelní tvůrce, například vytvořil s jednou tanečnicí představení bez nutnosti shánět po všech čertech peníze a dohadovat prostory. Prostě jsem měl vše v baráku, kde jsem přebýval. A to je pro tvorbu velmi zásadní. Víš kolik energie zabere někam se furt dokola přesouvat kort když máš hromadu harampádí abys pak po práci 2h zkoušel a pak byl akorát tak redy jít do postele?
Jinak myslim že se postoj ke squattingu ve veřejný debatě zlepšil. Během existence kliniky se navíc rozjely různý sociální projekty který rozjeli lidi co se na Klinice poznali. Neřek bych že měnit společenskou debatu znamená novinový headliny, jde to i zdola, mezi jednotlivcema. Klinika vystoupila ze subkulturního squatterskýho podhoubí a ukázala spoustě lidem, že to lze dělat jinak. Neřikám že dělala nějakej PR majstrštyk a že ten ponechanej bordel nebyl obrovskej fail. Ale na to, v jakym punku a d.i.y. to bylo dělaný, tak si myslim, že docela dobrý. Nicméně musim souhlasit, že se z tý mediální pozornosti dalo vytřískt mnohem víc.
Prostě se ti asi furt snažim říct, že vidim obrovskej pozitivní vliv na spoustu převážně mladejch lidí, kteří si prošli Klinikou vzhledem k budování jejich osobnosti a učení se k vzájemnýmu porozumění v nehierarchický komunitě a touto drobnou prací následně přispívají ke kultivaci svého osobního okolí. Což ty ale třeba ze svý perspektivy nevidíš pač to není explicitně do očí bijící (v médiích např.). Nemyslim si ale že skrze velkou mediální pozornost se mohlo Klince podařit změnit nějakej diskurz, protože na tom poli se pohybujou mnohem silnější armády který hájej svý zájmy (např. bezbřehou obranu soukromýho vlastnictví jejich vlatníků a jim podobnejch). Já bych řek že i tak, na pár fotek s nějakym bordelem, vedla důstojnou bitvu.