• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    PRAHA Ačkoliv je objekt dnes už bývalého Autonomního sociálního centra Klinika v Praze 3 prázdný, boj o něj pokračuje. Alespoň v symbolické rovině. Stále je totiž platné usnesení místního zastupitelstva v Praze 3, které projektu vyslovuje podporu. Opozici je takové stanovisko proti mysli, vyzvala proto starostu k jeho zrušení. Emotivní výzvu dokonce provází hrozba svolání mimořádného jednání zastupitelstva.

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/...odvolejte-jeji-podporu-vyzyva-opozice-starostu.A190130_091850_ln_domov_jho
    DATELON
    DATELON --- ---
    Hrdina obrany soukromého vlastnictví, "soudní exekutor" Luhan nechává stále zablokovaný účet členky kolektivu, přestože čistou odměnu, kterou vyčíslil na 350 000, jsme zaplatili už před několika dny do poslední koruny. Zřejmě si bere příklad od prezidenta exekutorské komory, který si taky v rámci exekuce jen tak ukradl peníze. Luhan byl schopen bleskurychle vyčíslit absurdní částku za svůj výkon, aniž by dokázal doposud vyčíslit náklady exekuce jako takové. Protože stále nevydal příkaz k úhradě těchto nákladů, nelze se proti jeho krokům nijak bránit, s naším právníkem ani nekomunikuje.

    Takovéhle zmrdské jednání je v Česku státem garantovanou normou, zatímco se počestní občané a občanky pohoršují nad neumytým nádobím. Jak zhodnotil i britský deník Guardian - to exekuce jsou v Česku skutečným ohrožením demokracie. My máme Vaši obrovskou podporu a dobrého právníka, ale co dalších 863 000 lidí (včetně dětí), kteří jsou podobnými hajzly sdíráni z kůže a zůstávají bezmocní?
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    YARRDESH: tady máš ten vrchol strategického a taktického uvažování

    Jak jsem dobýval žižkovskou Kliniku
    Předem připravená taktika, tým pečlivě vybraných lidí a agenti v přestrojení za squattery přímo uvnitř objektu. Tak vypadalo vyklízení Autonomního sociálního centra Klinika v Praze pohledem válečného veterána Lumíra Němce, který celý zásah vedl. Za sebou má vojenské mise v Iráku či Afghánistánu. „I tady byl klíčový moment překvapení,“ říká.

    Celkem 430 tisíc. To je předběžný účet, který poslal exekutor Ivo Luhan aktivistům z žižkovské Kliniky poté, co poslední z nich po týdnu konečně opustil střechu objektu. To, že exekutor jedné ze zástupkyň centra údajně zablokovat na účtu bezmála půl milionu korun, squattery šokovalo. „Jde o absurdní a likvidační částku, která je navíc ničím nepodloženým trestem za občanskou neposlušnost. Stát zde využívá exekuční byznys jako novou úroveň perzekuce sociálního hnutí,“ rozčilovali se aktivisté na sociálních sítích, když z exekučního příkazu zjistili možnou cenu za to, že neuposlechli rozhodnutí soudu a objekt bývalé plicní kliniky nadále blokovali. Částku prý budou soudně rozporovat.
    Jak ale probíhalo jejich vystěhování z okupované Kliniky? TÝDEN získal svědectví muže, jehož bezpečnostní agentura do objektu vnikla a vytlačila aktivisty pryč.

    Agenti uvnitř

    Už pár hodin předtím, než ke Klinice 10. ledna dopoledne dorazil exekutor, se v okolí procházeli muži, kteří rozhodně nepřipomínali aktivisty. Šlo o tým sestavený Lumírem Němcem. Někdejšího policistu, válečného veterána a současného bezpečnostního poradce oslovil exekutorský úřad náhodou. „Žádná z velkých firem do toho totiž nechtěla jít. Když se celá akce povede, jde samozřejmě o skvělé PR. V případě neúspěchu je to ale průšvih, který společnost poškodí,“ vysvětluje Němec.
    Se svým týmem ladil taktiku několik dní předem. Původní záměr dostat se do budovy předním vchodem brzy opustili. Vyhrál plán vsadit na chvilkovou nepozornost aktivistů a vniknout do budovy zadem. „Využil jsem toho, co dělám celý život - zvolil jsem si místo, čas a způsob akce. Měl jsem na své straně překvapení,“ vysvětluje bývalý voják, který sloužil na misích v Iráku, Kosovu či Afghánistánu. Úkol pro první den byl jasný: dostat se do objektu a část, kterou se podaří obsadit, proti aktivistům udržet. Plán spustili ve chvíli, kdy začala exekuce a squatteři se soustředili na exekutora u předního vchodu do Kliniky. V tutéž dobu druhá skupina z Němcova týmu přestříhala plot a do budovy se dostala zadem. Jak ale o méně střeženém vchodu věděli?
    „Už nějakou dobu před zahájením exekuce jsem měl v Klinice nasazeny své lidi. Byli uvnitř v přestrojení za aktivisty a mapovali prostor. V okamžiku zásahu jsem tam měl dva lidi, kteří mě o všem informovali pomocí SMS zpráv,“ prozrazuje Němec klíčovou součást svého plánu. Na otázku, jak se jeho muži na pobyt v utajení připravovali, odpovídá: „Neřekl jsem, že to byli dva muži. Když někam nasadíte ženskou, je to mnohem méně nápadné, než když jde o chlapa.“
    Plán se nakonec ukázal jako správný. Přední vchod totiž aktivisté zabezpečili fošnami a bezpečnostní agentura by se tam zřejmě bez výbušniny nedostala.

    Jako u feťáků

    Němec také popisuje okamžik, když do budovy poprvé vstoupil. Překvapil ho prý především zápach a nepořádek. „Jako policista mám letité zkušenosti s feťáckými doupaty a bezdomovci - bylo to naprosto srovnatelné. Všichni jsme povinně měli rukavice, bez nich jsme se tam ničeho nedotkli,“ říká.
    Jenže aktivisté z Kliniky tvrdí, že za nepořádek může právě bezpečnostní agentura, která do budovy vnikla. „Byl jsem u toho, když sekuriťáci ze zahrady vlítli do baráku a začali vše rozbíjet a rozhazovat. Pak pozvali všechny kamery a ostatní fotografy. Jejich hnusná strategie,“ psal na Facebook hned v den zásahu uživatel Petr Zewlakk Vrabec a přidal album fotografií, na nichž je Klinika čistá a uklizená. Snímky údajně vznikly loni v říjnu.
    Jeho slova ovšem vyvrací reportáž novináře J. X. Doležala, který v budově natáčel pár dní před exekucí. Už tehdy vypadal objekt dost neudržovaně a třeba na zahradě byly lidské výkaly. Na záběrech kamer po vstupu bezpečnostního týmu do Kliniky jsou vidět i staré zbytky jídla, odpadky nebo oprýskané a pomalované zdi. Verzi aktivistů odmítá i Němec. „Že je to moje dílo? To je absurdní. Kdybych během tak krátké chvíle dokázal vnitřek takto perfektně přebudovat, začnu dělat v Hollywoodu a budu se živit aranžováním interiérů, protože bych v tom byl zatraceně dobrý,“ směje se.

    Drahá legrace

    Někteří aktivisté vydrželi i v nočních mrazech na střeše Kliniky týden, zatímco bezpečnostní tým postupně zajišťoval celou budovu a měl informace, že se nevítaní obyvatelé Kliniky pokusí znovu dostat dovnitř. Podle bývalého vojáka ale nejdramatičtější chvíle přišly hned první noc: „To byl asi nejkrizovější okamžik, kdy jsem si připadal jako ve Stalingradu. My jsme byli na jedné straně zdi, oni na druhé a měli jsme zabarikádované dveře. V jednu chvíli se squatteři pokusili barikádu prorazit a proniknout do již zabrané části objektu.“ Nejtěžší prý bylo, aby jeho lidé udrželi nervy na uzdě. Kromě práva vyzvat k opuštění objektu, totiž nemají žádné pravomoci. Proto nesměli nijak zareagovat, i když se je aktivisté snažili provokovat. Více než týden od začátku vyklízení předal exekutor Ivo Luhan budovu jejímu vlastníkovi, Správě železniční a dopravní cesty. Ta ji plánuje zrekonstruovat a nastěhovat do ní své úředníky. Luhan se už k celé věci nechce nijak vyjadřovat, ostře sledovaný případ pro něho skončil vyklizením objektu, a slovní útoky ze strany aktivistů tak nechává bez komentáře. V tiskové zprávě pouze uvedl, že jím vydaný exekuční příkaz na 430 tisíc korun slouží pouze k maximálnímu možnému zajištění peněz. Skutečná výše exekuce včetně odměny pro exekutora bude teprve vyčíslena.
    Sehnat stanovisko lidí z Autonomního sociálního centra Klinika je také obtížné. Jsou sice aktivní na sociálních sítích, na svém oficiálním mobilním čísle však nereagují. A co si o jejich sporu s exekutorem o statisícovou částku za několikadenní vyklízení myslí muž, který je nakonec z objektu dostal? „Každá legrace něco stojí,“ má jasno Němec.
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Na tři věci kolem vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika by se nemělo zapomínat. Tou první je zápas o charakter města a o to, do jaké míry má být podřízen vlastnickým právům (a jejich zneužívání, které je nepřijatelné i podle současných zákonů). Tou druhou je nehorázný postup exekutora, který zmrazil jedné člence kolektivu Kliniky účet, aby mu neutekla pohádková, soudem dosud neschválená odměna. Sbírka na Kliniku se tak stává palčivým testem, zda často skandované heslo „Naší zbraní je solidarita“ opravdu platí. Třetí pamětihodností jsou výroky, které na adresu Kliniky pronesli protagonisté ODS devadesátých let. Jakkoli bylo špinění Kliniky pozoruhodné i z mnoha dalších důvodů (třeba tím, že vůbec nešlo odlišit nahnědlou stoku Parlamentní listy od Primy či Reflexu), výroky představitelů porevoluční pravice byly přímo odhalující.
    Kde hledat extremisty – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/01/kde-hledat-extremisty/

    Skvělej Ondřej Slačálek.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    a da se nekde ten lumiruv salingrad vylovit celej?
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Belze: Jo, já to chápu, to měl být spíš takovej "lidovej povzdech".
    Jinak ad Mirek: https://www.expres.cz/...-turecko-amnestie-petricek-p68-/zpravy.aspx?c=A190117_112416_dx-zpravy_lare
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    Odpůrci Kliniky za hrozbu pro rozklad státu považují jedno sociální centrum, které fungovalo jinak. Nikoli rostoucí ceny a náklady na život, nikoli děsivou zadluženost desetiny obyvatel, na níž se systémově podílí stát, nikoli proměnu Prahy na jednorozměrné město peněz a zisku. … Pokud však chceme Prahu jako barevné a rozmanité město, v němž se dobře žije různým lidem, musíme místa, jako je Klinika, bránit. Příběh Kliniky proto vyklizením nejspíš nekončí.
    Komentář Arnošta Nováka: Města potřebují svoje Kliniky | E15.cz
    https://www.e15.cz/...y-1355757?fbclid=IwAR23d62656DY_Mazc81ATX2Gxa73HlJPXdW2bRKv-KUl2mRSd0IPmTO9lQQ
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    KAPITAN_STIKA: to jako ze ovarova hlava konecne zaklepe kopytkem?
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    KAPITAN_STIKA: Mně to zase tak složitý nepřijde. Jednak válka vždycky přitahovala nejrůznější dobrodruhy a pomatence, na všech stranách. A myslím, že pan LuMÍR bude jeden další takový. A jak psal Fidel, ve "složitém" světě osvoboditele Kliniky Kurdové proti bubákům bojují, Klinika jim "pomáhá". Možná proto píše o osvobozování v podobném stylu jako když kurdové osvobozují území od ISIS.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    MASOO: Kurdove bojuji proti bubakum, kdezto Klinikari jim "pomahaj";)
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    ...a doufat, že vyjde ta plánovaná amnestie!
    MASOO
    MASOO --- ---
    KAPITAN_STIKA: můžeš mu napsat dopis....
    MASOO
    MASOO --- ---
    HYNEK: tohle mu ale nikdo nebere.... Naopak. Spíš jen nechapu,že levicovost na klinice vadí, ale u Kurdů je ok;D
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Je to složitej svět, no. Co by na to řekl Miroslav Farkas, kterýho Němec navrhoval na státní vyznamenání a kterej bydlel několik týdnů na Klinice, to se můžeme jen ptát, tyvado.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    HYNEK: to je dost znama vec, tehdy, kdyz se ten kancl otevoral, tak on plus par lidi z SPD byli jedini, kdo se s nimi uvolil sejit. ostatni, vcetne zastupcu tzv demokratcikych stran se s nimi vubec nechteli spinit... se moc nedivim, ze uz tady zadnou kancelar nemaj.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    jo a ono je to jeste takhle zamotany cely

    ----

    Lumír Němec
    19 hod ·
    Na základě mé aktivity u vyklizení Kliniky jsem se ocitnul v zaměřovači mnoha levicových aktivistů a „podporovatelů“ Kurdů. Dostal jsem mnoho jmen, z nichž pouze hlupák a zelený bezmozek jsou publikovatelné. Kurdy jsem podporoval a podporovat budu. Nesmírně si jich vážím pro jejich odvahu a sílu s jakou bojovali a bojují proti ISIS. V roce 2015 jsem (na vlastní náklady) odjel do Sýrie a cvičil kurdskou protiteroristickou jednotku HAT. V roce 2016 jsem organizoval otevření kanceláře YPG v Praze. Za tuto svou činnost jsem se dostal na blacklist MO, MZV a vlády. Přesto Kurdy podporuji i nyní, protože si myslím, že je to správná věc. Samozřejmě tato moje podpora zůstává daleko vzadu za výukou kurdštiny, pořádáním koncertů nebo vyvěšením vlajky syrských Kurdů z Rojava na střeše Kliniky, což je způsob podpory levicových aktivistů.
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    "Cítil jsem se jak u Stalingradu". Jako interní prdel dobrý, ale aby nám časem neztuhnul úsměv na rtech. zdá se, že tyhle lidi teď píší dějiny ČR. :-O
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    via FB

    Honza Kašpárek
    Doufám, že se navždy zlatým písmem do učebnic vojenské taktiky zapíše především ten manévr s beranidlem, kdy hrdinný lídr elitního komanda bez jakéhokoli účinku bušil do zabedněného okna, dokud si neuvědomil, že má za rohem dveře.
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Jo, tenhle text byl kultovní už asi hodinu potom, co vyšel. (A to ho většina z nás ani nečetla celej!)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    HYNEK: kam se hrabe Rommel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam