• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    S_TEJK: Ten Svoboda je nějakej fetišista?
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    SGNLR: pozde,je tu jejich auditko....
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    NOMAAD: nikomu to nerikej..
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    SGNLR: Tys taky chodil Nad Stolu?!
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Article rank 4 Feb 2019 Lidove noviny PAVEL MATOCHA

    Za převedení Kliniky by byly sankce

    Správě železniční dopravní cesty se v půli ledna po více než dvou letech podařilo fyzicky dostat k budově Kliniky na pražském Žižkově, kterou okupovali squateři. Tím ale tento příběh nekončí. Jednak má ještě soudní dohru, v níž je zástupkyně Kliniky Tereza Virtová žalována o uhrazení neplaceného nájmu. A neméně důležité bude sledovat, jak nyní SŽDC s budovou naloží. K nastěhování pro zaměstnance by měla být připravená v roce 2021, řekl v rozhovoru s LN Jiří Svoboda, generální ředitel SŽDC.

    LN Před dvěma týdny jste konečně fyzicky převzali budovu Kliniky. Trvalo dva a čtvrt roku, než se vám z ní podařilo dostat squatery. Máte vyčísleno, co to stálo, tedy jakou celkovou škodu squateři způsobili Správě železniční dopravní cesty?

    FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

    Poslední aktivisté zůstávali na střeše Kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově ještě asi týden poté, co zbytek budovy převzal exekutor. Ve čtvrtek 17. ledna odpoledne pak squateři sami svůj protest proti vyklizení domu ukončili.
    Principiálně jde o dvě položky. První je ušlý nájem – od října 2016, kdy na nás budova byla právně převedena, jsme ji až do poloviny ledna 2019 nemohli nijak využívat ani rekonstruovat, protože byla nelegálně obsazená členy komunity ACS Klinika, kteří se odmítali vystěhovat. Druhou položkou pak je další poškození budovy, ve srovnání s jejím stavem v říjnu 2016. Déle než dva roky jsme ten majetek nemohli spravovat a ta budova během nich dále chátrala.

    LN Jak konkrétně? Vámi zmíněná komunita ACS Klinika tvrdí, že tu budovu uklidila a investovala do ní statisíce a miliony korun...

    Byl jsem se v té budově podívat a opravdu nechápu, jak něco takového mohou říct. Byl tam neskutečný nepořádek, zdi posprejované, na záchod chodili na zahradu. Bohužel ale nešlo jen o nepořádek. Dírou ve střeše a poškozenými okapovými svody se po celou dobu dostávala do zdiva voda.

    LN Vyčíslili jste tyto škody finančně?

    Vyčíslit škody na devastaci objektu moc nejde, to by bylo příliš zdlouhavé a komplikované. Budeme se spíše soustřeďovat na její rekonstrukci.

    LN A ušlý nájem?

    Se zástupkyní komunity paní Virtovou probíhá soud kvůli bezdůvodnému obohacení. Chceme po ní, aby po dobu, co budovu nelegálně okupovali, zaplatila alespoň nájem. Žalovaná částka je zatím vyčíslena za říjen 2016 až duben 2017, kdy jsme žalobu podávali, a činí 573 tisíc korun. Následně budeme na základě znaleckých posudků vyčíslovat další částku za následující období, tedy až do dne ukončení exekuce. Odhaduji, že celková suma převýší hranici dvou milionů korun.

    LN O tuto částku žalujete paní Virtovou?

    Ano. A na základě rozhodnutí soudu o přistoupení dalšího účastníka ještě také spolek ACS Klinika.

    LN Podle zprávy z médií jdou za paní Virtovou i náklady na exekuci ve výši 430 tisíc korun.

    Ano, náklady na exekuci jdou za paní magistrou Virtovou, exekutor jí kvůli tomu již i obstavil bankovní účty. Náklady na exekuci byly tak vysoké, protože členové komunity odmítali dobrovolně odejít a exekutor k jejímu výkonu potřeboval po dobu několika dnů i bezpečnostní agenturu s hodně početným týmem. Pan exekutor Luhan je ostatně opakovaně upozorňoval, že prodlužováním výkonu exekuce ji i prodražují. Myslím, že paní Virtová si neuvědomovala, že jako povinná osoba ponese náklady na soudní exekuci.

    LN Někteří politici z pražského magistrátu a z Prahy 3, nejviditelněji pražský primátor Zdeněk Hřib, se Autonomního sociálního centra Klinika zastávali a veřejně říkali, že vyzvali SŽDC, aby budovu Kliniky převedla na město. Jednali jste s primátorem Hřibem o Klinice?

    V prosinci mě pan primátor požádal o schůzku, čemuž jsem logicky vyhověl, protože při rekonstrukcích železničních tratí a nádraží s magistrátem hlavního města úzce spolupracujeme. Na toto jednání se pan primátor nedostavil, ale přišli jiní zástupci hlavního města v čele s panem náměstkem pro dopravu, protože hlavním tématem schůzky byla železniční infrastruktura na území hlavního města. Klinika nebyla tématem této schůzky, pouze okrajově se zástupci Prahy dotazovali, zda opravdu všechno, co jsem ohledně exekuce předeslal, bude také naplněno. To jsem potvrdil a jen jsem vyslovil určitou shovívavost, protože bylo těsně před Vánocemi, že s výkonem exekuce počkáme přes vánoční svátky a bude se realizovat až po Novém roce. Zástupci hlavního města si pak ještě potvrzovali datum 10. ledna, protože chtěli k zásahu vyslat svého sociálního poradce pro lidi, kteří na Klinice bydleli a neměli kam jít.

    LN A vaše komunikace s panem primátorem o Klinice?

    Vyměnili jsme si dva dlouhé telefonáty, kde jsem ho informoval o všech relevantních skutečnostech celého příběhu Kliniky a on se dotazoval, jestli bych výkon exekuce nenechal odsunout do doby, až budou vhodnější klimatické podmínky, třeba do dubna. Já jsem mu odpověděl, že termín bude dodržen a že já nebudu nic brzdit. Chtěl být informován, tak jsem ho poinformoval a na jeho názor jsem řekl svůj názor. Co jsem se pak dočetl, co o Klinice a SŽDC říkal, to už byly jeho následné výroky.

    LN V médiích se objevilo, že hlavní město Praha vás vyzvalo, abyste budovu Kliniky převedli na ně. To na výše zmíněné vaší schůzce se zástupci hlavního města ani v těch dvou telefonních hovorech s primátorem Hřibem nezaznělo?

    Nikoliv, ani na té schůzce, ani při telefonátu s panem Hřibem. Ale již dříve jsme obdrželi žádost z územního rozvoje hlavního města, jestli bychom jim ten objekt nemohli dát k dispozici. Což ale není možné, protože z převodu této nemovitosti z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na SŽDC vyplývají pro nás určité smluvní povinnosti, mezi nimiž je i lhůta, kolik let nesmíme budovu převést na nikoho dalšího a musíme ji sami spravovat – a sankce tam jsou dost vysoké. Například pokud bychom budovu někomu nyní přeprodali, platili bychom pokutu 17,6 milionu korun. Toto jsme i odpověděli na zmíněnou žádost.

    LN Budova je nyní již zcela ve vašich rukou. Jaký bude harmonogram prací?

    Nyní vyklízíme z budovy nepořádek, většinu rovnou vyvážíme do spalovny. Současně musíme objekt sanovat, aby klimatickými podmínkami nedocházelo k jeho další devastaci. Musíme zabránit, aby se střechou dále nedostávala voda do objektu, vyčistit a někde i obnovit okapové svody. A pak zasanovat okolí objektu včetně jeho oplocení a dalšího zabezpečení, aby se tam nikdo nemohl zase násilím vrátit. Dále musíme udělat detailní znalecké posudky o stavu budovy, provést sondy, což se v době, kdy tam byla tato komunita, dělat nedalo. Zároveň běží příprava projektu na kompletní rekonstrukci budovy.

    LN Kdy chcete mít stavební povolení a vyhlášenou soutěž na dodavatele rekonstrukce?

    Ještě letos.

    LN Kdy by měla být budova zrekonstruovaná a připravená k nastěhování vašich zaměstnanců?

    V roce 2021.

    LN Stále platí, že by tam měli jít vaši geodeti?

    Přes 400 zaměstnanců SŽDC pracuje v Praze v kancelářích, které máme pronajaté, což nákladově obnáší miliony korun ročně. Kdo přesně ze zaměstnanců SŽDC půjde do budovy Kliniky, ještě vyhodnotíme. Chtěl bych, aby to byla ucelená část SŽDC. Jednou takovou jsou geodeti, kteří jsou v nájmu na Florenci v areálu autobusového nádraží a jejich současné místo je nevyhovující i z hlediska přístupu a parkování. Ale máme i další jednotky, jako je Stavební správa západ nebo ředitelství našich hasičů, které připadají v úvahu. Rozhodneme o tom později.

    Nesmíme také opomenout, že v souladu s územním rozhodnutím součástí objektu budou muset být i nějaké prostory typu lékařských ordinací. Pro nás to bude dodatečný příjem, protože tyto prostory normálně komerčně pronajmeme.

    Autor je spolupracovník LN
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    FIDEL: To není celá pravda, angažovali se v tom i Piráti a přes ně i lidovci (Bartošek). Ovšem nejpodstatnější na tom je, že celá ta šaráda vznikla na popud místního dementa Yekty Uzungula, kterej jim nakukal tradičně zcela nereálné věci, proto to celé dopadlo, jak to dopadlo.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    omg omg omg, ted mi to doslo!!!!

    LUMIR NEMEC je fotr myho spoluzaka z gymplu, Lumira Nemce juniora :D :D Lumir byl nas tridni nacek, ale byl o hlavu mensi nez my vsichni, tak nam bylo lito ho mlatit. Bezmezne obdivoval fotra a basnil nam o jeoho akcich v Afghanistanu a ze bude po nem. Jenze se s nim nikdo o tehle picovinach nechtel bavit, a tak zacal hrat na bici v tridni punkovy kapele, ktery sem i natocil klip. Ostatni kluci z kapely byly takovy ty garage-punk intelektualove, a tak se pojmenovali The Kant's. Lumir byl hodne vlastne, ale blbej jak puk a na bici mu to neslo. Tak to zkousel pres skate, ale to bylo moc tezky, tak zkousel inliny. Tezka cesta nagla na skole, ktera je vedle Stalina, takze kazdej je bud skejtak nebo writer, takze se svejma nazi picovinama nikoho nesbalis.

    Lumir tyvole, Lumir! Ma stejnej ksicht jako ten jeho fogl, pohled francouzskyho buldocka, kterej nevi co, ale rad by neco dokazal

    Po gymplu se z Lumira stal deratizer krys a z naseho tridniho budhisty vysadkar!

    Napsal sam kapitan zivot doprdele:)

    MARTIX!
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    jako nejdriv sem chtel usporadat projekci, ale pak mi doslo, ze nemam kde, tak to teda hodim sem:)

    This documentary is about the history of the Amsterdam squatters between 1975 and 1988. 28 former activist tell the story of the movement which caused considerable turmoil in the Netherlands. The film is made by Joost Seelen and Eric Duivenvoorden. It was nominated for the Award for Best Feature-Length Documentary at the International Documentary Festival Amsterdam in 1996.

    De stad was van ons - It was our city (English subtitles)
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=UEYgVLkRweM
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    Po evikci sociálního centra se objevilo heslo „Myšlenku nevyklidíš“. S tím sloganem mám ovšem trochu problém. Historie totiž už mnohokrát ukázala, že různé formy otevřené nebo sofistikované represe jsou schopny progresivní myšlenky skutečně potlačit anebo na dlouhou dobu umlčet. Každá idea totiž potřebuje tělo, které ji bude uskutečňovat, a lidé zase potřebují fyzický prostor, kde se mohou potkávat. Pokud se myšlenky nemohou materializovat, mizí zpravidla v zapomnění. Jestli se mají naplnit noční můry poslance Skopečka a dalších, je třeba psát příběh Kliniky dál. Musíme zůstat aktéry dění.
    Každá idea potřebuje tělo – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/02/kazda-idea-potrebuje-telo/
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    PRAHA Ačkoliv je objekt dnes už bývalého Autonomního sociálního centra Klinika v Praze 3 prázdný, boj o něj pokračuje. Alespoň v symbolické rovině. Stále je totiž platné usnesení místního zastupitelstva v Praze 3, které projektu vyslovuje podporu. Opozici je takové stanovisko proti mysli, vyzvala proto starostu k jeho zrušení. Emotivní výzvu dokonce provází hrozba svolání mimořádného jednání zastupitelstva.

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/...odvolejte-jeji-podporu-vyzyva-opozice-starostu.A190130_091850_ln_domov_jho
    DATELON
    DATELON --- ---
    Hrdina obrany soukromého vlastnictví, "soudní exekutor" Luhan nechává stále zablokovaný účet členky kolektivu, přestože čistou odměnu, kterou vyčíslil na 350 000, jsme zaplatili už před několika dny do poslední koruny. Zřejmě si bere příklad od prezidenta exekutorské komory, který si taky v rámci exekuce jen tak ukradl peníze. Luhan byl schopen bleskurychle vyčíslit absurdní částku za svůj výkon, aniž by dokázal doposud vyčíslit náklady exekuce jako takové. Protože stále nevydal příkaz k úhradě těchto nákladů, nelze se proti jeho krokům nijak bránit, s naším právníkem ani nekomunikuje.

    Takovéhle zmrdské jednání je v Česku státem garantovanou normou, zatímco se počestní občané a občanky pohoršují nad neumytým nádobím. Jak zhodnotil i britský deník Guardian - to exekuce jsou v Česku skutečným ohrožením demokracie. My máme Vaši obrovskou podporu a dobrého právníka, ale co dalších 863 000 lidí (včetně dětí), kteří jsou podobnými hajzly sdíráni z kůže a zůstávají bezmocní?
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    YARRDESH: tady máš ten vrchol strategického a taktického uvažování

    Jak jsem dobýval žižkovskou Kliniku
    Předem připravená taktika, tým pečlivě vybraných lidí a agenti v přestrojení za squattery přímo uvnitř objektu. Tak vypadalo vyklízení Autonomního sociálního centra Klinika v Praze pohledem válečného veterána Lumíra Němce, který celý zásah vedl. Za sebou má vojenské mise v Iráku či Afghánistánu. „I tady byl klíčový moment překvapení,“ říká.

    Celkem 430 tisíc. To je předběžný účet, který poslal exekutor Ivo Luhan aktivistům z žižkovské Kliniky poté, co poslední z nich po týdnu konečně opustil střechu objektu. To, že exekutor jedné ze zástupkyň centra údajně zablokovat na účtu bezmála půl milionu korun, squattery šokovalo. „Jde o absurdní a likvidační částku, která je navíc ničím nepodloženým trestem za občanskou neposlušnost. Stát zde využívá exekuční byznys jako novou úroveň perzekuce sociálního hnutí,“ rozčilovali se aktivisté na sociálních sítích, když z exekučního příkazu zjistili možnou cenu za to, že neuposlechli rozhodnutí soudu a objekt bývalé plicní kliniky nadále blokovali. Částku prý budou soudně rozporovat.
    Jak ale probíhalo jejich vystěhování z okupované Kliniky? TÝDEN získal svědectví muže, jehož bezpečnostní agentura do objektu vnikla a vytlačila aktivisty pryč.

    Agenti uvnitř

    Už pár hodin předtím, než ke Klinice 10. ledna dopoledne dorazil exekutor, se v okolí procházeli muži, kteří rozhodně nepřipomínali aktivisty. Šlo o tým sestavený Lumírem Němcem. Někdejšího policistu, válečného veterána a současného bezpečnostního poradce oslovil exekutorský úřad náhodou. „Žádná z velkých firem do toho totiž nechtěla jít. Když se celá akce povede, jde samozřejmě o skvělé PR. V případě neúspěchu je to ale průšvih, který společnost poškodí,“ vysvětluje Němec.
    Se svým týmem ladil taktiku několik dní předem. Původní záměr dostat se do budovy předním vchodem brzy opustili. Vyhrál plán vsadit na chvilkovou nepozornost aktivistů a vniknout do budovy zadem. „Využil jsem toho, co dělám celý život - zvolil jsem si místo, čas a způsob akce. Měl jsem na své straně překvapení,“ vysvětluje bývalý voják, který sloužil na misích v Iráku, Kosovu či Afghánistánu. Úkol pro první den byl jasný: dostat se do objektu a část, kterou se podaří obsadit, proti aktivistům udržet. Plán spustili ve chvíli, kdy začala exekuce a squatteři se soustředili na exekutora u předního vchodu do Kliniky. V tutéž dobu druhá skupina z Němcova týmu přestříhala plot a do budovy se dostala zadem. Jak ale o méně střeženém vchodu věděli?
    „Už nějakou dobu před zahájením exekuce jsem měl v Klinice nasazeny své lidi. Byli uvnitř v přestrojení za aktivisty a mapovali prostor. V okamžiku zásahu jsem tam měl dva lidi, kteří mě o všem informovali pomocí SMS zpráv,“ prozrazuje Němec klíčovou součást svého plánu. Na otázku, jak se jeho muži na pobyt v utajení připravovali, odpovídá: „Neřekl jsem, že to byli dva muži. Když někam nasadíte ženskou, je to mnohem méně nápadné, než když jde o chlapa.“
    Plán se nakonec ukázal jako správný. Přední vchod totiž aktivisté zabezpečili fošnami a bezpečnostní agentura by se tam zřejmě bez výbušniny nedostala.

    Jako u feťáků

    Němec také popisuje okamžik, když do budovy poprvé vstoupil. Překvapil ho prý především zápach a nepořádek. „Jako policista mám letité zkušenosti s feťáckými doupaty a bezdomovci - bylo to naprosto srovnatelné. Všichni jsme povinně měli rukavice, bez nich jsme se tam ničeho nedotkli,“ říká.
    Jenže aktivisté z Kliniky tvrdí, že za nepořádek může právě bezpečnostní agentura, která do budovy vnikla. „Byl jsem u toho, když sekuriťáci ze zahrady vlítli do baráku a začali vše rozbíjet a rozhazovat. Pak pozvali všechny kamery a ostatní fotografy. Jejich hnusná strategie,“ psal na Facebook hned v den zásahu uživatel Petr Zewlakk Vrabec a přidal album fotografií, na nichž je Klinika čistá a uklizená. Snímky údajně vznikly loni v říjnu.
    Jeho slova ovšem vyvrací reportáž novináře J. X. Doležala, který v budově natáčel pár dní před exekucí. Už tehdy vypadal objekt dost neudržovaně a třeba na zahradě byly lidské výkaly. Na záběrech kamer po vstupu bezpečnostního týmu do Kliniky jsou vidět i staré zbytky jídla, odpadky nebo oprýskané a pomalované zdi. Verzi aktivistů odmítá i Němec. „Že je to moje dílo? To je absurdní. Kdybych během tak krátké chvíle dokázal vnitřek takto perfektně přebudovat, začnu dělat v Hollywoodu a budu se živit aranžováním interiérů, protože bych v tom byl zatraceně dobrý,“ směje se.

    Drahá legrace

    Někteří aktivisté vydrželi i v nočních mrazech na střeše Kliniky týden, zatímco bezpečnostní tým postupně zajišťoval celou budovu a měl informace, že se nevítaní obyvatelé Kliniky pokusí znovu dostat dovnitř. Podle bývalého vojáka ale nejdramatičtější chvíle přišly hned první noc: „To byl asi nejkrizovější okamžik, kdy jsem si připadal jako ve Stalingradu. My jsme byli na jedné straně zdi, oni na druhé a měli jsme zabarikádované dveře. V jednu chvíli se squatteři pokusili barikádu prorazit a proniknout do již zabrané části objektu.“ Nejtěžší prý bylo, aby jeho lidé udrželi nervy na uzdě. Kromě práva vyzvat k opuštění objektu, totiž nemají žádné pravomoci. Proto nesměli nijak zareagovat, i když se je aktivisté snažili provokovat. Více než týden od začátku vyklízení předal exekutor Ivo Luhan budovu jejímu vlastníkovi, Správě železniční a dopravní cesty. Ta ji plánuje zrekonstruovat a nastěhovat do ní své úředníky. Luhan se už k celé věci nechce nijak vyjadřovat, ostře sledovaný případ pro něho skončil vyklizením objektu, a slovní útoky ze strany aktivistů tak nechává bez komentáře. V tiskové zprávě pouze uvedl, že jím vydaný exekuční příkaz na 430 tisíc korun slouží pouze k maximálnímu možnému zajištění peněz. Skutečná výše exekuce včetně odměny pro exekutora bude teprve vyčíslena.
    Sehnat stanovisko lidí z Autonomního sociálního centra Klinika je také obtížné. Jsou sice aktivní na sociálních sítích, na svém oficiálním mobilním čísle však nereagují. A co si o jejich sporu s exekutorem o statisícovou částku za několikadenní vyklízení myslí muž, který je nakonec z objektu dostal? „Každá legrace něco stojí,“ má jasno Němec.
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Na tři věci kolem vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika by se nemělo zapomínat. Tou první je zápas o charakter města a o to, do jaké míry má být podřízen vlastnickým právům (a jejich zneužívání, které je nepřijatelné i podle současných zákonů). Tou druhou je nehorázný postup exekutora, který zmrazil jedné člence kolektivu Kliniky účet, aby mu neutekla pohádková, soudem dosud neschválená odměna. Sbírka na Kliniku se tak stává palčivým testem, zda často skandované heslo „Naší zbraní je solidarita“ opravdu platí. Třetí pamětihodností jsou výroky, které na adresu Kliniky pronesli protagonisté ODS devadesátých let. Jakkoli bylo špinění Kliniky pozoruhodné i z mnoha dalších důvodů (třeba tím, že vůbec nešlo odlišit nahnědlou stoku Parlamentní listy od Primy či Reflexu), výroky představitelů porevoluční pravice byly přímo odhalující.
    Kde hledat extremisty – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/01/kde-hledat-extremisty/

    Skvělej Ondřej Slačálek.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    a da se nekde ten lumiruv salingrad vylovit celej?
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Belze: Jo, já to chápu, to měl být spíš takovej "lidovej povzdech".
    Jinak ad Mirek: https://www.expres.cz/...-turecko-amnestie-petricek-p68-/zpravy.aspx?c=A190117_112416_dx-zpravy_lare
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    Odpůrci Kliniky za hrozbu pro rozklad státu považují jedno sociální centrum, které fungovalo jinak. Nikoli rostoucí ceny a náklady na život, nikoli děsivou zadluženost desetiny obyvatel, na níž se systémově podílí stát, nikoli proměnu Prahy na jednorozměrné město peněz a zisku. … Pokud však chceme Prahu jako barevné a rozmanité město, v němž se dobře žije různým lidem, musíme místa, jako je Klinika, bránit. Příběh Kliniky proto vyklizením nejspíš nekončí.
    Komentář Arnošta Nováka: Města potřebují svoje Kliniky | E15.cz
    https://www.e15.cz/...y-1355757?fbclid=IwAR23d62656DY_Mazc81ATX2Gxa73HlJPXdW2bRKv-KUl2mRSd0IPmTO9lQQ
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    KAPITAN_STIKA: to jako ze ovarova hlava konecne zaklepe kopytkem?
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    KAPITAN_STIKA: Mně to zase tak složitý nepřijde. Jednak válka vždycky přitahovala nejrůznější dobrodruhy a pomatence, na všech stranách. A myslím, že pan LuMÍR bude jeden další takový. A jak psal Fidel, ve "složitém" světě osvoboditele Kliniky Kurdové proti bubákům bojují, Klinika jim "pomáhá". Možná proto píše o osvobozování v podobném stylu jako když kurdové osvobozují území od ISIS.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    MASOO: Kurdove bojuji proti bubakum, kdezto Klinikari jim "pomahaj";)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam