• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JAPANPapírové modelářství ✂︎
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    TOM_HOST: V hlubinách šuplat s nánosy času. Prostá archeologie! :D

    Původně tak v roce 2010 za osm kil z e-shopu. Byla na trhu už nějaký ten čas, neb vyšla 2004, ale ještě nebyla exkluzivní. Za těch osm kil se mi tehdy zdála jako strašně drahá kniha. A asi tehdy i byla :D

    Jinak teda koukám, že ji asi uložím do bankovního sejfu a nechám zrát tyo :) Prej 7 899 Kč!

    Velká kniha vystřihovánek - Apokryf.cz
    https://www.apokryf.cz/Velka-kniha-vystrihovanek-772482


    Někde mám i krabici původních archů co po dvoustranách vycházely v ábíčku. Nebude to ale kompletní, neb když začala 1988 rezervace vycházet, tak mě zajímaly možná tak dřevěný kostky, zatímco nůžky mi ještě určitě nikdo nehodlal svěřit. Během devadesátek mi ale otec v práci kopíroval návody z rubových stran abíčkových vystřihovánkových archů, a každou vystřihovánku zvlášť, opatřenou kancelářskou sponkou a příslušným návodem, schraňoval v krabici. Na tu je mi taky skoro líto sahat :) A Velká část MPR tam je taky. A několik dalších nedokončených modelů, co už nejspíš ani nikdy dokončit nepůjdou.

    Tak nevím co je cennější, jestli komplet vydání v nádherné knize do které jsem nehodlal střihnout už když jsem ji pořizoval (ano, myslel jsem tehdy na to, že si koupím dvě, kruciš!), nebo sbírka za patnáct let vyzobaná z co dva týdny vycházejícího časopisu, zvlášť byla-li by kompletní :)


    No a 2007 k padesátinám ábíčka vyšla ještě Zlatá kniha vystřihovánek s Vyškovského výběrem. Ta už se koukám taky nedá sehnat.



    Ale třeba je obě někdo zase někdy vydá :) Ale kdo ví kdo na to všechno má práva. Pan Mistr zemřel 2019.


    BTW, smím-li si zachlubit se, tak tenhle kus mi někde leží taky. A je uplně stejně zažloutlej! Není to taková bichle jako MPR, ale lepený hřbet to má :) Jsem rád, že jsem to ještě jako školák nerozstříhal. Jelikož jsem často měl problém dokončovat i ty jedno/dvou stránkový modely z ábíčka. A že jsem se k tomu tehdy několikrát chystal! Ale už tehda mi nakonec stejně vždycky bylo líto celou tu vazbu jakkoliv porušit.

    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    ZDENDAK: kde? jak?
    NOIK
    NOIK --- ---
    taky jsem na to při nedávný revizi knihovny narazil, stříhat to nebudu, protože je to velkej krám, ale pokud se k tomu v důchodu dostanu, tak zkusim to Moriartyho řešení
    HOVADAK
    HOVADAK --- ---
    ZDENDAK: Nestříhat, až budeš v důchodu, koupíš si za to chatu na Sázavě!
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    Tak jsem to našel. Už jsem se bál, že to vzal ďas :D

    Šetřím si to na důchod, asi. Ale budu muset sehnat ještě jednu, páč se mi to tak líbí jako kniha, že cítím lítost jen při představě že bych do toho měl střihnout :)

    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    Repost z wierd / strange etc



    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    ZDENDAK: jo, tohle je teprve prvni mesto ze trech. Dalsi mam v planu slepit, ale bude to zase trvat nekolik let
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    MORIARTY: Pěkný :) Komplet kniha mi doma leží a je mi líto do ní stříhnout. Líbí se mi jak je :D Taky mám krabici, kde je to po dvou stranách využíváno z devadesátkových Ábíček tak jak to vycházelo.

    Nedá mi to ale a musím se zeptat - je to jen jedna část ze tří, ne?
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Výstava byla dobrá. Tři zlatý ve všech třech kategoriích, kde jsem soutěžil. Si připadám jak Zápotek.

    JAPAN
    JAPAN --- ---
    MORIARTY: super práce, já to asi po deseti letech koukání na tu knížku vzdal a prodal sem jí, snad někomu kdo to fakt postaví :)
    NOIK
    NOIK --- ---
    MORIARTY: parádní!
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Po pěti letech mám městečko hotový. Dneska jsem finišoval, abych ho mohl vzít na víkendovou výstavu.

    IMG-4502
    IMG-4497

    http://www.papirovemodelarstvi.cz/phpBB3/viewtopic.php?f=48&t=7034
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    Dám sem jeden z mých dřívějších experimentů, co nějak zapadl ve složce s dalšími kusy a už se nepohnul. Kdysi jsem mu chtěl udělat ještě textury, ale zatím se nedočkal. Kdyby si ho třeba chtěl někdo postavit (nebo si pohrát s nějakou tou texturou), tak se rád podívám na něčí výsledek :)




    Vyzkoušeno na klasickém výkresovém papíře A4, co se prodává v bloku, myslím 120 g. Nic složitého, jen taková skládačka. Podle obrázků se snad dá pochopit co který prvek je a jak je sestavit do celku.




    Prostě nejdřív vytvořit kokpit s kniplem, palubkou a sedačkou, trup se SOP+VOP, pak sestavit křídla, přidat vzpěry, podvozek a kužel+vrtule.

    Do kužele jsem dával cca 1,5 cm na obou stranách zašpičatělé špejle. Zasune se pak do otvoru v čumáku a vrtule tak zůstane symbolicky jako točící.




    Konkrétní pattern ale není úplně finální a zůstalo tam pár mírných prvků hlavolamu. Jde hlavně o chlopně, ty ale nejsou všude úplně nutné. Je třeba si tím trochu pohrát ;) Tvarově do sebe jinak jednotlivé objekty ale sedí.

    Některé chlopně jsou umístěny trochu nevýhodně, ale při troše fantazie je snadné nechat si je tam, kde by vyšly lépe. Někde taky úplně chybí – třeba u plášťů kol, kužele, palubky, sedačky, uchycení spodního křídla. Jinde jich zase několik přebývá, třeba na kniplu.

    V pravém spodním rohu patternu jsou vnitřní výztuže SOP+VOP a centroplán k vyztužení křídel. Objekt v pravém horním rohu je výfuk a patří na spodní stranu trupu, mezi nohy podvozku.


    Kdyby se s tím někdo chvíli pobavil, tak by mě to potěšilo :)
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    KBN
    KBN --- ---
    Jestli vadí, tak smažte

    Lepí papírová Ferrari: Má už 60 modelů a modelářský svět po něm pojmenoval měřítko | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/regiony-ostrava/607623/lepi-papirova-ferrari-ma-uz-60-modelu-a-modelarsky-svet-po-nem-pojmenoval-meritko.html
    JAPAN
    JAPAN --- ---
    MORIARTY: máš pravdu, mě se nakonec prodala za 6200, nevěřil sem že by to za to lidi dali, měl sem cenu na začátku 500,-
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    A Zero už mám taky hotový. Už mám rozpracovaný jen tři modely, to abych nějaký další začal. :-)

    20210307194238-380879

    Diskusní fórum modelářů • Zobrazit téma - H.M. Brig Badger (1:64) Jotika
    https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=64416&start=60#p1355654
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    JAPAN: Ta MPR se tam nedavno prodala za 5600
    JAPAN
    JAPAN --- ---
    Prodávám část svojí zásoby vystřihovánek, většinou nákladní auta, zde link na Aukro: https://aukro.cz/uzivatel/Japan_cz/nabidky
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    McLaren M23 se kterým v roce 1974 získal Emerson Fittipaldi titul.

    http://www.papirovemodelarstvi.cz/phpBB3/viewtopic.php?f=55&t=7589&start=30#p102758
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam