Osobne jsem vzdycky pouzival nuzky. Ale ... ! Je strasne, strasne moc dulezite jake nuzky.
Krome obligatniho ze musi byt ostre a dobre utazene musi mit jednu cepel do ostre spicky, tak aby se dalo dostrihnout aniz by to "natrhlo" papir.
Asi tak rok nazpatek jsem shanel nuzky vhodne na papirovou modelarinu, ve vinohradskem nozirstvi maji celkem pekny vyber solingenu. Nicmene zadny vetsi model jsem s nima jeste nezkousel lepit, nebyl cas ...
Casem jsem zacal pouzivat skalpel, ale spis jen tak doplnkove, na dlouhe rovne vnejsi hrany bez chlopni. Bez nuzek se proste neobejdes - spousta modelu ma oble hrany ktere skalpelem podle pravitka proste neriznes, a zkouset to nejak podle krivitka ... ztrata casu.
Co je dulezite, a musim smutne uznat ze mi trvalo roky a roky nez jsem to uznal pochopil, je naryhovat si ohyby - nejakou tupou jehlou nebo tak necim, podle pravitka. Rovne hrany se pak ohnou presne rovne, kratke chlopne nezborti zbytek dilu. Potom co jsem se tohle naucil se mi modelarina vazne hodne zjednodusila.
Co se lepidla tyce, naprosto bez diskuze Herkules. Kdysi za komancu se pouzival i Tenyl, ale to uz dneska nesezenes. Nanasel jsem ho vzdycky prsty, spejli paratka apod .. jsem zkousel, ale nikdy se mi nepovedlo nenaset tak akorat "tenkou" vrstvu aby na vzduchu nezaschla, ale po primacknuti k dalsimu dilu tak akorat okamzite drzela. Jedine kdyz nanasim lepidlo prstem, mam tu spravnou citlivost.
Samozrejme, je potreba si pri tom dukladne utirat ruce - bud zespoda pod stul, nebo hadr / houbicku na stole (: Naberu na prst "tak akorat" lepidla (chce to praxi) nanesu na dil, otru zbytek lepidla o hranu otevrene lahvicky s herkulesem, pripadne o hadr, az pak pritisknu a lepim.
Jinak, v peti letech s tim proste bude bojovat, ja kdyz si vybavim jak jsem zacinal kdyz mi bylo sest - sedum, musim se smat. Trvalo roky a roky nez jsem zvladnul nejaky vetsi model z abicka vubec dokoncit (: Ale to byla doba Vyskovskeho, Antonickeho, atd ... Miniboxy a zacatecnicke modely prisly az davno potom.