• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JAPANPapírové modelářství ✂︎
    Klub papírových modelářů, lepičů a patlalů všeho co z papíru pochází.
    Vkládejte sem: fotky postavených modelů, reporty z průběhu stavby, odkazy na nové vystřihovánky, inspirativní fotky, nápady, postupy, triky... a vše co náleží do tohoto krásného koníčku :) Patlání zdar!

Některé CZ/SK weby: papirovemodelarstvi.cz | www.papermodelers.sk | minimodel.cz | www.papirovaarcheologie.cz

Modelářství na Nyxu: [ Plastikové modelářství - letadla, lodě, pozemní technika, figurky... vlastní tvorba, rady, tipy, triky ] | [ Plastikové modelářství - slintací obrázky z internetu ] | [ MODELARENI ] | [ VECICKY Z PAPIRU aneb vytisknu, vystriham a slepim+Origami a spol. ^_^ ]
    rozbalit záhlaví
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    HARPER: Včera jsem byl na Plzeňské akci a počet modelů se zvětšil ve prospěch papíru. Plastikových modelů a pocitově i železnice bylo mnohem míň než loni. Prodejců bylo asi stejně, ale sortimentem víc papíru a ve větším prostoru. Přišlo mi to ale taky slabší, možná to bylo tím, že jsme dorazili až v neděli.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Poláci papír uměli,neměli na výběr ,plastaky tam nebyly tak dostupné jako u nás. Na webu jsem taky viděl ruskou stránku s jejich historickými papírovými modely a hodně věcí bylo třeba z našeho abc, ale taky spousta věcí byla nacpána jen v barevných konturách na jednom listu, prostě si člověk na papír obtáhl zelené obrysy, vymaloval,pak červené,vymaloval a pak černé,zase vymaloval a pak vystřihl a skládal. Neskutečné
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Fotky z tý polský výstavy:

Konkurs Modeli Kartonowych w Nowym Tomyślu – 383 zdjęcia – Modele z Kartonu
    https://modelezkartonu.pl/2025/03/15/konkurs-modeli-kartonowych-w-nowym-tomyslu-383-zdjecia/
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já jsem jen průměrnej patlal oproti tomu, co se někde dá vidět za modely. Před 14 dny jsme byli na výstavě v Polsku a ty jejich papírový lodě... To se nedá, když jsem viděl ty metr a půl dlouhý bitevní lodě s detailama, který skoro nejsou vidět, tak jsem si uvědomil, že na takovou úroveň se ani nechci dostat, na to bych neměl čas :)
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    HARPER: ... a pak jsou taky modely, který když modelář uvidí, tak přemýslí, zda se nejít někam utopit a neprospět tak modelářství tím, že sám sebe vymaže z jeho genofondu, aby ho neznečišťoval svými pavýtvory.
    A to se mi pravidelně děje, když jsem svědkem MORIARTYho díla.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    HARPER: V Ostravě jsem nebyl, takže tam bylo asi o deset modelů míň. Ale ta účast je někdy špatná proto, že těch výstav je v roce dost, za týden je Plzeň, na konci měsíce MČR lodí v Doksech. Člověk by pořád někam jezdil a to nejde.

_OZZY_: Modelář vždycky říká "Mě stačí, že já vím, že to tam je" :) Tank plánuju udělat s otevíracími poklopy a odnímatelnou věží, takže do něj bude vidět asi tak jak je to teď. Musel jsem dokonce odříznout dvířka od levé zadní schránky s nábojema, protože jsem zjistil, že po přiklopení horního dílu by nebyly vůbec vidět. Mě je jasný, že ty mý modely neskončej dobře, že se dostanou do kontejneru, ale nevadí mi to, stejně mě baví to stavění, hotovej model už moc ne. Možná až bude nejhůř, tak se ty nejlepší pokusím udat do muzea papírových modelů v Polici.
    HARPER
    HARPER --- ---
    _OZZY_: tak dnes se dělají fotoreporty ze stavby,tak můžeme obdivovat i to co pak vidět není, viz tady ten pzIV, já jsem kopyto,takže si lepim krabičky bez oken a náhledu do interiéru. Hlavně vždy potřebuju nějaký impuls abych k tomu sednul :/ a to už jsem si udělal lepící koutek. Byly časy kdy jsem udělal 4-5 kousků za rok, sice kvalita bídná,ale udělal. Teď jsem rád když dokoncim jeden kousek. Naštěstí občas děti donesou nějaký časopis s něčím na vystřihnutí,tak to nářadí neleží úplně ladem.
    _OZZY_
    _OZZY_ --- ---
    MORIARTY: to me na tech modelech (papirovejch, plastikacich nebo i scrap build) nejvic fascinuje/stve... Kolik casu a namahy je venovano do detailu, ktere pak vubec nebudou videt, jen stavitel vi, ze "je to tam"... Mozna, az se pak nekdo rozhodne ten model vyhodit (v tomhle ztracim optimismus, vim, co se stalo s moji sbirkou, co zustala u rodicu a co s ni udelal tata... ac sam modelar), tak ho treba zkusi rozpitvat anjde poklady... Ale to uz bude pozde.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Byl jsem teď kouknout Ostravu po asi 7 letech a stolu s modely míň než prodejců. Krásný náklaďáky a formule, ale celkově to bylo slabsi než jak jsem si pamatoval. Některý kousky ale nádherný, jen třeba lodě snad jen 3, mašinky taky, letadel pár,ale povedený. Dokonce canadair z nedávného abc postavený a vypadal dobře. Mám ho taky někde schovaného v archivu.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Můj nejnovější projekt - Panzer IV i s plným interiérem, který nebude skoro vůbec vidět :)
    20250227204538-433654 20250227204604-433659 IMG-6573 IMG-6574 IMG-6575 IMG-6576 IMG-6577 IMG-6578 IMG-6579
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    A poslední fotka z Brna - Minulá sezóna byla pro mě hodně úspěšná :)

MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    IMG-20250222-091641
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Za týden se v Brně koná první letošní výstava. Tradičně zase byde plná modelů a lidí. Abych přivezl něco nového, tak jsem dolepil zámek Humprecht.

KRIZON4
    KRIZON4 --- ---
    Osobne jsem vzdycky pouzival nuzky. Ale ... ! Je strasne, strasne moc dulezite jake nuzky.
    Krome obligatniho ze musi byt ostre a dobre utazene musi mit jednu cepel do ostre spicky, tak aby se dalo dostrihnout aniz by to "natrhlo" papir.
    Asi tak rok nazpatek jsem shanel nuzky vhodne na papirovou modelarinu, ve vinohradskem nozirstvi maji celkem pekny vyber solingenu. Nicmene zadny vetsi model jsem s nima jeste nezkousel lepit, nebyl cas ...

Casem jsem zacal pouzivat skalpel, ale spis jen tak doplnkove, na dlouhe rovne vnejsi hrany bez chlopni. Bez nuzek se proste neobejdes - spousta modelu ma oble hrany ktere skalpelem podle pravitka proste neriznes, a zkouset to nejak podle krivitka ... ztrata casu.

Co je dulezite, a musim smutne uznat ze mi trvalo roky a roky nez jsem to uznal pochopil, je naryhovat si ohyby - nejakou tupou jehlou nebo tak necim, podle pravitka. Rovne hrany se pak ohnou presne rovne, kratke chlopne nezborti zbytek dilu. Potom co jsem se tohle naucil se mi modelarina vazne hodne zjednodusila.

Co se lepidla tyce, naprosto bez diskuze Herkules. Kdysi za komancu se pouzival i Tenyl, ale to uz dneska nesezenes. Nanasel jsem ho vzdycky prsty, spejli paratka apod .. jsem zkousel, ale nikdy se mi nepovedlo nenaset tak akorat "tenkou" vrstvu aby na vzduchu nezaschla, ale po primacknuti k dalsimu dilu tak akorat okamzite drzela. Jedine kdyz nanasim lepidlo prstem, mam tu spravnou citlivost.

Samozrejme, je potreba si pri tom dukladne utirat ruce - bud zespoda pod stul, nebo hadr / houbicku na stole (: Naberu na prst "tak akorat" lepidla (chce to praxi) nanesu na dil, otru zbytek lepidla o hranu otevrene lahvicky s herkulesem, pripadne o hadr, az pak pritisknu a lepim.

Jinak, v peti letech s tim proste bude bojovat, ja kdyz si vybavim jak jsem zacinal kdyz mi bylo sest - sedum, musim se smat. Trvalo roky a roky nez jsem zvladnul nejaky vetsi model z abicka vubec dokoncit (: Ale to byla doba Vyskovskeho, Antonickeho, atd ... Miniboxy a zacatecnicke modely prisly az davno potom.
    FUMO
    FUMO --- ---
    MORIARTY: Diky za tipy! To ocenime.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Nejlepší skalpel je IMHO https://www.betexa.cz/skalpel-olfa-ak-5-4072 Chce to k tomu nějaký kovový pravítko a jakoukoliv řezací podložku. Pořezat se samozřejmě může, ale tohle má ostří asi 5mm velký a drží se to jak tužka, takže s trochou šikovnosti je to bezpečný. Moje dcera ho používá od pěti let. Já osobně nůžky vůbec nepoužívám, všechno řežu. Je to přesnější a i rychlejší.

Lepím tekutym herkulesem. Vždycky si odkapnu trochu na karton a odebiram párátkem. Je lepší používat míň lepidla než víc. Často to lepidlo nenanasim na chlopen, ale na tu plochu, kam se chlopen přilepí.
    FUMO
    FUMO --- ---
    Ahoj, syn (5) se zamiloval do lepeni modelu z ABC. Delame to nejak spolu, moc se snazi, ale strihat to nuzkama je fakt pakarna. Dava smysl porizovat mu nejaky skalpel? Dela se to tak, ne? Jasne, ze to budeme delat jen spolu, abych pripadne rovnou zastavoval tepenne krvaceni. Muzete mi doporucit nejaky konkretni produkt nebo i nejake tipy na vystrihovnaky nebo nejake techniky? btw, jak nanasite lepidlo a jake? My mame jen takovou tu tubu jak jeleni luk, takze je to furt vsechno zapatlany. Diky za rady.
    JAPAN
    JAPAN --- ---
    MORIARTY: tu Chikony klávesnici máš tak už od základky ne? :) Jinak moc hezký způsob výstavy modelů.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    VYHULENY_UFO: Myslíš jako: "kdo je modelář, ten nemůže mít čistej stůl?" :-D Myslim, že moje žena by souhlasila minimálně v oblasti šití. Kombinace modeláře a švadleny na jednom stole je potom už bezvýchodná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam