• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOXNOCTIS: ne, vdecime za to predkum, euro-americka aktivita je poslednich sedmdesat let jako dusledek prvni a druhy svetovy valky. evropa a severni amerika se celkem poucila z tech jatek ktera byla...

    jinak ty zvasty o otrocich a pany jsou takovy zvasty z nejakych podivnych alternativnich webiku (predpokladam prdlamentni listy, orgonety, ac23, aeronety a jina duchovne-esotericky-meditativne zamerena media). myslim, ze vis hovno o tom co je otroctvi, maximalne si otrok internetu, nyxu a fejsiku, ale to je takovy prijemny otroctvi, jenz je zase jen dusledkem blahobytu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOXNOCTIS: prave, je to vyhra v loterii narodit se na zapade. chapu, proc sem vsichni chtej.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    GENTIANA: Jo. V Indii si bez astrologie ani neškrtnou. Ale používají jinou než v Evropě (sidereální zodiak plus nakšatry na lunární dráze, které jsou poněkud jiné než arabské lunární stanice).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS: a narodili se ve dny, které si podle horosklopu neodporujou a tak vůbec. To už je skoro lepší tvoje pole, moje pole.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOXNOCTIS: to plati podle me vsude, ze za penize se muzes mit vzdy lip. ale mam radsi zapadni standardy.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jo, no přijde mi lepší bejt nasraná než žít mezi sračkama,
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOXNOCTIS:
    ja myslim, ze kdyz uz na prijde katastrofa typu povodne a zniceny vesnice (napriklad troubky), vzdy nastoupi armada a skody se rychle opravuji. praha byla pred par lety zaplavena a metro jezdilo za dva mesice a pokud se pomatuju, armada se prstem v prdeli nedloubala. to vetsinou vsude na svete funguje.


    NOXNOCTIS: otazka je, jestli si z trosku nedela prdel a nezkousi nas :P
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: hmm, by mě zajímalo jakou si prošel výchovou. Asi nic moc, když si myslíš že je ok mluvit za jiný ĺidi jak mají vnímat a co si mají myslet. Jdu se radši proběhnout, moji sousedi jsou poněkud inspirativnejší a nekecaj mi do života, což považuju za docela fajn kulturu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: sorry ale je to můj život. Pokud se prosím se mnou nemanipulovat, lidi to nemaj rádi. Ďýki čau.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Partner se nepřiděloval na základě životních zkušeností, ale na základě toho, že "se mladí vezmou a ty grunty se spojí". Tak vzniklo to dusné zaprděné pařeniště, zvané "tradiční rodina", ke kterému ještě dnes někteří jedinci vzhlížejí s úctou a obdivem.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: ok, to je tvoje.... moje jsou ty záchody a taky to že žít v indii jsem mrtvola, žít v česku jsem sice věčně nasraná, ale naživu a pokud jsem nasraná, dokážu těm lidem na který jsem nasraná okopávat kotníky natolik, aby se věci někam pohly směrem co mi umožní omylem neumřít.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ad domluvený sňatky, taková Sansa a Tyrion by mohli vyprávět.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: jj tohle mě přijde jako dost základní věc, sanitace obecně. BEz toho nemáš přistup k pitné vodě a spoustu dalších vymožeností. Vida, to že Gandhí tlačil i tohle téma, nevěděla jsem, on uměl i jiný věci než jen házet v civilizaci atomovkama.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOXNOCTIS: no jestli se tvi rodice domluvili koho si vezmes za manzelku, tak ok. ja mam rad svobodu vyberu, ke kteremu se evropa po letech stredoveku a domluvenych snatku propracovala ;0)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHEALA: no jestli seres na hajzlu a nebo na ulici... pokud se pomatuju dobre, uz mahatma gandi chtel, aby kazdy ind mel svoji toalet

    Žádný jiný vynález za posledních 200 let nezachránil tolik životů jako záchod - National Geographic
    http://www.national-geographic.cz/...za-poslednich-200-let-nezachranil-tolik-zivotu-jako-zachod.html

    „Sanitace je důležitější než svoboda,“ řekl v roce 1925 Máhatma Ghándí. Už tehdy si uvědomoval si důsledky, které přinesl vynález záchodu. Obyčejná toaleta totiž dokáže snížit dětskou úmrtnost, zlepšit rodinný rozpočet i zdraví žen.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: a klíčovým měřítkem kultury je teda co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    VYHULENY_UFO: Na druhou stranu...
    Gandharva marriage - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gandharva_marriage
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHORCHEOS:

    sem cetl tedka peknej bulvarni clanek :P

    Nežení se z lásky a nesmí jíst levou rukou. Co by Ind nikdy neudělal - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/...d-nikdy-neudelal-0s3-/kolem-sveta.aspx?c=A150814_143824_kolem-sveta_tom

    Indové neumějí o věci pečovat, nedokážou je udržovat ve fungujícím stavu. „Třeba taková zásuvka. Nejdřív vypadne jeden šroubek, pak další, po pár měsících celá zásuvka. Chvíli visí na šňůře a nakonec se šňůra utrhne. Než by dotáhli jeden šroubek, vymění pak celou zásuvku,“ vysvětluje velký znalec Indie a jeden ze spolumajitelů „etnického“ obchodu Sanu Babu Ivan Marusič a dodává, že třeba takový seznam výmluv, proč něco nejde, je v Indii téměř nekonečný.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS:
    Vezmi si jakoukoli kulturu (v antropologickém smyslu slova). Každá kultura sdílí nějakou víru v nějaké nadpřirozeno - fakt žádný antropolog neobjevil skupinu lidí bez nějaké takové víry. A tato víra s sebou nese projevy. Kulturní projevy. Různé ty zpěvy, tance, sváteční oblečení či jídla...

    Zároveň je náboženství obvykle do nějaké míry prorostlé se společenským životem - od pipek, které sice neví, jak je to s tou Nejsvětější trojicí, ale svatbu v kostele chcou mít, protože je to takové fotogenické (hle, architektonické dílo předků na sebe nabalilo takovou gravitas, že potomci sice neví, k čemu je přesně ten kostel dobrej, ale vnímají ho s respektem) až po středověké přesvědčení, že král je králem z vůle Boží, takže ho vzít cihlou po hlavě je tak trochu svatokrádež.

    No, a příkladů z běžného sekulárního života najdeš tři prdele. Svěcení sedmého dne odpočinku je původem z židovského náboženství. Rybu na vánoce jíme, protože ryba je postní jídlo.

    No a že křesťani něco rozšlapali? Koloběh života.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam