• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: hmm, by mě zajímalo jakou si prošel výchovou. Asi nic moc, když si myslíš že je ok mluvit za jiný ĺidi jak mají vnímat a co si mají myslet. Jdu se radši proběhnout, moji sousedi jsou poněkud inspirativnejší a nekecaj mi do života, což považuju za docela fajn kulturu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: sorry ale je to můj život. Pokud se prosím se mnou nemanipulovat, lidi to nemaj rádi. Ďýki čau.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Partner se nepřiděloval na základě životních zkušeností, ale na základě toho, že "se mladí vezmou a ty grunty se spojí". Tak vzniklo to dusné zaprděné pařeniště, zvané "tradiční rodina", ke kterému ještě dnes někteří jedinci vzhlížejí s úctou a obdivem.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: ok, to je tvoje.... moje jsou ty záchody a taky to že žít v indii jsem mrtvola, žít v česku jsem sice věčně nasraná, ale naživu a pokud jsem nasraná, dokážu těm lidem na který jsem nasraná okopávat kotníky natolik, aby se věci někam pohly směrem co mi umožní omylem neumřít.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ad domluvený sňatky, taková Sansa a Tyrion by mohli vyprávět.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: jj tohle mě přijde jako dost základní věc, sanitace obecně. BEz toho nemáš přistup k pitné vodě a spoustu dalších vymožeností. Vida, to že Gandhí tlačil i tohle téma, nevěděla jsem, on uměl i jiný věci než jen házet v civilizaci atomovkama.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOXNOCTIS: no jestli se tvi rodice domluvili koho si vezmes za manzelku, tak ok. ja mam rad svobodu vyberu, ke kteremu se evropa po letech stredoveku a domluvenych snatku propracovala ;0)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHEALA: no jestli seres na hajzlu a nebo na ulici... pokud se pomatuju dobre, uz mahatma gandi chtel, aby kazdy ind mel svoji toalet

    Žádný jiný vynález za posledních 200 let nezachránil tolik životů jako záchod - National Geographic
    http://www.national-geographic.cz/...za-poslednich-200-let-nezachranil-tolik-zivotu-jako-zachod.html

    „Sanitace je důležitější než svoboda,“ řekl v roce 1925 Máhatma Ghándí. Už tehdy si uvědomoval si důsledky, které přinesl vynález záchodu. Obyčejná toaleta totiž dokáže snížit dětskou úmrtnost, zlepšit rodinný rozpočet i zdraví žen.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: a klíčovým měřítkem kultury je teda co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    VYHULENY_UFO: Na druhou stranu...
    Gandharva marriage - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gandharva_marriage
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHORCHEOS:

    sem cetl tedka peknej bulvarni clanek :P

    Nežení se z lásky a nesmí jíst levou rukou. Co by Ind nikdy neudělal - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/...d-nikdy-neudelal-0s3-/kolem-sveta.aspx?c=A150814_143824_kolem-sveta_tom

    Indové neumějí o věci pečovat, nedokážou je udržovat ve fungujícím stavu. „Třeba taková zásuvka. Nejdřív vypadne jeden šroubek, pak další, po pár měsících celá zásuvka. Chvíli visí na šňůře a nakonec se šňůra utrhne. Než by dotáhli jeden šroubek, vymění pak celou zásuvku,“ vysvětluje velký znalec Indie a jeden ze spolumajitelů „etnického“ obchodu Sanu Babu Ivan Marusič a dodává, že třeba takový seznam výmluv, proč něco nejde, je v Indii téměř nekonečný.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS:
    Vezmi si jakoukoli kulturu (v antropologickém smyslu slova). Každá kultura sdílí nějakou víru v nějaké nadpřirozeno - fakt žádný antropolog neobjevil skupinu lidí bez nějaké takové víry. A tato víra s sebou nese projevy. Kulturní projevy. Různé ty zpěvy, tance, sváteční oblečení či jídla...

    Zároveň je náboženství obvykle do nějaké míry prorostlé se společenským životem - od pipek, které sice neví, jak je to s tou Nejsvětější trojicí, ale svatbu v kostele chcou mít, protože je to takové fotogenické (hle, architektonické dílo předků na sebe nabalilo takovou gravitas, že potomci sice neví, k čemu je přesně ten kostel dobrej, ale vnímají ho s respektem) až po středověké přesvědčení, že král je králem z vůle Boží, takže ho vzít cihlou po hlavě je tak trochu svatokrádež.

    No, a příkladů z běžného sekulárního života najdeš tři prdele. Svěcení sedmého dne odpočinku je původem z židovského náboženství. Rybu na vánoce jíme, protože ryba je postní jídlo.

    No a že křesťani něco rozšlapali? Koloběh života.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    GENTIANA: Pokud by to za sadakiány udělal někdo jiný, proč ne.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS: Není žádná diskuse. Od pádu západořímské říše až někdy po renesanci je velká většina toho, co nazýváme uměním, dochována přičiněním církve. Jednak proto, že bylo zvykem, že kdo na to měl, postavil kostel a nechal ho vyzdobit, takže předměty vznikaly přímo za tímto účelem, jednak bylo zvykem, že pánové a dámy darovali své luxusní šatstvo kostelu za účelem přešití na paramenta, třeba, a šperky na výzdobu něčeho, a kdyby nebylo zakázek různých pobožných spolků, když už ne přímo církevních jednotek, tak by neměl takový Giotto nebo Duccio co žrát, nebo by se stal koželuhem.
    Někdy od 14. století se to trochu rozmělňuje, ale furt až do věku Rozumu jest církev a přidružená výroba velmi výrazným hybatelem umění, řemesla, architektury, vědění...

    Samozřejmě, v jiných kulturních okruzích to fungovalo trochu jinak, ale ne zas tak moc. Nechat postavit, vylepšit či zkrášlit svatostánek je záslužný čin snad u všeck náboženskejch spolků a ani sadakiánům by to nevadilo, i když by to asi bylo teologicky složitější.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Ordálie stěhování se provádí jak? Podezřelý musí sám přestěhovat piáno a pokud ho chytne hexnšůs, je vinen a popraven?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS: Ale náboženství produkuje kulturu. Se stim smiř.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Koneckonců například v Německu se ukázalo, že ani tradiční církev, která je státem registrovaná a dohledovaná, není v některých případech odolná oproti duševní nedostatečnosti vlatních představitelů, kteří namísto, aby zavčas zasáhli, se problémy s péčí o svěřené děti snažili dlouho ututlat
    ...a pokračujeme v mlácení černochů...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    NOXNOCTIS: Takovej sekulární stát by byl pochopitelně mým nepřítelem. :) Naštěstí to tak reálně nefunguje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOXNOCTIS: pro začátek doporučuju začít rozlišovat mezi strukturou osobnosti a poruchou osobnosti.

    A taky vůbec není marné rozlišovat mezi pojmy a dojmy. To že se někdo rád poslouchá o jeho struktuře osobnosti (natož o tom jestli je akcentovaná osobnost s velkou pravděpodobností že sklouzne do patologie) úplně nevypovídá. Respektive prakticky vůbec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam