• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    Diskuse věnující se mapování a výzkumu náboženských kutilů všeho druhu.
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NATAKA: no, pokud jsme ve střední Evropě dané doby, tak můžeme spekulovat do alelujá, ale s jistotou nevíme nic. Pokud se budeme držet Evropy gramotné a píšící, tak... ony hlavně moc nebyly mocenské struktury, které by byly schopné nějak en masse řešit, že je někdo divnej, rozhodně ne v tom 6. století. Leda tak na Pyrenejském poloostrově, alet tamní muslimští vládci byli myslím spíš pragmatici, protože likvidovat daňové poplatníky by bylo nepraktické.
    NATAKA: Jo Byzanc. No, tak tam naopak ty státní struktury na potlačování jinakosti fungovaly velice dobře.
    Nicméně by mě dosti zajímalo, jak přesně kdo koho ovlivňoval. Seriosní zdroje akademického typu, prosím.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    NATAKA: Mezi 6 a 9 stoletím LEPŠÍ než dnes? A to jako kde?
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ARGANNAH: přijde mi, že v době někdy mezi 6-9 stoletím mohlo být o něco lépe, když čtu, jak se ovlivňovali různé systémy navzájem... nicméně právě pro tu nenávist mezi lidmi to bylo, je a bude tajné... knížek si můžeš koupit kolik chceš a stejně vyčteš jen málo...
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    SCHWEPZ: योनिवर्गः कलाशरीरम् yonivargaḥ kalāśarīram
    Kruh už je oficiálně rozpuštěn, ale valí se to dál individuálně a snad brzy se opět semkneme. Jestli tě k tomu něco zajímá - do pošty - třeba budu sdílnější...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    HONZAL: To má new age taky, ač se to nemusí zdát
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SHEALA: Christopher Partridge o tom napsal článek a tuším i monografii
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HONZAL: na tvou otázku ti odpoví výborné pojednání od jednoho velmi jasnozřivého českého filosofa:

    Milan Machovec – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Milan_Machovec
    Ježíš pro moderního člověka - Milan Machovec | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/108461/jezis-pro-moderniho-cloveka/

    tady to jde asi i stáhnout¨jako pdf: http://lister.wpdevcloud.com/?p=1170
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SCHWEPZ: myšleno védy, ale klidně vědy, ono to je ve výsledku o tomtéž. :-)

    ono jestli takový křesťanství nebylo svym způsobem taky takový new age, když vznikalo...z pohledu té "lidovosti" :-) akorát nebylo tak tržní a v jádru má asi poměrně silnou message
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NATAKA: to slovo, které uvádíš, neexistuje ale dokážu tam dekódovat slova JONI ( योनि, ženské lůno) a ÁŠRÁM (आश्रम, chrám) - co to je za kruh, kam docházíš? To mě zajímá.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HONZAL: vědy nebo védy?
    ARGANNAH: dík za summary
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ARGANNAH: mmch nezakopla si o nějaké vědecké henté, že "šediváci" a víly, nebo fair folk, nebo prostě ty potvory co unášely děti z anglofonního prostředí a chystalo se mim mlíko... že vychází ze stejných nevědomých strachů? Já na to mám jenom link na tvtropes :) https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/TheFairFolk třetí odstavec
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NATAKA: Ja neříkám, že je to dneska ideální. Já jen pochybuju, že to kdy bylo lepší.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    No, stručně, new age vyrostlo v době masových médií a pozdního kapitalismu, takže se šíří (i) přes média a funguje na tržním principu. Aplikovat na něj stará feudální očekávání, že se duchovenstvo bude zadarmo nezištně starat o svěřené ovečky (což beztak nebyla posledních x století pravda) je nesmysl. Plus skutečně funkční náboženství musí umět oslovit celou škálu společnosti, ne jen elity. Já se dost distancuju od puristických náhledů na náboženství jako to, co produkují elity, a to vše ostatní je pokřivené a pověrečné - blbost, to je jako tvrdit, že dětské kresby nebo amatérské obrazy nejsou umění, protože umění je jenom to, co se dostane do předních galerií.

    A pokud jde o Nibiru a spol, pro lidi je dnes opravdu snazší věřit na mimozemšťany s nadpřirozenou technologií než na anděly a čerty. Na druhou stranu, tyhle nové nadpřirozené bytosti se od tech starých zas tak moc neliší. :)
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ARGANNAH: tak si běž pokecat s nějakou mladým cigošem třeba... schválně co ti poví o toleranci bílých .-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NATAKA: Myslím, že v dějinách lidstva bylo málo tak tolerantních a inkluzivních kultur, jako ta naše. Jistě, pořád je co zlepšovat, ale na obecné rovině jen to jeden z pozitivních efektů globalizace. Kdybychom se netolerovali, pozabíjíme se. A že si z tebe nějaký idiot dělá prdel kvůli odlišnému vyznání je idiocie jedince, ne chyba systému.
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ARGANNAH: jo, jo... máme tu však nějaké sociální normy, máme tady nějaké vědecké paradigma... a jedním ze zákonů společenství je vypuzení "nenormativních" jedinců pro úspěch celého společenství. Ta netolerance existuje, je silná, nezná bratra a lační po krvi.
    "New age" už je součástí mainstreamu právě protože jí mainstream vyhodnotil jako jednu z nejméně nebezpečných filozofií pro úspěch celospolečenský. Neb "New Age" IMHO vůbec žádná filozofická soustava není!

    Zažil jsem si své než jsem si konečně nainstaloval kulturní a filozofické překladače. Kdybych je neměl zapnuté den co den oběma směry - docela určitě nedělám práci, kterou dělám a bylo by nám doma o dost hůř. Jsem "Old school" ágama týpek, kterému by ve svém kruhu stačilo říct "jónivargahkálašaríram" a kruh by rozuměl. Říkat i takové "drobnosti" ven, do české společnosti, je cestou trpkou... mlčeti zlato!
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    jo, taky by me zajimalo. Ja se o to uplne nezajimal, ale na tom elitnim pristupu (jak nectes vedy, vis hovno, co je ta prava tantra!), mi neco nestymovalo, ale nikdy sem to neumel pojmenovat :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    sri Chumnoiy ke 100 letům republiky....

    http://info.dingir.cz/2018/11/sri-chinmoy-v-rudolfinu/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ARGANNAH: tak se trochu rozepiš, to by mě zajímalo ,-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SCHWEPZ: No, já právě poslední roky dělám hlavně to new age. :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ARGANNAH: hele to jsem neříkal, ...zase mi nic takto nedposouvej, jo?
    To téma není bipolární, jakože lidový/primitivní/pověrečný/nízký *vs.* elitní/hluboký/vyšší

    ...ano, souvislosti té sebevraždy neznáme, ale v nějakých obecných konturách je tahle "gulášová spiritualita" prostě zajímavým fenoménem a to nejen v kontextu "new age" synkretismu, ale vůbec v přístupu k religiozitě u určitých segemntů populace. Ale to by bylo na delší řeč.

    Ten pojem "hamburgerová spiritualita"... to je vytrženo z kontextu celé jeho přednášky, jinak je to fajn chlap a akademická "kapacita"
    Vladimír Smékal – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Sm%C3%A9kal

    Ale rozumím ti, kam míříš, nechtěl jsem tyhle fenomény zjednodušovat nebo je vulgarizovat, ...klidně se na to téma rozepiš, vím že taky děláš religionistiku, i když spíše zaměřenou na tu mezzoamerickou oblast, ne?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když to jsou taková oblíbená klišé. "Příčinu (dosaď libovolnou tragédii) vidím v lidské netoleranci" a "fuj, jednoduchá lidová spiritualita, věci musí být přece zásadně elitní a hluboké, jinak jsou směšné a nebezpečné". Už novinář, co ten článek psal, se vyžil v implicitním hudrání na new age, ale o konkrétních souvislostech té sebevraždy mnoho nenapsal, nejspíš proto, že o nich prd ví. Výsledkem je tichá pošta, která končí na nyxu, kde potvrzuje naše oblíbené stereotypy o univerzální intoleranci Západu a pokleslém pseudoduchovnu. Jeho kritika je navíc posvěcená starým pánem s vysokým akademickým titulem, který, pokud opravdu řekl to, cos citoval, tak možná dobře rozumí psychologii, ale new age vůbec nepochopil (což je ostatně u lidí jeho generace spíš pravidlo než výjimka).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam