• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jestli bude příští rok hrozit zase distanc, tak pošlu do éteru celý svůj kurz Náboženství Mayů.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ARGANNAH: u nas doma ten tvuj kanal zcela zastinil jakekoliv podcasty. Potesila me zminka o Lebensreform. O tom jsem se shodou okolnosti dozvedel pri jednom veceru, kdy sem zjistoval puvod skladby Nature boy. Dost me prekvapilo, ze hnuti hippies ma puvod prave v tohle smeru a tedy v ordung Nemecku(!) stejne jako tedy cela vlna ezo-eko-bio, dlouhe umastene vlasy a bose nohy. Takove male velke objevy. :+)

    Mimochodem pro zajemce ma ta skladba hodne zajimavy pribeh a koreny muzou sahat k nejake ceske folklorni skladbe, ja ji prvne slysel v tyhle verzi (pardon za mensi OT, rad tyhle male objevy)
    David Bowie And Massive Attack - Nature Boy
    https://youtu.be/aPhQhqP7UjY
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: Cílovka nejsem, protože je to kolektivní a já jsem ráda, že zvládám s lidma mluvit bez skřeků - covidová izolace mi nevadí, ale podepisuje se na mně, to zas jo.
    A vůbec, Matka Země? Aniž následovalo něco o zákeřné svini? ženská intuice prokazatelně existuje a funguje? Detoxikace? Ehm, ehm.

    Ale jo, až někdo uspořádá akci, která se nebude jmenovat Objevujeme své mezigenerační hentotento ženství, ale Jak s náma lomcujou neuroendokrinologické procesy, které evoluce upatlala z kdovíčeho a jak se vyrovnat s tím, že nás ovládá hypofýza, tak pojedu, to zní normálně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tyvole i detox...

    Retreat | mokoša
    https://mokosa.cz/retreat/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha, částečně beru zpět, holky přidaly konstalace a balinta :-/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: a to ještě nevíš o existenci ženských okolo Mokoši - opět neobsahuje terapii, ezoteriku, negeneruje zisk, lektorky jsou doborovlnice a ten vícegenerační princip jim funguje.

    mokoša | mezigenerační setkání žen
    https://mokosa.cz/

    Ale ani tady asi nejsi úplně cílovka.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: tak se mažu a chcípám v libovolném pořadí.
    Já prostě na tohle sebehledačství a přechodové rituály s bezva partou holek asi mám alergii.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: hele tohle zrovna není posvátne ženctví, ale zážtkova cílená na běžný seberozvoj a celkem poctivě dělaná.
    Nefušujou do terapie, nedělají nic ezo, instruktorky jsou dobrovolnice, negeneruje to žádný zisk ani odměny.

    Na te dospěle variantě budu nejspíš vařit :-D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Nevím, jestli semka nebo do vegety nebo kam, ale další ženskej spolek na hledání sebe sama.

    Buď svá | Buď svá
    https://www.budsva.cz
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A je to creative commons, tzn. lze to šířit, sdílet a uploadovat kamkoli.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tady jsou. Zábavné čtení to moc není, holt skripta - i tak je to ale asi tak jediná souborná a aktuální věc v češtině o alternativní spiritualitě.

    https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/866721/mod_resource/content/1/Soucasna_alternativni_spiritualita-skripta.pdf
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    HONZAL: Jo, moje skripta :) až budu někde jinde než na mobilu, tak ti je nalinkuju
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    /myšleno k New age
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ARGANNAH: jo, to by bylo dobrý. Ono je to i časově náročný pro pracující rodiče naposlouchat hodiny přednášek.

    Teď jsem poslouchal o tom západnim esoterismu a v tom případě se teda MISA a Bivolaru asi správně chápou stranou New age, protože mají systém zasvěcení, kdy bez podstoupení předchozího stupně nezná člověk ten další, nauky jsou obecně chápané jako "tajné" a praktikující je nerozebírá s lidma vně, dokonce ani s insiderama, kteří neznaj třeba nějakou techniku...Vždycky mi to přišlo právě jako mix nějakýho západního esoterismu v kombinaci s jogou, že to má kořeny právě u té Blavatské jsem nikdy nevěděl, zajímavý.

    btw. je nějaká doporučená literatura pro laika? Nejlíp s obrázky :-)) myšleno vhodné pro někoho, kdo nemá humanitní vzdělání a musí se zamýšlet i třeba u slova diskurz
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Mám radost, že na to někdo kouká. Někdy loni v březnu, když vypukla pandemie, jsem se rozhodla, že budu učit přes YouTube, aby si to studenti kdykoli mohli znovu pustit. Milionkrát jsem se za to rozhodnutí od té doby nenáviděla, protože jsem si tím příšerně přidělala práci. :) Ale na druhou stranu, ty věci tam zůstanou i po skončení pandemie, pro studenty i pro veřejnost. Dokonce jsem přemýšlela, že až bude po pandemii, udělám něco vyloženě pro veřejnost, kde ty jednotlivé díly budou podstatně kratší a vizuálně kreativněji pojaté. Přijde mi, že tenhle formát je pro širší použití příliš náročný.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Jsem zvedavej na ten kontrast s krestanstvim. Jak sem tu psal, ze sem nejaky cas zil v Bukuresti v komunite kolem G. Bivolaru, tak tam jsou hluboce verici krestani (az mi to pripominalo "stredovek", v Rumunsku je to dost zive dodnes), tak je to zaroven takova Oshovska cesta - ale proti New age se vymezuji. Napisu postrehy casem, je to zajimave kazdopadne. Diky za vasi praci
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ARGANNAH: davam si ted tvoje prednasky pro studenty na youtube o new age a je to moc zajimavy. Nemam tolik prostoru na poslech, takze zatim jsem u sekularizace a je to jizda, dost mi to dava veci do kontextu. Religionistiku jsem povazoval za zvlastni obor, pritom je to tak aktualni.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    HONZAL: Já si teda vůbec neumím představit vyšší ocenění naší práce než tohle. A to tím spíš, jak srdečně je univerzitě ta popularizace ukradená.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HONZAL: tak to v tom případě ti udělá radost youtube kanál Zuzky Kosticové (sorry, ale to ID nikdy nenapíšu správně)


    https://www.youtube.com/channel/UC0lk8hbJmv35TUiZe_aTCqQ
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ZUZKAOU: Já během tohodle roku zjistil, že religionisti mi pomáhají najít soulad mezi mojí racionální a spirituální částí a taky pochopit motivy některých mých "ezo" přátel. Fakt je to pro mě přínos.

    Jinak níže dávam příklad toho, jak někteří (vědou a raciem) osvícení liberálové upadají do stejné paranoie a taky mají pocit, že mají narozdíl od těch nevidoucích otevřené oči (úplně jak přes kopírák, jenom místo Billa Gatese mají Putina)
    „Nechte lidi, ať si udělají vlastní názor!“ aneb několik poznámek k boji proti dezinformacím - Manipulátoři.cz
    https://manipulatori.cz/nechte-lidi-at-si-udelaji-vlastni-nazor-aneb-nekolik-poznamek-k-boji-proti-dezinformacim/?fbclid=IwAR2F-RQ-2srsH8s2G1j5ztcVWtfC82r36kfj8ksyZTjKgOBlol448Avl6dc

    Imho může být celkem zajímavý, kam se bude svět ubírat a jak moc se od sebe budou různý skupiny vzdalovat a radikalizovat se a jak na nás budou koukat dějiny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam