• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    TORUVIEL: Uz to vyslo nebo vyjde pristi pondeli?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    A tak vůbec si myslím, že nechat (zejména) kluky blbnout a zkoušet a riskovat je hodně důležité, právě v dnešní době, kdy k tomu děti mají tak málo příležitostí...
    Ale u nás jsem taky ta "víc chlap" já, můj muž je taky opatrnější, víc stojí dceři za zadkem. Je to nějak převrácené...ale asi je to konkrétně u nás tím, že já jsem z venkova a vyrostla jsem pobíháním po lesích a lezením po stromech. Kdežto muž je dítě z bytu ze středně velkého města.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    K té výchově kluků jsem nedávno četla článek NEMESISS
    Výchova kluků v Čechách • RESPEKT
    http://www.respekt.cz/z-noveho-cisla/vychova-kluku-v-cechach
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    WRNQ: tak to je asi přirozený, pečování je pečování, tam není moc co řešit, "výchova" už je o úplně o něčem jiným, taky na to narážíme, u nás teda největší problém táty úzkostlivost co se týče bezpečnosti a sebemenší boule nebo modřina je vždy malá tragédie, nedává synovi moc volnost (aby se mu "něco" nestalo), s čímž se teda neztotožňuju. něco je kulturní, něco vůbec ,)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    NEMESISS: Pamatuješ si to správně...a máš pravdu:) Bohužel já tu podporu někdy moc necítím. Právě je zajímavý, jak se ty neshody začaly projevovat až nedávno, cca v roce věku dítěte, kdy už jakoby jen nepečuješ, ale i vychováváš. I když u nás jde především o střet úplně odlišných osobností, zkušeností a věků:)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ANNAWA: jasne, ze obecne ne. zalezi na tom, jaky jsou vsichni zucastneni, frekvenci kojeni atd.
    LYDI: kdyz je otec v pohode (a tedy veri tomu, ze to bude v pohode - stejne jako matka - myslim, ze to tu psala ANNAWA), dite taky. sice bych je nenechala samotny celou noc, ale nekolikrat v tydnu ho uspava sam a travi s nim x hodin, nez prijdu z prace. pokud je otec necim lehce rozhozenej, na diteti je to hned znat a pak muze bejt problem.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    YMLADRIS: samozrejme, kamaradky co maji 2 a vic batolat s rocnim vekovym rozdilem to maji ted fakt husty, ony to takhle ale chtely a jako "problemy" bych to uplne nenazyvala. jinak rozumim, co tim myslis, kamoska rika "...no a pak si uvedomis, ze kdyz mas doma jen 1 dite, je to, jako kdybys nemela zadny dite":)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    WRNQ: nevim, zda si to pamatuju spravne, ale mam za to, ze Tvuj muz je taky cizinec, jako muj a v takovyhle vztazich proste vzdycky bude jina dynamika. ja teda na klid uz ani necekam, svym zpusobem jsem rada za vedomi, ze pokud budeme spolu, doma nikdy nebude nuda:D jasne, ze jsou nelehka obdobi..on me teda v (castem) kojeni hodne podporuje, nevidi v tom problem - naopak(to je kulturni), co se me tyce, mohla bych okopirovat tu Tvou posledni vetu ohledne kojeni a nespani, ale zatim to furt nejak davam a rikam si, ze az prijde okamzik, kdy bude nacase, aby to bylo jinak, pujde to (stale tomu verim a vidim na pripadech v okoli, ze "dlouho" kojeny deti se casto fakt odstavuji v pohode)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    BEBERA: U nás (kluci 2x3 a 6) fungují všechny tyhle "hry na něco", uděláme provizorní loď a hrajeme na objevitele a plavbu kolem světa, minule jsme měli týpí, hráli si na indiány, dobré je loutkové divadlo včetně výroby loutek a kulis a vymýšlení pohádky. Baví je i černý Petr, mrňata důležitě drží karty a tahají, starší to bere vážně. Z pohybových krom schovávané ještě "cukr káva limonáda..." a "Honzo vstávej!" Vláčkodráha, lego. Spolehlivě všechny baví hra na obchod na kadeřnictví. Pak je dobrá autoopravna, kde rozbité auto, které se prověřuje, servisuje a opravuje, je jedno z dětí.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KEIKIN: Dík, máš pravdu, bunkry taky fungují (měli jsme celý minulý týden zabunkrováno půlku obýváku). Za tip na slepou bábu díky.

    Pokud má někdo ještě nějaké aktivity, které se dají dělat s různě starými dětmi, budu ráda.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    BEBERA: Ano stálo by to za to. To modelování funguje, ale je po tom hrozný borčus. Takže ono si půl hodiny hrají ale pak se to půl hodiny uklízí:-) Malování ještě pro 1,5 leťáka není (na dýl).
    Já mám dobrou zkušenost z budování různých přístřešků bunkrů, kam nosím dětem pití a jídlo ve formě ovoce apod. Nebo jsme v ložnici na velké posteli a hrajeme si, že jsme na lodi - to je ovšem jen na chvíli, protože ta nejmladší má v zadku motorek :-)
    Pak je fajn zkusit slepou bábu. I tu nejmenší to bavilo. KDyž máma není doma, tak se rozjíždí i sportovní aktivity typu honění se kolem stolu, vození se v tatře či koši na prádlo - to vydrží vždy tak do prvního pláče, kdy někdo upadne/narazí :-) Každopádně mám ozkoušeno, že děti, které dostávají přísun pozornosti (třeba ve formě společné hry či jiné zábavy) pak lépe usínají, dají se lépe nakrmit apod.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KEIKIN: V tom případě by stálo za to udělat seznam takových aktivit, které se doma dají dělat s různě starými dětmi najednou. U nás to občas dost skřípe, tahle knížka zajímá staršího, ale na mladšího je tam moc textu, tak nám skáče po hlavě. Tahle hra baví mladšího, pro staršího je to nuda a nejapně to komentuje. V klidu společně malují, modelují a jinak tvoří, staví z lega, hrají na schovku.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEIKIN: jojo zarli proto ze jsou vnitrne moudry a vi ze nerozdelena pozornost milujici osoby je neco fakt vyzivneho a ze to hrozne chcou.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: právěže mám tu zkušenost vícetáty a život mně naučil, že když soustředím pozornost na jedno dítě, tak ty další dvě jakoby žárlí. Proto zkouším tu pozornost namířit na všechny tři naráz. Je to forma např. formou hry, kdy jsem schoval lentilku k oblíbeným hračkám a děti je měli hledat. Najít takovou aktivitu, při které se vzájemně 3 děti dokážou nepoškádlit je poměrně obtížné, ale jde to. Chce to jen chtít, být kreativní a občas se poučit od jiných. :-)
    LYDI
    LYDI --- ---
    ANNAWA: hm tak mozna je to u nas tim, ze nas tata nejradsi malou rychle vratil mne, kdyz zacala nadavat ...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NEMESISS: nemyslitelné pro tebe, obecně určitě ne.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: jsem více matka, rozumím perfektně ;-))

    KOTENCE: moje zkušenost je podobná, uspávání tatínkem fungovalo syna, dnes 4,5 roku, skvěle vždycky, i v době kojení. Podle mě pomáhá, když tomu oba věří, prostě aby dítě cítilo jistotu, že je to ok.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    myslim ze dobry zpusob dobijeni ditete je soustredena pozornost, aspon hodinu v tahu fakt nechat dite at ridi hru a nedelat pri tom nic jineho ("prubezny uklid", "premysleni o vanocnich darcich", " trenovani ditete" ...). o samote jen s nim. co chce ono. (tj nestaci jdem spolu nakoupit)

    mam ted kolem sebe zblizka matky s vice detmi. ve svetle vicematerstvi jsou veskere nase jednomaterske potize (vim ze by mi fakt pomohlo se vyspat ale nemuzu se odhodlat vyflaknout na praci. vim ze by mne ohromne dobilo baterky toato, ale partner by se zlobil ze nemuze na kulecnik. vim ze bych mohla vyuzit tchyni ale chci mit navrch) fakt nebetycne ... detinske? doporucuju se sblizit s nejakou vicematkou a uvedomit si, co jsou fakt problemy.
    je mi rozumet?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VIKY_K: to je vtipne, zkusim si zapamatoVat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam