• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    Omlouvám se za případné OT....

    Pro výzkum realizovaný v rámci mé diplomové práce hledám maminky, které by byly ochotné zapojit se do něj vyplněním anonymního dotazníku:
    Survio® | Návrat matek na pracovní trh z mateřské a rodičovské dovolené
    https://www.survio.com/survey/d/G2G5D7R2G7L8V7X7B

    Případně moc děkuji za vyplnění:)
    Za případné sdílení příspěvku/dotazníku budu také vděčná...

    JANCAA
    JANCAA --- ---
    BAVLNA: Na tohle téma mě napadá Rebeca Wildová - Svoboda a hranice, láska a respekt.
    Mě se osvědčuje u obou dětí (2 a 4 roky), že pokud jim nechci/nemůžu dovolit nějakou činnost, která by je zrovna zajímala, snažím se jim vymyslet podobnou činnost na stejném principu.
    Např. dítě má v hrnku čaj a lžičkou si nalévá čaj do jídla v misce. Vidím, že ho baví přelévat lžičkou, tak mu nabídnu podobnou aktivitu - dám na stůl velkej tác (popř. i igelit) a na to 1 nádobu s vodou, 1 nádobu prázdnou a lžičku a nechám ho přelévat..
    Nebo když stříhá časopis či záclonu - vidím, že má potřebu stříhat, nabídnu mu tedy nůžky a papír, popř. kus látky...
    Já se snažím co nejméně říkat "NE", snažím se vždy popsat tu jeho potřebu a domluvím se s ním, že to vymyslíme jinak.
    Co se týče oblékání a česání, snažím se jim ty činnosti nějak zpříjemnit - náš dvouleťák měl dlouho problém s čištěním zubů, tak si občas bere do koupelny auto, někdy i knížku, dcera zas nemá ráda česání, tak se jí ptám, jak by si to přála, a ona třeba navrhne, že si u toho budem zpívat atd... Ale je to těžký, každé dítě je jiné a někdy je to holt "boj" ;-) Ale většinou jsou to jen určitá období - teď vadí oblékání, za měsíc to bude zas něco jiného :-)
    BAVLNA
    BAVLNA --- ---
    Ahoj, jsem "tu nový" otec téměř dvouleté dcery, se kterou ale nežijeme ve společné domácnosti. S tím souvisí spousta situací, se kterými se musím popasovat sám, když jsme spolu (každý 2. týden na 3-5 dní). Je to vždy super intenzivní, láskyplné, vyčerpávající a poučné, ale nastal čas začít "vychovávat" a stanovit určité hranice, které ani brekem a vynucováním nelze prolomit. Veškerou výuku se snažím řešit příkladem, postupně to ale přestává fungovat (oblékání, česání atd.). Krizovým momentům se snažím předcházet (domácnost, hřiště). Zákazy - nebo možná lépe povely zatím reflektuje jen částečně. Nechci ale vytvářet "100% polstrovaný" svět, stejně jako podporovat neřízený růst rozmazlenosti.
    Existuje prosím nějaká literatura, jak lze v podobných momentech postupovat a naučit (se říkat:-))/dítě přijímat slovo NE!..?
    Za nasměrování na zdroje budu vděčný, díky moc!
    (Pokud existuje vhodnější auditko, smažu se a přesunu)
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    NYA: není zač, to jsem nevymyslel já, předávám, jak jsem dostal - na tu samou otázku, samozřejmě. :)
    NYA
    NYA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: dík.za ten rok a půl, co ubehnul od položení otázky, jsme se tím už nějak popasovali :)
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    NYA: poučka je to nepřehánět se studiem a řídit se instinktem a zdravým rozumem.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    Dovolim si dalsi doporuceni:

    Pavla Koucka a jeji texty vychazejici z jeji praxe a vlastnich zkusenosti, z nasich luhu a haju a z nasi aktualni doby.
    Tato kniha u me aspiruje na titul "the only parenting book you'll ever need to read":
    Uvolněné rodičovství - Pavla Koucká | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/uvolnene-rodicovstvi-348904
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    SHERA
    SHERA --- ---
    NYA: ahoj, ja mam trileteho kluka a ted jsem docetla "Po dobrem nebo po zlem" a hodne mi to pomohlo, takze vrele doporucuji.. a mam jeste koupenou "Rodice a deti" :)
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    NYA: psala jsem uz v Materskem citu, doporucuju toto, cetla jsem toho vic a tady je vsechno a jeste to je zduvodneny vzhledem k vyvinu mozku
    Cesta ke šťastnému dětství Empatická výchova ve světle nejnovějších Gueguenová Catherine od 175 Kč - Heureka.cz
    https://knihy.heureka.cz/...u-detstvi-empaticka-vychova-ve-svetle-nejnovejsich-gueguenova-catherine/
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, synkovi budou dva roky a já se chci dovzdělat pro následující fázi rodičovství. Chtěla bych si přečíst něco od Matějčka, napsal toho ale hodně, a tak se chci zeptat, jestli jeho knihy znáte a doporučili byste, jaká je dobrá pro tohle období? dík:)
    ELA
    ELA --- ---
    KOTENCE: Tak to jo, ja jsem prave z toho nepostrehla, jak reaguje na osobni rozhovor mimo skupinu.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ELA: To prave nereaguje. Dela, ze spi.. Nebo zdrha a pak nechce mluvit, nechce jit s nama a tak.
    ELA
    ELA --- ---
    KOTENCE: A kdyz k ni prijdes a zeptas se, co se deje, ze nechce jit, je schopna ti nejak kloudne odpovedet? Snazila bych se ji vysvetlit, ze chapes, ze se ji nechce jit, ze veris, ze se ji zrovna ted dobre lezi na zemi etc, ale ona ze musi zase pochopit, ze ostatni jit chteji a ty ze se necejtis dobre, kdyz na vas musi vsichni cekat a treba se ji zeptat, co by navrhla za reseni? Na nejakou podobnou promluvu nereaguje?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: U nás v těchhle situacích vůbec nejlíp funguje cíleně si domluvit "pravidla hry" před odchodem. Vysvětlit, že jdeme někam, kde nebudeme sami, pokud tam chceme jít a zúčastnit se, musíme jít stejně jako ostatní, atd... Totéž dělám, když jdeme někam, kde je potřeba být zticha a neprojevovat se (prohlídka zámku třeba). Je potřeba probrat to těsně před akcí a prostě vysvětlit, že teď a tady je okolnostmi vyžadován jiný modus operandi, než v jakém fungujeme běžně. Ony si to ty děti samy neuvědomí, ale to neznamená, že by chtěly záměrně dělat naschvály.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja to mam asi takhle
    1. pokud by mne nektera matka svym postojem k moji vychove hazela do moc velkeho psycha, tak s ni na vychazku nechodim. Ona muze mit tu svou pravdu (jeji dite posloucha na slovo) ted, ale povime si za 10 let v puberte, jaky styl teda byl dlouhodobe vyhodnejsi.
    2. pokud by ostatni matky az tak neprudily, ale pripadala bych si blbe ze na nas musi cekat, domluvila bych se s nimi, at jdou, ze dojdem.
    3. vubec bych nemela ocekavani ze si na vychazce pokecam s jinymi zenami, nebrala bych to jako moje pravo a ze syn se ma zabavit sam a slapat. Kazde dite je jine, ale u nas napriklad ani omylem :-)
    4. prisla bych na start vychazky o pul hodiny drive a poradne si pohrala mocenske hry, nechala ho zdrhat, hrala na "nesmis", vsemozne jak ty rikas sabotovat. U nas toto zabira dobre, zvlada pak lip tu bezmoc ze neco 'musi'
    5. vysledovala bych co ho na vychazce bavi a to bych mu poskytovala. Napriklad nas syn si potrebuje povidat , rozvijet imaginativni hry (mamo ty jsi to a to a vidis to a to...) pripadne se zapojovanim okolni prirody. Ze by jen tak sam od sebe sel, to ho ani nehne. Vychazka sama o sobe ho nezajima, neni to jeho plan jit na vychazku.


    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    KOTENCE: Taky může být hodně rozjetá z řádění s dětmi. Naše starší je typ, které očividně vadí, kdyz se jí moc nevěnují a právě třeba kecám s kamarádkou. Začne pak dělat stupňující se kraviny. Pomáhá tak nějak průběžně udržovat přehled, co dělá nebo se jí občas na něco zeptat. No a právě ji to už rovnou říkám dopředu - přijde návštěva, budu se s ní bavit. Pak je o dost větší klid.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LADAVAZA: aha, mozna ji taky vadi, ze kecam a moc si ji nevsimam... I kdyz to je takovy tezky, kdyz si hraje s detma, tak me posila do haje, ale pak se takhle sekne, kdyz prijdu s nejakym pozadavkem.
    Zkusim to s ni predem rozebrat vic do podrobna, to by mohlo pomoct. Je fakt, ze spoustu veci deti odkejvou, ale ve skutecnosti si to neumej uplne predstavit.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    KOTENCE: A nepomáhá takové to přiblížení průběhu? Půjde nás tolik, bude tam ta a ta, půjdeme tam a tam? Nebudu plně s tebou, ale .....( Domluvit si nějaké pauzy spolu,...)?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TORUVIEL: To je jasny, to u nas plati taky. Ale mne nevadi fnukani, mne vadi sabotaz. Treba se rozebehne na druhou stranu a tam se drzi stromu nebo si lehne na zem a dela, ze spi. Imo ji sere, ze musi jit se skupinou a ja nejsem ochotna diskutovat, coz jindy klidne sem, kdyz jdem jen tak krizen krazem lesem.
    NEMESISS: Tak to je prirozenej dusledek. Asi to tak budu muset udelat. Ja ji rikam, ze nebudeme s ostatnima chodit, kdyz to takhle vsem kazi, ale asi by to potrebovala rovnou zazit.
    V tom je zase blby, ze ostatni rodice cekaj, i kdyz na ne volam, at jdou bez nas...
    Minule mi jedna maminka opacila "ze ji snad nebudu honit po lese, ne?" a nastvane cekala dal. Evidentne mi tim chtela naznacit, ze si mam sjednat poradek. Ale jak? Bud muzu dite dohnat a pak ho kopat pred sebou a nebo nic nezmuzu, kdyz nechce jit.
    Imo by nejlip zafungovalo, kdyby ostatni dlouho necekali a nechali nas tam. Nebo naopak cekali tak dlouho, nez se uklidni, ale toho jsou schopny jen nektery moje kamaradky. Ty autoritativni se naserou, ze se nechavam vlacet a zdrzovat ditetem a ja se v ty situaci pak necejtim dobre.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam