• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: no ehm...my to máme doteď (5 let a 2,5), já jsem najela na starý známý odpočítávač, dvě minuty jeden, dvě minuty druhá...furt dokola, ale jestli je to ideál? Když byla Alenka mimino, tak jí to prostě dal něco jinýho, ale to tyhle problémy nebyly, on totiž mimina a batolata miluje, takže tyhle problémy vrcholí, když už jsou na podobné úrovni.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: tipy z literatury: 1) vyvysene misto (napr patrova postel), kam mimino nevyleze, kde prvorozena muze v klidu si skladat tvorit atd kdyz potrebuje klid od mimina 2) aldort dane obdobi resila tak, ze oznamila chlapovi ze pres den nebude v dome nic udelano, jedno dite dala do jedne mistnosti, druhe do druhe, sedela mezi dverma jako takova prehrada mezi nimi, aby si kazdy hral na svem. nenechavala je samotne spolu kdyz nezvladali se nemajznout po hlave. 3) chvilky pro prvorozenou ano, aspon 20min v tahu, mocenske hry, symbolicke hry. mimino posilat s tatou pryc.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    INUSHKA: tohle resim aktualne taky, u nás to teda asi není az tak dramaticke jako popisujes ty, ale spory o hračky jsou na denním pořádku. Lada zase Johane ubližuje nevědomky, kdy si na ni třeba sedne a dela, že jede na koníčkovi a nebo po ni hází hračky a hrozne se tomu směje a čim vic se ja zlobim, tak tim vic má Lada potřebu to dělat. Proste je ted nemuzu nechat ani chvilinku o samotě a jsem jak hlídací pes a jen doufám, že to brzo přejde, protoze se obávám,ze to je asi tak to jediny co muzu dělat
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    INUSHKA: napada me, ze tohle nas ceka taky :-)
    U nas zatim starsi mlati mimino "bezduvodne"... Jsem z toho dost zoufala, protoze pak musim ja branit mimino vlastnim telem a starsi na me utoci dokud se o neco neprasti. Kdyz se ptam, tak na me proste chce bejt oskliva :-(
    Rada "odneste ublizovaneho do bezpeci a promluvte s agresorem" je dost blbe realizovatelna, protoze to znamena nechat mimino nekde brecet a utesovat starsi.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Koukám, že mi téma jezky navazuje...
    Sourozenecké spory o hračky. Jorika se začala víc pohybovat a přišlo to, před čím mě všichni varovali. "Bere" Malvíně hračky a ta se pak vzteká, strki do ni, brečí, chce po mě, abycg si Joriku vzala k sobě... Nemůžu a nechci Joriku zavírat do nějaké ohrádky, nutit ji sedět v židličce, u mě na klíbě nebo ji neustále odnášet. Jednak je to dost nepohodlné a nepraktické a jednak si myslím, že i ona má nárok si volně hrát a zkoumat. Když se sápe po něčem, co je vyloženě Malvinino (osobní dárky, oblíbené hračky, výtvarné potřeby...) nebo co je snadno rozbitné, tak jí v tom zabráním, odnesu ji, nebo se s Malvínou domluvím, že si to vezme jinam ona. Problém je, že Malvina si uzorpuje i hračky Joričiny (miminkovská chrastítka, pěnové kostky, muchláčky...) a "erární" (lego, nádobíčko a jídlo z kuchyňky...), ba dokonce i věci, které hračky vůbec nejsou (igelitky, vařečky, letáky na trhání...). Stačí, aby o danou věc Jorika projevila zájem a Malvína se po ní vrhne, před nosem jí to sebere a řve, že s tím si hraje ona, přestože dosud si toho nijak nevšímala. Když Jorika přesměruje pozornost na jiný předmět, scénář se opakuje, až to skonči tím, že Malvína má před sebou hromadu věcí, které si chrání vlastním tělem, a když si Jorika chce něco vzít, odstrkuje ji a řve. Vyloženě schválně jí brání si s čímkoliv hrát. Po mé intervenci Malvína obvykle vybere jednu hračku, kterou teda Jorice přenechá, ale to samozřejmě zabere jen na chvíli, Jorika se vzápětí sápe po té hromadě.
    Nějak nevím, jak tohle řešit. Je mi jasné, že o ty hračky ve skutečnosti nejde, že jsou jen zástupným předmětem, že je to prostě ventil emocí, s těmi se snažím pracovat, dělám si s Malvínou chvilky jen pro ni, snažím se neupřednostňovat vždycky Joriku (i když je to těžké, holt ji někdy nechám chvíli brečet, abych mohla vyřešit Malvíninu aktuální potřebu) a tak podobně, ale zjevně to nestačí. Hlavně ale nevím, co s tím v tu chvíli, kdy se to děje. I když chápu, že je to projev žárlivosti nebo nenaplněných potřeb nebo čeho, tak to nemůžu přecházet a nechat mimino šikanovat. Dneska ji Malvína odstrčila tak, že Jorika spadla hlavou na sloupek schodiště... To prostě nemůžu ignorovat, dostala vynadáno, že takhle teda ne. Já to s ní vždycky potom proberu, vysvětlím, proč se zlobím, navrhnu jak to má řešit, ona mi řekne, že už to dělat nebude, ale samozřejmě to udělá zas. Když se jí ptám, co by potřebovala nebo proč jí vadí, že si Jorika bere ty hračky, tak z ní nevypadne ani slovo. Po dnešku jsem z toho už docela rozhozená, mám pocit, že to absolutně nezvládám :-(
    Nějaké komenty nebo nápady?
    PETPET
    PETPET --- ---
    Pekny clanek o sourozencich:
    Narození ségry? Nejhorší den v životě...
    http://petrahanelova.cz/nejhorsi-den-v-zivote/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JON: :D Nevšimla jsem si. Nicméně na tom videu popravdě není nic tak převratnýho, a rozhodně nic, kvůli čemu bych ještě potřebovala kupovat knihu.
    JON
    JON --- ---
    TORUVIEL: hele za videama, ktery kresly stejnej kreslir jako videa enlarge your penis in three easy steps, nebo bring every woman to a squirting orgasm for dummies bych nehledal nic jinyho, nez hromadu bullshitu, kterou se ti nekdo pokusi prodat. A taky ze jo - http://fmediocrity.com/reading-list/ - odkazy na konci vedou ne seznam velmi pochybnejch publikaci.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EVERYTHING THAT'S WRONG WITH YOUR BEHAVIOR AND WHY - THE TRUTH BY NEIL STRAUSS
    https://www.youtube.com/watch?v=DQA0ec39HNc
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    /////_T_Á_B_O_R_Y_/////

    komu se líbí náš přístup k dětem, budu moc ráda, když vaše dítko u nás v létě pobude, vděčná budu i za sdílení :)

    4.7. - 8.7. Netradiční tábor, kde se děti baví a vzdělávají (Intellectus)
    https://www.facebook.com/events/643762552428206/
    (obsazeno) 11.7. - 15.7. Netradiční příměstský tábor se zaměřením na robotiku a kreativní tvoření (Intellectus)
    https://www.facebook.com/events/195966164094047/
    18.7. - 22.7. PECKOVÝ příměstský tábor s Táňou Tobolovou
    https://www.facebook.com/events/728898000580085/
    25.7. - 29.7. PECKOVÝ příměstský tábor s Táňou Tobolovou
    https://www.facebook.com/events/1701078216776386/
    8.8. - 12.8. PECKOVÝ příměstský tábor s Táňou Tobolovou
    https://www.facebook.com/events/1659442050973410/
    15.8. - 19.8. Netradiční příměstský tábor - LEGO Mindstorm a fotografická dílna (Intellectus)
    https://www.facebook.com/events/1688377828071435/

    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Podporuju dceru, zastanu se jí, řeknu jí, že to strejda myslel třeba jen z legrace (ale že to byla poměrně hloupá legrace a že to není pravda), řeknu jí, že to je jen jeho názor a že třeba já mám názor jiný (a další lidi taky). Prostě aby měla někoho na své straně. Ty lidi už nezměním,... Co teda ještě dělám je to, že zpochybňuju ty výroky těch lidí, třeba že s nimi rozebírám význam slova "zlobivá", "neposlušná" nebo třeba i "šikovná" apod.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BEBERA: Nevim, mám za to, že se ztotožní s tím, že je prase a bude se rýpat v nose navždy :D Třeba. Třeba ne... Pointa je v tom, že prostě všechno se dá říct jinak, bez nálepkování.
    BEBERA: Jo, to je no...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: Teď jsem projela starší články, delší dobu jsem od Krkavčí matky nic nečetla, a smrt manžela je teda šok :(
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MULTICAT: mému synovi často taky říkají, že je hodný, taky mě to štve.

    TORUVIEL:
    MULTICAT: já taky stojím o pochvalu, protože na mě s nimi jimi naopak šetřili... respektive nejdřív jsem byla pár let hodná holčička, to se to chválilo, a když to přešlo, tak už nic.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: Když je moje dítě prase (labužnicky žere holuby z nosu, žvýkačky nalezené kdesi, bonbony vyhrabané z hlíny, olizuje kliky, držadla v tramvaji, cokoliv) a řeknu mu, že je prase, bude ještě větší prase? Jak větší prase ještě může být? :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TORUVIEL: hehe, přesně, jak já stojím o pochvalu! A co teprve můj muž, který byl naopak spíš ponižován. Vlastně dodnes ho táta spíš shazuje....
    Jo, ono to nějak půjde, hlavně si opravdu musím stát za svým...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MULTICAT: Nejhorší je, že já tak nějak přijímám ty pochvaly pro dceru i pro sebe, jakože ocenění mé výchovy nebo co. Sama bažím po pochvale, jsem v tom prostě vychovaná. Je to těžký se od toho odpojit. To taky pozoruju, že se o to snažím, ale neumím to a dělám to tak trochu stylem "vzdorný puberťák". Ale je to cesta, člověk se to někdy prostě musí naučit, stát si za svým, být svůj a ne takový, jakým ho chtějí mít druzí. Já jsem oproti matce postoupila zas o kus dál, dcera se zas odrazí od toho, co vybuduju já.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TORUVIEL: já ironii někdy nepoznám ani teď, věřím všemu... je to boj :( jsem "taková důvěřivá ".
    Jo, teď o víkendu byl syn opět onálepkován jako hodný. Že ty ostatní děti ječí, vztekají se... neposedí. Ach jo, já raději nic neřekla...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Mě takhle vytočili někdy už předloni mí milí příbuzní, když začli rejt do dcery, že hnusně zpívá (bratr a otec, oni furt musí do někoho tak sarkasticky rejt, dítě to samozřejmě bere vážně, ironii nepozná). Člověku se úplně navaluje, když musí totéž, co prožíval v dětství, prožívat podruhé, tentokrát to ale vidí o to jasněji, že to nemíří na něj, ale na to dítě...takže tam je ten odstup...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam