tak si to jeste jednou shrnme co vsechno se da dnes automatizovat:
v domacnosti vsechna svetla zamky, okna, rolety, topeni termostaty, stykace to vsechno je dnes riditelne efektivneji, nez aby kazde z techto zarizeni melo wifi. soucasne automatizacni systemy pro domacnosti jsou spolehlive a jejich sbernice umonuji napajet zarizeni lepe nez pres PoE.
cely dum je dnes mozne pres smartphone ovladat pres gateway a nemusi se tomu rikat IoT.
dal tu mame lednicku, mycku a pracku, takove ty kuchynske spotrebice. lednicky s internetem tu mame dlouho a zadny boom jsem nezaznamenal, lide asi jeste nejsou natolik debilni , aby si neumeli sepsat nakupni seznam na papirek. u mycky a pracky to muze mit smysl leda tak na to, abych je zapnul cestou domu z prace a v tom pripade jsem je musel pred odchodem naplnit tzn. resi to jen mou neschopnost vstat od televize a pouzivat je jen kdyz jsem doma, coz bych podle navodu stejne mel abych nevytopil sousedy.
u aut ma vzajemna komunikace smysl, u vlaku se na tom uz davno dela viz. ECTs ale internet of things bych tomu uplne nerikal.
drtiva vetsina soucasnych IoT gadgets jsou nepotrebne nesmysly pro blbce, kteri si neumi pohlidat jidelnicek, pohyb, nebo jinou beznou cast sveho zivota. hodi se to leda tak na smirovani ovecek skrze derava komunikacni rozhrani, takze velky bratr bude znat i slozeni stolice.
a kdyz o tom mluvim s nekym kdo se tim zabyva, tak mi rekne, ze to skutecne vsechno jsou nesmysly a ze jedine smysluplne vyuziti pokrocile komunikace mezi objekty vidi ve vyrobe a logistice teda tam, kde uz se davno pouzivaji, viz. treba bedny s RFID cipy, ktere si samy najdou cestu automatizovanym skladem.
napada vas jeste nejake smyslupne vyuziti? mate pocit, ze nejaka vec vasi denni potreby nutne musi byt pripojena k vasemu telefonu protoze ji chcete pouzivat kdyz zrovna nejste u ni?