Vzbudila jsem se (ve snu) s pocitem, že někoho objímám, cítím pomalu mizející váhu a hmotu.
Byla jsem ve svém dětském pokoji a pubertální sestra si hrála na posteli s asi šestiletým chlapečkem. Kolem prošel pes, hnědá doga, a zkusil mě olíznout. Já se mohla zvednout jen částečně, spodní polovina těla byla jako ochrnutá, hýbala jsem jen rukama a hlavou, ale měla jsem zvedlý polštář a zjevně to bylo normální?
Sestra prohodila něco o tom, že Velen (nebo Vojen?) doprovodil naší babi domů a Raido dělá snídani. Pak se Tibor zvedl a šel si ke stolu dělat úkoly.
Zeptala jsem se, kdo je Raido.
Sestra se zasmála, jako by to byl hloupý dotaz a pak se zarazila.
V bytě jsme bydlely dvě plus rodiče a malý pes. Přesto jsme dokázaly obě odpovědět, kdo jsou ti zmínění. Ale bylo to zvláštní.
Ve snu jsem si byla naprosto jistá, že: Vojen (nebo Velen?) byl můj nejlepší kamarád od malička, trávil u nás tolik času, že byl součástí domácnosti.
Raido, psaná jako ta runa, byla osoba, kterou jsme našli v útulku a vzali si k sobě. Zpětně bych řekla, že to byla ta doga, ale vnímali jsme ji rozhodně jako mluvící a lidsky myslící. Možná se měnila...
Tibor a Lima byli bratr a sestra, ona tak o rok starší, které jsme v zimě našli ztracené venku a promrzlé, vzali je k sobě a starali se o ně jako o mladší sourozence.
Když nám to došlo, chvíli jsme překvapeně zíraly.
Pak chlapeček u stolu prohodil, že je poznat, když někdo z nich odejde, zmizí jeho vůně z bytu. Naposled se ztratila vůně Limy. Podívala jsem se na Tibora a on na mě a pak řekl, že taky bude muset jít.
Zeptala jsem se, jestli mě může ještě obejmout a když přišel, došlo mi, že to objetí je skoro stejné jako to, co mě probudilo. Lima se před odchodem přišla rozloučit.
Cítila jsem, že Tibor je lehčí a lehčí, ale v hlase a očích neměl strach. Říkal, že to bude v pořádku.
Držela jsem ho pevně a slzy mi tekly proudem.
Než se úplně rozplynul, já se probudila doopravdy.